Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stressSe alle artikler

Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

Har du noen gang opplevd å miste hår av stress? Hvis du har vært gjennom en svært stressende situasjon og opplevd hårtap av stresset er du ikke alene. Vi har satt sammen denne artikkelen for å svare på eventuelle spørsmål du måtte ha rundt hårtap og stress. Vi har også noen tips til hvordan du kan få tilbake håret du har mistet av stress.

Innholdsfortegnelse

Kan stress forårsake hårtap?

Kan man miste hår av stress? Det korte svaret er ja. En stor påkjennelse av emosjonelt stress kan føre til hårtap. Noen eksempler på stort emosjonelt stress er:

 • Et samlivsbrudd
 • Å miste jobben
 • Tapet av en kjær person
 • Skilsmisse
 • Finansiell usikkerhet
 • Press fra skole eller arbeid
 • Ytre faktorer, som en ulykke eller pandemi

Andre faktorer som kan bidra til hårtap fra stress er alvorlig sykdom, kirurgi, ulykker eller til og med fødsel.

Så hvordan kan man oppleve hårtap av stress? Før vi går inn på hårtap som kommer fra stress er det viktig at du forstår hvordan hårets syklus faktisk fungerer. Det er vanlig å ha rundt 100.000 hårsekker som gror sitt eget hårstrå. Hårsekkene gror ut håret i forskjellige faser, vekstfasen, hvilefasen og røyte-fasen. Hver hårsekk er på forskjellig stadier i syklusen, og det er normalt å miste mellom 30-150 hårstrå om dagen. De fleste av hårsekkene befinner seg hele tiden i vekstfasen.

Når vi opplever alvorlig stress i livet reagerer kroppen med å føre flere hårstrå enn vanlig fra vekstfasen over til hvilefasen. Normalt er rundt 90 prosent av håret i vekstfasen og rundt 10 prosent i hvilefasen. Når du opplever hårtap av stress går mer enn 20 prosent av håret inn i hvilefasen samtidig. For noen kan antallet være så mye som opptil 50 prosent. Etter noen måneder går de påvirkede hårsekkene over i røyte-fasen og faller ut. Røytingen kan vare i flere måneder.

Vitenskapen er enda ikke helt sikker på hvorfor dette skjer. Teorien er at det høye stressnivået kan påvirke hårsekkenes funksjon. Når du opplever en svært stressende situasjon frigjør kroppen hormoner kalt kortisol og adrenalin som en del av kroppens "fight or flight"-respons. Disse hormonene reduserer blodstrømmen til huden og sender næringsstoffene i kroppen til de viktigste organene våre. Håret er dessverre ikke sett på som viktig for overlevelsen vår, så hårsekkene blir i en periode fratatt viktige næringsstoffer det trenger for å vokse, og dette kan være en årsak til hvorfor noen opplever hårtap av stress.

Kortisol bryter i tillegg ned visse virkestoffer i huden som hjelper til å regulere hårvekst, slik som proteoglykaner, som også kan medvirke til ekstra hårtap grunnet stress.

Andre typer hårtap av stress

Det finnes to andre grunner til stress og hårtap, men disse er ikke like vanlige:

Hårtap

1. Trikotillomani

Trikotillomani, også kjent som hårnappingslidelse, er en lidelse hvor man drar ut sitt eget hår. Høye stressnivåer kan forverre trikotillomani, og terapi er en vanlig behandling for dette.

2. Alopecia Areata

Alopecia areata er en type hårtap der kroppens immunforsvar angriper hårsekkene og fører til hårtap. Stress kan være en av faktorene som bidrar til alopecia areata. Det kan være vanskeligere å behandle alopecia areata ettersom det er en autoimmun lidelse. I motsetning til telogen effluvium, som viser seg som tilfeldig røyting, viser alopecia areata seg som runde flekker uten hår.

Telogen effluvium er vanligvis hovedårsaken til hårtap av stress. Hvis du opplever hårtap og stress anbefaler vi at du prater med legen din for å finne årsaken.

Tegnene på hårtap grunnet stress

Hårtap av stress fra telogen effluvium oppstår ofte plutselig, diffust og er midlertidig. De fleste som opplever denne typen hårtap av stress vil merke at de plutselig mister mer hår enn normalt rundt to til tre måneder etter den stressende hendelsen. Røytingen som oppstår er diffus, det vil si at litt hår faller av jevnt over hele hodet og ikke fra ett sted (i motsetning til alopecia areata eller trikotillomani som gjerne påvirker et spesifikt område på hodet). Hvis du opplever denne type hårtap av stress er det normalt å oppleve at hestehalen føles tynnere eller at skillen blir bredere.

