Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunnSe alle artikler

Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

Har du noen gang måtte løsne på hestehalen fordi det kjennes ubehagelig, men du kjenner at smertene i hodebunn likevel ikke gir seg? Eller at du har mer flass enn vanlig? Har du kjent ømhet når du trykker på hodebunn? Disse tingene kan tyde på en øm og sår hodebunn.

Det er mye som kan føre til en sensitiv hodebunn, og noen årsaker er mer alvorlige enn andre. Det finnes heldigvis forskjellige behandlinger for sår hodebunn som kan lette på smerten til den sensitive hodebunnen.

Innholdsfortegnelse

Hva er en sår hodebunn?

En sår hodebunn har ofte flass, kløe, irritasjon, rødhet og smerte ved berøring, og kan i noen tilfeller være forårsaket av en infeksjon eller medisinsk tilstand.

Det er ikke uvanlig å oppleve en sensitiv hodebunn fra tid til annen, men fordi tilstanden til hår og hodebunn varierer mye fra person til person er det viktig å vite hvilken behandling som er best for din såre hodebunn.

Mulige årsaker til øm hodebunn

Øm hodebunn

En vond hodebunn kommer som regel fra et hudproblem eller sensitivitet fra noe i hårpleierutinen din. La oss snakke om noen av de vanligste årsakene til en øm hodebunn og symptomene du burde være på utkikk etter.

Øm hodebunn

Allergisk reaksjon

Visse ingredienser i produkter du bruker kan være årsaken bak at man får vondt i hodebunnen. Uten at du kanskje er klar over det selv kan noen av produktene du bruker i hår og hodebunn inneholde irriterende stoffer som skader pH-balansen i hodebunn, og du sitter igjen med en øm hodebunn.

Solskade

Hvis man er lenge ute i solen uten riktig beskyttelse er det ikke uvanlig å bli solbrent. De fleste husker kanskje å påføre solkrem på kroppen, men vi glemmer ofte at huden under håret også blir utsatt for skadelige UV-stråler. Har du noen gang blitt solbrent i hodebunn? Det har jeg, og det er på ingen måte morsomt, men kan gjøre ganske vondt i hodebunnen. Huden kommer mest sannsynlig til å være sensitiv i noen dager frem til den solbrente huden roer seg – eller flasser av (heller ikke gøy).

Løshår

Hvis du har satt på løshår (eller extensions) kan dette føre til vondt i hodebunnen. Løshår gjør håret tyngre, noe som kan bidra til at du får vondt i hodebunn. Du kan også oppleve irritasjon og kløe i hodebunn, og du kan da være sikker på at det er løshåret som skaper ømheten i hodebunn om dette starter etter du har satt på løshåret.

Flass

Flass er en normal tilstand der flak av hud flasser av i hodebunn. Det er ikke smittsomt, men kan virke sjenerende dersom du flasser mye. Flakene som flasser av kan føre til irritasjon, kløe og smerter i hodebunn.

Spenningshodepine eller stramme frisyrer

Stramme frisyrer er veldig i vinden om dagen. Dessverre kan spenningen du påfører håret i disse stramme frisyrene føre til vondt i hodebunn. Hvis du har håret i en stram dott eller hestehale kan dette være årsaken til at du opplever en vond hodebunn og spenningshodepine.

Hårvask

Hvor ofte du vasker håret kan være en årsak til øm hodebunn. En sensitiv hodebunn kan komme av at du vasker håret for ofte, spesielt om du bruker en shampoo med sulfater som kan føre til at du mister alle de naturlige oljene i håret. En øm hodebunn kan også oppstå om du ikke vasker håret ofte nok slik at det det ligger mye ekstra olje og rester ved hårrøttene.

Bleking eller andre kjemiske behandlinger

En sensitiv hodebunn kan oppstå hvis du ofte farger håret eller bruker sterke kjemikalier. Hårfarge og bleking tørker ut og skader håret og hodebunn, og resultatet kan bli en rød, irritert eller sensitiv hodebunn.

