Mister du mye hår? Finn råd og svar på hvorfor du mister hårSe alle artikler

Mister du mye hår? Finn råd og svar på hvorfor du mister hår

Syns du mye hår ligger igjen i dusjen eller på børsten når du grer deg? Har du noen gang tatt deg selv i å tenke at «shit, nå mister jeg alt håret mitt!». Før du får helt panikk er det noen ting du burde vite. For det første har alle perioder hvor man mister mye hår. Dersom du derimot plutselig mister unormalt mye hår, eller håret faller ut i klumper burde du begynne å ta noen grep. Dersom du føler at du mister mye hår anbefaler vi deg å fortsette å lese denne artikkelen.

Ifølge den Britiske Hudlegeassosiasjonen, mister man mellom 30-150 hårstrå daglig, og dette er en helt naturlig del av hårets naturlige syklus.

Hvordan kan man da vite om man mister mye hår helt naturlig, eller om man mister unormalt mye hår? Vi skal prøve å gi deg noen svar på det her. Fortsett å lese om du trenger noen tips rundt hårtap og hvilke grep du kan ta selv for å forhindre og miste mye hår.

Innholdsfortegnelse

Normalt hårtap – En oversikt

I en normal hårsyklus er det vanlig å miste mellom 30-150 hårstrå om dagen, og dette er en helt vanlig prosess som er med på å holde håret ditt sunt. Selv om dette kan høres mye ut for noen, er det viktig å tenke på at man til enhver tid har mellom 100.000 til 150.000 hårstrå på hodet. Å miste opptil 150 hårstrå daglig er derfor ikke veldig mye, og det skal ikke utgjøre noen synlig effekt.

Det viktig å vite om hårets naturlige vekstsyklus når man snakker om å miste hår. Både hårvekst og hårtap går naturlig gjennom fire forskjellige faser, og alle de opptil 150.000 hårstråene dine er hele tiden i forskjellige deler av denne syklusen. Dette er viktig å huske på, ettersom alt håret ditt hadde falt av om det befant seg i samme fase.

Sådan fungerer hårets livscyklus:

Hair Growth Phase

Her er de fire fasene og hvordan de utspiller seg:

1. Den anagene fasen - vekst

Den anagene fasen

I den anagene fasen vokser håret ditt til en genetisk bestemt lengde. Denne fasen går over flere år, og opptil 90% av hårstråene dine er faktisk i denne fasen til enhver tid. I denne fasen vokser håret i opptil én cm i måneden. Lengden av den anagene fase varierer fra person til person. Faktorer som genetikk, næring, alder er alle faktorer som kan påvirke lengden på håret ditt. Sunne vaner er også viktig, ettersom det påvirker veksten av håret ditt. Håret er faktisk det siste som mottar næring fra det du får i deg, og spesielt B-vitaminer er en viktig næringskilde for håret ditt.

2. Den katagene fasen - Overgang

Den katagene fasen

Den katagene fasen er en overgangsfase for håret ditt når det slutter å vokse. Bunnen av hårsekkene kommer opp mot overflaten i hodebunnen din når blodforsyningen til hårsekkene dine stoppes, og håret slipper tak i hårroten. Den nedre delen av håret blir til en slags klubbe og håret får ikke mer næring. Denne overgangsfasen er den korteste fasen i hårets livssyklus og varer ca. 3-4 uker. Rundt 1% av håret ditt befinner seg i denne fasen.

3. Den telogene fasen - Hvile

Den telogene fasen

Etter overgangsfasen kommer du inn i hvilefasen til håret ditt. Rundt 10% av håret befinner seg i denne fasen og fasen varer i rundt 3 måneder. I denne fasen får håret ikke lenger blodsirkulasjon, og all aktivitet stoppes. Derfor kalles også denne fasen for resten eller dvalefase. Etter overgangsfasen er håret fortsatt festet til hodebunnen din, men nytt hår starter å vokse på undersiden av de gamle hårsekkene. Håret gjør seg her klar til å falle ut, og du kan også miste hår i denne fasen. 