Den gode nyheten er at denne type hårtap av stress vanligvis er midlertidig. Når stressoren er borte, vokser håret ut igjen som normalt. Håret vokser dessverre ikke tilbake over natten, og det kan faktisk ta så mye som ett år før håret vokser ut igjen etter du har opplevd hårtap av stress. Vi har satt sammen noen tips til hvordan du kan få tilbake fylden og volumet raskere etter du har opplevd å miste hår av stress.

Få tilbake håret etter hårtap fra stress

1. Et sunt kosthold

Et sunt kosthold

Et variert kosthold er viktig for både kroppen og håret. Pass på at du får i deg nok frukt, grønnsaker, fullkorn, sunne fettsyrer og magert protein for å komme deg raskere etter hårtap av stress.

Proteiner er spesielt viktig når håret skal vokse ut igjen etter hårtap grunnet stress. Hår er laget av proteiner, så pass på å få i deg masse gode proteiner gjennom kostholdet. Gode proteinkilder er fjærkre (som kylling eller kalkun), quinoa, egg, fisk og soyaprodukter som tofu.

2. Ta et kosttilskudd

Som nevnt ovenfor er det viktig å få i seg alle næringsstoffene håret trenger etter man har opplevd hårtap av stress. Noen vitaminer, som vitamin A, B6, B12 og C kan hjelpe til å opprettholde et normalt immunforsvar, og vi vet det ikke alltid er like enkelt å få i seg alt man trenger gjennom et normalt kosthold hver dag.

Hair Formula Gummies for Women inneholder 14 vitaminer og mineraler, inkludert biotin og sink, som bidrar til opprettholdelsen av en normal hårvekst. Disse tyggevitaminene er helt perfekt for de som vil tilføre ekstra næring til håret gjennom høye nivåer av biotin sammen med andre viktige vitaminer og mineraler, i et supergodt kosttilskudd.

Fordi disse tyggevitaminene smaker så godt kommer du aldri til å glemme og ta dem! Vi har satt sammen kosttilskudd til både menn og kvinner, i både tablett- og tyggevitaminform.

3. Prøv en topisk behandling

Prøv en topisk behandling

Selv om et godt kosttilskudd bidrar til en normal hårvekst fra innsiden, kan en topisk behandling bidra til en sunn hårvekst fra utsiden. Ved bruk av begge metodene vil du raskere få tilbake håret etter du har opplevd hårtap av stress.

Vi elsker vårt Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som er laget med klinisk beviste ingredienser som koffein og AnaGain, som bidrar til en sunn hodebunn og en sunn hårvekst. Formelen trekkes raskt inn i håret slik at håret ikke ser fettete ut. Vi anbefaler å bruke produktet daglig for best resultat.

4. Få nok søvn

Stress kan påvirke søvnsyklusen din, og dette gjør dessverre situasjonen verre. Gjør ditt beste for å få syv til ni timer med søvn hver natt.

Hvis du har problemer med å få nok søvn er det viktig å øve på god søvnrutine. Legg deg og våkne på samme tidspunkt hver dag (selv i helgene). Følg den samme kveldsrutinen så kroppen blir klar for sengen (en av stressmestring-øvelsene nedenfor kan være en god hjelp). Sov i et kjølig, mørkt rom og unngå å se på skjermer i minst en time før du legger deg.

For en god nattesøvn, prøv Silky Bamboo Pillowcases og Duvet Covers som har temperaturregulerende og antibakterielle egenskaper.

