Flass i hodebunn? 6 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alleSe alle artikler

Flass i hodebunn? 7 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

Flass i hodebunn er noe de fleste ikke snakker så mye om, men det er noe mange opplever innimellom. Enten du sliter med flass i hodebunn fra tid til annen, eller om du har et mer permanent problem, er det uansett noe som kan være ganske ødeleggende for en person i hverdagen. Heldigvis er det masse du kan gjøre for å bli kvitt flass i hodebunnen! Les mer her: 

Når du har flass i håret kan det være vanskelig å ha håret opp i forskjellige frisyrer, og du bruker kanskje mer tid på håret ditt en det du hadde trengt. Men det er mye du kan gjøre for å bli kvitt de irriterende problemene med flass i hodebunnen. Jeg har derfor satt sammen noen tips mot flass som skal gjøre situasjonen din litt enklere.

Dersom du vil vite hva flass i hodebunn kommer av, og hva du kan gjøre for å forhindre flass i hodebunn, burde du fortsette å lese nedenfor hvor jeg har samlet mine beste tips mot flass.

Innholdsfortegnelse

Hvorfor flasser vi?

Enkelt sagt har flass i hodebunn med hudcellene våre å gjøre. Cellene på hele kroppen vår deler og multipliserer seg hele tiden, og blir byttet ut med nye celler. De nye cellene faller bort fra huden din, og en ny syklus for cellene dine begynner.

Det som gjør at flass i hodebunn faktisk oppstår og blir et problem, er når cellene dine begynner å dele seg for raskt og det bygger seg opp et lag av døde hudceller i hodebunnen din. Det høres kanskje ikke veldig delikat ut, men flass i hodebunn er faktisk veldig vanlig. Flass i hodebunnen er verken smittsomt eller farlig, så selv om det kan klø i hodebunnen, er det ingenting å være nervøs for.

Som med de fleste hodebunnsforstyrrelser eller andre hårproblemer er det mange forskjellige faktorer som kan bidra til at du plutselig sliter med flass i hodebunnen. Så for at du skal kunne ta ordentlig vare på hodebunnen din og bli kvitt flass en gang for alle, går jeg her gjennom noen av de vanligste årsakene til at du opplever flass i hodebunnen.

Årsaker til flass #1 – Gjærsopp i hodebunnen

Den absolutt vanligste årsaken til flass i hodebunnen er en overvekst av en bestemt gjærsopp, som finnes helt naturlig i hodebunnen. Gjærsvampen kalles pityrosporum ovale eller malassezia furfur. Når for mye av denne gjæren utvikler seg, øker også hodebunnens produksjon av hudceller, noe som resulterer i en større mengde døde hudceller, dvs. flass i håret. Det har altså ikke noe å si om hodebunnen din er tørr eller fet, for når flere hudceller produseres, vil flere også dø og bli flass i hodebunnen. Dette er grunnen til at de fleste flass shampoo på markedet er basert på soppdrepende og antimikrobielle ingredienser.

Årsaker til flass #2 – Du har en tørr hodebunn

En tørr hodebunn kommer av mangel på fukt. Det sier seg selv, ikke sant? Når hodebunn ikke får nok fuktighet blir den irritert, og hudlaget begynner å falle bort, som fører til flass. En tørr hodebunn kan komme av forskjellig type vær/luft, alderdom eller reaksjoner på dårlige produkter, som shampoo, med uttørrende ingredienser som f.eks. SL-sulfater.

Om sommeren anbefaler jeg at du beskytter hodebunnen med en lue eller solkrem som f.eks. Sun Defense Hair Mist, som beskytter hår og hodebunn mot UV-stråler.

Årsaker til flass #3 – Du vasker ikke håret ofte nok

Avhengig av hårtypen din burde du vaske håret ditt rundt 2-3 ganger i uken om du sliter med flass, helst ikke oftere. Fordi jo mer du vasker håret ditt, desto mer tørker hodebunnen ut. Men hvis det samtidig går for lenge mellom hver gang du vasker håret ditt vil det bygge seg opp mye olje og møkk i hodebunnen din som kan skape irritasjon og flass i hodebunn. Så det er viktig å finne en god balanse i hvor ofte du vasker håret: 2-3 ganger i uken har en tendens til å fungere for de fleste, spesielt hvis du bruker stylingprodukter og ønsker å få dem vasket regelmessig.

