Hvorfor mister jeg håret? 8 årsaker til hårtap hos kvinner og mennSe alle artikler

Hvorfor mister jeg håret? 8 årsaker til hårtap hos kvinner og menn

Det er kanskje vanligst å se menn uten hår på hodet, men hårtap skjer faktisk hos begge kjønn. Hvis du mister litt ekstra hår innimellom er dette selvfølgelig helt normalt, og er en helt vanlig del av vekstsyklusen til håret. Det kan likevel skje at du begynner å miste unormalt mye hår, og da er det som regel noe mer som ligger bak.

Det er normalt å miste mellom 30 til 150 hår hver dag. Hvis du mister mer hår enn det kan det være du lider av hårtap. Det kan være mange grunner til hvorfor du mister mer hår enn normalt, og jeg skal gå gjennom hva som kan være  ulike årsaker for hårtap i denne artikkelen. Hvis du spør deg selv «Hvorfor mister jeg håret mitt?» er det bare å fortsette og lese! PS. Jeg har også noen tips til de beste produktene mot håravfall.

Innholdsfortegnelse

De 4 vekstsyklusene

Før jeg kan svare på spørsmålet «Hvorfor mister jeg hår?» skal jeg først snakke om hårets vekstfaser. Alt hår vokser i en syklus av fire faser:

 • Den anagene fasen - hvor håret vokser.
 • Den katagene fasen - en overgangsfase hvor hårstrået skiller seg fra blodtilførselen i hårsekken.
 • Den telogene fasen - hvilefasen før håret faller av, og et nytt hår begynner å produseres i hårsekken.
 • Den eksogene fasen - her faller hårstrået av, og et nytt hår vokser ut.

Men hvorfor mister man håret? Det er forskjellige årsaker til hårtap som kan forstyrre forskjellige vekstfaser i håret. De fleste årsakene til hårtap fører enten til at den anagene fasen forkortes, eller de har en negativ innvirkning på kvaliteten på håret som vokser ut. Noe av grunnen til hvorfor man mister håret skjer likevel fordi flere hårstrå faller ut på en gang enn normalt. Fortsett å lese om du ønsker tips til de beste produktene mot håravfall.

Hvorfor mister jeg håret?

Det er flere grunner til at menn og kvinner mister håret. Noen av grunnene, som vitaminmangel, kan lett fikses ved enkle livsstilsendringer, som å ta et kosttilskudd for håret. Andre grunner, som androgen alopeci, er ofte genetisk og derfor vanskeligere å behandle.

Hvis du er usikker på hvorfor du mister håret kan det vært på tide å bestille en legetime. Kun en lege kan stille en diagnose på hvorfor man mister håret.

Hvis du er en av de som lurer på “Hvorfor mister jeg håret?» har jeg samlet de vanligste årsakene til hårtap for både menn og kvinner her.

Symptomer på hårtap

Hvis du mister hår, kan det vise seg på mange forskjellige måter. Nedenfor kan du lese om noen av de tidlige symptomene på hårtap:

 • Gradvis tynning på toppen av hodet: Dette er den vanligste typen hårtap hos både kvinner og menn. Denne type håravfall kan ramme alle aldre. Hos menn skjer dette oftest fra toppen og sidene av hodet, og langsomt formes håret seg som en “M”. Det vi også kjenner som høye tinninger. Hos kvinner vil hårtapet skje mer ensartet over hele hodet, og det vil sjeldent oppstå synlig høye tinninger.
 • Håravfall i skallede flekker: Noen mennesker opplever hårtap som vises i glatte, skallede flekker. Denne typen hårtap påvirker normalt kun hodebunnen, men det kan også forekomme i skjeggveksten eller i øyenbrynene. I noen tilfeller kan huden begynne å klø eller bli øm før et synlig hårtap dukker opp.
 • Plutselig hårtap: Opplever du at du mister hår nesten fra en dag til en annen? Plutselig hårtap kan forårsakes av et fysisk eller følelsesmessig sjokk i kroppen, eller etter en form for ekstremt stress. Før jeg dykker ned i detaljene, kan det allerede avsløres at plutselig håravfall ofte forbindes med stress.
 • Røde, kløende flekker i hodebunnen: Dette kan være tegn på en soppinfeksjon i hodebunnen, som ringorm. Denne formen for hårtap forårsaker røde, kløende flekker i hodebunnen, etterfulgt av hårtap i området. Denne typen håravfall er mest sett hos barn, og kan vises som rødme, hevelse og til tider ømhet og svie.

