Flass i hodebunn? 6 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alleSe alle artikler

Flass i hodebunn? 6 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

Flass i hodebunn er noe de fleste ikke snakker så mye om, men det er noe mange opplever innimellom. Enten du sliter med flass i hodebunn fra tid til annen, eller om du har et mer permanent problem, er det uansett noe som kan være ganske ødeleggende for en person i hverdagen. Heldigvis er det masse du kan gjøre for å bli kvitt flass i hodebunnen! Les mer her: 

Når du har flass i håret kan det være vanskelig å ha håret opp i forskjellige frisyrer, og du bruker kanskje mer tid på håret ditt en det du hadde trengt. Men det er mye du kan gjøre for å bli kvitt de irriterende problemene med flass i hodebunnen. Vi har derfor satt sammen noen tips mot flass som skal gjøre situasjonen din litt enklere.

Dersom du vil vite hva flass i hodebunn kommer av, og hva du kan gjøre for å forhindre flass i hodebunn, burde du fortsette å lese nedenfor hvor vi har samlet våre beste tips mot flass.

Innholdsfortegnelse

Hvorfor flasser vi?

Enkelt sagt har flass i hodebunn med hudcellene våre å gjøre. Cellene på hele kroppen vår deler og multipliserer seg hele tiden, og blir byttet ut med nye celler. De nye cellene faller bort fra huden din, og en ny syklus for cellene dine begynner.

Det som gjør at flass i hodebunn faktisk oppstår og blir et problem, er når cellene dine begynner å dele seg for raskt og det bygger seg opp et lag av døde hudceller i hodebunnen din. Det høres kanskje ikke veldig delikat ut, men flass i hodebunn er faktisk veldig vanlig. Flass i hodebunnen er verken smittsomt eller farlig, så selv om det kan klø i hodebunnen, er det ingenting å være nervøs for.

Som med de fleste hodebunnsforstyrrelser eller andre hårproblemer er det mange forskjellige faktorer som kan bidra til at du plutselig sliter med flass i hodebunnen. Så for at du skal kunne ta ordentlig vare på hodebunnen din og bli kvitt flass en gang for alle, går jeg her gjennom noen av de vanligste årsakene til at du opplever flass i hodebunnen.

Årsaker til flass #1 – Gjærsopp i hodebunnen

Den absolutt vanligste årsaken til flass i hodebunnen er en overvekst av en bestemt gjærsopp, som finnes helt naturlig i hodebunnen. Gjærsvampen kalles pityrosporum ovale eller malassezia furfur. Når for mye av denne gjæren utvikler seg, øker også hodebunnens produksjon av hudceller, noe som resulterer i en større mengde døde hudceller, dvs. flass i håret. Det har altså ikke noe å si om hodebunnen din er tørr eller fet, for når flere hudceller produseres, vil flere også dø og bli flass i hodebunnen.

Årsaker til flass #2 – Du reagerer på produktene dine

Dersom du spiser noe du ikke helt tåler kan du få en veldig dårlig reaksjon, og det samme gjelder dersom du bruker hårprodukter du egentlig ikke tåler. Forskjellen er at man ofte føler det mer fysisk dersom man spiser noe. Det er utallige ingredienser som kan påvirke hodebunnen og håret ditt på forskjellige måter, og alle produkter passer ikke til alle typer hår. Dersom du sliter med mye flass i hodebunn kan produktene du bruker være årsaken.

Dersom du sliter med mye flass anbefaler vi at du forsøker å bytte til produkter som er spesielt laget for en tørr og irritert hodebunn. Dette kan gjøre hodebunnen din mindre irritert, og kan hjelpe deg å bli kvitt flass i håret. Split Fix™ Shampoo består av 98,5% naturlige ingredienser, og inneholder milde vaskemidler og økologiske oljer som kan få hodebunnen tilbake på rett spor.

Psst.. Den finnes også for menn.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Forhåndsbestill

Split Fix™ Shampoo

Skånsom, Sulfatfri shampoo for skjørt, skadet hår utsatt for splittede tupper.

229,00 kr

Les mer
HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Selger fort ⚡️
Forhåndsbestill

Grow Perfect™ Shampoo

Shampoo for tynt hår som øker hårvekst, med AnaGain™ og rosmarinolje.

