Kjemisk skadet hår: 10 enkle tips mot ødelagt hår etter bleking!Se alle artikler

Kjemisk skadet hår: 10 enkle tips mot ødelagt hår etter bleking!

Det sies at blondiner har det mer gøy, men de har også sine ting å stri med. Det er ingen tvil om at noe av det mest skadelige du kan gjøre mot håret ditt er å bleke det, men det er også den mest effektive metoden dersom du ønsker et lysere hår. Selv om bleking kan føre til et kjemisk skadet hår er det likevel noe du kan gjøre for å opprettholde et sunt hår, selv etter du har begynt å oppleve et ødelagt hår etter bleking.

Hvis du vil vite de beste metodene for å forhindre eller redde et ødelagt hår etter bleking, i tillegg til tips for en god hårkur til tørt og ødelagt hår, er det bare å fortsette og lese.

Innholdsfortegnelse

Hva er et kjemisk skadet hår?

Først kan det være nyttig for deg å vite hvordan bleking av hår fungerer. Hårfargen vår produseres av et pigment kalt melanin som finnes i hårstråene våre. Selve hårstrået er omkranset av et beskyttende lag av proteiner, kalt kutikula, som holder på hårets fuktighet og farge. En blekeprosess åpner opp kutikulaen for å endre melaninet i håret, men dette fører også til at håret mister sine naturlig beskyttende fiber og oljer.

Hvordan bleking virker

Når kutikula blir ødelagt vil du merke at håret blir tørrere, mer livløst og enklere knekker av. Bleking av håret bryter ned og åpner opp det beskyttende laget, og kutikula vil ikke lenger legge seg flatt rundt hårstrået (noe som gjør at bleket hår ofte ser mer voluminøst ut). Håret klarer ikke lenger å holde like godt på fuktighet, og håret tørker ut. Dette er veldig typisk ved et kjemisk skadet hår!

Hva kjennetegner et et kjemisk skadet hår?

Hvordan kan du vite om bleking faktisk har ført til et kjemisk skadet hår? Her er noen ting du burde være på utkikk etter:

Tegn på kjemisk skadet hår

1. Tap av naturlig glans

Håret er normalt skinnende hvis det er sunt og godt balansert. Bleking av hår fjerner hårets glans da det ødelegger den naturlige fuktighetsbalansen og hårets ytre lag.

2. Knuter i håret

Siden hårbleking ødelegger hårets fuktighetsbalanse, vil du ofte oppleve at håret danner flere knuter og er vanskelig å floke ut.

3. Tørt hår

At bleke håret fjerner hårets naturlige fuktighet og oljer, og etterlater det mer porøst og utsatt for tørrhet.

4. Babyhår

Bleket hår er svekket og mer utsatt for brudd. Dette kan manifestere seg som småhår og flygende babyhår.

5. Slitte tupper

Brudd forårsaket av blekeskade kan resultere i slitt hår og tupper, der hårstrået deler seg i to.

Dette høres kanskje ikke helt bra ut, så dersom du vil vite hvordan du kan forhindre at dette skjer er det bare å fortsette og lese.

Hva er forskjellen på et kjemisk skadet hår og et varmeskadet hår?

Selv om du aldri har bleket håret betyr ikke det nødvendigvis at du slipper unna et skadet hår. Mye varmebehandling av håret kan føre til de samme skadene som et kjemisk skadet hår har. Varmeapparater som hårføner og rettetang kan tørke ut håret ditt, og permanent skade på det beskyttende skjellaget kutikula. Hvis du opplever skadet hår på grunn av varmebehandling vil flere av disse tipsene også gjelde for deg!

Nå som du kanskje har en større forståelse av hvorfor du får et ødelagt hår etter bleking, er det på tide å snakke om hva du faktisk kan gjøre for å forhindre eller reparere et kjemisk skadet hår.

Vanlige feil mange gjør med et kjemisk skadet hår

Det finnes mange feller å gå i når det kommer til hårpleierutiner, og det er en stor sjanse for at du kanskje har plukket opp en eller to av disse vanene i løpet av livet. Det beste man kan gjøre for et ødelagt hår etter bleking er faktisk å forebygge skaden før den oppstår. Hvis du kjenner deg igjen i noen av feilene jeg lister opp kan det være på tide å gjøre en endring i rutinene, slik at du ikke trenger å reparere noe som helst (verken et ødelagt hår etter bleking eller et varmeskadet hår!).

Feil nr. 1 – Du bruker feil sjampo

For det første må du passe på at du bruker en sjampo som faktisk er laget spesielt til blondt hår. Blondt hår generelt, og spesielt et bleket blondt hår, har spesielle behov når det kommer til vask og rens.

