Slitte tupper? Her er 8 tips for å forebygge tørt og slitt hårSe alle artikler

Slitte tupper? Her er 8 tips for å forebygge tørt og slitt hår

I tillegg til tørrhet og krus er slitte tupper en av de vanligste (og mest frustrerende) hårproblemene, og vi har alle slitt med det fra tid til annen. Selv om tørt og slitt hår generelt er et vanlig problem kan det være flere bakenforliggende faktorer som forårsaker problemet. Det finnes heldigvis forskjellige behandlinger man kan teste ut for hvordan man kan fikse veldig slitt hår.

Når du vet hva du har med å gjøre er det relativt enkelt å behandle slitte tupper. I dagens artikkel kommer jeg til å gå gjennom årsakene til slitt hår, samt passende behandlinger og mer om hvordan du kan fikse veldig slitt hår hjemmefra!

Innholdsfortegnelse

Hva er slitte tupper?

Slitte tupper er en splitting av tuppen på hårstrået ditt (den eldste delen av hårstrået) på grunn av skade. Det er viktig å merke seg at håret faktisk kan splitte seg hvor som helst på hårstrået, ikke kun i tuppene.

Hva er splittede tupper?

Noen av de vanligste typene av slitte tupper er blant annet:

1. Normal splitting av hårstrået

Slitte tupper som deler seg som en gaffel er den vanligste splittingen av håret, og er den første fasen i splitting av hårstrået. Hvis du opplever at håret ditt begynner å splitte seg på denne måten er du mest sannsynlig i en tidlig fase av skade, noe som betyr at det er enda ikke for sent å gjøre noe med skaden!

2. Håret splitter seg i flere grener

Slitte tupper som begynner å forgreine seg som på et tre, indikerer vanligvis at hårfibrene er mer skadet på den ene siden enn den andre. Hvis du opplever en slik forgrening betyr det at du allerede har et relativt slitt hår, og skaden vil trenge mye mer kjærlighet for å bli rettet opp.

3. Små knuter på hårstrået

Personer med krøllete hår kan oppleve små knuter som former seg på de individuelle hårstråene. Dette kommer av floker, og kan gjøre at et tørt og slitt hår knekker av hvis det børstes.

Hva er årsaken til slitt hår og slitte tupper?

Hvorfor får man egentlig tørt og slitt hår? Det kommer fra en eller annen form for ødeleggelse på slitt hår. Jeg har laget en liste over de vanligste årsakene til slitt hår og tørre tupper, som du kanskje kan være med å bidra til selv uten å være klar over det.

1. Du utsetter håret for varme og direkte sollys

En av de vanligste årsakene til tørt og slitt hår er varme og sollys. Likt som at huden kan bli skadet av solens UV stråler kan du også få et tørt og slitt hår av for mye eksponering fra sollys, og det kan føre til tørre tupper og brukne hårstrå dersom du ikke er forsiktig. Du kan forhindre dette ved å bruke en solbeskyttende spray i håret ditt, begrense tiden i solen eller bruke beskyttende hodeplagg.

2. Du vasker håret for ofte

Hvis du vasker håret for ofte kan det føre til tørt og slitt hår. Hver gang vi vasker håret skyller vi bort de naturlige oljene i hodebunnen og håret vår, og vi får en følelse av et skinnende rent hår. Hvis vi vasker håret for ofte uten å tilføre rikelig med fuktighet vil håret tørke ut, og vi ender opp med et skadet og slitt hår med slitte tupper. Så et råd til hvordan fikse veldig slitt hår er rett og slett å vaske håret sjeldnere. 

3. Overdreven bruk av varme stylingredskaper

Overdreven varme påvirker helsen til håret ditt på en negativ måte, og fører til et tørt og slitt hår som enklere kan brekke. Hvis du bruker en krølltang eller rettetang uten å tilføre varmebeskyttende spray i håret vil du ende opp med et tørt og slitt hår raskt, og du vil ikke klare å unngå slitte tupper. Min favoritt er Thermal Shield™ Heat Protectant.

4. Kjemiske behandlinger i håret

Å friske opp hverdagslooken din, for eksempel med en permanent eller en ny hårfarge, kan være en morsom måte å eksperimentere med håret på. Dersom behandlingen, spesielt når det kommer til bleking av håret, blir gjort feil (eller for ofte), kan det utgjøre en stor skade på håret ditt.

5. Du bruker feil produkter til din hårtype

I noen tilfeller kommer et slitt hår og tørre tupper av noe så enkelt som å ikke bruke riktig produkter. Et eksempel er å bruke en sjampo som ikke er laget spesielt til din hårtype. Dersom du har tørt og slitt hår og ikke bruker en sjampo som er laget for å forebygge dette, kan du faktisk påføre mer skade i et allerede slitt hår.

