Den internasjonale kvinnedagen 2023Se alle artikler

Den internasjonale kvinnedagen 2023

Den 8. mars markeres den globale dagen for å feire kvinners sosiale, økonomiske, kulturelle og politiske prestasjoner. Dagen markerer også en oppfordring til handling for å få fart på kvinners likestilling. Dagen har vært viktig i godt over et århundre, med den første samlingen som fant sted i 1911, støttet av over en million mennesker.

 

I dag tilhører den internasjonale kvinnedagen samlet alle grupper overalt. Den er ikke lands-, gruppe- eller organisasjonsspesifikk.

 

Bruk et øyeblikk for å lære hvorfor vi skriver om denne viktige saken.

Den internasjonale kvinnedagen med Hairlust

Som et internasjonalt selskap med hovedsakelig kvinnelige ansatte, lurte vi på hvor mye en dag som den internasjonale kvinnedagen betyr i livene våre.

Hvor mye reflekterer, tenker og snakker vi om saker som er så allestedsnærværende og likevel oversett?

Så vi stilte oss selv en rekke spørsmål for å gi et innblikk og en stemme til kvinner med ulik bakgrunn og unike historier å fortelle.

Den internasjonale kvinnedagen

De driver, skaper, leder og viser hvordan vi identifiserer oss som selskap: Finn ut hva det betyr å være kvinne for dem og hvordan de reflekterer over livet sitt.

Møt kvinnene i Hairlust

Teddy (Netherlands, Country Manager Benelux)

Hvordan opplever du livet ditt som kvinnelig expat bosatt i Danmark sammenlignet med å bo i hjemlandet ditt?
Jeg vil si at Amsterdam og København er veldig like på mange måter. Begge steder har alltid følt som et trygt rom for meg, også som kvinne. Jeg har reist rundt og har definitivt følt meg tryggest i disse to byene. Sykkelen gir meg mye frihet og sikkerhet, jeg kan unngå offentlig transport eller gå hjem, og det er den enkleste måten å komme meg rundt på.

Har du en kvinnelig mentor eller rollemodell?
For meg er det egentlig de kvinnelige vennene jeg har fått de siste årene som fungerer som mentorer og rollemodeller for meg. Å snakke med dem, lytte til dem, dele våre ambisjoner, mål, synspunkter, meninger, hjelper meg å forstå hva som er mulig for meg og hvor jeg kan gå. Hver av dem kommer fra forskjellige land, forskjellige bakgrunner, og å lære mer om hvordan det hadde en innflytelse på oppveksten som kvinne er veldig lærerikt og fascinerende. De lærer meg så mye.

Hvilken del av livet er mest konfliktfylt eller ubalansert når det gjelder å være kvinne?
I det siste har jeg innsett at det medisinske feltet er veldig ubalansert som kvinne. Jeg har fortsatt mye å lære, men forskning på for eksempel endometriose, prevensjon, menstruasjon er så begrenset mens så mange kvinnefødte må forholde seg til det. Å høre fra min indre krets hvordan de gruer seg til samtaler med leger, fordi de ikke vil ta smerten på alvor eller ikke forstår den, er trist. Og enda mer at så mye smerte kunne lindres hvis det var mer forskning på det, men i stedet får vi beskjed om å ta smertestillende. 

Hvordan ønsker du å inspirere andre kvinner?
Jeg håper å inspirere andre til å være mer åpne og transparente med hverandre, dele våre kamper, våre seire og våre ambisjoner, uten frykten for å bli dømt eller oppleve sjalusi. 

Vil du feire den internasjonale kvinnedagen i år? Og i så fall, hvordan?
Ja, det skal jeg! Sammen med venner på en flott middag. Den kvelden vil vi nyte mat sammen av Jamain Brigitha aka "The Caribbean Housewife", og dele historier. Maten er autentisk for hennes arv, som overlapper mye med min families bakgrunn - den er sjelden å finne i Danmark og bare så bra!

