Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringrådSe alle artikler

Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringråd

Sliter du med irriterende kløende og flassende hud, kalt psoriasis? Enten du har hatt psoriasis i hodebunnen over lang tid, eller lurer på om du kanskje har utviklet det i nyere tid har jeg satt sammen denne artikkelen nettopp for deg.

Det kan være utfordrende å finne ut hvordan du best skal håndtere psoriasis i hodebunnen, men det er ikke grunn til å gi opp enda. I denne artikkelen dykker vi sammen ned i verden av symptomer på psoriasis, forskjellige behandlinger, og noen kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen.

Det finnes mange medisinske behandlinger der ute, men interessen begynner også å bli større for naturlige behandlinger mot psoriasis i hodebunnen. Flere naturlige midler og livsstilsendringer kan faktisk være med på å lette symptomene.

La oss hoppe rett inn i detaljene, og veien mot en gladere, sunnere hodebunn.

Innholdsfortegnelse

Hva er psoriasis i hodebunnen?

Psoriasis er en kronisk, autoimmun lidelse som øker vekstfasen av hudceller, som fører til formasjonen av flassende utslett på huden, inkludert i hodebunnen. Psoriasis karakteriseres av vedvarende kløing, rødhet og flassende områder.

Psoriasis i hodebunnen går lenger enn kun fysiske symptomer. Det er ikke bare irriterende, men kan også påvirke livet og generell velvære. Varig kløe og synlige symptomer kan påvirke selvtillit, slik at sosial interaksjon kan bli mer utfordrende.

Men hvor vanlig er egentlig lidelsen? Har du psoriasis er du absolutt ikke alene. Studier viser at psoriasis påvirker 2-3% av populasjonen, og rundt halvparten av disse sliter med psoriasis i hodebunnen.

Hvordan identifisere psoriasis i hodebunnen?

Hvordan identifisere psoriasis i hodebunnen

Hvordan kan du være sikker på at symptomene du har faktisk er psoriasis, ikke kun en eller flass? Her er de vanligste symptomene på psoriasis:

 • Flassende områder: Har du spesifikke områder i hodebunnen med flassende, skjellende hud er dette et visuelt tegn på psoriasis. Det misfargede flasset vises ofte rundt hårfestet, på pannen, i nakken og rundt ørene. Områder med flassende hud er et vanlig psoriasis symptom.
 • Kløe: Noen mennesker med psoriasis i hodebunnen opplever kløe som ofte er intens og kan skape stort ubehag.
 • Rødhet (Erytem): Røde flekker i hodebunnen er et vanlig tegn, og indikerer en forhøyet betennelse.
 • Tørrhet og irritasjon: Psoriasis i hodebunn fører ofte til tørrhet, irritasjon og en følelse av en stram eller brennende følelse i hodebunnen.
 • Hårtap: Selv om psoriasis i hodebunnen ikke fører til hårtap i seg selv, kan gjentatt kløe og plukking på flassende områder, samt sterke behandlinger, bidra til midlertidig hårtap.

Det er viktig å forstå symptomer på psoriasis for å kunne oppdage og starte på en behandling så tidlig som mulig. Men det er også viktig å skille psoriasis i hodebunnen med andre hodebunnsproblemer.

Forskjell mellom psoriasis i hodebunnen og andre tilstander:

 • Flass: Selv om begge tilstandene kan gi tørre hudflak som løsner fra hodehunnen vil flass vise seg som mindre, og mindre synlige flak. Psoriasis har typisk større, mer sølvfargede utseende på hudflakene. Flass kommer ofte fra soppdannelse, men psoriasis er en autoimmun lidelse.
 • Seboreisk dermatitt: Seboreisk eksem har likheter med psoriasis i hodebunnen, inkludert rødhet og flass. Men seboreisk eksem er som oftest mer gulaktige og oljete.
 • Eksem i hodebunnen: Eksem kan også påvirke hodebunnen, men vil oftere vise seg i et større område med rødhet og betennelse, vanligvis sammen med kløe.

For å være sikker på at du får stilt rett diagnose anbefaler jeg å rådføre deg med en fastlege eller hudlege.