6. Du klipper ikke håret regelmessig

En annen feil mange gjør som bidrar til slitte tupper er å ikke klippe håret ofte nok. Hvordan kan du fikse veldig slitt hår og tørre tupper? Svaret på det er en regelmessig hårklipp. Over tid blir håret utsatt for slitasje fra forskjellige kanter, og dersom du ikke klipper det regelmessig kan du oppleve et unødvendig slitt hår og tørre tupper.

7. Du utsetter håret for vann med mye salt eller klor

I likhet med solskade kan klorvann fra bassenger eller saltvann ha negative konsekvenser for håret ditt. Det vil raskere tørke ut håret ditt og føre til slitte tupper og flere andre problemer med håret.

Hvorfor er slitte tupper skadende for håret?

Selv om de fleste opplever slitt hår fra tid til annen burde du ikke ignorere problemet når det først har oppstått. Slitte tupper er hårets måte å fortelle deg at noe er galt på, og at det er på tide å gjøre noe for å rette opp i skaden. Den gode nyheten er at det finnes måter til hvordan du kan fikse veldig slitt hår på, og det finnes en behandling for alle utfordringer du måtte ha med tørt og slitt hår. Jeg skal gi deg mine beste råd snart!

Får noen raskere slitte tupper enn andre?

Dette er et godt spørsmål, og noe de fleste kanskje ikke tenker så mye over. Faktisk så har folk med krøller eller bølger i håret lettere for å få skade i håret enn personer med en rettere hårtype. En av grunnene til dette er at krøllete og bølgete hår ofte har mindre naturlig fuktighet enn rettere hårtyper, og man opplever raskere et tørt og slitt hår og tørre tupper.

Psst .. vil du lære mer om hårpleie for krøllete hår? Så les videre i denne artikkelen og lær mye mer om den populære Curly Girl Metoden, som er en veldig spesiell hårrutine for krøller.

Kan man reparere slitte tupper?

Hvordan kan du fikse et veldig slitt hår? Det korte svaret: det kan du ikke. Når du først har fått slitte tupper kan du ikke bli ordentlig kvitt problemet (med mindre du klipper de av). Det finnes likevel måter man kan skjule problemet på til en viss grad, men det viktigste du kan gjøre for et tørt og slitt hår er faktisk å forhindre at det oppstår i utgangspunktet.

En god behandling for slitt hår inneholder næringsgivende og fuktighetsgivende ingredienser som forhindrer at håret blir tørt og slitt i utgangspunktet.

8 tips til å forebygge slitt hår og slitte tupper

I tillegg til å bruke en god behandling mot slitt hår, kan en rekke små endringer i hårpleierutinen din hjelpe deg til hvordan du kan fikse veldig slitt hår og forhindre slitte tupper.

1. Tenk nytt rundt hvordan du tørker håret ditt

Tenk nytt rundt hvordan du håndkletørker håret ditt

Tørker du håret ditt på riktig måte? For å ta best mulig vare på håret ditt burde du være forsiktig når du tørker håret med håndkleet, og ikke bruke for mye kraft. Vanlige bomullshåndklær kan skape friksjon og krus i håret, og det kan være en fordel å bytte til et håndkle laget av bambus, som for eksempel bambushåndkle, for å motvirke et tørt og slitt hår.

2. Unn deg selv en god proteinbehandling

Unn deg selv en god proteinbehandling

Proteinbehandlinger er en super måte til hvordan å fikse veldig slitt hår på, men det kan være en smule dyrt å gjøre det hos frisøren. Heldigvis finnes der flere produkter som gjør det enkelt å ta en proteinbehandling hjemme. Jeg elsker Protein Repair™ Hair Mask ettersom den er laget med mikro-proteiner som er klinisk bevist å redusere UV skade, reduserer effekten av aldring og beskytter håret mot slitte og tørre tupper.

3. Bytt ut sjampoen og balsamen din

Bytt ut sjampoen og balsamen din

En av de vanligste årsakene til slitt hår og slitte tupper er som nevnt å bruke feil produkter i håret. Å bytte ut sjampoen og balsamen din til noen som gir mye fuktighet er en god start for hvordan å fikse og forebygge veldig slitt hår.

4. Skaff deg et putetrekk i bambus

Skaff deg et putetrekk i bambus

Noe av det enkleste du kan gjøre for å forebygge et tørt og slitt hår er å bytte ut putetrekket ditt. Et putetrekk i bomull sliter faktisk en del på håret gjennom natten, og dersom du bytter ut putetrekket ditt til et i bambus, som Silky Bamboo Pillowcase, vil du oppleve et glatt og silkemykt hår. Se på disse før og etter bildene som viser resultatet etter kun én natt!