229,00 kr

Les mer

Årsaker til flass #3 – Du vasker ikke håret ofte nok

Avhengig av hårtypen din burde du vaske håret ditt rundt 2-3 ganger i uken om du sliter med flass, helst ikke oftere. Fordi jo mer du vasker håret ditt, desto mer tørker hodebunnen ut. Men hvis det samtidig går for lenge mellom hver gang du vasker håret ditt vil det bygge seg opp mye olje og møkk i hodebunnen din som kan skape irritasjon og flass i hodebunn. Så det er viktig å finne en god balanse i hvor ofte du vasker håret: 2-3 ganger i uken har en tendens til å fungere for de fleste, spesielt hvis du bruker stylingprodukter og ønsker å få dem vasket regelmessig.

Hvis du er avhengig av produkter bør du vurdere å bytte vanlig shampoo til en shampooskrubb fra tid til annen. Vår anbefaling? Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne sulfatfrie hodebunnsskrubben vil nullstille hodebunnen på kort tid.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Selger fort ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Forfriskende hodebunnskrubb for tørr, kløende eller fet hodebunn.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Forhåndsbestill

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hodebunnsbørste med myke silikontupper for skånsom eksfoliering og stimulering.

139,00 kr

Les mer

Årsaker til flass #4 – Du har en tørr hodebunn

En tørr hodebunn kommer av mangel på fukt. Det sier seg selv, ikke sant? Når hodebunn ikke får nok fuktighet blir den irritert, og hudlaget begynner å falle bort, som fører til flass. En tørr hodebunn kan komme av forskjellig type vær/luft, alderdom eller reaksjoner på dårlige produkter, som shampoo, med uttørrende ingredienser som f.eks. SL-sulfater.

Om sommeren anbefaler jeg at du beskytter hodebunnen med en lue eller solkrem som f.eks. Sun Defense Hair Mist, som beskytter hår og hodebunn mot UV-stråler.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ekstra fuktighetsgivende hår-mist som også gir solbeskyttelse.

229,00 kr

Les mer

Motstå trangen til å klø når hodebunnen klør for å unngå infeksjoner og skade på hårrøttene.

Årsaker til flass #5 – Livsstil og diett

En dårlig diett hvor du ikke får i deg riktig næring kan ha en påvirkning på både helse, hud og hår. Det kan faktisk også være en årsak til at noen begynner å flasse. En diett som inneholder mye sukker kan skape en høy insulinproduksjon, noe som igjen fører til en overproduksjon av oljeproduksjon i hodebunn som kan forårsake flass.

Årsaker til flass #6 – Oljete/irritert hodebunn

Dersom du har opplevd oljete hud vet du at dette kan føre til utbrudd og dårlig hud generelt. En oljete hodebunn kan også skape irritasjon og få et dårlig utfall. Flere ting kan bidra til en fet hodebunn, og noen av årsakene kan være genetikk, diett, ubalanse i hormonene dine, graviditet eller overgangsalder. En fet hodebunn er imidlertid ikke alltid ille, fordi talg som produseres både beskytter og pleier huden og håret, og fungerer nesten som en naturlig hårbehandling. Lær mer i denne artikkelen om fett hår og irritert hodebunn og hvordan du kan unngå det.

Årsaker til flass #7 – Du har en underliggende hudlidelse

Forskjellige hudlidelser, slik som psoriasis eller eksem, kan forårsake irritasjon, tørrhet og flass i hodebunn. Dersom du har en underliggende hudlidelse, anbefaler vi deg å snakke med legen din for råd til behandling.

6 måter å bli kvitt flass i hodebunn på en gang for alle

Dersom du er lei av at flass i håret tar over livet ditt har vi satt sammen 6 tips mot flass som kan hjelpe deg å bekjempe problemet. Vi har samlet tips mot flass som faktisk er utprøvd og bevist, og skal kunne hjelpe deg å oppnå en sunn hodebunn.

1. Endre dietten din

Endre dietten din

Dietten din har mye mer å si for en sunn hodebunn enn det du kanskje skulle tro. Tørrhet og flass i hodebunn kan faktisk være på grunn av maten du får i deg, og det kan være på tide å endre noen av vanene dine.

Biotin, jern, omega-3 fettsyrer, samt masse frukt og grønt kan hjelpe deg mot flass i hodebunn. Det kan hjelpe til å gjenopprette en sunn oljeproduksjon i hodebunn, men også opprettholde sunt hår, hud og negler. Om du syns det er vanskelig å sette sammen en god matrutine anbefaler vi deg å begynne med kosttilskudd for å komme i gang.