10 behandlinger av psoriasis i hodebunnen

Først er det viktig å nevne at psoriasis, også i hodebunnen, er en kronisk sykdom og det finnes per i dag ikke noen kur. Det finnes likevel flere effektive måter man kan roe psoriasis symptomer på, og øke generell livskvalitet. Det er viktig å gå for en holistisk tilnærming til tilstanden, med livsstilsendringer, målrettet behandling og en fungerende pleierutine, for å få navigert alle utfordringer tilstanden byr på, og være sikker på at du får det beste resultatet.

Her er noen av de vanligste medisinene og behandlingene for psoriasis i hodebunnen, spesielt for de mer alvorlige tilfellene.

 1. Topiske kortikostereoider: Disse betennelsesdempende medisinene hjelper til å redusere rødhet, kløing og betennelse i hodebunnen. Du kan få medisinene i flere former, som kremer, salver og løsninger.
 2. Kalsineurinhemmere: Denne immunmodulerende lokalbehandlingen kan være spesielt god for bruk på sensitive områder, som ansikt og hodebunn. Disse salvene/kremene påføres direkte på det utsatte området.
 3. Salisylsyre: Salisylsyre hjelper til å myke opp flasset i hodehunnen, som gjør flakene enklere å fjerne, og kan lette symptomer på psoriasis. Salisylsyre preparater finnes typisk i psoriasis shampoo eller topiske løsninger som påføres i hodebunnen for en skånsom eksfoliering.
 4. Kulltjære produkter: Kulltjære har betennelsesdempende og antiproliferative effekt, og reduserer veksten av hudceller. Denne tradisjonelle behandlingen av psoriasis i hodebunnen er ofte brukt i psoriasis shampoo, oljer og kremer.
 5. D-vitamin analoger: Denne syntetiske formen for D-vitamin hjelper til å regulere hudcelle vekst og kan hjelpe til å håndtere symptomer på psoriasis. Den topiske løsningen påføres direkte i hodebunnen.
 6. Systemiske medisiner: For mer alvorlige tilfeller kan orale eller injiserbare medisiner fås på resept. Husk at medisiner som regel kommer med potensiale bivirkninger.
 7. Biologiske legemidler: Et biofarmasøytisk produkt jobber mot spesifikke komponenter av immunsystemet for å senke betennelse assosiert med psoriasis i hodebunnen. Biologiske legemidler er, avhengig av typen, typisk gitt via injeksjon.
 8. Ditranol: Ditranol, også kjent som anthralin, hjelper til å normalisere DNA-aktivitet i hudceller og senker overdreven vekst og utvikling av celler. Disse kremene og salvene påføres på huden i en liten periode før det vaskes av.
 9. Topiske eller orale retinoider: Retinoider, som topisk Tazorac eller oral Acitretin, hjelper til å normalisere hudcellevekst. Orale retinoider er ofte brukt i mer alvorlige tilfeller av psoriasis i hodebunnen.
 10. Fuktighetskremer og oljer: Et lite kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen er fuktighet. Selv om det ikke er en direkte behandling kan regelmessig bruk av fuktighetskremer, oljer og andre mykgjørende midler hjelpe med å lindre tørrhet og kløe, og være et godt tillegg til andre behandlinger av psoriasis i hodebunnen.

Husk at behandlingsvalget baseres på alvorlighetsgraden av psoriasis, individuell behandlingsrespons og medisinsk historie. Det er viktig å snakke med en hudlege for å finne den beste metoden for deg, så du er sikker på at du får det beste resultatet av behandlingen for psoriasis i hodebunnen.

I neste seksjon skal vi utforske verden av naturlige midler, og gi et holistisk perspektiv på pleie av psoriasis i hodebunnen. Disse rådene for psoriasis i hodebunnen gir et ekstra behandlingsgrunnlag til medisinsk behandling for tilstanden.

7 naturlige midler for psoriasis i hodebunnen

naturlige midler for psoriasis i hodebunnen

Aloe vera

Aloe vera har betennelsesdempende egenskaper som kan gi lindring av kløe og rødhet, og gjør det til et godt naturlig middel mot psoriasis i hodebunnen. Dette er et godt kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen.

