Spis deg til sunnere hår: 3 veganske frokostoppskrifter som booster håret innenfra!Se alle artikler

Spis deg til sunnere hår: 3 veganske frokostoppskrifter som booster håret innenfra!

Du blir hva du spiser, og det gjør håret også! Derfor har vi laget noen lekre frokostoppskrifter proppfulle av alle de riktige næringsstoffene til håret ditt. Nå kan du booste håret innenfra én morgen av gangen.

De fleste matvarer inneholder vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer, som er viktige for helsen og kroppens forskjellige funksjoner, men noen inneholder mer enn andre. For å gjøre det lettere for deg å booste håret innenfra - én frokost av gangen, har vi forberedt noen deilige, veganske og glutenfri frokostoppskrifter. Alle er nøye sammensatt av masse mineraler, vitaminer og næringsstoffer, som kroppen har trenger for å vedlikeholde et sunt og sterkt hår.

Bli inspirert og boost håret innenfra med søte pannekaker eller kremet raw-grøt - alt sammen helt vegansk og glutenfritt selvfølgelig!

Innholdsfortegnelse

Matvarer som booster håret

Man snakker ofte om at man blir hva man spiser, og det er faktisk helt riktig. Om man ikke får de riktige vitaminene og mineralene gjennom kosten, så går det ikke bare ut over vekten din, men også ut over kroppens utallige andre funksjoner. Siden vedlikehold av håret er blant de minst livsnødvendige av kroppens funksjoner, går det ofte først utover håret, når man ikke får en sunn nok kost.

De næringstoffene som er viktigst for hårets kvalitet og vedlikehold er bla. sink, biotin, silika og vitamin A, B, C, D og E. Alle disse finnes heldigvis i mange av matvarene du får i deg hver eneste dag, eller som du har stående i skuffer og skap.

Derfor kan man ganske enkelt booste håret litt ekstra hver dag, kun ved å ha fokus på noen av de matvarene som er ekstra viktige for håret. Her får du noen av de matvarene som er ekstra gode å gå for når du skal spise deg til et sunnere og sterkere hår:

 • Matvarer som er rike på sink er: Østers, hvetekim, gresskar, søtpoteter, egg, birkesfrø, kjøtt, fisk og skalldyr, samt meieriprodukter som melk og ost.
 • Matvarer som er rike på biotin er: Egg, laks, havre, bygg, ris, banan, erter, solsikkefrø, nøtter, peanøtter, pekannøtter, bringebær, rå blomkål og avokado.
 • Matvarer som er rike på silica er: Agurk, epler, appelsiner, gresskar, gulrøtter, kål, løk, havre, bygg, ris, nøtter, mandler og fisk.
 • Matvarer som er rike på vitamin A er: Nøtter, spinat, grønnkål, paprika og andre røde og gule grønnsaker, meieriprodukter, fisk, skalldyr, egg og kjøtt.
 • Matvarer som er rike på vitamin B er: Fullkornsprodukter, poteter, melk og meieriprodukter, fisk, kjøtt og fjærkre
 • Matvarer som er rike på vitamin C er: Grønnsaker, poteter, frukt, bær og spesielt sitrusfrukter.
 • Matvarer som er rike på vitamin D er: Det er veldig vanskelig å få dekket behovet for D-vitaminer gjennom kosten alene, men D-vitamin finnes i litt større mengder i fet fisk som laks, sild og makrell, og i små mengder i kjøtt, melk, ost og egg.
 • Matvarer som er rike på vitamin Eer: Nøtter, søtpoteter, grønnsaker, frukt og bær, egg, melk og meieriprodukter samt vegetabilske oljer.

