Glassbrikker GlassbrikkerGå tilbake

Glassbrikker

Er du ikke interessert i alle de hurtige upcycling-løsningene, men klar for en utfordring? Lær hvordan du smelter den gamle plastemballasjen din til noe helt nytt. I denne guiden lager vi dekorative bordbeskyttere med marmormønster i omsmeltet plast.

Det er faktisk mye enklere å smelte gamle shampoo- eller hårkurbeholdere til noe nytt, enn det man kanskje tror. Man trenger ikke særlig mye annet enn en ovn for å lage sine egne pyntebrett og glassbrikker i brukt plast. De kan f.eks. brukes som underlag til vannkaraffelen på kontoret eller et fargerikt brett til stearinlys i stuen. Les videre her, og se hvordan i videoen lengre nede.

Alt du trenger er:

 • Din brukte, tømte og rene emballasje
 • En skarp saks eller kniv
 • En ovn
 • Bakepapir
 • To skjærebrett av tre eller en form
 • Evt. kakeringer eller utstikkere til å stikke glassbrikkene eller andre former ut med
 • Varmeresistente handsker
 • Grytekluter
 • Litt tålmodighet. Plasten kjøles ned ganske fort, og skal derfor inn og ut av ovnen et par ganger hvis man vil ha den tynn og få det lekre marmormønsteret. Man kan også lage den over et par dager, så plasten kan godt varmes opp igjen selv om den er blitt kald.

Fremgangsmåte:

 1. Nyt og tøm produktene, og rengjør deretter emballasjen grundig.
 2. Skjær ut strimler og mindre stykker av beholderen med en skarp kniv eller saks.
 3. De forskjellige formene for plast har forskjellig smeltetemperatur. Sørg derfor for å kun blande de samme typene av plast.
 4. Varm ovnen opp til 180 grader hvis du skal smelte PE-plast som shampoo/balsam-emballasjen er laget av. Skal du smelte plasten fra hårkuren, som er PP-plast, skal ovnen varmes opp til cirka 190 grader. Prøv deg gjerne frem, men pass på at varmen ikke blir for høy, da kan nemlig plasten få en brun overflate.
 5. Legg strimlene på en stekebrett med bakepapir i et tilfeldig mønster som vist på bildene og i videoen. Sett dem i ovnen og sjekk dem ofte. De skal ikke smelte så mye at de blir helt flytende, de skal kun smelte litt sammen, så man kan modellere og forme dem.
 6. Etter ca. 10-15 min i ovnen ser plasten klissete ut. Her tar du den ut av ovnen. Pass på: plasten er svært varm og klissete! Så bruk varmeresistente hansker.
 7. For å lage et marmorlignende mønster, tar du fatt i klumpen med begge hender (med varmeresistente hansker på!), og roterer den en enkelt omgang (med høyre hånd med klokken og den motsatte vei med venstre hånd). Klapp den sammen én gang på midten og roter igjen en enkelt omgang i samme retning som før. Gjør det fort, da plasten fort køles ned. Det kan være du må gjøre det et par omganger, da plasten fort kjøles ned og dermed blir vanskelig å forme. ADVARSEL: Bruk varmerestistente hansker! Hvis plasten kommer i berøring med huden, må du være rask til å skylle lenge med vann, og deretter smøre godt med honning på. Honning er utrolig godt til heling av brannsår, og heler ofte brannsår langt raskere enn andre medikamenter. Det modvirker effektivt infeksjoner og fjerner dødt vev.
 8. Når klumpen er blitt godt formet og fargene blander seg sammen, legges klumpen tilbake på platen i ovnen.
 9. Etter ca. 10 minutter kan klumpen tas ut og legges fort i press i f.eks. formen du har laget til den. Vi har ikke brukt en form, men har i stedet brukt to skjærebrett i tre, kledd med bakepapir. De presses godt sammen, så man får den tykkelse man ønsker. Dette må muligvis også gjøres over et par omganger. Vi har brukt en kjevle til å rulle den flat med, ovenpå et stykke bakepapir, og vi har gjort det i flere omganger, da plasten køles fort ned. Pass dog på å ikke presse den for skjevt sammen. Når man ikke bruker en form, blir kantene litt tilfeldige, men det har jo også sin sjarm. Vi har brukt kakeringer av metal til å stikket små sirkelformede glassbrikker ut av den utrullede og oppvarmede plastmassen. Bruk gjerne noen kakeringer/utstikkere, som er litt større enn du ønsker at din endelige plastform skal være, da plasten skrumper når den kjøles ned. Pass dog på at ringene av metallet blir meget varme, så sørg for f.eks. å trykke ringene ned med et skjærebrett av tre. Dette kan enkelt gjøres hurtig og billig hjemme på kjøkkenet.
 10. Sett enten noe veldig tungt oppå “formen”, eller bruk noe til at holde presset på plasten mens den kjøler ned. Plast skrumper litt når den kjøler, man må eventuelt legge litt mer press på hvert 2.-5. minutt hvis man bruker en form.
 11. La plasten kjøles helt ned før den fjernes fra bakepapiret eller tas ut av formen. Dette kan ta opptil 2 timer, alt etter hvor tykk platen er. Ved tynne glassbrikker, som de vi har laget, tar det ikke mer enn maks 30 min. før de er helt avkjølt.
 12. Voila! Du har nå et flott plastbrett eller en fargerik glassbrikke.

Video guide

Se flere upcycling guides

 • Fra shampooflaske til blomstervase: Vi resirkuler plastflasker for et nytt liv.

  Fra shampooflaske til blomstervase: Vi resirkuler plastflasker for et nytt liv.

  Les mer
 • Solspeil

  Solspeil

  Les mer