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spar opptil 50%

Hair Formula Gummies for Women

Sukkerfrie tyggevitaminer med høyt innhold av biotin, som bidrar til å vedlikeholde normalt hår.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Formula Gummies For Men HairLust - Hair Formula Gummies For Men
Spar opptil 50%

Hair Formula Gummies For Men

Sukkerfrie tyggevitaminer med biotin, sink og selen, som bidrar til å vedlikeholde normalt håret.

349,00 kr

Les mer

2. Tilpass hyppigheten av hårvask

Tilpass hyppigheten av hårvask

Vi hører ofte at vi vasker håret vårt for ofte, og det kan være sant for mange. Vi hører også at man ikke skal vaske håret mer enn 1-2 ganger i uken. Det er mange meninger om hårvask og hvor ofte vi bør vaske håret. Det er imidlertid viktig å nevne at det er sannhet i begge deler: håret vil bli fetere jo oftere du vasker det for å beskytte hodebunnen mot å tørke ut. Samtidig må vi fortsatt få fjernet skitt, rester av produktet og talg regelmessig, for at det ikke skal hope seg opp i hodebunnen og skader den naturlige balansen. Derfor er det viktig å finne en balanse der du ikke vasker håret for ofte, men heller ikke for sjelden. Hvis du har flass i hodebunnen, er det viktig at du vasker håret regelmessig, og helst med milde, økologiske hårprodukter uten SL-sulfater eller silikon. Hvorfor økologisk? Du kan lese mer om dette i vår artikkel om økologisk hårpleie her.

Men hvordan fjerne flass med riktige hårprodukter og hvordan finne en balanse i hyppigheten av hårvask? Vel, hvis du har flass i håret, bør du sørge for å vaske håret omtrent 2-3 ganger i uken, og unngå å bruke harde stylingprodukter som kan irritere hodebunnen mellom hårvaskene. Spesielt vil jeg anbefale deg å unngå tørrsjampo og hårspray eller lignende - med mindre de er veldig milde, naturlige og uten skadelige kjemikalier. På den måten lar du hodebunnen finne en naturlig balanse, og du unngår at huden tørker ut fordi de naturlige oljene blir vasket ut for ofte. Du unngår også å la kjemiske stoffer fra stylingproduktene dine tette og irritere hodebunnen unødvendig, noe som bare kan føre til mer flass i hodebunnen.

3. Prøv en hodebunnsskrubb

Prøv en hodebunnsskrubb

En av de enkleste måten å bli kvitt produktrester, døde hudceller og flass i hodebunnen, er ved å bruke en stimulerende hårskrubb til hodebunnen ca. 1 gang i uken. En hodebunnsskrubb er laget spesielt for å fjerne ekstra olje, mineraler og oppbygget flass i hodebunn, og gjenoppbygge et sunt hår. I tillegg stimulerer skrubben blodsirkulasjonen i hodebunnen, slik at næringen kan trekke inn i hårrøttene og booste håret innenfra. Oppbygget flass i hodebunn kan bekjempes med vår favoritt hodebunnskrubb, Scalp Delight™ Detox Scrub, som etterlater hodebunnen godt stimulert og frisk.

HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub HairLust - Scalp Delight™ Detox Scrub
Selger fort ⚡️

Scalp Delight™ Detox Scrub

Forfriskende hodebunnskrubb for tørr, kløende eller fet hodebunn.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush HairLust - Scalp Delight™ Scalp Massage Brush
Forhåndsbestill

Scalp Delight™ Scalp Massage Brush

Hodebunnsbørste med myke silikontupper for skånsom eksfoliering og stimulering.

139,00 kr

Les mer

Den skal bare brukes i dusjen til en skånsom eksfoliering én gang i uken. Se bare disse før- og etterbilder!

før og etter Scalp Scrub

Man har jo dessverre en tendens til å glemme å ta vare på hodebunnen i hverdagen. Men hvis du lider av en irritert hodebunn og flass i håret, er det ekstra viktig å ta godt vare på hodebunnen. En superenkelig måte å implementere ekstra hodebunnspleie i din daglige rutine er ved å bruke en leave-in hodebunnspray som Hairlust Grow Perfect™ Thickening Spray. Den sprayes i hodebunnen etter å ha vasket hår og masseres forsiktig inn i huden. I tillegg til å ta vare på hodebunnen med gode, økologiske og stimulerende planteekstrakter, gir den også ekstra naturlig volum til håret, slik at håret føles friskt og med et fint naturlig løft. En virkelig god behandling for flass som kan hjelpe deg å bli kvitt den kløende flass helt og få hodebunnen tilbake i riktig balanse.

HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in spray, forsterket med RootBioTec™ som arbeider for å øke tettheten til håret.

299,00 kr

Les mer

4. Ikke klø

Ikke klø

Vi har vel alle hørt en eller annen gang at vi ikke skal klø opp skorper og sår, og det samme gjelder for en tørr og kløende hodebunn. Dessverre er det slik at flass i hodebunn kan klø intenst, men om du klør kan det faktisk gjøre vondt verre.

Dersom du føler du er nødt til å klø, bruk håndflaten din til å trykke ned over stedene du klør, og unngå etter beste evne å bruke neglene dine til å klø deg med.

5. Bytt ut produktene dine

Bytt ut produktene dine

Flass i hodebunn er ofte knyttet til feil produkter som skaper irritasjon. Det er derfor på tide å ta en titt på produktene du bruker, og se om det kanskje er noen bedre alternativer for deg der ute. En god sjampo og balsam burde gi næring, beskytte og gi god fukt til hår og hodebunn, uten å skape unødvendig irritasjon.

Vi har et fantastisk sett med sjampo og balsam som gir deg akkurat disse tingene. Vår Split Fix™ Duo hjelper håret å bli synlig sunnere og mer elastisk. Ps: vi har også noe som passer for menn.

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Selger fort ⚡️
Spar 15%
Forhåndsbestill

Split Fix™ Duo

Reduser flisete tupper og knekt hår med denne sulfatfri shampoo og balsam.

458,00 kr

389,00 kr

Les mer
HairLust - Grow Perfect™ Shampoo HairLust - Grow Perfect™ Shampoo
Selger fort ⚡️
Forhåndsbestill

Grow Perfect™ Shampoo

Shampoo for tynt hår som øker hårvekst, med AnaGain™ og rosmarinolje.

229,00 kr

Les mer

6. Bytt ut putetrekket ditt

Bytt ut putetrekket ditt

Det er ikke kun produktene vi bruker i dusjen som kan være med på å skape mer flass i hodebunn. Det er et spesielt sted du tilbringer mange timer av døgnet din, og dette er i sengen din. Stoffet i putetrekket ditt kan faktisk være et ekstra irritasjonsmoment for hodebunnen din, som kan føre til ekstra flass i håret. Silky Bamboo Pillowcase er et putetrekk i bambus som er spesielt laget for å beskytte hår og hodebunn, og er veldig hjelpsomt for personer med sensitiv hodebunn.

HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249,00 kr

Les mer

Ting du kan gjøre selv hjemme for en tørr og flassende hodebunn

Om du ikke ønsker å vente på bestillingen av produkter, eller om du vil se hva som kan fungere mot flass i hodebunn av ting du kanskje allerede har hjemme har vi noen tips mot flass du kan prøve å lage selv hjemme.

Rosmarinolje

Rosmarinolje:

Du har kanskje hørt om å bruke rosmarinolje for å bekjempe kviser og fet hud, men visste du at det også kan være en effektiv måte å behandle en tørr, flassende hodebunn på?

Rosemarin har påvist antimikrobielle egenskaper, inkludert antisvampemidler. Mennesker som opplever flass har vanligvis for mye av den vanlige hudsoppen Malassezia. De antimikrobielle effektene av rosmarinolje hjelper med å få hodebunnen tilbake i balanse igjen.

Ved å tilsette 4-5 dråper rosmarinolje i sjampoen din, kan du raskt lage en hodebunnsbehandling for tørr, flassende hodebunn, som kan bidra til å få håret tilbake til det normale. Eller bare bruk Grow Perfect™ Thickening Spray, som kombinerer både forfriskende rosmarinolje og mynteolje!

Rosmarinolje hjelper til med å håndtere flass ved å redusere gjærovervekst i hodebunnen og kan også lindre kløe og ømhet som ofte er forbundet med en tørr, flassende hodebunn.