 

Klaudia (Poland, Country Manager Poland)

 

Hvor lenge har du vært i Danmark og hva fikk deg hit?
Jeg har bodd i København i 3,5 år. Jeg bestemte meg for å flytte til Danmark for å studere design, da København er kjent for skandinavisk minimalisme og tilnærming til skjønnhet.

Hvordan opplever du livet ditt som kvinnelig expat som bor i utlandet sammenlignet med å bo i hjemlandet??
Jeg er fra Polen, noe som noen ganger betyr at jeg ikke fullt ut kan bli oppfattet som likestilt med menn. I Danmark var en av de viktigste endringene å være fri som kvinne, som kommer med frihetsloven med mange aspekter eller rett og slett mindre skjønnhetspress. Jeg vil si frihet er en av de største endringene for meg personlig.

Hvilken del av livet er mest konfliktfylt eller ubalansert når det gjelder å være kvinne?
En av de største problemene med å være kvinne er å balansere den myke, skjønnhetsorienterte, emosjonelle delen av meg med en mer rasjonell og tøff tilnærming til livet. Ulike situasjoner krever at jeg har forskjellige tilnærminger, og siden verden ikke nødvendigvis er veldig rettferdig, er det noen ganger vanskelig å balansere dem.

Har du møtt noen barrierer i livet ditt fordi du er kvinne? Hvis ja, hvordan overvant du dem?
Det har vært mange barrierer, noen ganger sterkt påvirket av kjønnet mitt. Et av eksemplene er en ny lov i Polen, som ikke tillater meg å bestemme fritt om enkelte deler av livet mitt. På den annen side kan det noen ganger være svært begrensende å være sterkt seksualisert eller å bli dømt ut fra et utseende.

Hva betyr den internasjonale kvinnedagen for deg?
For meg handler det om å feire kvinner på best mulig måte: å anerkjenne, forbedre og tilbe vår egenart, styrke og skjønnhet.

   

Subi (China, Country Manager Greater China)

 

Hvordan opplever du livet ditt som kvinnelig expat som bor i utlandet sammenlignet med å bo i hjemlandet?
Danmark er definitivt et mer likestilt og ytringsfritt land, så jeg elsker å være kvinne her mer enn hjemme med høyere respekt og flere muligheter for alt.

Hva betyr det for deg å være en internasjonal kvinne i Danmark? Er det en forskjell du kan se mellom danske og ikke-danske kvinner?
Jeg skiller meg egentlig ikke fra noen kvinner fra noen bakgrunn. Danske kvinner er imidlertid mer modige, og sterkere, kvinner fra mitt hjem er relativt "myke" på en veldig tradisjonell kvinnelig måte.

Hvordan ønsker du å inspirere andre kvinner?
Med å være meg selv og forbli autentisk. Fordi kjønn egentlig ikke betyr noe. Det som betyr noe er at vi kan være oss selv. Mennesker sliter mest mens de prøver å finne ut hvem de er i dette livet, kan lett gå tapt eller prøve å være noen andre, så jeg håper at jeg som meg selv kan inspirere andre menn eller kvinner til å omfavne seg selv, og innse at unikhet og forskjell gjør en så så dyrebar.

Hvilken del av livet er mest konfliktfylt eller ubalansert når det gjelder å være kvinne? Hvor ofte tenker du på dette i hverdagen?
Å føde og oppdra barn og arbeid og karriere. Jeg tenker så ofte på det at det holder meg unna å ha en familie og starte et familie-/mammaliv. Jeg beundrer de som mestrer dette, men som en sterkt karriereorientert kvinne er dette en stor bekymring.

Feires den internasjonale kvinnedagen der du kommer fra?
Ja, det er veldig stort og veldig omfavnet, det er ganske frustrerende at folk tror at dette ikke kan være noe som dette i en kinesisk kultur.

 

Sofie (Denmark, COO & Co-Founder)

 

Hva er det viktigste rådet du har fått?
Jeg ble en gang fortalt at i livet ditt vil du prøve 100 ting, og selv om 99 av dem mislykkes, og bare 1 av dem fungerer, kan du fortsatt lykkes.

