Wet Brush: En effektiv og god hårbørste som ikke sliter på håretSe alle artikler

Wet Brush: En effektiv og god hårbørste som ikke sliter på håret

Du har sikkert også merket at det finnes et hav av forskjellige hårbørster. Men visste du at valg av hårbørste, avhenger av hårtype og formålet med hårbørstingen? F.eks. er en wet brush velegnet til gre ut håret når det er vått. Mens en paddle brush er god til å gre langt og kraftig hår. I denne artikkelen gjennomgår jeg de de vanligste og mest kjente hårbørstene på markedet, forteller om forskjellene på dem, og hvordan valg av hårbørste kan bidra til at du får et sunnere, lengre og flottere hår.

Har du hørt om en wet brush før? Eller kanskje har du blitt fortalt at vått hår er ekstra sensitivt, og at man derfor skal unngå å børste håret mens det er vått? Jeg vil tørre å påstå at dette rådet i dag er en smule utdatert, for det finnes nemlig noen fantastiske skånsomme og gode hårbørster, som virker i både tørt og vått hår, en såkalt; wet brush, som også ofte kalles wet hårbørste på norsk. Det er skjedd mye på markedet innenfor hårbørster, og i denne artikkelen får du et godt overblikk.

Les videre her, hvor jeg guider deg gjennom de vanligste hårbørstene på markedet, hvordan du skal bruke dem, og hva som er forskjellen på dem.

Innholdsfortegnelse

Hvorfor er det viktig å bruke en korrekt, god hårbørste?

Kan feil hårbørste være ansvarlig for dårlige hårdager? Kan den forårsake direkte skade på håret ditt? Det korte svaret er dessverre ja. Å bruke feil hårbørste kan både forårsake dårlige hårdager, men enda verre er det at en feil hårbørste (og metode), kan gjøre skade på både hår og hodebunn. Vi anbefaler at du velger din hårbørste med omhu, enten formålet er at bruke den til styling eller bare til å gre gjennom håret. Vær oppmerksom på at du skal bruke en wet brush i vått hår, og en helt annen type hårbørste når håret er tørt. Les videre.

For å forstå hvorfor det er så viktig å bruke en god hårbørste, som ikke sliter på hårstråene eller skader håret unødvendig, skal man først ha en forståelse for hvordan hår og hårstrå er oppbygd. Dette får du en oversikt over her:

Få en forståelse for hårets oppbygging

Hvert enkelt hårstrå består av to forskjellige lag. Det ytterste laget kalles skjellaget og gjør håret glansfullt og mykt. Det er sammensatt av celler som overlapper hverandre og beskytter den indre delen av håret fra eksterne faktorer som vær, varmeapparater, stylingprodukter og mangel på fukt. Når man vasker håret, får varmen fra vannet skellaget til å åpne seg, så de gode næringsstoffene fra bla. shampoo, hårkur og balsam kan trenge dypt inn i hårstråene og pleie håret innenfra. En god hårbørste, f.eks. en wet brush til vått hår, sikrer deretter at det ytterste laget på hårstråene ikke blir skadet når du børster gjennom håret mens det er vått.

Når du bruker en skånsom og god hårbørste, unngår du altså i høyere grad å ødelegge det ytre laget. Dette er viktig, siden hårets ytterste lag ikke bare kan gjenoppbygges, og det er veldig vanskelig å få et allerede skadet hår til å bli sunt igjen. Hvis du ødelegger hårets ytterste skjellag, blir håret tørt, kjedelig og livløst, samt mye mer mottakelig for å bli ødelagt og krusete, og i verste fall knekke helt.

Hvis man bruker feil hårbørste eller bruker børsten feil, kan hårbørstingen faktisk slite svært mye på håret. For å vedlikeholde et sunt og flott hår, er det derfor veldig viktig at du bruker en god hårbørste, som ikke sliter unødvendig på håret. Les videre, hvor jeg forteller mer om hvordan du finner den beste hårbørsten til ditt hår, og hvordan du bruker den riktig.