Her kommer Enriched Blonde™ Silver Shampoo inn i bildet. Denne næringsgivende og skånsomme lilla shampoo er utviklet med fuktighetsgivende Aquaxyl™ sukkerkompleks og organiske planteekstrakter fra aloe vera, mango og multebær for å fukte blekeskadet hår og beskytte det mot ytterligere skade. 

Sjampoen inneholder også lilla pigmenter som nøytraliserer uønskede varme toner i håret, som kan komme når et bleket hår kommer i kontakt med for eksempel solstråler. Enriched Blonde™ Silver Shampoo har også en pH verdi som er nesten lik pH verdien til huden vår, og kommer derfor ikke til å irritere hodebunnen din.

Feil nr. 2 – Du bruker ikke balsam

Jeg tror vel egentlig ikke jeg trenger å nevne det, men det er en stor FY-FY å hoppe over balsam når du vasker håret. Det er en spesielt dårlig idé dersom du har et varmeskadet eller kjemisk skadet hår. Når du vasker håret vil en balsam hjelpe deg å lukke og forsegle kutikula, og fuktigheten til håret blir bevart bedre.

En hvilken som helst balsam er bedre enn ingen balsam, men det aller beste er selvfølgelig en balsam laget spesielt for lyst hår, slik som Enriched Blonde™ Silver Conditioner. Dette er en lilla balsam som inneholder økologisk aloe vera, lakrisrotekstrakt, aprikoskjerneolje og søt mandelolje. Balsamen tilfører masse fuktighet til håret, i tillegg til å beskytte hårstråene dine og bidra til en sunn hårvekst. Bruk balsam hver gang du vasker håret, og det vil hjelpe deg å forebygge et ødelagt hår etter bleking.

Feil nr. 3 – Du bruker ikke en dyptvirkende behandling

Husker du jeg snakket om det beskyttende skjellaget kutikula? Ettersom kutikula er laget av proteiner er det viktig at du bruker en dyptvirkende proteinkur for håret, for å forebygge et kjemisk skadet hår og forsterke det beskyttende laget til håret ditt.

Enriched Blonde™ Silver Hair Mask er en målrettet dyptvirkende og reparerende behandling utviklet for blekeskadet hår. Den inneholder også lilla fargepigmenter som holder tonene dine kjølige. Denne lilla hårmasken er formulert med to typer mikroproteiner som trenger dypt inn i skjellaget for å fylle på med protein, gi fuktighet og forbedre hårets evne til å holde på vann.

For en enda mer intensiv proteinbehandling, kan du prøve Protein Repair™ Hair Mask. Den utnytter proteiner fra hydrolyserte planter og gjær, og hjelper til å gjenoppbygge proteinene i håret ditt. I et kjemisk skadet hår vil dette hjelpe til å styrke håret, samt å forebygge knekking og få tilbake glansen i håret. En dyptvirkende og næringsgivende god hårkur til tørt og ødelagt hår etter bleking burde brukes 1-3 ganger i måneden, avhengig av hvor skadet håret er.

Feil nr. 4 – Du bruker feil verktøy i vått hår

Er du klar over at håret er mer ømfintlig når det er vått, og kan derfor lettere knekke? Dette gjelder spesielt dersom du har ødelagt hår etter bleking, og det er viktig å bruke en rett type hårbørste når du skal gre ut floker i vått hår. Her er en vanlig hårbørste definitivt ikke alltid den rette løsningen!

Jeg anbefaler en bredtannet kam eller Wet Hair Detangler Brush med myke silikontupper som forsiktig drar hårstråene fra hverandre, og er skånsom mot et ødelagt hår etter bleking. Som et pluss har den en ergonomisk form som gjør jobben ekstra enkel for deg, og du kan enkelt bruke børsten til å gre gjennom både en fuktighetsgivende balsam og en god hårkur til tørt og ødelagt hår etter bleking. Den er også enkel å ha med i vesken. 

Feil nr. 5 – Du klipper deg ikke

Hvis du sparer til et langt hår vet jeg det kan være lett å utsette turen til frisøren både en og to ganger. Dette kan imidlertid gjøre mer skade enn nytte dersom du har et ødelagt hår etter bleking, ettersom et kjemisk skadet hår lettere får splitte tupper og knekker. Hvis du ikke klipper håret kan de splitte tuppene begynne å spise seg oppover håret ditt, og hårstråene knekker mye lenger opp. Og hva betyr det? Krusete hår og småhår/babyhår som stritter ut til alle kanter.

Å bestille seg en frisørtime rundt hver tredje måned er anbefalt for å opprettholde sunne tupper. Hvis du har et veldig ødelagt hår etter bleking kan det vært lurt å til og med ta seg en tur oftere enn det. Hvis du prøver å reparere et kjemisk skadet hår, er dette noe av det viktigste du kan gjøre for håret ditt. Se også 10 Frisyrer for langt hår.