Har du møtt noen barrierer i livet ditt på grunn av å være kvinne? Hvis ja, hvordan overvant du dem?
Det finnes ingen perfekt oppskrift på å være en mamma som er i arbeid, og derfor er det enkelt å sammenligne og behandle andre mødres valg hvis de skiller seg fra dine egne. Helt siden jeg ble gravid har jeg visst at barnet mitt skulle i barnehage tidligere enn gjennomsnittet. Jeg har møtt mange undrende mødre som ikke klarte å forsone seg med valget mitt om å satse på en karriere samtidig som jeg var en god mor for barnet mitt. Jeg elsker å utvikle meg selv på jobben, mine ferdigheter, og jeg ser frem til å møte kollegene mine hver dag. Jeg tror at det gjør meg til en god mor at jeg får min daglige alenetid hvor jeg kan gjøre ting som er godt for meg. Jeg tror vi kvinner må bli flinkere til å løfte hverandre opp, støtte hverandre, fremfor å stille spørsmål ved hverandres valg.

Hva betyr den internasjonale kvinnedagen for deg?
En global dag som feirer andre kvinner, står sammen og støtter hverandre – som en samlet kraft

  

Kiran (Germany, Digital Marketing Intern Germany, Austria & Switzerland)

 

Hvor lenge har du vært i Danmark og hva fikk deg hit?
Jeg kom til Danmark for ikke så lenge siden. Som en del av studiene mine ved universitetet mitt i Tyskland startet jeg i praksis hos Hairlust i København for 3 måneder siden, som jeg flyttet hit for.

Har du en kvinnelig mentor eller rollemodell?
Hvor klisjé det enn kan høres ut, når jeg trenger et råd eller noen å høre på, går jeg til moren min. Hun immigrerte selv til et land fra andre siden av kloden da hun var en ung kvinne, slik at hun kan relatere til kampene mine.

Hvor ofte tenker du på kjønnsulikhet i hverdagen?
Det er vanskelig å ikke hele tiden tenke på det når mange kvinner rundt meg sliter med dette, selv når jeg ikke er direkte berørt hele tiden. Jeg tror ikke jeg kan sette et tall til dette svaret, men la oss si at det er nok til å la det påvirke måten jeg planlegger fremtiden min på

Har du møtt noen barrierer i livet ditt på grunn av å være kvinne? Hvis ja, hvordan overvant du dem?
Å bli født som en av to døtre av sørasiatiske foreldre kommer med synd fra folk i samfunnet fordi jeg ikke har noen bror. Heldigvis var foreldrene mine aldri plaget av dette og har alltid vært støttende. Det var også slik jeg overvant barrierene andre hadde plassert: ved å bevise at de tok feil. Å være kvinne gjør ikke mine prestasjoner mindre verdifulle.

Hvilken kvinne inspirerer deg mest?
Jeg vokste opp med mine foreldres kultur der følelsen av fellesskap og familie blir verdsatt mye. På grunn av det fikk jeg være en del av livene til mange sterke kvinner. Selv om navnene deres ikke har truffet overskriftene til store magasiner, har deres innvirkning på meg vært enda større. De har møtt mange vanskeligheter, taklet tap og stått opp mot urettferdighet som var dypt inngrodd i generasjoner. Til tross for alt dette har de klart å forbli bærebjelkene i familien sin, samfunnet deres. Deres styrke og mot forblir uovertruffen og inspirerer meg hver eneste dag. 

Hva betyr den internasjonale kvinnedagen for deg?
Mine prestasjoner og kvinner generelt eksisterer ikke i et vakuum, kvinnedagen gir meg muligheten til å reflektere og hedre innsatsen og ofringene til kvinner over hele verden, spesielt de som fortsatt må kjempe aktivt for sine menneskerettigheter.

 

Noortje (Netherlands, Junior Digital Marketing Specialist Benelux)

 

Har du en kvinnelig mentor eller rollemodell?
Mentorer eller rollemodeller for meg er for det meste mennesker nær meg som jeg samhandler med i dagliglivet. For eksempel er det flere professorer ved universitetet mitt som jeg ser opp til, samt mine kolleger i firmaet mitt som daglig gir meg gode eksempler på å være profesjonelle samtidig som jeg er empatisk og gode ledere.