Det kan likevel være ganske vanskelig å få rikelige mengder av alle de viktige hårvitaminer og mineraler utelukkende gjennom daglig kost. Derfor kan et kosttilskudd for håret som Hairlust Hair Formula Gummies for Women eller Tablets være en veldig god idé. Forskjellen på de to, er at tyggevitaminene er velegnet til folk som ikke liker å svelge piller, de både smaker godt og er effektive for å booste håret innenfra. Tablettene er til folk som ikke har problemer med å svelge piller, og som ikke behøver et velsmakende kosttilskudd hver dag - de er også litt sterkere og inneholder en litt bredere vifte av næringsstoffer enn tyggevitaminene. Du kan se begge kosttilskudd til kvinner under (psst. de fås også til menn):

Det høres virkelig sunt med alle disse grønnsakene, fruktene, nøttene og bærene, men bare fordi det er sunt, behøver det absolutt ikke være kjedelig! Nedenfor får du 3 velsmakende og mettende frokostoppskrifter. De nærmest smaker som desserter, men er proppfulle av gode vitaminer, mineraler og næringsstoffer, som håret har bruk for (og så er de til og med både glutenfri og veganske!):

1) Veganske & glutenfri bananpannekaker med ristede nøtter & gresskarkjerner, friske bær og bringebærpuré

Søndagsbrunsj trenger ikke alltid å være syndig på en usunn måte, i hvert fall ikke når det finnes pannekaker fulle av sunne ingredienser, som booster håret innenfra!

Veganske og glutenfri bananpandekager Veganske og glutenfri bananpandekager

Bananer er rike på biotin, en av de viktigste vitaminene for håret, mens mandler og havre er fulle av silika, og gresskarkjerner er en super kilde til bla. sink og proteiner. Diverse nøtter er også ekte hår-boostere med A-vitamin, E-vitamin, sink og silika, mens frisk frukt og bær ofte er proppfulle av C-vitamin, E-vitamin, biotin og silika.

Så hvorfor ikke få inn disse gode ingredienser i søndagens obligatoriske brunsjpannekaker og servere et sunnere, men fortsatt smakfullt alternativ? Her får du oppskriften på disse uimotståelige, veganske bananpannekakene:

Du trenger:

Til ca. 6-8 små brunsjpannekaker:

 • 2 modne bananer (ca. medium størrelse)
 • 20 gr. mandelmel og 40 gr. bokhvetemel
 • 1 dl. plantemelk (Din favoritt nøttemelk f.eks. cashew-, mandelmelk eller havremelk av glutenfri havregryn. Du kan også enkelt lage din egen melk av cashewnøtter: legg 150 gr. nøtter i bløt over natten og blend dem deretter til melk med 1 liter vann og evt. 2 spsk. vaniljepulver)
 • 0,5 tsk. Fiberhusk & 80-100 ml. vann blandet til en gelé.
 • Litt kanel & kardemomme (Vi elsker når pannekakene smaker og lukter kanel og kardemomme, så vi holder ikke igjen med krydderiene. Prøv deg gjerne frem og start evt. med en halv tsk. av hvert krydder eller bruk vaniljepulver i stedet)
 • Olivenolje til steking

Til topping:

 • Nøtter og kjerner (pynt evt. med grovhakkede mandler, gresskjerner, solsikkefrø og pecannøtter, som bla. er gode kilder til biotin)
 • Friske bær

Til bringebærpuré:

 • 1 pose frosne bringebær, ca. 200 g
 • 0,5 dl. vann
 • 1,5 spsk. sukker
 • 0,5 tsk. vaniljesukker

Fremgangsmåte:

Bringebærpuré: Kok opp alle ingredienserne til pureen og la blandingen simre i 5-10 minutter, mens du rører i blandingen og moser bærene. Sikt deretter blandingen fri for bringebærkornene gjennom en sil, eller bland med en stavmikser til du få en ensartet masse.

Toppings: Rist nøtter og kjerner til toppingen i en tørr panne til de er lett gylne. La de kjøle av.

Bananpannekaker: Begynn med å blande Fiberhusk i en liten skål med litt vann, og rør rundt til det blir en myk gelé. La det stå litt, mens du forbereder deigen til bananpannekakene (denne gelé kan evt. sløyfes, men det er veldig bra for fordøyelsen og gir pannekakene en deilig myk konsistens).