Hvordan skal jeg børste håret mitt?

Hvis du tror at tilfeldighet er nøkkelen til et sunt hår, må du tenke om igjen. Faktisk kan måten du børster håret på, ha en avgjørende rolle for kvaliteten av håret ditt. Les derfor nøye, og følg gjerne disse trinnene:

1. Velg hårbørste med omhu

Hvis håret ditt har en tendens til å kruse seg og bli flokete, så bør du ikke gå for en hårbørste basert på tette villsvinhår. Du bør derimot overveie en paddle brush, hvor børstetaggene er mindre tette, og som kan få kontroll på selv det mest flokete hår på en mild og skånsom måte.

2. Sørg for å gre gjennom håret før du dusjer

De fleste antar at de først skal børste håret etter at de har dusjet, men hvis du ønsker at håret skal bli minst mulig flokete er det faktisk best å sørge for å børste godt gjennom håret før du går i dusjen. På den måten grer du nemlig ut de verste flokene mens håret er tørt og ikke fullt så skjørt som når det er vått.

3. Bruk en wet brush til vått hår

Som nevnt tidligere, kan det være en dårlig idé å børste håret når det er vått, og det er det en helt spesiell grunn til. Vått hår er nemlig mye mer elastisk enn tørt hår, hvilket gjør at det kan strekke seg mer når man grer det, og derfor er det også langt mer skjørt enn tørt hår. Tørt hår er dobbelt så sterkt og motstandsdyktig. Hvis du ikke er forsiktig med håret når det er vått, hvis du f.eks. glemmer å bruke en wet brush, børster håret feil eller tørker det for hardt med håndkleet, så er det stor risiko for at du river unødvendig mye i håret eller til og med knekker hårstråene.

4. Jobb deg oppover

Å børste håret fra toppen og ned virker kanskje mest naturlig? Men ved å starte fra hårtuppene og jobbe hårbørsten oppover, får du noen gode fordeler for håret. Uansett om du bruker en wet brush eller en paddle brush, vil du med denne teknikken gre håret på en mer skånsom måte, og helt uten å rive i håret. Så prøv deg langsomt frem, og prøv å gre håret fra tuppene og oppover, i små, vannrette seksjoner, en del om gangen.

5. Gi hodebunnen litt kjærlighet

Sunt hår starter med en sunn hodebunn. Så husk å tenke litt på hodebunnen når du børster håret. Målet er nemlig, utover å gre flokene ut, å trekke de naturlige oljene fra hodebunnen, gjennom resten av håret. Det høres kanskje ut som en oppskrift på fett hår? Men det er det ikke. Oljene i hodebunnen din er 'sunne oljer', som faktisk styrker håret, og fungerer som en naturlig fuktighetskrem til lokkene. En enkel måte å integrere litt kjærlighet til hodebunnen i din hårrutine, er å avslutte med en stimulerende hodebunnsmassasje når du børster håret. Jeg vil anbefale Scalp Massage Brush, som gir en stimulerende massasje med myke silikontagger.

Hvilken hårbørste skal jeg velge til vått hår?

Jeg sier det enda en gang. Husk å bruke wet brush til vått hår. En wet brush er en spesielt utviklet og ekstra god hårbørste til vått hår. Jeg går litt i dybden med fordelene ved en wet brush nedenfor:

Hva er en wet brush?

En wet hårbørste er utviklet for å kunne brukes i både vått og tørt hår, og er derfor en skånsom og ekstra god hårbørste, som ikke sliter unødvendig på håret. En wet brush, som Wet Hair Detangler Brush, består av myke, elastiske børstetenner, som forsiktig grer ut floker uten å rive eller knekke håret. Tennene er plassert tett på hverandre, hvilket gjør at hårbørsten kan fjerne floker i håret og sortere hårstråene uten å dra eller rive i det skjøre håret, enten det er vått eller tørt. En annen fordel ved denne wet brush, er at den har en perfekt pocket-size størrelse, hvilket gjør at den er lett å ha med på farten eller med på ferie.