Før og etter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat

*Resultatene varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

8 årsaker til hårtap hos menn og kvinner

1. Hårtapet er arvelig

Hårtapet er arvelig

Så hvorfor mister man håret? Hvis enten moren eller faren din har opplevd at håret blir tynnere er det en stor sannsynlighet for at du også kommer til å oppleve det. Denne typen hårtap kalles androgen alopeci, også kjent som arvelig hårtap.

Grunnen til at man mister håret på denne måten kan være komplisert, men enkelt forklart oppstår androgen alopeci når hårsekkene er ekstra sensitive mot hormonet DHT. Dette fører til at hårsekkene krymper, og håret som produseres blir tynnere og tynnere helt til håret stopper å vokse i det hele tatt.

Det finnes ingen kur for androgen alopeci, men det finnes noen medisiner og produkter kan bidra til å forhindre hårtapet og som kan få håret til å virke tykkere og fyldigere. Du kan for eksempel prøve Mynteolje, et godt middel mot hårtap som har vist seg å forbedre hårveksten, uten bivirkningene til medisiner som minoxidil eller finasteride.

Dette er grunnen til at mynteolje er en aktiv ingrediens i Grow Perfect™ Thickening Spray. Denne behandlingen, som styrker hårveksten, hjelper til med å bekjempe de forskjellige årsaker til hårtap ved å stimulere hårvekst fra hårsekkene, i tillegg til å øke volumet og fyldigheten til håret ved røttene. Resultatet er at håret ser fyldigere ut nå, og faktisk blir fyldigere senere! 

Et ekstra tips: Hvis du vil ha et enda bedre resultat, kan du supplere behandlingen med den spesielle Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for å forbedre blodtilførselen til hårsekkene!

2. Du har mange stressorer i livet

Du har mange stressorer i livet

Stress er faktisk en av de vanligste årsakene til hårtap hos både menn og kvinner. Ekstreme mengder stress kan føre til telogen effluvium, en tilstand hvor flere hårstrå enn normalt går inn i den telogen fasen av vekstsyklusen. Dette kan føre til at håret faktisk faller av i store mengder.

Her er noen eksempler på stressende situasjoner som kan være grunnen til hvorfor man mister håret:

 • Operasjoner
 • Raskt vekttap
 • Høy feber eller andre sykdommer
 • Psykologisk stress, fra for eksempel skilsmisse eller å miste jobben
 • Stor endring i kostholdet

Telogen effluvium kan virke skremmende, men det er vanligvis en midlertidig tilstand, og går over av seg selv når du fjerner stressorene fra livet ditt. Det kan vært lurt å finne noen teknikker som kan hjelpe deg å fjerne stresset fra hverdagen. Dette kan gjøres med meditasjon, pusteøvelser eller å skrive dagbok for å slippe unna telogen effluvium, og generelt føle deg bedre.

3. Autoimmune lidelser

Autoimmune lidelser

Noen autoimmune lidelser, spesielt alopecia areata (flekkvis hårtap), kan føre til at håret faller av. Alopecia areata påvirker rundt 2% av populasjonen på et eller annet tidspunkt i løpet av livet.

4. Overstyling av håret

Overstyling av håret

Traction alopecia kan oppstå hvis du ofte har håret i stramme frisyrer, som fletter eller i hestehale. Denne type hårtap er mer normalt hos kvinner, men kan også oppstå hos menn som har håret i stramme frisyrer. Sett heller opp håret i løsere frisyrer, og bruk hårvennlige hårstrikk, som for eksempel Hairlust Hair Rings for å forhindre at du utvikler traction alopecia.