4. Den eksogene fasen - Mister hår

Den eksogene fasen

Dette er den siste fasen håret ditt går gjennom, og det er her man mister hår, som sagt mellom 30 -150 hårstrå om dagen. Alle hårstråene som kommer til denne fasen kommer til å falle ut, og du kan ikke gjøre noe for å forhindre å miste hår i denne fasen.

Når denne fasen er over begynner de nye hårstråene å vokse ut, og runden starter på nytt.

HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter for kvinner, basert på silika fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hårtabletter for menn, beriket med 20 vitaminer, mineraler og aminosyrer.

349,00 kr

Les mer

Hårtap vs. røyting

Når man mister hår, til og med mister mye hår, kaller vi det som regel for røyting. Dette er som regel den normale delen av hårsyklusen. Om man derimot mister unormalt mye hår, altså mer enn 150 hårstrå om dagen, kan det være at du opplever hårtap.

Når flere av hårstråene dine går fra anagen til katagen fase enn det som er normalt, opplever man å miste mye hår. Når håret etter hvert kommer til den siste fasen, kommer håret til å falle ut og man vil oppleve at man mister unormalt mye hår, og håret vil føles tynnere.

Stort hårtap kalles androgen alopeci. Dette ses hos svært mange menn, men også hos kvinner i høyere alder som mister mye hår. Menn vil ofte først oppleve dette i vikene ved tinningen, og også i bakhodet. Altså den berømte «månen». Hos kvinner er hårtapet mer spredt, og man mister mye hår ofte ved pannen først. Denne typen hårtap er ikke direkte relatert til hårsyklusen din, men knyttet til et hormon i kroppen kalt DHT. Dette hormonet krymper hårsekken dine slik at nytt hår stoppes å produseres i det området. Man mister hår der hårsekken har krympet.

Hvordan vet du om du mister unormalt mye hår, og at noe er galt?

Hvordan kan du vite om du bare generelt mister mye hår, eller om du mister unormalt mye hår? Det er noen ting du kan se etter:

 • Flekkvist hårtap - Dette kalles Alopecia areata, og det er en medisinsk tilstand som gjør at du mister mye hår på et eller flere bestemte punkter på hodet.
 • Høy hårlinje - At hårlinjen din begynner å krype oppover pannen din betyr at du mister mye hår. Dette er et tegn på androgen alopeci.
 • Tynnere krone - Du ser ofte at kronen på hodet ditt blir tynnere dersom du mister mye hår.
 • Bredere skille - Kvinner mister som nevnt ikke håret på samme måte som menn, og dersom du som kvinne opplever at skillet ditt blir bredere kan dette tyde at du mister unormalt mye hår.
 • Hestehalen har krympet - Dersom du setter opp håret og merker at hestehalen begynner å bli tynnere tyder dette på at du mister mye hår.
 • Du mister mange hårstrå - Dersom du faktisk merker at du mister flere hårstrå enn normalt, på børsten din, puten din eller i dusjen, kan det hende du du har et overdrevet hårtap og mister mye hår.

Før og etter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat

*Resultatene varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Kjenner du deg igjen i noen av de overnevnte punktene kan det være du lider av hårtap, og du burde vurdere å kontakte en hudlege som kan se på situasjonen din. Mister du unormalt mye hår kan du også snakke med legen din som kan hjelpe deg å finne ut hva som kan forårsake det, og hjelpe deg med en eventuell anbefaling dersom du skulle trenge det.

Du mister mye hår? Her er 8 tips til hva du kan gjøre med det

Enten du lider av hårtap eller ikke, kan det være at du føler at du generelt mister mye hår. Dette kan selvfølgelig gjøre det vanskeligere å oppnå drømmehåret. Vi har samlet noen tips for deg som mister mye hår som kan hjelpe håret ditt å forbli i den anagene fasen lenger så du ikke lenger mister mye hår.