En wet brush er dog ikke kun designet for å skåne skjøre våte lokker. Hårbørsten er også laget spesielt for å øke blodsirkulasjonen i hodebunnen og til hårsekkene, da den skånsomt masserer hodebunnen under børsting. Når blodsirkulasjonen økes, blir det lettere for næringsstoffer å strømme til hårsekkene, hvilket kan fremme hårveksten og styrke håret innenfra.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

9 grunner til at jeg bruker en wet brush:

Det er veldig mange fordeler ved å bruke en god hårbørste, som er utviklet spesifikt til vått hår, og jeg må innrømme jeg er litt overrasket over hvilken forskjell det har gjort for håret mitt å skifte til en wet hårbørste. Nedenfor nevner jeg derfor 9 gode grunner til hvorfor jeg bruker en wet brush:

 1. Den grer skånsomt gjennom håret og fjerner floker uten å skade eller slite på håret.
 2. Den er superenkel å rengjøre og samler ikke bakterier og skitt mellom piggene.
 3. Passer til alle typer hår.
 4. En wet brush har myke pigger, som effektivt masserer hodebunnen og øker blodsirkulasjonen.
 5. Børsten er ofte formet slik at den ligger veldig godt i hånden, det er i hvert fall Wet Hair Detangler Brush.
 6. Kan bidra til å gjøre håret sunnere, lengre og mer blankt enn en vanlig hårbørste.
 7. Børsten er perfekt å bruke i forbindelse med en hårkur eller hårmaske, da man effektivt kan fordele kuren i hele håret med en wet brush, og dermed kan man få et bedre resultat og øke effekten av hårkuren.
 8. Prisen er ofte lavere sammenlignet med andre gode hårbørster på markedet.
 9. En wet brush er en fantastisk god hårbørste, som kan anvendes i både vått og tørt hår.

Slik bruker du en wet brush

Jeg håper at du har fått en bedre forståelse av hvorfor det kan være en god idé å bruke en god hårbørste, som en wet brush til vått hår. Men for å få de beste resultatene med din wet brush, må du så lese videre nedenfor. Her vil jeg nemlig gå litt i dyden på hvordan jeg anbefaler deg at du bruker din wet brush.

Fjern overflødig vann fra håret

Bruk først et håndkle til å tørke det overflødige vannet fra håret. I stedet for å børste gjennom det søkkvåte håret, anbefaler jeg deg å heller bruk et skånsomt håndkle til å ta så mye overflødig vann som mulig. Jeg anbefaler også at du bruker et håndkle basert på bambusfibre, da det tørker håret fortere og mer skånsomt enn de mange bomullshåndklær på markedet.

Du kan lese mer om hvorfor det er en god idé med et håndkle av bambus, i vår artikkel her.

Prøv å bruke balsam, hårolje eller leave-in mist

Hvis håret ditt er tykt, krøllete eller skadet, så vil jeg anbefale deg å alltid avslutte hårvasken med balsam. Balsam, hårolje eller en leave-in conditioner er en god måte å takle flokete hårlokker på, og vil gjøre det mye enklere for deg å gre ut selv de verste floker. Jeg bruker alltid balsam som avslutning på hårvasken, og så elsker jeg å tilføye en god, økologisk hårolje i håret, rett før jeg bruker en wet brush til å gre håret.

Bruker du hårbørsten på denne måten, vil det virkelig kunne gjøre en forskjell for håret ditt. Du vil få stimulert hodebunnen og hårsekkene til å styrke hårveksten, og du vil minske skade på håret og miste langt færre hår under børstingen. Dermed vil du kunne unngå å få et tørt, slitt og tynt hår, kun ved å investere i en god hårbørste av ordentlig kvalitet.