Hvis du er avhengig av produkter bør du vurdere å bytte vanlig shampoo til en shampooskrubb fra tid til annen. Min anbefaling er Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne sulfatfrie hodebunnsskrubben vil nullstille hodebunnen på kort tid.

Årsaker til flass #4 – Livsstil og diett

En dårlig diett hvor du ikke får i deg riktig næring kan ha en påvirkning på både helse, hud og hår. Det kan faktisk også være en årsak til at noen begynner å flasse. En diett som inneholder mye sukker kan skape en høy insulinproduksjon, noe som igjen fører til en overproduksjon av oljeproduksjon i hodebunn som kan forårsake flass.

Årsaker til flass #5 – Oljete/irritert hodebunn

Dersom du har opplevd oljete hud vet du at dette kan føre til utbrudd og dårlig hud generelt. En oljete hodebunn kan også skape irritasjon og få et dårlig utfall. Flere ting kan bidra til en fet hodebunn, og noen av årsakene kan være genetikk, diett, ubalanse i hormonene dine, graviditet eller overgangsalder. En fet hodebunn er imidlertid ikke alltid ille, fordi talg som produseres både beskytter og pleier huden og håret, og fungerer nesten som en naturlig hårbehandling. Lær mer i denne artikkelen om fett hår og irritert hodebunn og hvordan du kan unngå det.

Årsaker til flass #6 – Du reagerer på produktene dine

Dersom du spiser noe du ikke helt tåler kan du få en veldig dårlig reaksjon, og det samme gjelder dersom du bruker hårprodukter du egentlig ikke tåler. Forskjellen er at man ofte føler det mer fysisk dersom man spiser noe. Det er utallige ingredienser som kan påvirke hodebunnen og håret ditt på forskjellige måter, og alle produkter passer ikke til alle typer hår. Dersom du sliter med mye flass i hodebunn kan produktene du bruker være årsaken.

Dersom du sliter med mye flass anbefaler jeg at du forsøker å bytte til produkter som er spesielt laget for en tørr og irritert hodebunn. Dette kan gjøre hodebunnen din mindre irritert, og kan hjelpe deg å bli kvitt flass i håret. 

Årsaker til flass #7 – Du har en underliggende hudlidelse

Forskjellige hudlidelser, slik som psoriasis eller eksem, kan forårsake irritasjon, tørrhet og flass i hodebunn. Dersom du har en underliggende hudlidelse, anbefaler jeg deg å snakke med legen din for råd til behandling.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

7 måter å bli kvitt flass i hodebunn

Dersom du er lei av at flass i håret tar over livet ditt har jeg satt sammen flere tips mot flass som kan hjelpe deg å bekjempe problemet. Jeg har samlet tips mot flass som faktisk er utprøvd og bevist, og skal kunne hjelpe deg å oppnå en sunn hodebunn.

1. Prøv en shampoo mot flass

Hva er den beste flassbehandlingen? En høykvalitets shampoo mot flass. Jeg anbefaler å velge en skånsom, sulfatfri shampoo som ikke tørker ut og irriterer hodebunnen ytterligere. Hold øye med de aktive ingrediensene og se etter produkter som inneholder antimikrobielle ingredienser, som Dermosoft® decalact MB. Det er en naturlig, svært effektiv aktiv ingrediens utviklet for å bekjempe mikroorganismer som forårsaker sopphudsykdommer som flass. Etter min mening er den beste shampoo mot flass Instant Relief Dandruff Shampoo som har en mild, antimikrobiell formel.

2. Endre dietten din

Endre dietten din

Dietten din har mye mer å si for en sunn hodebunn enn det du kanskje skulle tro. Tørrhet og flass i hodebunn kan faktisk være på grunn av maten du får i deg, og det kan være på tide å endre noen av vanene dine.

Biotin, jern, omega-3 fettsyrer, samt masse frukt og grønt kan hjelpe deg mot flass i hodebunn. Det kan hjelpe til å gjenopprette en sunn oljeproduksjon i hodebunn, men også opprettholde sunt hår, hud og negler. Om du syns det er vanskelig å sette sammen en god matrutine anbefaler jeg deg å begynne med kosttilskudd for å komme i gang.