Hårtips #1 – Du mister hår? Få et mer balansert kosthold

Spis et mer balansert kosthold

God helse starter innenfra, og et variert kosthold er derfor viktig både for helse, hud og hår.

For at du skal øke hårveksten din og ikke miste unormalt mye hår trenger du magert protein, sunne fettsyrer og masse frukt og grønt.

Vi har samlet noen matvarer som gjør det lettere for deg som mister mye hår til og komme i gang:

 • Egg
 • Magert protein: Kylling og fisk
 • Sunt fett: Avokado og olivenolje
 • Grønne bladgrønnsaker
 • Frukt med vitamin C: Appelsiner eller paprika

Du mister mye hår, men har fortsatt et sunt kosthold og klarer ikke spise enda mer egg og kål? Da kan du prøve et kosttilskudd for håret.

Hairlust sitt kosttilskudd er laget med de vitaminene og mineralene hårsekkene dine trenger. Kosttilskuddet inneholder 5000 mg biotin. Dette er supert for deg som mister mye hår, og kan virkelig redde håret ditt. Selv om du mister mye hår orker du kanskje ikke å spise 500 egg om dagen, som er det som ville gitt deg 5000mg biotin.

Noe som gjør kosttilskuddet fra Hairlust ekstra bra er at det er vegansk, allergivennlig og har ingen kunstige farger eller smaker. Når du tar vare på hårsekkene dine med riktige vitaminer får du mest mulig ut av den anagene fasen, og det gjør at du ikke lenger mister mye hår.

Hairlust har fire forskjellige kosttilskudd for deg som mister mye hår:

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie tyggevitaminer med høyt innhold av biotin, som bidrar til å vedlikeholde normalt hår.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men HairLust - Hair Growth Formula Gummies for Men
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Gummies for Men

Sukkerfrie tyggevitaminer med biotin, sink og selen, som bidrar til å vedlikeholde normalt håret.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter for kvinner, basert på silika fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men HairLust - Hair Growth Formula Tablets for Men
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Tablets for Men

Hårtabletter for menn, beriket med 20 vitaminer, mineraler og aminosyrer.

349,00 kr

Les mer

Hårtips #2 – Du mister hår? Bruk aktive ingredienser med påvist effekt:

Bruk aktive ingredienser med påvist effekt

Det er en rekke forskjellige aktive ingredienser som er designet for å fremme hårets anagene vekstfase, og dermed få håret til å vokse raskere og mer effektivt. Hair Growth Serum inneholder så mange som 4 hårvekstaktiver: Redensyl™, CAPIXYL™, RootBioTec™ og Anagain™. Disse fire teknologiene påvirker separate reseptorer og stimulerer hårsekkene, fremmer veksten av nytt hår og reduserer hårtap synergistisk. Du kan lese mer om Anagain™ og RootBioTec™.

Hårtips #3 – Du mister hår? Skru ned varmen

Skru ned varmen

Legg ned rettetanga med en gang! Dersom du mister mye hår, er ikke varme din beste venn. Daglig bruk av varmeapparater kan gjøre at du mister mye hår raskere. Det sliter på håret generelt, og gjør at håret ditt blir tørt og brekker lettere.

Er du en av de som mister unormalt mye hår, prøv å legg fra deg varmeapparater en periode. Dersom du utsetter håret ditt for varme, burde du benytte en god varmebeskyttende spray.

Hårtips #4 – Du mister hår? Børst håret riktig

Børst håret riktig

Det er selvfølgelig viktig å gre gjennom håret sitt og få bort floker. Det er derimot ikke helt det samme hvordan du børster igjennom håret ditt, og du kan faktisk gjøre vondt verre – som igjen fører til at du mister mye hår.

Det er vanlig å børste håret fra toppen og nedover, og det er jo helt i orden vel? Nei - dette kan faktisk føre små floker ned inn i hverandre, og det som i utgangspunktet ikke var et stort problem kan fort bli et. Dersom du bruker mye makt når du børster håret kan du også merke at du mister mye hår, uavhengig av om du mister mye hår når du ikke børster det. Du kan også knekke håret raskere, og dette vil igjen føre til ekstra røyting.

HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa HairLust - Detangle Wet Brush, Rosa

Detangle Wet Brush, Rosa

Hårbørste, spesielt utviklet for bruk i flokete, vått hår, som reduserer risikoen for knekt hår.

89,00 kr

Les mer
HairLust - Detangle Wet Brush, Fersken HairLust - Detangle Wet Brush, Fersken

Detangle Wet Brush, Fersken

Hårbørste, spesielt utviklet for bruk i flokete, vått hår, som reduserer risikoen for knekt hår.

89,00 kr

Les mer

Vi anbefaler at du bruker Bamboo Hairbrushes eller Detangle Wet Brush til å skånsomt gre håret i tuppene av håret ditt og jobbe deg oppover. Dette vil hjelpe deg slik at du ikke mister like mye hår.

HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush HairLust - Bamboo Vented Paddle Brush
Spar 20%

Bamboo Vented Paddle Brush

Mellomstor bambushårbørste som brukes til vanlig børsting eller ved hårføning.

229,00 kr

183,20 kr

Les mer
HairLust - Bamboo Large Paddle Brush HairLust - Bamboo Large Paddle Brush

Bamboo Large Paddle Brush

Stor bambushårbørste, som lett og skånsomt grer gjennom tykt, langt hår.

229,00 kr

Les mer

Hårtips #5 – Du mister hår? Unngå unødvendig stress for hår og hodebunn

Unngå unødvendig stress for hår og hodebunn

Alle har dager hvor man bare setter opp håret i en stor dott på hodet og ikke tenker særlig mer over det. Dette kan derimot gjøre større skade enn du tror, og kan være en grunn til at du mister unormalt mye hår. Dersom du ofte setter opp håret, enten i en dott, i en hestehale eller i fletter, strekker dette mye i håret ditt. Dersom du bruker en stram strikk vil dette også være med på å dra i håret ditt og føre til at du mister mye hår.

Du trenger likevel ikke slutte å sette opp håret ditt, og du trenger ikke miste unormalt mye hår selv om du setter det opp. Vi anbefaler et løsere oppsett, og du burde bruke våre Hair Rings, som er et mye mer skånsomt alternativ enn vanlige hårstrikker.

HairLust - Hair Rings 6-Pack, Gul/Oransje HairLust - Hair Rings 6-Pack, Gul/Oransje

Hair Rings 6-Pack, Gul/Oransje

Skånsomme hårstrikk som holder frisyren på plass uten å skade håret.

39,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blå/Grønn HairLust - Hair Rings 6-Pack, Blå/Grønn

Hair Rings 6-Pack, Blå/Grønn

Skånsomme hårstrikk som holder frisyren på plass uten å skade håret.

39,00 kr

Les mer

Hårtips #6 – Du mister hår? Oppdater renserutinen din

Oppdater renserutinen din

Dusjen er det perfekte stedet å jobbe med fuktigheten og næringen til håret ditt. Et næringsfullt hår betyr et sunt og sterkt hår. Dette fører igjen til at håret knekker mindre og man trenger ikke miste unormalt mye hår. Hair Growth & Repair Shampoo med mikroproteiner er spesielt laget for å gi næring til håret ditt, noe som hjelper å gjenoppbygge og styrke strukturen i håret ditt (PS: finnes også i en versjon for menn).

Se hvor enkelt det er å innføre i hårpleierutinen din i videoen nedenfor:

Sjampoen vår vil hjelpe deg og rense håret godt uten å skade det. Vi anbefaler også på det sterkeste å avslutte dusjen med balsam. Balsam er spesielt viktig for håret ditt, og du burde alltid bruke balsam når du dusjer. Dette vil gi ekstra fukt i håret, og hjelpe til å faktisk lukke fukten inn i håret ditt. Dersom du mister mye hår, vil et godt hydrert og sunt hår være det viktigste å strebe etter.

HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Selger fort ⚡️
Spar 15%

Hair Growth & Repair Set

Gjenoppbyggende shampoo og balsam som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

458,00 kr

389,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Selger fort ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfri shampoo med proteiner som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

229,00 kr

Les mer

Hårtips #7 – Du mister hår? Behandle vått hår med varsomhet

Behandle vått hår med varsomhet

Er du som oss, er det første du gjør når du går ut av dusjen å pakke inn håret ditt i et stort håndkle. Dersom håndklærne du bruker til å pakke inn håret ditt med er av bomull er du ikke alene om dette. Det er likevel ikke mange som er klar over at bomull ikke er bra for håret ditt, og faktisk kan være med å bidra til at du mister mye hår!

Når håret ditt er vått er det ekstra elastisk, og du mister mye hår dersom du er for tøff mot vått hår. Derfor er det viktig å være ekstra skånsom mot håret, når det er vått.

Håndklær med bomullsfibre kan skade håret og gjøre at du mister mye hår, ettersom fibrene ikke er fine nok. Dette kan gjøre at håret ditt blir ekstra tørt og krusete, og igjen enklere knekker. Når håret er vått er det på sitt mest sårbare. Det er derfor viktig å ta ekstra godt vare på håret, slik at det ikke dras og slites unødvendig.

Vi anbefaler vårt Bamboo Hair Towel! Dette er et håndkle i bambus som er mye mer skånsomt mot håret ditt, ettersom bambus har mye finere fibre enn det bomull har. For deg som mister unormalt mye hår kan dette være hjelpen du trenger.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Hvit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Hvit
Spar opptil 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Hvit

Turbanhåndkle for håret av bambus, som skånsomt tørker håret etter hårvask.

119,00 kr

Les mer
HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Blå
Spar opptil 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Blå

Turbanhåndkle for håret av bambus, som skånsomt tørker håret etter hårvask.

119,00 kr

Les mer

Hårtips #8 – Du mister hår? Nok søvn er viktig

Få nok søvn

Nok søvn er viktig for hele helsen din, og kanskje noe av det enkleste du kan gjøre. Dersom du mister unormalt mye hår kan søvn være noe av årsaken – og noe av løsningen. Søvn er noe av det absolutt viktigste for helsen vår, og Norsk Helseinstitutt anbefaler mellom 7-9 timer søvn om dagen for en sunn helse.

Det er viktig å opparbeide seg en god søvnrutine, og det er anbefalt å legge seg og stå opp på rundt det samme tidspunktet hver dag. En god søvnhygiene innebærer også et kjølig rom når du sover, og at du skrur av alle skjermer og blått lys minst én time før du skal legge deg.

HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Hvit HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Hvit
Spar opptil 10%

Pure Bamboo Pillowcase, Hvit

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Rosa HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Rosa
Spar opptil 30%

Pure Bamboo Pillowcase, Rosa

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249,00 kr

199,20 kr

Les mer

Det er viktig for deg å huske på at å miste hår er en helt normal del av hårsyklusen din, og dersom du føler du mister unormalt mye hår kan tipsene vi har listet opp her kanskje hjelpe deg slik at du ikke mister like mye hår lenger. En sunn hårhelse begynner med de rutinene du har, og vi håper vi har gjort deg litt klokere på hvordan du kan ta vare på håret ditt på best mulig måte. Dersom du føler at du mister unormalt mye hår, og at ingenting fungerer, anbefaler vi at du tar kontakt med legen din.

Dersom du mister mye hår og har noen erfaringer rundt temaet vil vi veldig gjerne høre fra deg. Alle tips og triks du føler har funket for deg setter vi stor pris på om du vil dele med oss i kommentarfeltet nedenfor!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

 • Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

  Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

 • Hvordan virker et serum for hårvekst? Fordeler & hvordan bruke det

  Hvordan virker et hårserum? Fordeler & hvordan du bruker det

 • Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

  Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

 • Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

  Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

Se alle artikler