Hairlust Bamboo Pillowcase

5. Påfør kun varme i et rent og tørt hår

Påfør kun varme i et rent og tørt hår

Hvis du skal bruke varmeapparater som krølltang eller rettetang i håret ditt er det viktig at du har et rent og tørt hår som utgangspunkt. Hvis du har rester av balsam eller annen fuktighet i håret kan du faktisk ende opp med å svi håret ditt. Produkter som hårspray eller et serum for ekstra glans burde ikke påføres før etter du har stylet håret. Det eneste unntaket er selvfølgelig varmebeskyttende spray, som du alltid burde bruke før du påfører varme i håret!

6. Gi tuppene dine masse fuktighet

Gi tuppene dine masse fuktighet

Slitte tupper er et resultat av et tørt og slitt hår, og det er derfor viktig å tilføre masse fuktighet og næring til tuppene dine for å forhindre at de deler seg. En enkel måte å tilføre masse fuktighet i slitt hår og tørre tupper er en dyptvirkende hårkur en gang i uken i tillegg til den vanlige balsamen din, og bruk av hårolje når du har stylet håret, for å holde på fuktigheten i hårstråene.

Hvis du foretrekker et lettere sprayprodukt, prøv Split Fix™ Leave-in Conditioner som hydrerer og etterfyller håret for å forhindre flisete tupper, krus og knuter.

7. Klipp deg regelmessig

Klipp deg regelmessig

Hvordan kan man virkelig fikse et veldig slitt hår? Den enkleste og mest effektive behandlingen er å klippe tuppene sine hver 6-12 uke. Hvis du sparer til langt hår og er redd det kommer til å gå ut over lengden på håret ditt kan du snakke med frisøren din og be de bruke en metode som kalles “dusting”. Dette er en metode som fjerner slitte tupper uten å påvirke lengden på håret ditt.

8. Ta kosttilskudd for å styrke håret fra innsiden

Ta kosttilskudd

Vi vet at slitte tupper kan gjøre håret svakt fra innsiden, så det er viktig å tilføre riktig og rikelig med næring for å hjelpe håret og holde seg sterkt, og hjelpe til å gjenoppbygge skadet hår. Ved å ta et kosttilskudd som inneholder hårvennlige vitaminer og mineraler, som biotin and folsyre, kan du hjelpe til å opprettholde et sunt hår.

Mine beste anbefalinger mot slitte tupper

Hvis du virkelig vil gjøre en forskjell for håret ditt vil det ikke hjelpe å kun endre et par småting i hårpleierutinen, men det handler også om å velge riktig produkter for ditt hår. Her er noen av mine favoritter som kan hjelpe deg å si farvel til et tørt og slitt hår for godt:

 • Split Fix™ Hair Oil - En av de beste måtene å styrke og beskytte et sensitivt hår på er å bruke en hårolje i tørt og stylet hår. Hairlust Split Fix™ Hair Oil er laget for å temme et tørt og slitt hår, og forhindre at håret brekker. Oljen inneholder en pleiende blanding av arganolje, kokosolje og aprikoskjerneolje, som alle er gode kilder til et sunt og sterkt hår. Les mer om den beste hårolje for tørt hår her.
 • Wet Hair Detangler Brush - Hvis du bruker for mye makt når du børster håret ditt kan det føre til stor skade på hårstråene dine. Jeg anbefaler at du kun børster gjennom vått hår hvis du bruker en børste spesielt laget for vått hår, som ikke kommer til å slite på håret når du børster det.
 • Split Fix™ Hair Mask - Min favorittbehandling for å forhindre slitte tupper er Split Fix™ Hair Mask. Hvordan fikse et veldig slitt hår som ser ut til å aldri vokse? Jeg anbefaler på det sterkeste å bruke denne hårmasken en gang i uken. Masken vil gi nytt liv til håret ved å tilføre masse fuktighet og næring innenfra og ut.
 • Kosttilskudd for en sunn hårvekst - To av våre bestselgende produkter, Hair Growth Gummies og Tablets, er proppfulle av de beste vitaminene og mineralene du trenger for et sunt og sterkt hår. Ved å ta tre av disse om dagen gir du kroppen og håret en kraftig blanding av biotin, sink, vitamin C og flere andre viktige vitaminer og mineraler som vil hjelpe til å beskytte og gjenoppbygge et tørt og slitt hår.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Nå som du har all informasjonen du trenger rundt årsaker og behandlinger mot slitte tupper er det bare å finne den kombinasjonen som passer perfekt for deg og ditt hår. Alle opplever et tørt og slitt hår innimellom, men med den rette hårpleierutinen kan du holde håret i sjakk, og ikke la slitte tupper påvirke hverdagen din!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

  Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

 • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

 • Kjemisk skadet hår: 10 enkle tips mot ødelagt hår etter bleking!

  Kjemisk skadet hår: 10 enkle tips mot ødelagt hår etter bleking!

 • De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

  De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

 • Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

  Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

Se alle artikler