Påføring: Påfør ren aloe vera gel direkte i hodebunnen og la det virke litt før du skyller den ut. Alternativt kan du bruke skånsomme hår- og hodebunnsprodukter rike på aloe vera for å roe symptomene på psoriasis.

Havre

Havre har lindrende egenskaper som kan roe kløe og irritasjon.

Påføring: Et hjemmelaget kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen er en hjemmelaget havreblanding som kan lages ved å mikse knust havre og vann. Blandingen påføres i hodebunnen. Rens godt etter en kort periode. Du kan også finne produkter, som en mild sjampo mot psoriasis som inneholder havreekstrakt.

Tea tree olje

Tea tree olje har antimikrobielle og betennelsesdempende egenskaper, som hjelper til å redusere betennelse.

Påføring: Nok et hjemmelaget kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen er tea tree olje. Tynn ut tea tree olje med en baseolje og massér blandingen forsiktig inn i hodebunnen. La blandingen virke en kort periode, og skyll godt ut. Som med alle essensielle oljer anbefaler jeg å teste på et lite område først. Du kan alternativt bruke produkter som inneholder riktig mengde tea tree olje for en trygg, men effektiv behandling.

Dødehavssalt

Dødehavssalt er kjent for terapeutiske egenskaper da det er rikt på mineraler, som magnesium, kalsium og kalium. Dette fantastiske middelet hjelper til å lindre kløe og redusere betennelse.

Påføring: Dødehavssalt kan gi en skånsom skrubb og hjelpe til å fjerne flass, enten gjennom psoriasis shampoo eller et hjemmelaget produkt.

Furutjære

I likhet med kulltjære kan naturlig furutjære hjelpe til å redusere hudcellevekst og betennelse.

Påføring: Furutjære finnes i flere sjampoer mot psoriasis og topiske løsninger, og påføres som anvist på produktet.

Olivenolje

Et annet godt kjerringråd mot psoriasis i hodebunnen er olivenolje. De fuktighetsgivende egenskapene til olivenolje hjelper til å lindre tørrhet og redusere flass.

Påføring: Masser oljen inn i hodebunnen. La den virke litt før den vaskes av.

UV-lys

Kontrollert og moderat eksponering til solens UV-lys kan bremse hudcellevekst. Ha likevel risikoen ved UV-eksponering i tankene, og husk solkrem på områder som ikke er påvirket av psoriasis.

Påføring: Eksponering av sollys eller UV-lamper for lysbehandling, under veiledning av helsepersonell, kan vurderes.

Anbefalinger

Disse naturlige midlene kan være spesielt fordelaktig for mild psoriasis i hodebunnen, og gi lindring av symptomer og fremme en sunn hodebunn. I mer alvorlige tilfeller kan disse naturlige midlene være et godt tillegg til medisinsk behandling, for en holistisk tilnærming til hodebunns helse.

Husk at individuelle reaksjoner kan variere, og du burde alltid rådføre deg med helsepersonell før du starter på en ny behandling, spesielt hvis du allerede holder på med en behandling.

Skånsomme sjampoer mot psoriasis

Hvis du lider av psoriasis i hodebunnen er det viktig å se på hvilke produkter du bruker. Feil type produkter kan gjøre problemet verre, og riktige produkter kan utgjøre en stor forskjell.

Sjampoene listet opp nedenfor er ikke ment å erstatte en behandling mot psoriasis i hodebunnen, men kan ved hjelp av sine skånsomme egenskaper og betennelsesdempende ingredienser være en støttespiller i kampen mot symptomer på psoriasis. Alle psoriasis shampoene i listen inneholder verken silikoner, sulfater, mineraloljer eller parabener, og de er sertifisert veganske. For de med mer alvorlige psoriasis symptomer anbefaler jeg å prøve medisinske sjampoer.

Moisture Hero™ Shampoo – Fuktighetsgivende sjampo for tørt hår og hodebunn

Nøkkelingredienser for psoriasis i hodebunnen: Aloe vera, glyserin, betennelsesdempende hylleblomst og te-ekstrakt, jojobaolje og kakaofrøsmør.