Bland alle andre ingrediensene til pannekakene i en skål med en stavmikser, eller mos bananerne godt og pisk deigen ensartet med et visp, hvis du ikke har en stavmikser. Bland deretter denne geleen inn i massen og rør godt rundt, så det er helt fordelt. Stek pannekakane på en forvarmet panne med en smule olivenolje ved middels varme. Det burde være plass til 3 pannekaker av gangen på en vanlig stor panne.

Servering: Servér pannekakene med bringebærpuré, friske bær og nøttetopping, og nyt et sunt men søtt morgenmåltid som er fullt av gode næringsstoffer til håret.

Veganske og glutenfri bananpandekager

2) Vegansk raw mandel & cashew yoghurt med hjemmelaget granola, frisk frukt & bærkompott

Yoghurt trenger ikke å kun være et melkeprodukt du kjøper på butikken. Du kan faktisk enkelt lage din egen kremete, veganske "yoghurt", som til og med er proppfull av gode næringsstoffer, som er nyttige for håret.

Vegansk raw mandel & cashew yoghurt Vegansk raw mandel & cashew yoghurt

Nøtter, frukt, bær og diverse frø og kjerner er spekket med vitaminer og mineraler som er nødvendige for kroppens vedlikehold av håret. Hvis du til tider sliter litt med fordøyelsen, så vil Fiberhusken raskt få magen på riktig spor igjen. Gled deg til å prøve denne kremete veganske "yoghurten" med alt det beste til håret:

Du trenger:

Til 2-3 serveringer av raw cashew & mandel "yoghurt":

 • 3,5 dl. usaltede cashewnøtter og mandler, som har stått i bløt i 8-12 timer eller natten over (Vi har brukt 2 dl. cashewnøtter og 1,5 dl. mandler, men prøv deg gjerne frem. Den kan også lages med kun cashewnøtter)
 • 2 spsk. frisk sitronsaft fra en økologisk sitron
 • 10 spsk. vann
 • 2 dadler uten stein (Gjerne myke, friske dadler)
 • 1 klype havsalt
 • 0,5 tsk. Fiberhusk & 1 dl. vann

Til hjemmelaget granola (Bruk de mengdene du synes er passende i forhold til hvor stor porsjon du ønsker. Jeg lager oftest slik at det tilsvarer en full bakeplate av gangen, da har man granola til noen ukers bruk):

 • Grovhakkede nøtter (Vi har brukt hasselnøtter, mandler & pekannøtter, da disse er gode kilder til bla. biotin og silika) Grove, glutenfri havregryn
 • Grove, glutenfri havregryn
 • Kokosflak
 • Gresskarkjerner
 • Solsikkefrø
 • Chiafrø
 • Birkesfrø
 • Honning til risting

Til bærkompott:

 • Ca. 200 gr. frosne eller friske bær (Du kan også tilsette noen små epleterninger)
 • 2-3 spsk. rørsukker
 • Saften fra en halv lime

Pynt evt. med frisk frukt.

Fremgangsmåte:

Granola: Hakk nøttene grovt og bland deretter alle nøtter, gryn, kokosflak, kjerner og frø i en skål. Tilsett litt honning av gangen og rør godt rundt så honningen fordeles noenlunde på alle ingrediensene, til du har den mengden honning du ønsker. Fordel granolamassen på en bakeplate med bakepapir og rist den i en 150 grader forvarmet ovn ved varmluft i ca. 15-18 minutter. Rør rundt i massen løpende, gjerne 2 ganger og hold ekstra øye med granolaen i de siste 3-5 minutter, så den ikke brenner seg eller blir for mørk. En granola er jo best når den ikke smaker lett brent. Ta granolaen ut av ovnen og la den kjøle helt av. Hell den på et glass, og den er klar.

Bærkompott: Tilsett alle ingrediensene til bærkompotten i en gryte og varm dem opp til bærene begynner å briste og sukkeret smelter. Gi kompotten et kort oppkok og sett den til avkjøling. Den kan holde seg i ca. en ukes tid på kjøl.