Årsaker som kanskje trenger medisinsk behandling

Noen årsaker til smerter i hodebunn kan kreve medisinsk behandling. Disse tilstandene kan inkludere (men er ikke begrenset til):

 • Psoriasis - Denne hudsykdommen fører til kløende, skjellende flak. Flakene som faller av kan være mildt ukomfortable, eller smertefullt sensitive. Det finnes behandlinger for tilstanden, men ingen kjent kur.
 • Follikulitt - En betennelse av hårsekkene, eller hårkjertelbetennelse, fører til at man får kviser i hodebunnen. De fleste milde tilfellene går over av seg selv, men mer alvorlige tilfeller kan kreve antibiotika.
 • Eksem - Eksem, også kjent som atopisk dermatitt, kjennetegnes av tørr, kløende hud og utslett. Det relateres til betennelse i huden, og kan føre til at du får svært vondt i hodebunnen.
 • Alopecia areata - Denne tilstanden består av flekkvis hårtap eller skallethet. Hårtapet man opplever fra alopecia areata er normalt ikke permanent, men tilstanden i seg selv har per nå ingen kur. Hvis du tror du kan ha denne tilstanden kan du lese mer om alopecia her.

Hvordan kan du behandle en sår hodebunn?

Hvis du opplever smerter i hodebunn vil du kanskje vite hvordan du kan bli kvitt noe av ømheten i hodebunn. Så hva kan du gjøre for å bli kvitt symptomene på sår hodebunn? Behandling for sår hodebunn kan variere fra person til person, så det er viktig å først finne ut hva som faktisk er årsaken bak smerten. Først da kan vi begynne å kvitte oss med symptomene på en øm hodebunn.

Skånsom skrubb

Hvis årsaken bak din sensitive hodebunn er produktrester eller flass er det beste du kan gjøre å stimulere hårsekkene ved å bruke en god og skånsom skrubb for hodebunn. Mange vet hvor viktig det er å skrubbe huden på kroppen for å fjerne døde hudceller, men det er faktisk like viktig å gjøre det samme i hodebunn. Jobb hodebunnskrubben inn i håret med fingrene, eller bruk en god hodebunnsbørste for å skrubbe bort det gamle belegget. Denne behandlingen mot sår hodebunn er ikke bare effektiv, men du får også en god hodebunnsmassasje på kjøpet. Det stimulerer i tillegg hårsekkene dine og promoterer en sunn hårvekst. En vinn-vinn for å bli kvitt smerter i hodebunn!

Unngå skadelige behandlinger

Ta en pause fra kjemiske behandlinger, løshår og sterke ingredienser som kan irritere en øm hodebunn. Unngå å bleke eller tone håret og legg vekk extensions som tynger ned håret og fører til større smerter i hodebunn. La ditt naturlige hår skinne for å gi hodebunn tid til å hvile og komme seg igjen for å bli kvitt sensitiviteten.

Velg naturlig hårpleie

Ingrediensene i hårproduktene dine kan være roten til problemene dine med vondt i hodebunn. Naturlige hårprodukter kan være den beste måten å bli kvitt smerter i hodebunn på, så se etter naturlige, skånsomme ingredienser når du velger de neste produktene i hårpleierutinen din. Sjekk ingredienslisten før du kjøper en ny shampoo og balsam for å finne ut om produktene er økologiske og allergivennlige, uten skadelige sulfater, silikoner og uttørkende alkoholer. Jo enklere ingredienslista er, jo bedre er det for en øm hodebunn.

Vær forsiktig med tilbehør

Hvis hårstrikker og stramme hestehaler er årsaken bak en vond hodebunn burde du prøve noe som er mer skånsomt for håret. Jeg elsker disse hårringene fordi de ikke skader håret, men fortsatt holder frisyren på plass. Og det beste er at jeg ikke føler noe ømhet i hodebunn!

Bruk fuktighetsgivende produkter

Bruk produkter som er spesielt laget for sensitivt hår og hodebunn – disse inneholder som oftest mye fuktighet. Produkter som roer og fukter håret vil hjelpe deg å bli kvitt en vond hodebunn forårsaket av rødhet, irritasjon eller tørrhet. En fuktighetsgivende shampoo er en kjempefin måte å roe en sår hodebunn på, og kan også hjelpe til å få tilbake riktig pH-balanse i hodebunn.

Finn riktig vaskerutine

Hvis du opplever smerter i hodebunn fordi den er tørr og kløende kan det hende at du vasker håret for mye eller for lite. Enten du har oppdaget at du vasker håret for ofte eller for sjeldent kan du lese om hvordan du velger best shampoo for sensitiv hodebunn her. Dette enkle bytte i hårpleierutinen kan vise seg å være nettopp det du trenger for å lette smerter i hodebunn.