Moisture Hero™ Shampoo er et fuktighetsgivende alternativ for tørt hår og hodebunn, og er rik på betennelsesdempende ingredienser. Dette er en psoriasis shampoo som hjelper til å håndtere flere symptomer på psoriasis.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo – Antimikrobiell sjampo for flassende hodebunn

Nøkkelingredienser for psoriasis i hodebunnen: Tea tree olje, aloe vera, glyserin og antimikrobiell dermosoft® decalact MB.

De aktive ingrediensene i Instant Relief™ Dandruff Shampoo er spesielt utviklet for å bekjempe flass, og kan gi lindring for de med psoriasis, takket være de antimikrobielle og betennelsesdempende egenskapene.

Split Fix™ Shampoo – Beroligende sjampo for tørre tupper og hodebunn

Nøkkelingredienser for psoriasis i hodebunnen: Aloe vera, dødehavssalt, havreekstrakt og fuktighetsgivende oljer.

Den sulfatfrie Split Fix™ Shampoo er laget for tørt og skadet hår, mer utsatt for slitte tupper, og er både skånsom og fuktighetsgivende. Den beroligende formelen gjør den godt egnet som en psoriasis shampoo.

Curl Crush™ Shampoo - For de med krøller og mild psoriasis i hodebunnen

Nøkkelingredienser for psoriasis i hodebunnen: Aloe vera, dødehavssalt og glyserin.

Dette er en såkalt «low-poo» sjampo skreddersydd for krøllete hår som tilfører fuktighet og skånsomt renser håret. Dette er et supert alternativ for de som omfavner sine naturlige krøller, men fortsatt ønsker å håndtere milde psoriasis symptomer.

Grow Perfect™ Shampoo – Sjampo mot psoriasis og hårtap

Nøkkelingredienser for psoriasis i hodebunnen: Aloe vera, dødehavssalt, glyserin og glukose.

Denne sjampoen er utviklet med hårvekst i tankene. Grow Perfect™ Shampoo balanserer og stimulerer hodebunnen, samtidig som den hjelper mot psoriasis i hodebunnen med sine beroligende og fuktighetsgivende egenskaper.

Maksimer resultatet med riktig psoriasis shampoo

For å oppnå best mulige resultat med en mild sjampo mot psoriasis i hodebunnen må man ha en helhetlig tilnærming, som går videre etter hårvasken. Her er noen tips til hvordan du kan forsterke resultatet:

Aldri hopp over balsamen

Det er svært viktig å bruke balsam for å opprettholde hårets og hodebunnens fuktighet. De med psoriasis i hodebunnen trenger ofte ekstra fuktighet, og en høykvalitets balsam er derfor et must.

Tips: Velg en balsam som er tilpasset din hårtype, så den passer til de fuktighetsgivende effektene fra sjampoen. Scalp Delight™ Detox Conditioner er et godt alternativ for de med tørr og irritert hodebunn, takket være den lette, beroligende formelen med aloe vera og glyserin. I motsetning til mange balsamer kan denne trygt påføres også i hodebunnen.

Masser med en skånsom silikonbørste

En skånsom silikonbørste for hodebunnemassasje kan hjelpe med å fjerne hudflak. Massasjen hjelper til å fordele sjampoen jevnt, og gir en forsiktig skrubb.

Tips: Husk å være forsiktig når du bruker børsten. Ikke skrubb for hardt, da dette kan forverre symptomene. En forsiktig, sirkulær massasje vil gi gode resultater.

Ved å berike hårpleierutinen din med disse tipsene kan du maksimere fordelene ved en psoriasis shampoo. Husk at det er viktig å være konsistent, og en forsiktig hånd tar deg langt i veien mot en sunnere hodebunn.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

8 livsstilsendringer for håndtering av psoriasis

livsstilsendringer for håndtering av psoriasis

I tillegg til en god psoriasis shampoo finnes det livsstilsendringer som kan være med å spille en viktig rolle i håndteringen av psoriasis i hodebunnen:

Kosthold

Et kosthold basert på betennelsesdempende ingredienser kan bidra til å håndtere symptomer på psoriasis. Fokuser på frukt, grønnsaker, fullkorn og omega-3 fettsyrer, og minimer inntak av prosessert mat. Pass også på å drikke nok vann, da en hydrert kropp gir sunnere hud og hodebunn.