3. Tilpass hyppigheten av hårvask

Tilpass hyppigheten av hårvask

Vi hører ofte at vi vasker håret vårt for ofte, og det kan være sant for mange. Vi hører også at man ikke skal vaske håret mer enn 1-2 ganger i uken. Håret vil bli fetere jo oftere du vasker det for å beskytte hodebunnen mot å tørke ut. Samtidig må man fortsatt få fjernet skitt, rester av produktet og talg regelmessig, for at det ikke skal hope seg opp i hodebunnen og skader den naturlige balansen. Derfor er det viktig å finne en balanse der du ikke vasker håret for ofte, men heller ikke for sjelden. Hvis du har flass i hodebunnen, er det viktig at du vasker håret regelmessig, og helst med milde, økologiske hårprodukter uten SL-sulfater eller silikon. 

Men hvordan fjerne flass med riktige hårprodukter og hvordan finne en balanse i hyppigheten av hårvask? Vel, hvis du har flass i håret, bør du sørge for å vaske håret omtrent 2-3 ganger i uken, og unngå å bruke harde stylingprodukter som kan irritere hodebunnen mellom hårvaskene. 

4. Prøv en hodebunnsskrubb

Prøv en hodebunnsskrubb

En av de enkleste måten å bli kvitt produktrester, døde hudceller og flass i hodebunnen, er ved å bruke en stimulerende hårskrubb til hodebunnen ca. 1 gang i uken. En hodebunnsskrubb er laget spesielt for å fjerne ekstra olje, mineraler og oppbygget flass i hodebunn, og gjenoppbygge et sunt hår. I tillegg stimulerer skrubben blodsirkulasjonen i hodebunnen, slik at næringen kan trekke inn i hårrøttene og booste håret innenfra. Oppbygget flass i hodebunn kan bekjempes med min favoritt hodebunnskrubb, Scalp Delight™ Detox Scrub, som etterlater hodebunnen godt stimulert og frisk.

Du kan bruke den i dusjen en gang i uken og følg opp med Scalp Delight™ Detox Conditioner for best resultat.

5. Ikke klø

Ikke klø

Vi har vel alle hørt en eller annen gang at vi ikke skal klø opp skorper og sår, og det samme gjelder for en tørr og kløende hodebunn. Dessverre er det slik at flass i hodebunn kan klø intenst, men om du klør kan det faktisk gjøre vondt verre.

Dersom du føler du er nødt til å klø, bruk håndflaten din til å trykke ned over stedene du klør, og unngå etter beste evne å bruke neglene dine til å klø deg med.

6. Bytt ut produktene dine

Bytt ut produktene dine

Flass i hodebunn er ofte knyttet til feil produkter som skaper irritasjon. Det er derfor på tide å ta en titt på produktene du bruker, og se om det kanskje er noen bedre alternativer for deg der ute. En god sjampo og balsam burde gi næring, beskytte og gi god fukt til hår og hodebunn, uten å skape unødvendig irritasjon.

Vi har et fantastisk sett med sjampo og balsam som gir deg akkurat disse tingene. Vår Split Fix™ Duo hjelper håret å bli synlig sunnere og mer elastisk. Ps: vi har også en shampoo for tynt hår.

På grunn av den milde, sulfatfrie formelen kan Instant Relief Dandruff Shampoo også brukes kontinuerlig!

7. Bytt ut putetrekket ditt

Bytt ut putetrekket ditt

Det er ikke kun produktene man bruker i dusjen som kan være med på å skape mer flass i hodebunn. Det er et spesielt sted du tilbringer mange timer av døgnet din, og dette er i sengen din. Stoffet i putetrekket ditt kan faktisk være et ekstra irritasjonsmoment for hodebunnen din, som kan føre til ekstra flass i håret. Silky Bamboo Pillowcase er et putetrekk i bambus som er spesielt laget for å beskytte hår og hodebunn, og er veldig hjelpsomt for personer med sensitiv hodebunn.

Behandlinger du kan prøve hjemme

Om du ikke ønsker å vente på bestillingen av produkter, eller om du vil se hva som kan fungere mot flass i hodebunn av ting du kanskje allerede har hjemme har jeg noen tips mot flass du kan prøve å lage selv hjemme.

Rosmarinolje

Rosmarinolje:

Du har kanskje hørt om å bruke rosmarinolje for å bekjempe kviser og fet hud, men visste du at det også kan være en effektiv måte å behandle en tørr, flassende hodebunn på?

