Klør hodebunnen? Finn den beste shampoo for tørr og kløende hodebunnSe alle artikler

Klør hodebunnen? Finn den beste shampoo for tørr og kløende hodebunn

En tørr og kløende hodebunn er det ingen som vil ha. Den kløende følelsen kan holde deg våken om natten, og etterlater ofte tørre, hvite flak i håret og på klærne. Det kan være mange grunner til hvorfor du opplever dette, og en av grunnene kan faktisk være hvilken shampoo du bruker. Det er helt sant!

I denne artikkelen får du lære mer om årsakene til en tørr hodebunn, og mine råd for den beste shampoo for tørr og kløende hodebunn (og hva min personlige favoritt er i en verden av shampoo mot tørr hodebunn).

Innholdsfortegnelse

Årsaker for tørr og kløende hodebunn

Hvorfor føles hodebunn så kløende? Det kan være flere årsaker til det:

Du vasker håret for ofte

De fleste shampooer du får kjøpt i butikken inneholder for sterke ingredienser til å brukes hver dag. Hvis du vasker håret for ofte med en shampoo som inneholder syntetiske ingredienser kan dette være en av årsakene til at du opplever en tørr hodebunn. Når du skal velge shampoo er det viktig at du finner en shampoo spesielt utviklet for en tørr og kløende hodebunn (vi kommer tilbake til dette senere).

Hvis du dusjer i for varmt vann kan det også være en grunn til at hodebunn blir tørr. Det kan hjelpe å vaske håret sjeldnere. Hvis du er avhengig av å vaske håret ofte (for eksempel om du trener mye) er det spesielt viktig at du velger en god og mild shampoo for kløende hodebunn.

Velg riktig shampoo

Produktene du bruker i håret kan være en stor grunn til hvorfor du opplever en tørr og kløende hodebunn. Mange opplever faktisk allergiske reaksjoner fra syntetisk duft og andre irriterende ingredienser, som sulfater, fargestoff eller parabener, som mange produsenter bruker i produktene sine. Derfor er det viktig å finne en god shampoo mot tørr hodebunn.

Det er også viktig å skylle ut all shampoen og balsamen godt når du dusjer, da produktrester også kan bidra til en tørr hodebunn.

Været

Været kan også påvirke fuktigheten i hodebunn. Lav luftfuktighet og innendørs varme om vinteren kan tørke ut huden og hodebunn. Aircondition på sommeren har også den samme effekten.

Dette er bare noen av grunnene til du kan oppleve en tørr og kløende hodebunn. Men hva er faktisk den beste shampoo for sensitiv hodebunn? Les videre for å få med deg anbefalingene våre for den beste shampoo mot tørr hodebunn i tillegg til andre tips og råd.

Hvordan velge shampoo for tørr hodebunn?

Det viktigste å være oppmerksom på når du skal velge den beste shampoo for kløende hodebunn er ingrediensene. Jeg anbefaler et økologisk merke som inneholder naturlige ingredienser som tilfører næring til hår og hodebunn. En god shampoo for tørr hodebunn burde ikke inneholde parabener, sulfater, syntetisk parfyme eller formaldehyd, ettersom alle disse ingrediensene kan forårsake irritasjon i hodebunn.

Se etter en shampoo for sensitiv hodebunn som inneholder lave doser av syntetisk duft. I en god shampoo for kløende hodebunn burde duften alltid være den siste ingrediensen på listen. Jo høyere opp en ingrediens er på listen, desto mer inneholder produktet av den ingrediensen.

Når du ser etter en god shampoo for tørr og kløende hodebunn burde du se etter gode, fuktighetsgivende og lindrende ingredienser, som for eksempel:

 • Aloe Vera – Alle som har smurt aloe vera på solbrent hud vet hvor god denne kjølende, lindrende ingrediensen er. Aloe vera bidrar også til å redusere betennelse i huden.
 • Havre – Når jeg hadde vannkopper som liten pleide moren min å tappe lindrende havrebad til meg. Og med god grunn! Havreekstrakt er også kjent for å redusere betennelse.
 • Aquaxyl™ – Denne sukkeravledede blandingen gir dyp (men likevel lett) fuktighet til hår, hud og hodebunn. Ved å forhindre vanntap gjennom fordampning hjelper AQUAXYL™ hår og hodebunn med å opprettholde fuktigheten i 8+ timer.