Hvilken hårbørste skal jeg velge til tørt hår?

Langt og/eller kraftig hår?

En god hårbørste til langt og/eller kraftig hår, er en stor paddle brush. Grunnet den store overflaten på børsten, er den velegnet til å fordele de naturlige oljene fra hodebunnen i hele håret.

Krøllete hår?

Et krøllete, tørt hår skal man helst ikke gre for mye i, men når håret en gang imellom skal børstes, så velg en mindre hårbørste eller en bredtannet kam med litt hardere børstepigger. På den måten unngår du å gre krøllene ut av håret, men du gir derimot krøllene løftet de har bruk for.

For virkelig krøllete hår anbefaler jeg å gre håret kun når det er fuktig, så håret ikke kruser. Å bruke en børste spesielt designet for krøllete hår er en utmerket måte å oppnå separerte krøller, som Bamboo Defining Brush.

Kort til mellomlangt hår eller fint hår?

Jeg vil anbefale en børste i medium størrelse. Denne typen hårbørste fungerer til stort sett alle hårtyper, og gir god assistanse til selv kortere hår. Velg en børste med lange, vidt forskjellig plaserte børstetenner - og unngå naturlige pigger fra tre. Pigger laget i plast er glattere og mer velegnet til fint hår, mens naturlige hår eller trepigger kan være skarpe eller inneholde sprekker eller flis som kan skade håret. Men fremfor alt bør du unngå hårbørster med metallskinner, da disse kan rive og knekke håret.

Slik rengjør du din hårbørste

Hårbørster samler lett skitt, så sørg for å rengjøre dem regelmessig. Den beste måten å rengjøre en kam, wet brush eller hårbørste på, er å starte med å fjerne hår og annet skitt fra børsten. Deretter kan du tilsette litt shampoo og vann, og massere godt inn i hårbørsten. Skyll deretter grundig med lunkent vann. Sørg for å legge hårbørsten med børstehodet ned, så overflødig vann ikke samler seg inne i børstehodet (spesielt hvis børsten har et skaft av tre eller bambus.

Flere råd til god, skånsom hårpleie

Jeg håpe at du fikk svar på alle spørsmålene du måtte ha rundt valg av hårbørste, og hvorfor det kan være en god idé å investere i en god hårbørste av ordentlig kvalitet. Det finnes mange måter man kan skåne håret på, og optimere hårets betingelser for å vokse seg sunt og langt. Mine anbefalinger til sunt hår er:

Sunt hår kommer innenfra

Det kan være en god idé å innføre indre hårpleie inn i hverdagen. Man blir nemlig hva man spiser, og håret er intet unntak. Et kosttilskudd til håret er en god måte å sikre seg at man inntar de vitaminene og mineralene, som håret har bruk for, for å vokse seg sunt. Jeg kan anbefale Hairlust Hair Formula kosttilskudd, som kommer som tyggevitaminer og tabletter til både menn og kvinner.

Før og etter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat

*Resultatene varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Bruk en hodebunnsskrubb

Har du prøvd å eksfoliere hodebunnen? Jeg hadde aldri hørt om det før, inntil jeg fikk øynene opp for dette produktet, Scalp Delight™ Detox Scrub, som er en økologisk scrub til hodebunnen. Akkurat som du bruker en scrub til ansiktet, har hodebunnen også godt av å bli skrubbet en gang imellom. En behandling som virkelig kan sette blodsirkulasjonen i gang, samtidig som den fjerner skitt, døde hudceller og overflødig sebum fra hodebunnen.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

  Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

 • Aloe vera for hår: Fordeler og de beste aloe vera shampoene

  Aloe vera for hår: 5 fordeler og de beste aloe vera shampoene

 • Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringråd

  Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringråd

 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

  Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

Se alle artikler