Hvilken del av livet er mest konfliktfylt eller ubalansert når det gjelder å være kvinne?
Jeg føler at sikkerhet er en stor del som er i konflikt for meg, eller mer som å føle seg trygg. Noen ganger på gata føler jeg meg litt utrygg ved å være alene på grunn av alle historiene du hører om andre kvinner. Det får meg til å føle meg sårbar.

Hva er det viktigste rådet du har fått?
Å alltid være meg selv, uansett situasjon. Folk burde like deg for den du er, og hvis de ikke gjør det, er de ikke din type mennesker

Hva betyr den internasjonale kvinnedagen for deg?
Å feire kvinner for å være uavhengige, sterke og seg selv - feire de fantastiske prestasjonene mot likestilling som har blitt gjort av kvinnene før oss og håper på en enda bedre fremtid

Det er 2023 – tror du skiftet til likestilling beveger seg? Går det raskt nok?
Det beveger seg, spørsmålet er faktisk om det er raskt nok. Selv i vestlige land eksisterer det fortsatt lønnsforskjeller mellom kjønnene, noe som bare er sprøtt å forestille seg. Det settes i gang politikk for å hjelpe kvinner, men jeg er ikke sikker på om disse (f.eks. kvotering) er den rette veien mot likestilling. Den beveger seg fortsatt hver dag, men jeg synes ikke den er rask nok.

 

Alexa (Germany, Junior Digital Marketing Specialist Germany, Austria & Switzerland)

 

Hvordan opplever du livet ditt som kvinnelig expat som bor i utlandet sammenlignet med å bo i hjemlandet?
For meg er det ganske annerledes å bo i utlandet sammenlignet med å bo i hjemlandet mitt. Jeg flyttet direkte fra foreldrene mine til et nytt land, så jeg føler meg mye mer uavhengig. Når jeg kommer hjem kommer jeg også tilbake til barndommen. Så det føles som å komme hjem på en annen måte. Akkurat nå er hjemmet mitt Malmö i Sverige. Jeg har lært mye de siste årene siden jeg ikke kunne stole på foreldrene mine, men med hjelp fra vennene mine klarte jeg å takle alle utfordringer.

Har du en kvinnelig mentor eller rollemodell?
Jeg vil si at mamma er mitt forbilde. Hun oppmuntret meg alltid i alt jeg gjorde. Hun fikk meg alltid til å føle at jeg kunne oppnå hva som helst. Jeg tror aldri hun stilte spørsmål ved om jeg kunne oppnå noe. For henne var det klart at jeg ville gå mine egne veier og det var det hun oppmuntret. Jeg vet at mamma har verdiene sine nært på hjertet og følger hjerte og mage mange ganger. Jeg har en tendens til å være mer analytisk om ting, så å se noen følge hjertet sitt er veldig inspirerende for meg. 

Hvilke(n) utfordring(er) gjenstår for kvinner i dag? Hvordan kan historieforståelse hjelpe oss til å overvinne dem?
Jeg tror jeg er virkelig heldig som bor i et land der folk ønsker å behandle alle likt. Jeg vet at ikke alle er like heldige. Likevel er jeg klar over at kvinner fortsetter å møte utfordringer i hverdagen. For eksempel eksisterer lønnsgapet i Danmark fortsatt, selv om man kanskje tror at det ikke burde være i nordiske land.

Det er 2023 – tror du skiftet til likestilling og likestilling beveger seg? Er det raskt nok?
Jeg mener at det ikke engang bør være et kjønnsgap. Dessverre er det det. Med mange ting skjer endringer sakte. Likevel tror jeg det er bedre at endring skjer uansett hvor lang tid det kan ta. Gjennom tilkoblingen til internett slutter kvinner over hele verden seg sammen. Sammen er vi sterke og sammen kan vi gjøre en endring.

 

Hvis du vil lese mer om denne saken og få mer informasjon om årets internasjonale kvinnedag-tema, kan du gjøre det på den offisielle nettsiden for den internasjonale kvinnedagen. 

Våre kunder sier

Enestående