Beste shampoo for tørr hodebunn

Nå som du har en større innsikt i hva det er viktig å tenke på når du skal velge en shampoo for tørr hodebunn, er det på tide å snakke om den beste shampoo for tørr hodebunn som faktisk fungerer. Dette er mine favoritter:

Beste shampoo mot tørr hodebunn: Split Fix™ Shampoo

Split Fix™ Shampoo er en shampoo for sensitiv hodebunn laget med fuktighetsgivende intredienser som økologisk aloe vera og Aquaxyl™ (utvunnet fra sukker). I tillegg har økologisk havrekjerneekstrakt og havsalt fra Dødehavet anti-inflammatoriske og hodebunnslindrende egenskaper, noe som gjør dette til en utmerket shampoo for tørr hodebunn. I tillegg inneholder den jojobaestere som gir næring til håret ditt og etterlater det sterkt, mykt og glansfullt.

Ikke glem balsamen! Hvis du har en tørr hodebunn er det en stor sjanse for at du også har tørt hår (spesielt hvis du har langt hår). Bruk denne shampoen for tørr hodebunn sammen med Split Fix™ Conditioner.

Beste shampoo mot tørr hodebunn og hårtap: Grow Perfect™ Shampoo

Grow Perfect™ Shampoo er utviklet spesielt for tynt hår og hårtap. På grunn av de helsefremmende ingrediensene for hodebunnen, er den også et godt valg for en tørr, kløende hodebunn. En av de viktigste ingrediensene vi har lagt til er Anagain™, et planteekstrakt som er klinisk bevist å stimulere ny hårvekst for et fyldigere hår.

Beste shampoo mot tørr hodebunn og flass: Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo er en lett, sulfatfri shampoo mot flass som skånsomt renser alle hårtyper, samtidig som den beroliger en tørr, flassende hodebunn for å lindre symptomer forbundet med flass. Den er formulert med antimikrobiell Dermosoft® decalact MB og økologisk tetreolje for å fjerne kløende flak, bakterier og produktoppbygging fra hodebunnen.

Andre måter å behandle en tørr hodebunn

I tillegg til en god shampoo mot tørr hodebunn er det også andre måter du kan tilføre fuktighet og roe ned irritasjonen i huden og hårsekkene.

1. Prøv en hodebunnsskrubb

Rester som bygger seg opp i hodebunn, som oljer, produktrester og død hud, kan være en av årsakene til en tørr og kløende hodebunn. I tillegg til en god shampoo for tørr hodebunn anbefaler jeg å bruke en god hodebunnsskrubb, som Scalp Delight™ Detox Scrub.

Dette er en sulfatfri shampoo for kløende hodebunn som er laget med rispulver, som skånsomt fjerner rester og renser hodebunn. Den inneholder i tillegg lindrende ingredienser som økologisk aloe vera, rosmarinolje og havreekstrakt. For best resultat anbefaler jeg å bruke produktet en gang i uken, eller når du føler hodebunn trenger en ekstra rens.

2. En god hodebunnsmassasje

Finnes det noe bedre enn en god hodebunnsmassasje? Jeg elsker det! Spesielt når hodebunn er tørr og klør. Men hvis du masserer hodebunn med fingrene dine kan du faktisk lage små sår i den skjøre huden med neglene dine, og dette kan føre til mer irritasjon. Derfor anbefaler jeg å prøve Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Dette unike verktøyet har myke tupper som forsiktig masserer hodebunn uten å skade huden. Bruk den gjerne i dusjen sammen med din favoritt shampoo for kløende hodebunn!

Tips: Du kan få alle produktene du trenger for å behandle tørr hodebunn i Scalp Delight™ Bundle! Den inkluderer Scalp Delight™ Detox Scrub, Detox Conditioner og en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Ved å kjøpe dette settet sammen kan du spare 20%! Se også de beste gavesettene for hårpleie.

3. Unngå hårprodukter med silikon

Silikoner er polymer som dekker hvert hårstrå og etterlater et glansfullt utseende på håret. Men silikoner legger også igjen mye rester i hodebunn, og kan være en av årsakene til at du opplever en tørr hodebunn og et hår som raskt ser fett ut. Hvis du vil unngå dette er det lurt å velge produkter som ikke inneholder silikoner.

4. Bruk en beroligende leave-in spray

Hvis du har dager hvor hodebunn føles ekstra tørr og kløende kan en beroligende leave-in spray, som Instant Relief™ Scalp Spray, være løsningen. Denne sprayen tilfører fuktighet og lindrer en kløende og flassende hodebunn.

Kan jeg forhindre en tørr hodebunn?