Eplecidereddik

Enda et tips mot flass er eplecidereddik. Du har kanskje hørt at eplecidereddik kan brukes til så mangt, og lindring av flass i hodebunnen er en av en av de tingene. Ha en spiseskje i sjampoen din, eller ha eddiken i en sprayflaske og spray hodebunnen din. Dette kan hjelpe deg å bekjempe flass i håret.

Syren i eddiken kan hjelpe mot skapelsen av noen type mikrober som er med på å skape ekstra flass i hodebunn. Dette kan balansere pH-verdien i hodebunnen din og hjelpe å bekjempe problemet ditt.

Kokosolje

Er det egentlig noe som ikke kan fikses med kokosolje? Dette er ikke bare et tips mot flass, men er godt for deg på mange måter. For å bekjempe flass i hodebunn er kokosolje spesielt bra grunnet sine fuktighetsgivende egenskaper.

Før du vasker håret ditt påfører du en god mengde med kokosolje på hodebunnen din som en slags hårmaske. Ha oljen i hodebunn i 15-20 minutter før du dusjer og vasker håret som normalt. Bruk en gang i uken for å forebygge flass i håret.

Aloe Vera

Enda er produkt du kanskje har hjemme, men ikke var klar over at kunne hjelpe mot flass, er aloe vera. Aloe vera er spesielt kjent for sine dempende egenskaper mot solbrent hud, men akkurat som med kokosolje kan aloe vera også hjelpe å gi ekstra fuktighet mot flass i hodebunn. Aloe vera har antibakterielle og anti-sopp egenskaper som kan hjelpe mot irritasjon og kløe ved flass i håret.

Bruk aloe vera på samme måte som med kokosolje, og ha den som en maske i håret før du dusjer.

Sitron

Før du bruker masse sitronsaft mot flass i hodebunn er det greit å tenke på at sitron er en syre, og dersom du har veldig sensitiv hodebunn kan dette faktisk skape ekstra irritasjon. Det er likevel et tips mot flass som kan være verdt å sjekke ut.

For å bruke sitron mot flass i håret anbefaler vi å blande rundt en spiseskje med sitronsaft sammen med kokosolje og sukker for å lage din egne hodebunnsskrubb. Denne blandingen kan brukes for å skrubbe bort flass i hodebunn. Vi anbefaler deg likevel å følge nøye med under behandlingen om du prøver denne miksen, og slutt og bruke blandingen dersom du kjenner en brennende følelse i hodebunnen, eller du kjenner hodebunnen din blir mer irritert.

Salt

En annen skrubb du kan prøve å lage er og blande salt med favorittoljen din for å motvirke flass i håret. Skrubb hodebunnen forsiktig, ikke bruk for mye makt, og bruk sjampo og balsam som normalt etterpå.

Olivenolje

Dette er noe som finnes i de fleste kjøkken, og er en olje som kan brukes til mye mer enn god matlaging. Om du ofte sliter med flass i hodebunn kan olivenolje være løsningen for deg.

Masser 1-2 spiseskjeer i hodebunnen din i rundt 1 minutt. Bruk Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for ekstra avslapning i hodebunnen. La så oljen virke i hodebunnen din i rundt 15-20 minutter og dusj håret ditt som normalt etterpå. Olivenolje kan også gi nytt og næringsfullt liv til håret ditt generelt!

Med alle disse tipsene mot flass burde du være et stykke på veien til å bli kvitt flass i hodebunn. Vi håper du klarer å bli kvitt flass i håret en gang for alle, og at du aldri trenger å sjeneres av hvite flak i håret og på klærne dine igjen.

Dersom Hairlust sine tips mot flass i håret har hjulpet deg, eller om du har andre tips og triks du vet fungerer, legg igjen en kommentar nedenfor. Vi vil gjerne se dine før/etter bilder, så tagg oss gjerne på Instagram med @hairlust.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

 • Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

  Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

 • Sjampo uten silikon: Her er alt du trenger å vite om silikonfri sjampo og balsam

  Sjampo uten silikon: Her er alt du trenger å vite om silikonfri sjampo og balsam

 • Hvordan unngå fett hår og irritert hodebunn? Her får du løsningen!

  Hvordan unngå fett hår og irritert hodebunn? Her får du løsningen!

 • Bambus vs. silkeputetrekk: 5 grunner til å velge bambus putetrekket

  Bambus vs. silkeputetrekk: 5 grunner til å velge bambus putetrekket

Se alle artikler