5. Mangel på viktige næringsstoffer

Mangel på viktige næringsstoffer

Hårsekkene dine trenger en viss blanding av vitaminer og mineraler for å kunne gi deg sunn hårvekst. Hvis du ikke får i deg riktig mengde av de nødvendige næringsstoffene vil det gå ut over håret ditt. Det er en av grunnene til at Hair Formula Gummies for Women er så populære! De er utviklet med en blanding av ingredienser som virkelig tar vare på håret, som silika, biotin, folsyre, vitamin C og sink. Disse ingrediensene er gode middel mot hårtap og helt uunnværlig for hårsekkene hvis de skal kunne produsere en sunn hårvekst.

Tips: Våre Hair Formula Gummies kommer også i en blanding spesielt tilpasset menn!

6. Bivirkninger fra medisiner

Bivirkninger fra medisiner

Hvorfor mister man håret av medisiner som ikke har noe med hår å gjøre? Hvis du tror medisinene du tar kan være en av årsakene til at du mister håret kan det vært lurt å snakke med legen din om hvilke alternativer du har.

7. Feil produkter

Feil produkter

Hvilke produkter du bruker kan ha mye å si for kvaliteten på håret ditt. For eksempel hvilken shampoo og balsam du bruker, og hvor ofte du bruker dem, kan faktisk være en grunn til hvorfor man mister håret.

De beste produktene mot håravfall skal inneholde gode ingredienser og fokusere på teksturen til håret. Velg gjerne økologiske produkter med god effekt på håret. Når du velger shampoo er det viktig at du velger en av god kvalitet som ikke fjerner alle de naturlige oljene i håret ditt. Det vil gjøre håret tørt og skjørt, og håret vil enklere brekke. Derfor kan jeg Grow Perfect™ Shampoo. Takket være ingredienser som Anagain™, rosmarinolje og naturlige fuktighetsgivende ingredienser som økologisk aloe vera juice, fremmer denne sjampoen faktisk hårvekst, forhindrer håravfall og forbedrer hårets tilstand mens den renser.

Husk alltid å avslutte hårvasken med en balsam! Shampoo og balsam er ofte lagd for å utfylle hverandre og jobbe sammen, så jeg anbefaler å bruke Grow Perfect™ Conditioner. En balsam vil hjelpe til å styrke de enkelte hårstråene, forebygge at håret knekker og forhindre slitte tupper. Dette er spesielt viktig hvis du har langt hår!

8. Du vasker ikke håret ofte nok

Du vasker ikke håret ofte nok

Å vaske håret for lite er en av de vanligste årsakene til hårtap hos både menn og kvinner. Når du vasker håret for lite vil døde hudceller, produktrester og oljer bygge seg opp i hodebunn. Dette kan tette til porene og hårsekkene sine slik at håret ikke får vokst ordentlig. I tillegg til hårtap kan du også oppleve flass og en kløende hodebunn.

Det er anbefalt at du vasker håret to til tre ganger i uken, og ikke glem balsamen. I tillegg bør du styrke hårveksten ved å gi det et boost med Scalp Delight™ Detox Scrub! Denne dyprensende hodebunnsskrubben inneholder naturlige ingredienser, som mynte- og blåbærekstrakt, for å friske opp og fornye hodebunn så du kan få en sunn hårvekst. Dette er et av våre beste produkter mot håravfall og ved bruk en gang i uken vil du oppleve en sunnere hodebunn og bedre hårvekst.

Dette er kun noen av de vanligste årsakene til hårtap. Det kan være mange grunner til hvorfor man mister håret. Ofte kan hårtap oppstå på grunn av underliggende medisinske lidelser, og det er grunnen til at det er så viktig at du snakker med legen din hvis du mener du mister mer hår enn normalt.