Rosemarin har påvist antimikrobielle egenskaper, inkludert antisvampemidler. Mennesker som opplever flass har vanligvis for mye av den vanlige hudsoppen Malassezia. De antimikrobielle effektene av rosmarinolje hjelper med å få hodebunnen tilbake i balanse igjen.

Ved å tilsette 4-5 dråper rosmarinolje i sjampoen din, kan du raskt lage en hodebunnsbehandling for tørr, flassende hodebunn, som kan bidra til å få håret tilbake til det normale. Eller bare bruk Grow Perfect™ Thickening Spray, som kombinerer både forfriskende rosmarinolje og mynteolje!

Rosmarinolje hjelper til med å håndtere flass ved å redusere gjærovervekst i hodebunnen og kan også lindre kløe og ømhet som ofte er forbundet med en tørr, flassende hodebunn.

Eplecidereddik

Enda et tips mot flass er eplecidereddik. Du har kanskje hørt at eplecidereddik kan brukes til så mangt, og lindring av flass i hodebunnen er en av en av de tingene. Ha en spiseskje i sjampoen din, eller ha eddiken i en sprayflaske og spray hodebunnen din. Dette kan hjelpe deg å bekjempe flass i håret.

Syren i eddiken kan hjelpe mot skapelsen av noen type mikrober som er med på å skape ekstra flass i hodebunn. Dette kan balansere pH-verdien i hodebunnen din og hjelpe å bekjempe problemet ditt.

Kokosolje

Er det egentlig noe som ikke kan fikses med kokosolje? Dette er ikke bare et tips mot flass, men er godt for deg på mange måter. For å bekjempe flass i hodebunn er kokosolje spesielt bra grunnet sine fuktighetsgivende egenskaper.

Før du vasker håret ditt påfører du en god mengde med kokosolje på hodebunnen din som en slags hårmaske. Ha oljen i hodebunn i 15-20 minutter før du dusjer og vasker håret som normalt. Bruk en gang i uken for å forebygge flass i håret.

Aloe Vera

Enda er produkt du kanskje har hjemme, men ikke var klar over at kunne hjelpe mot flass, er aloe vera. Aloe vera er spesielt kjent for sine dempende egenskaper mot solbrent hud, men akkurat som med kokosolje kan aloe vera også hjelpe å gi ekstra fuktighet mot flass i hodebunn. Aloe vera har antibakterielle og anti-sopp egenskaper som kan hjelpe mot irritasjon og kløe ved flass i håret.

Bruk aloe vera på samme måte som med kokosolje, og ha den som en maske i håret før du dusjer.

Sitron

Før du bruker masse sitronsaft mot flass i hodebunn er det greit å tenke på at sitron er en syre, og dersom du har veldig sensitiv hodebunn kan dette faktisk skape ekstra irritasjon. Det er likevel et tips mot flass som kan være verdt å sjekke ut.

For å bruke sitron mot flass i håret anbefaler jeg å blande rundt en spiseskje med sitronsaft sammen med kokosolje og sukker for å lage din egne hodebunnsskrubb. Denne blandingen kan brukes for å skrubbe bort flass i hodebunn. Jeg anbefaler deg likevel å følge nøye med under behandlingen om du prøver denne miksen, og slutt og bruke blandingen dersom du kjenner en brennende følelse i hodebunnen, eller du kjenner hodebunnen din blir mer irritert.

Salt

En annen skrubb du kan prøve å lage er og blande salt med favorittoljen din for å motvirke flass i håret. Skrubb hodebunnen forsiktig, ikke bruk for mye makt, og bruk sjampo og balsam som normalt etterpå.

Olivenolje

Dette er noe som finnes i de fleste kjøkken, og er en olje som kan brukes til mye mer enn god matlaging. Om du ofte sliter med flass i hodebunn kan olivenolje være løsningen for deg.

Masser 1-2 spiseskjeer i hodebunnen din i rundt 1 minutt. Bruk Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for ekstra avslapning i hodebunnen. La så oljen virke i hodebunnen din i rundt 15-20 minutter og dusj håret ditt som normalt etterpå. Olivenolje kan også gi nytt og næringsfullt liv til håret ditt generelt!

Med alle disse tipsene mot flass burde du være et stykke på veien til å bli kvitt flass i hodebunn. Jeg håper du klarer å bli kvitt flass i håret en gang for alle, og at du aldri trenger å sjeneres av hvite flak i håret og på klærne dine igjen.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

  Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

Se alle artikler