Feil nr. 6 – Du bruker ikke varmebeskyttelse

Varmeskade kan være vel så ille som et kjemisk skadet hår, og selv i et ubehandlet og sunt hår kan varmeapparater være svært ødeleggende om du ikke er forsiktig. Hvis du i tillegg har et ødelagt hår etter bleking kan du kanskje tenke deg hvor ødeleggende dette faktisk er. Er det noe du absolutt ikke ønsker, så er det å tilføre mer skade i et allerede kjemisk skadet hår.

Det betyr ikke at du må legge vekk rettetangen for alltid, men du burde inkludere en form for varmebeskyttelse i hårpleierutinen din, som for eksempel Thermal Shield™ Heat Protectant før du tilfører varme i håret. Men husk å minimere bruken av varme stylingverktøy og alltid bruke så lave temperaturer som mulig. Selv med en god varmebeskyttelse vil håret bli litt skadet når du bruker varmeapparater til å style håret. 

Kan et kjemisk skadet hår repareres?

Dessverre er det ikke noe du kan gjøre hvis håret virkelig er skadet. Når skaden er gjort kan det ikke reverseres. Heldigvis er det fine med hår at det alltid vokser ut igjen! Hvis du har et varmeskadet eller kjemisk skadet hår, er det eneste du kan gjøre å gi det så mye kjærlighet og fuktighet som mulig, helt til nytt, friskt hår vokser ut igjen.

Du kan også forhindre ytterligere skade på håret når du ser det begynner å bli skadet. Dette kan hindre at skaden ved et ødelagt hår etter bleking blir større enn den kunne blitt, og du kan kanskje unngå mange splitte tupper og knekte hårstrå.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

10 enkle råd: De beste behandlingene til skadet hår

Tiden du har ventet på har kommet! Hva er faktisk den beste behandlingen for et kjemisk skadet hår?

Selv om det ikke finnes en magisk oppskrift som kan forhindre eller gjenopprette ødelagt hår etter bleking, er det faktisk noen steg du kan ta for å forhindre et kjemisk skadet hår. Sunne hårpleierutiner kan forebygge og forhindre et kjemisk skadet hår i fremtiden. Håret ditt er i en kontinuerlig vekstsyklus, og dersom du behandler håret ditt bra kommer du til å bli belønnet med et sunt og skinnende hår når det vokser ut! Den beste behandlingen for et kjemisk skadet hår er altså en sunn hårpleierutine. Her er mine anbefalinger:

1. Blek håret sjeldnere (eller ikke i det hele tatt)

Det sier kanskje seg selv at jo mindre du bleker håret, jo mindre kjemisk skadet hår vil du få. Prøv å vent lenger med å farge etterveksten, ikke blek et allerede bleket hår, og farg kun etterveksten. Men det aller beste du kan gjøre for håret ditt er selvfølgelig å ikke bleke det i utgangspunktet!

2. Forbered håret ditt før du bleker det

Hvis håret ditt allerede er sunt og sterkt før du bleker det, vil du mest sannsynlig oppleve et mindre ødelagt hår etter bleking. Før du skal bleke håret kan det være en idé å bruke en proteinrik hårbehandling, slik som Protein Repair™ Hair Mask for å gi håret den beste forutsetningen før bleking. Å påføre en god hårkur for tørt og ødelagt hår, før skaden har skjedd, vil gi håret en ekstra boost.

3. Ikke overbehandle håret ditt

Overbehandling oppstår når du påfører flere kjemiske behandlinger i håret, uten å gi håret nok “hviletid” mellom behandlingene. Å bleke håret to ganger rett etter hverandre, eller bleking og permanent samtidig, er gode eksempler på overbehandling. Dette er en stor FY-FY (kanskje den største innen hårpleie), og kan føre til at håret faktisk faller av i klumper.

Forhør deg med frisøren din for råd rundt hviletid mellom behandlinger, men en god regel er å vente minst en uke mellom behandlinger for å være sikker på at håret har hatt nok tid til å hvile og styrke seg igjen.

4. Vær forsiktig med klor

De som er naturlig blonde er allerede klar over dette, men klor kan være skadelig for blondt hår. Klor er vanlig i for eksempel bassenger, og det er kjent at lyst hår faktisk kan få et grønnskjær i seg fra klor. Klor kan også tørke ut håret, og med et allerede kjemisk skadet hår kan dette føre til at håret knekker lettere.

