Hårkur for tørt hår: Slik finner du den beste hårkur til ditt hår!Se alle artikler

Hårkur for tørt hår: Slik finner du den beste hårkur til ditt hår!

Du kjenner sikkert til frustrasjonen når håret kruser seg eller tuppene splittes? Da er det muligens en god idé å gi håret litt ekstra pleie med en god, dyptgående hårkur. Men hva er en hårkur (eller hårmaske) egentlig? Hva bør den inneholde, og hvordan bør den anvendes? Du finner alle svarene her, når jeg tar hånd om de vanligste spørsmålene omkring valg av hårkur for tørt hår. På den måten er du ordentlig forberedt før du går igang med behandlingen!

Jeg er sikker på at du også har opplevd perioder med krusete og tørt hår. Spesielt i de kalde vintermånedene, eller om sommeren når håret konstant er utsatt for sol og saltvann. Her kan det være behov for å pleie håret med en næringsrik og fuktgivende hårkur, som er sammensatt for å styrke og gjenoppbygge tørre hårlokker. For at du skal kunne finne den beste hårkur til deg og ditt hår, får du også en omhyggelig gjennomgang av lekre, vegetabilske ingredienser som du med fordel kan gå for i en hårkur. Du får selvsagt også tips om hvilke ingredienser du absolutt bør unngå i en hårmaske. Les videre og lær mer:

Innholdsfortegnelse

Hva er en hårkur?

Tenk på en hårmaske som en ekstra dyptgående og effektiv balsam. En hårkur har litt av de samme egenskapene som en balsam, i og med at den trenger inn i hårstråene, tilfører fukt og næring, og etterlater håret sterkere og bedre beskyttet. Hårkuren gjør bare dette enda mer effektivt enn en balsam. Derfor er en hårkur bedre egnet som en dyptgående behandling en gang imellom, hvor en balsam gir den obligatoriske finish etter hårvask, fukter og forsegler hårstråene, slik at håret er rystet til dagens mange oppgaver.

Akkurat som en shampoo og balsam, kan en hårkur settes sammen og utvikles spesifikt til forskjellige hårtyper og til å motvirke diverse hårproblemer. Derfor er det en god idé å gå etter en hårmaske som er laget for din hårtype eller for å verke dine hårproblemer.

I hverdagen utsetter vi hele tiden håret for slitasje og forskjellige stressfaktorer, som kan ha en direkte skadende virkning på våre høyt elskede lokker. Enten vi tørker og styler håret med hårføner og andre varmeapparater, eller bare beveger oss rundt i byens forurensing og eksos, under solens skarpe stråler eller i vind og frost, sliter det på håret hver eneste dag. Derfor er det viktig å gi håret ekstra fukt og pleie en gang imellom.

En hårkur tar lengre tid å trenge dypt inn i håret, og for at håret ska få ordentlig nytte av de gode ingrediensene, skal man gi den god tid til å trenge inn - og lengre tid enn shampoo og balsam. Mer nøyaktig hvor lenge, kan du lære mer om lenger nede i artikkelen... Men selv om behandling med en god hårkur tar tid, vil du øyeblikkelig kunne merke forskjellen på håret ditt etter bare én behandling.

Hårkur eller hårmaske? Hva er forskjellen?

Ærlig talt, så er det ingen forskjell på en hårmaske og en hårkur, i hvert fall ikke utover navnet. Hårmaske er den direkte oversettelse fra engelsk, hvor det kalles en “hair mask”, mens hårkur er det mest brukte ordet på norsk, men begge deler gir god mening her i Norge, så det er helt opp til hver enkelt hva man kaller det.

Det er dog stor forskjell på de utallige hårkurer (eller hårmasker) man finner på markedet. Nedenfor gir jeg deg derfor noen tips til hva du før gå for (eller holde deg langt unna), neste gang du skal finne den beste hårkur for tørt hår.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask
Forhåndsbestill

Split Fix™ Hair Mask

Hårkur for skjørt og skadet hår som reparerer og forhindrer splittede tupper.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask
Forhåndsbestill

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinkur for håret, som gjenoppbygger viktige proteiner og redusere skade.

299,00 kr

Les mer

Hva er fordelene med en hårkur?

Jeg har vært litt inne på det allerede, men det kan ikke nevnes nok, for det er så mange gode fordeler ved å innføre en god hårkur til din ukentlige hårrutine! Så her kommer 6 fordeler som jeg synes er viktigst å fremheve ved en god hårmaske:

En hårkur gir intens fukt og pleie: Først og fremst kan en god hårmaske gi håret fukt og næring, som trenger dypere inn i hårstråene enn den fukten og næringen håret kan få fra en balsam i hverdagen. Alt etter hvilken hårtype du har, og hvilke behov håret ditt har, vil en hårmaske kunne gi håret den intense pleien som skal til for at du kan se resultater på både kort og lang sikt.