De beste produktene for en sensitiv hodebunn

Noen hårprodukter er spesielt rettet mot å behandle en sensitiv hodebunn. Det kan ta litt tid å finne det helt rette produktet for deg, men det er viktig å huske på at det finnes hele kategorier som er spesielt dedikert til pleie av hodebunn. Gode behandlinger for sår hodebunn skal være utprøvd og bevist å lette og motvirke en sensitiv hodebunn.

Her er noen av mine absolutte favoritter når det kommer til behandling av sår hodebunn:

Hodebunnskrubb

Scalp Delight™ Detox Scrub er min personlige favoritt hodebunnskrubb fordi den er både skånsom og effektiv, og etterlater hodebunn ren uten å fjerne de naturlige oljene dine. Den er i tillegg økologisk sertifisert! For best resultat, bruk den med Scalp Delight™ Detox Conditioner som er egnet for tørr, kløende og sensitiv hodebunn takket være dens lette, rensende og beroligende formel.

Som nevnt tidligere er kombinasjonen av en hodebunnskrubb og Scalp Massage Brush den beste måten å kvitte seg med flass og rester i hodebunn.

Naturlig shampoo

Jeg prøver å holde meg unna shampoo med skadelige ingredienser, som parabener, sulfater eller silikoner. Jeg vasker håret et par ganger i uken, fordi det er det jeg har funnet ut at hjelper til å opprettholde en sunn pH-balanse i hodebunn. Split Fix™ Shampoo passer perfekt til mitt behov. Den kommer i tillegg i flere varianter (for tynt hår, blondt hår og krøller) for å passe de fleste hårtyper.

Shampoo mot flass

Hvis hodebunnen din ikke bare er følsom, men du også lider av kløende flass, vil du trenge en spesiell shampoo rettet mot å behandle flass. Instant Relief™ Dandruff Shampoo er en sulfatfri, antimikrobiell anti-flass shampoo som øyeblikkelig lindrer en sår hodebunn, fjerner flak og balanserer sunne fuktighetsnivåer. Den er formulert med antimikrobiell dermosoft® decalact MB og økologisk tetreolje, samt rikelig med beroligende ingredienser som økologisk aloe vera og glyserin.

Fuktighetsgivende spray

Sommeren sniker innpå, og jeg liker å beskytte håret ekstra nå som solen titter oftere frem for å unngå og bli solbrent eller få en mer sensitiv hodebunn. Sun Defense Hair Mist er en personlig favoritt fordi den har et naturlig filter som beskytter håret mot solens UV-stråler. Den inneholder i tillegg Phytessence™ French Oak. Takket være kraftige antioksidanter i denne ingrediensen reduserer det de skadelige effektene av oksidativt stress som bidrar til aldring av hud og hodebunn. Denne sprayen er med andre ord en super hodebunnsbehandling, og kan hjelpe til å forhindre smerter i hodebunn.

Beroligende hodebunn behandling

På dager jeg føler hodebunn er ekstra tørr og kløende bruker jeg Grow Perfect™ Thickening Spray for å tilføre beroligende fuktighet til en sår hodebunn. Den unike peppermynte-formelen gir en roende og avkjølende følelse.

Skånsomme hårstrikk

Jeg liker produkter som er skånsomme mot håret, ikke bare hår hodebunn er sår, men hele tiden. Hair rings er den perfekte måten å passe på at frisyren holdes på plass uten å irritere hodebunn ved å dra eller stramme i håret.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Når du burde oppsøke lege

Hvis du prøver å endre rutinen din men du fortsetter å oppleve en vond hodebunn, opplever å miste hår, flass eller en brennende følelse kan det være på tide å oppsøke fastlegen din eller en hudlege. Mange årsaker til at en er øm i hodebunnen kan behandles enkelt, men i noen tilfeller kan det vært lurt å få råd fra en ekspert for å passe på at du gjør det beste for helsen til håret og hodebunnen din.

En sunn hodebunn er en reise, så hvis du opplever smerter i hodebunn er det viktig at du er tålmodig, og passer på at du gjør det beste for deg selv, huden og håret ditt.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

  Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

Se alle artikler