Årsaker for hårtap hos menn

Finnes det årsaker til hårtap som spesielt påvirker menn? Androgen alopeci, også kjent som arvelig hårtap, er den vanligste årsaken til hårtap hos menn. I følge en studie vil rundt 30-50% av alle menn oppleve å hårtap når de fyller 50 år, på grunn av androgen alopeci. Androgent hårtap hos menn vises vanligvis som en uttynning av håret på kronen på hodet eller i vikene. Hvis du ikke behandler dette vil hårfestet fortsette å krype bakover til du sitter igjen med en hesteskoformet frisyre.

Det finnes også andre årsaker til hårtap hos menn, og du kan lære mer om dem i denne artikkelen om hårtap hos menn.

Årsaker for hårtap hos kvinner

Hvis du er kvinne og stiller deg spørsmålet «Hvorfor mister jeg håret?» er det mulig du opplever en av årsaken til hårtap og tynt hår hos kvinner. Å miste håret ser annerledes ut for kvinner enn for menn. Menn mister typisk håret rundt hårfestet og på kronen av hodet, og kvinner opplever ofte et generelt, diffust hårtap over hele hodet. Kvinner kan ofte oppleve at skillen virker bredere, eller at hestehalen blir tynnere.

Kvinner kan oppleve å miste håret som et resultat av alle de vanlige årsakene til hårtap nevnt ovenfor. Men det finnes også et par andre årsaker til hvorfor man mister håret som kvinne, som ikke er like vanlige å se hos menn.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Andre vanlige årsaker til hårtap hos kvinner:

Årsaker til hårtap hos kvinner: En fødsel

Mange kvinner opplever å miste masse hår etter de har født. Denne type hårtap kalles telogen effluvium, og skjer på grunn av endringer i hormonnivåene etter fødsel. Heldigvis vil håret vokse tilbake normalt etter rundt seks måneder til ett år.

Årsaker til hårtap hos kvinner: P-piller

Enten du nettopp startet eller stoppet på p-piller kan endringene i hormonnivåene i kroppen være en grunn til hvorfor man mister håret som kvinne.

Årsaker til hårtap hos kvinner: Problemer med stoffskifte

Det er fem til åtte ganger større sannsynlighet for at kvinner får problemer med stoffskifte. En av de vanligste symptomene på sykdom i skjoldbruskkjertelen er hårtap.

Årsaker til hårtap hos kvinner: Overgangsalderen

Å komme i overgangsalderen er en av de vanligste årsakene til hårtap hos kvinner. Ved overgangsalderen endrer hormonnivåene i kroppen seg drastisk, og det kan utløse hårtap.

(Les mer om sammenhengen mellom overgangsalder og hårtap.)

Årsaker til hårtap hos kvinner: Skade på håret

Skadet hår er ofte tørt og brekker lett, og kan noen ganger bli forvekslet med hårtap. Årsaken til denne typen av hårtap er blant annet bleking, farging og diverse kjemiske behandlinger som permanent og anti-permanent.

For å kunne motvirke denne årsaken til hårtap hos kvinner, trenger du en proteinrik, fuktighetsgivende behandling for håret som fungerer i dybden, som Protein Repair™ Hair Mask. Denne styrkende hårmasken er laget med veganske mikro-proteiner som reparerer skadet hår, og gir deg sterkere og sunnere hår som er motstandsdyktig og ikke knekker av.

Tips: Kun legen din kan faktisk diagnostisere deg med med en årsak til hårtap. Fordi hårtap kan være et symptom på en underliggende lidelse er det viktig å få profesjonell veiledning.

Jeg håper denne artikkelen svarte på spørsmålet ditt om «Hvorfor mister jeg hår?». Det kan være mange årsaker til hårtap, og det er veldig viktig at du tar vare på håret ved å finne de beste produktene mot håravfall, laget spesielt mot hår som blir tynnere. Et godt middel mot hårtap vil hjelpe håret med å se fyldigere og sunnere ut. Lykke til!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

  Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

 • Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

  Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

Se alle artikler