Det beste er kanskje å unngå å få håret vått når du bader i et basseng, men du kan også unngå at håret trekker til seg masse klor ved å skylle håret i ferskvann før du hopper i bassenget.

5. Beskytt håret mot solen

De fleste vet at UV stråler er skadelig for huden, men det kan faktisk være veldig skadelig for håret også. Dersom du har et kjemisk skadet hår er det spesielt viktig at du beskytter håret når du er ute i solen.

Gjør det til en vane å påføre Sun Defense Hair Mist i håret før du skal ut i solen. Den næringsgivende leave-in spray inneholder økologisk aloe vera, açai ekstrakt og Phytessence™ fransk eikekstrakt som har vist seg å beskytte naturlig mot UV-skader.

6. Dropp varmeverktøyene

Selv om en varmebeskyttelse, som Thermal Shield™ Heat Protectant gir en viss beskyttelse mot varmeskade på håret, er selvfølgelig det beste du kan gjøre for håret ditt å lufttørke det, og droppe rette- og krølltangen.

Tips: Prøv å lage lekre krøller med et Bamboo Heatless Curls Kit i stedet for et krølltang. Samme resultat, men ingen skade!

7. Spis sunt

For at et kjemisk skadet hår skal bli helt sunt igjen må du dessverre vente på at nytt hår skal vokse ut. Hva du får i deg av mat har faktisk en stor del å si på kvaliteten av håret ditt, og det er viktig med et balansert kosthold som inneholder magre proteiner, sunt fett, og masse frukt og grønnsaker.

Jeg vet at en hektisk hverdag kan gjøre det vanskelig å få i seg alt man trenger til enhver tid, og et kosttilskudd for håret kan være en god investering. Hair Formula Gummies for Women og Hair Formula Tablets for Women er to gode kosttilskudd som gir deg de vitaminer du trenger, slik at et sunt og sterkt hår kan vokse frem. Husk at dette er et kosttilskudd som ikke er ment å erstatte et variert kosthold, men gi en ekstra hjelp i hverdagen.

Dette steget er kanskje noe av det smarteste du kan gjøre for håret ditt, og du vil garantert takke oss hvis du prøver ut en av disse kosttilskuddene!

8. Invester i gode hårstrikker

Hvis du først sliter med et varmeskadet eller kjemisk skadet hår er det kanskje lett å slenge opp håret i en dott, og tenke dette er det smarteste du kan gjøre. Da trenger du jo faktisk ikke å style håret! Men hvis du bruker en helt vanlig strikk kan dette dessverre gjøre mer skade enn nytte for håret ditt. På hvilken måte da spør du? Vanlige elastiske hårstrikker drar og sliter i håret ditt. Et kjemisk skadet hår er ofte tørt og kan knekke lettere, og det kan faktisk ha mye å si hvilken strikk du bruker i håret ditt. Hvis du investerer i Hair Rings vil du oppleve at disse er mye mer skånsomme mot et tørt og ødelagt hår etter bleking.

9. Bytt ut håndkleet og putetrekket ditt

Et annet enkelt steg du kan ta er rett og slett å bytte ut håndkleet i bomull du bruker til å tørke håret med, til et som er laget av bambus, som for eksempel Bamboo Hair Towel Wrap. Bambus er mykere enn bomull, og i et tørt kjemisk skadet hår som har lett for å knekke vil ikke dette slite like mye på håret. Et turban håndkle i bambus vil tørke håret av seg selv, uten at du behøver å gni håret tørt.

Et putetrekk i bambus og dynetrekk i bambus vil i likhet med håndkleet også være mykere enn et i bomull. Bambus er både godt og er antibakterielt for hår og hud, samtidig med at det er veldig behagelig og mykt å ligge på. Bambus som stoff puster godt og er naturlig et kjølende materiale. Sengetøyet ditt har nemlig stor betydning for kvaliteten på håret. 

10. Fuktighet, fuktighet, og mer fuktighet!

Et kjemisk skadet hår trenger å få tilført mye fuktighet, og håroljer kan gi deg den fuktigheten håret ditt fortjener!

Jeg anbefaler kanskje ikke å bruke oljen du bruker til matlaging rett i håret (men du kan faktisk gjøre det om du ønsker). Min anbefaling er 100% naturlige Moisture Hero™ Hair Oil eller Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm, laget med sheasmør, økologisk olivenoljeekstrakt, jojobafrøolje og solsikkefrøolje, som gir fuktighet og optimal næring utenfra og inn.

Den beste hårolje for tørt hår vil hjelpe deg med å forhindre fremtidig skade i et kjemisk skadet hår!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

 • Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

  Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

 • Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

  Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

 • De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

  De beste fuktighetsgivende hårkurene for tørt og slitt hår: 6 favoritter

 • Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

  Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

Se alle artikler