Stressmestring

Stress er kjent for å forverre symptomer. Prøv forskjellige stressmestring teknikker, som meditasjon, yoga eller pusteøvelser, for å forbedre generell emosjonell velvære.

Jevnlig vask og fuktighet

Regelmessig hårvask hjelper å forhindre oppbygging av flass, og god fuktighet hjelper til å holde huden hydrert. Husk å velge skånsomme produkter uten sulfater.

Unngå triggere

Vær klar over, og hold deg unna, triggere som kan forverre symptomer. Det kan inkludere spesifikke hårpleieprodukter, miljøfaktorer eller noe i kostholdet.

Oppretthold en sunn livsstil

En sunn vekt, mindre alkoholinntak og røykestopp vil bidra til generell velvære, og kan bidra til lindring av symptomer på psoriasis.

Unngå kløe og plukking

Motstå lysten til å klø og plukke i hodebunnen, da dette kan føre til mer irritasjon og skade. Prøv heller en skånsom hodebunnsmassasje eller bruk salisylsyre.

Prøv en kortere frisyre

Noen synes en kortere frisyre kan gjøre det enklere å påføre og håndtere behandlinger. Det kan i tillegg øke effektiviteten til topiske løsninger og generell pleie. Hvis du trenger ekstra inspirasjon kan du sjekke ut disse populære, korte frisyrene.

Begrens bruk av varmeverktøy

Overdreven varme fra stylingverktøy kan føre til ekstra tørrhet. Minimer bruken av varmeverktøy, lufttørk heller håret og bruk myke håndklær når du kan for å forbedre helsen til hodebunnen.

Ved å inkorporere disse livsstilsendringene vil du være godt på vei til lindring av symptomer på psoriasis. Skal du gå inn for en holistisk tilnærming er det viktig å være konsistent over tid for å oppnå de beste resultatene.

Når burde du søke medisinsk hjelp?

Oppsøk medisinsk hjelp for psoriasis hvis du opplever noe av det følgende:

 • Vedvarende eller forverrede symptomer: Hvis reseptfrie midler for psoriasis i hodebunnen ikke lindrer symptomene, og symptomene vedvarer eller forverrer seg.
 • Stort ubehag: Intens kløe, smerte eller ubehag som påvirker livet daglig.
 • Spredning eller nye symptomer: Psoriasis sprer seg til nye områder eller nye, bekymringsverdige symptomer oppstår.
 • Problemer med daglige aktiviteter: Psoriasis i hodebunnen påvirker daglige rutiner, som generell hårpleie.
 • Emosjonell påvirkning: Emosjonelt ubehag, inkludert angst eller dårlig selvtillit, kan kreve profesjonell oppmerksomhet.
 • Tegn på infeksjon: Økt rødhet, hevelser, varme eller drenering er indikasjoner på en alvorlig infeksjon.
 • Bivirkninger av behandlinger: Bivirkninger eller reaksjoner på behandlinger krever umiddelbar oppmerksomhet.
 • Graviditet eller amming: Forhør deg med helsepersonell før du bruker behandlinger under graviditet eller amming.

Tidlige tiltak og personalisert behandlingsplan er viktig, så ta kontakt med fastlege eller hudlege hvis du er usikker.

Du burde nå føle deg sikrere på psoriasis symptomer, naturlige midler du kan prøve ut, sjampo mot psoriasis og livsstilsendringer du kan teste ut. Enten du prøver ut naturlige midler for mildere psoriasis, ønsker å prøve livsstilsendringer eller trenger ekstra medisinske råd for tilstanden vil reisen mot en sunnere hodebunn alltid ha godt av en holistisk tilnærming. Lykke til på reisen!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

Se alle artikler