Bortsett fra å bytte til en shampoo for sensitiv hodebunn finnes det flere måter du kan forhindre en tørr og kløende hodebunn på i utgangspunktet. Her er noen av mine beste råd:

1. En god rutine på hårvasken

En god rutine på hårvasken

For de fleste holder det å vaske håret med en god shampoo for sensitiv hodebunn to til tre ganger i uken. Hvis du trener og svetter mye daglig kan du vaske håret litt oftere, eller bare skylle gjennom håret med vann mellom vaskene. Pass på at du skyller ut alle produkter av håret godt, og bruk lunkent vann (ikke glovarmt!). Det er viktig å bruke en shampoo mot tørr hodebunn dersom du har en sensitiv hodebunn. 

2. Et sunt kosthold

Et sunt kosthold

En annen måte du kan forbedre effekten av en god shampoo for tørr hodebunn på er et sunt kosthold. Gode næringsstoffer du får i deg gjennom kostholdet bidrar til en sunn, hydrert hud. Vitamin D kan hjelpe til å forhindre visse hudproblemer som fører til kløe. Vitamin C kan styrke hudbarrieren og redusere dehydrering.

Hvis du vil opprettholde en sunn hodebunn er det viktig at du får i deg nok frukt, grønnsaker, magert protein og sunne fettsyrer.

3. Bruk et kosttilskudd for håret

Bruk et kosttilskudd for håret

Å spise et godt, velbalansert kosthold hver dag er kanskje enklere sagt enn gjort. Jeg vet ikke med deg, men jeg har ikke alltid tid til å sette sammen et velbalansert måltid. Derfor elsker jeg Hair Formula Gummies for Women! Disse gode vingummiene inneholder gode vitaminer som vitamin C, sin bidrar til opprettholdelsen av en normal og sunn hud og et sunt hår.

4. Få i deg nok væske

Få i deg nok væske

Det er svært viktig å få i seg nok vann i løpet av dagen, og dette kan også hjelpe til å forhindre en kløende hodebunn. Helsemyndighetene anbefaler et inntak på 6-8 glass vann per dag. Hvis du drikker nok vann i tillegg til å bruke en god shampoo for tørr hodebunn vil du være på god vei mot en sunn og hydrert hodebunn.

5. Velg gode hårprodukter

Velg gode hårprodukter

Som nevnt tidligere er det noen ingredienser du ofte finner i hårprodukter som kan gjøre hodebunn tørr og kløende. Alkohol er en av ingrediensene som tørker ut både hår og hud. Dessverre er alkohol en av de vanligste ingrediensene i mange hårprodukter, også i teksturspray!

Hvis du ser etter en god teksturspray som ikke tørker ut hodebunn anbefaler jeg Ocean Water Sea Salt Spray. Dette produkter bruker hydrolysert maisstivelse for å skape hold i håret, i stedet for alkohol. Sprayen inneholder også fuktighetsgivende ingredienser, som aloe vera, som tilfører rikelig med fuktighet til både hår og hodebunn.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Hva med flass?

Selv den beste shampoo for tørr hodebunn vil ikke hjelpe om du sliter med flass. Flass er ikke nødvendigvis forårsaket av en tørr hodebunn, og trenger derfor en annen type behandling. Flass er et symptom på en hudlidelse kalt seboreisk eksem. For å behandle flass trenger du en shampoo som er spesielt laget for å håndtere problemet. Jeg anbefaler Instant Relief™ Dandruff Shampoo som har en mild, beroligende og sulfatfri formel som gjør den egnet for sensitiv, kløende hodebunn.

Hvordan kan du vite om du har flass og ikke kun en tørr hodebunn? Både en tørr hodebunn og flass kan gi en kløende, flassende hud. Forskjellen er at flass kommer fra for mye olje i hodebunn. Hvis du lider av flass vil huden som faller av være oljete, i motsetning til tørr hud som ikke er oljete.

Hvis du er usikker på om du lider av flass kan du prøve å bruke en shampoo for tørr hodebunn og en god balsam før du legger deg. Hvis hodebunn føler hydrert og ikke flasser på morgenen er det god indikasjon på at hodebunn kun er tørr. Hvis du fortsetter å flasse er det en indikasjon på at du trenger en annen type behandling.

Hvis du lider av tørr hodebunn kan du oppleve store forskjeller hvis du bytter til en shampoo for tørr og kløende hodebunn, sammen med de andre tipsene vi har listet opp i denne artikkelen. Hodebunnen din kommer til å takke deg!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Beste volum shampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

  Beste volumshampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

 • Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

  Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?

  Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?

Se alle artikler