Raw yoghurt: Sørg for å skolde mandlene kvelden før og la mandler og cashewnøtter ligge i bløt i en skål med rikelig med vann over natten. Ha Fiberhusk i en skål med 1 dl. vann og rør rundt til massen tyknes til en gelé. Hell vannet fra nøttene og bland dem godt med sitronsaft, vann, dadler og havsalt til massen er ensartet og kremet. Hvis du har en veldig god blender kan massen bli helt lekkert kremet, men hvis du må nøyes med en stavmikser eller lignende, så kan den bli en smule kornete og litt mer grøtaktig i konsistensen - dette gjør likevel ikke noe, det smaker fremdeles supergodt og booster håret like godt! Tilsett til slutt 2 spsk. av Fiberhusk-geleen og rør rundt til yoghurten er kremet og lekker. Fordel yoghurten i to skåler og la den avkjøles i kjøleskapet i ca. 10 minutter.

Servering: Servér yoghurten med din hjemmelagede granola, bærkompott og evt. frisk frukt i skiver eller terninger.

Raw cashew og mandel yoghurt

3) Vegansk & glutenfri raw bokhvetegrøt med valnøtter, ebler og superfood-topping

Er du fan av morgengrøt med digg topping, men mangeler inspirasjon til å variere grøtutvalget - da har vi oppskriften til deg! En glutenfri, vegansk raw grøt på bokhvetegryn og valnøtter med en frisk tvist av eple og appelsin. En ordentlig silika-bombe med masse gode A-, C- og E-vitaminer til håret. Lett og rask å lage, og så kan den til og med tas med på farten på vei til jobb eller til etter morgentreningen er overstått.

Vegansk & glutenfri raw boghvedegrød Vegansk & glutenfri raw boghvedegrød

Prøv en lekker raw-grøt, som er perfekt til travle hverdager! Vi digger denne oppskriften, og har den ofte med på kontoret om morgenen. Du får selvfølgelig oppskriften rett her:

Du trenger:

Til 4 serveringer av raw bokhvetegrøt:

 • 240 ml. avskallede bokhvetegryn (hele eller grovvalsede) + vann til bløtlegging
 • 240 ml. usaltede valnøtter + vann til bløtlegging
 • 2 epler uten kjernehus
 • Saften fra 1 appelsin
 • 0,5 tsk. kardemomme (tilsett evt. også litt kanel)
 • 0,5 tsk vaniljesukker
 • Evt. 2 myke dadler uten sten (hvis du ønsker en litt søtere utgave)

Til digg og næringsrik superfood-topping:

 • Friske bær og evt. granateplekjerner
 • Kokosflak
 • Evt. kakaonibs & bipollen
 • Mandelsmør eller en annen form for nøttesmør (Peanøtter er en god kilde til biotin, så du kan med fordel bruke peanøttsmør i stedet eller lage ditt helt eget nøttesmør - helt enkelt)

Fremgangsmåte:

Sett bokhvetegryn og valnøtter i bløt i rikelig med vann i separate skåler over natten eller i minst 1 time før bruk. Skyll gryn og valnøtter og sil av vannet. Ha alle ingrediensene i en foodprocessor eller en god blender og blend til grøten en kremet og ensartet, du kan også bruke en stavmikser.

Servering: Servér i glass eller skåler, drysset med topping og med et glass friskpresset appelsinjuice og dine Hairlust hårvitaminer til.

TIPS: Du kan evt. ta med deg grøten på farten i et glass med lokk. Bare la glassene stå i kjøleskapet og pynt den med topping før du skal ut av døren. Da har du en deilig, sunn og hårboostende raw-grøt til etter morgentreningen eller på bussen på vei til skole og jobb. Grøten, uten topping, kan holde 3-4 dager i kjøleskapet.

Vegansk raw boghvedegrød

Våre kunder sier

Enestående