5. Stressmestring

Hvis du vil få tilbake håret raskere etter du har opplevd hårtap av stress er det viktig å finne noen gode øvelser for stressmestring. Den eneste måten å få tilbake håret på etter hårtap av stress er å fysisk fjerne stresset fra livet ditt. Noen stressmestringsteknikker du kan teste er:

 • Yoga – Meld deg på en yogatime eller følg en YouTube video. Det finnes mange typer yoga, så utforsk hvilken stil du kanskje liker best før du avskriver denne metoden.
 • Meditasjon – Meditasjon er en super måte å redusere stress på i livet. Sitt i en komfortabel posisjon, lukk øynene og prøv å fokuser på pusten din. Hver gang tankene dine vandrer fører du dem tilbake til pusten din. Begynn med 5 minutter meditasjon daglig, og jobb deg oppover mot lengre økter. Hvis du syns meditasjon er vanskelig alene kan du prøve en guidet meditasjon. Det finnes flere gratis meditasjoner på for eksempel YouTube.
 • Pusteøvelser – Dype pusteøvelser kan også hjelpe deg med å redusere stressnivåer i livet, og forbedre fokus. Prøv forskjellige dype pusteøvelser som box beating-metoden, alternativ neseøvelse eller 4-7-8 metoden. YouTube er også her et supert sted å begynne hvis du er interessert i å prøve ut disse øvelsene!
 • Skrive dagbok – Hvis tankene surrer i hodet kan en dagbok være til hjelp med å roe og sortere tankene. Enten du bruker penn og papir eller skriver ned tankene på en PC kan en dagbok hjelpe deg med å redusere stress.
 • Bruk tid utendørs – Å tilbringe tid i naturen er en utrolig effektiv måte å redusere stress på. Det er noe beroligende med frisk luft og grønne trær. Det er en ekstra bonus om du trener eller mediterer utendørs.
 • Rådgivning eller terapi – Å prøve profesjonell rådgivning eller terapi kan være den største hjelpen av alle hvis du sliter med en svært stressende livssituasjon og opplever å miste hår av stress. En terapeut kan hjelpe deg å finne ut av traumer og stressende hendelser ved å lære deg effektive stressmestringsteknikker, og kan til og med hjelpe til å forhindre noe av hårtapet du kan oppleve fra stress.

Alle er forskjellige, så det er viktig at du finner den teknikken som fungerer best for deg!

6. Øk volum ved røttene

Når hårsekkene dine begynner å komme seg etter hårtap av stress kan du bruke forskjellige styling produkter for å skape inntrykket av et fyldigere hår. Et godt produkt for dette er Grow Perfect™ Thickening Spray. Dette er en leave-in behandling for hodebunn som nytt liv til et flatt og livløst hår. Den inneholder ingredienser som økologisk rosmarinolje og RootBioTec™ som bidrar til en sunn hodebunn og normal hårvekst.

7. Hodebunnsmassasje

En annen måte du kan bidra til en sunn hodebunn er gjennom hodebunnsmassasje. Scalp Delight™ Detox Scrub bruker rispulver for å skånsomt fjerner død hud, overflødige oljer og produktrester, og etterlater hodebunnen ren og oppfrisket. For best resultat anbefaler vi å massere inn produkter med vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

8. Bruk en Hair Growth Shampoo, som styrker hårveksten

Bruk en Hair Growth Shampoo

Når du har opplevd hårtap av stress kan en god shampoo mot hårtap hjelpe til å få tilbake håret raskere. Min anbefaling er Grow Perfect™ Shampoo, som er en shampoo for håravfall utviklet med Anagain™ og økologisk rosmarinolje utviklet spesielt for tynt og fint hår. For best resultat, bruk den sammen med Grow Perfect™ Conditioner for å holde dine eksisterende hårstrå sunne samtidig som du øker ny hårvekst.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Kan man forhindre hårtap av stress?

Nå som vi har vært innom årsaken mellom stress og hårtap, og hvordan du kan hjelpe til å vokse det ut igjen etter å ha mistet hår av stress, lurer du kanskje på om det finnes måter du kan forhindre hårtap av stress på i utgangspunktet. Det viktigste du kan gjøre er effektiv stressmestringsteknikker som hjelper deg med å redusere stressnivåene i livet. Riktig stressmestring kan hjelpe til å redusere noe av presset du føler, og dermed bidra til å forhindre hårtap av stress.

Ettersom stress kan påvirke hårsekkenes evne til å fungere som de skal, er en annen måte du kan forhindre å miste hår av stress på å bruke gode produkter som bidrar til en sunn hodebunn. Vi har satt sammen en liste over gode produkter her:

Vi håper denne artikkelen har gitt deg kunnskap om hvordan du både kan unngå unødvendig hårtap av stress, og hvordan du kan få tilbake håret raskere dersom du faktisk har opplevd å miste hår av stress.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

  Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

 • Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

  Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

Se alle artikler