En hårkur styrker og beskytter håret: For å kunne motstå all den daglige slitasjen vi utsetter håret for, er en hårmaske nærmest uunnværlig. Gode hårkurer inneholder ingredienser som er rike på antioksidanter, som beskytter håret mot slitasje og miljøskader fra bla. sol og forurensing, mens håret styrkes i dybden. Når håret regelmessig styrkes og beskyttes mot daglig slitasje med en god hårkur, er det også større sannsynlighet for at håret vil kunne vokse seg lengre uten å knekke eller splittes.

En hårkur gjenoppbygger håret og motvirker skade: Mange hårkurer inneholder gjenoppbyggende ingredienser som kan reparere håret i dybden og motvirke fremtidig skade på håret. Dette kan være ingredienser som aktive mikro-proteiner fra f.eks. ris, gjær og hvete, og det kan være kreatin, keratin eller kollagen, som gjenoppbygger skadet hud og hår.

En hårkur mykgjør håret og motvirker frizz: En god hårkur for tørt hår inneholder en masse gode, mykgjørende ingredienser, som f.eks. planteoljer og ekstrakter som motvirker hårets tendens til å tørke ut eller kruse seg. I tillegg gjør det håret mykt og medgjørlig, så håret både føles og ser sunnere og mer glansfullt ut etter behandlingen.

En hårkur gjør det lettere å gre ut håret: I takt med at håret mykgjøres, blir det også ofte lettere å gre ut etter en behandling med hårkur, så unngår man å slite for mye i håret når man børster det.

Det er helt sikkert langt flere fordeler ved å bruke en hårkur regelmessig som en fast del av hårpleierutinen, men jeg tenker at disse 5 understreker poenget ganske godt. En hårkur er litt av et vidundermiddel, og i den grad en uunnværlig del av min rutine. Og da tenker jeg at den kanskje også kunne være noe for deg? Hvis du fremdeles er i tvil, så bør du lese videre her:

Er en hårkur noe for deg?

Opplever du til tider at håret virker tørt, at tuppene splittes, eller at håret knekker? Savner du de myke lokkene, eller føler du at håret er matt og mangler glans? Bruker du styling- og varmeapparater til hverdag (eller fest), farger du håret, eller har du utsatt det for andre kjemiske behandlinger som bleking, keratinbehandlinger eller lignende? Beveger du deg en gang innimellom utenfor husets 4 vegger under påvirkning av luftforurensing, vind og vær? Vil du gjerne få lengre hår, uten at det knekker eller drømmer du om å minimere mengden av splitte tupper?

Hvis du kan si ja til bare én av overnevnte, så er en hårkur helt klart verdt å overveie, for å pleie og styrke håret best mulig.

De aller fleste kan med andre ord ha nytte av en hårkur. Dog er en hårkur mest til lengdene av håret, og til å pleie og styrke dem slik at håret kan vokse enda lengre og forbli sunt. Hvis du har kort hår og ofte får håret klippet, er det ikke alltid helt så stort behov for at du bruker en hårkur. Håret når jo da ofte ikke å ta altfor stor skade før det skal klippes igjen. Men selv korte frisyrer kan være utsatte for slitasje, og hvis du opplever at det korte håret er ekstra skjørt, tørt og skadet, så kan en hårkur for tørt hår kanskje være god idé en gang imellom likevel.

Hvilke ingredienser er gode i en hårkur?

En hårkur er ofte sammensatt av gode planteoljer, planteekstrakter, forskjellige former for plantesmør, og noen ganger også mikroproteiner eller andre nærende og fuktgivende ingredienser. Alt etter hvilken hårtype man har, og hvilke problemer man gjerne vil bli kvitt, kan man altså gå etter forskjellige ingredienser, som hver har forskjellige egenskaper for håret.

De ulike ingrediensene i en hårkur har ofte mange gode egenskaper. Men det finnes så mange forskjellige, og så uendelig mange sammensetninger av ingredienser… Så hva skal man egentlig gå for hvis man vil finne den beste hårkur for tørt hår?

Det skal jeg fortelle deg! Her får du noen av de beste ingrediensene du kan finne i en god hårkur. I tillegg forteller jeg litt om deres forskjellige egenskaper for håret, så du kan finde noen som passer nettopp til din hårtype. Enkelt, ikke sant? Les med når jeg går gjennom alle de gode planteoljer, ekstrakter og fettstoffer:

 1. Aloe vera: God til alle hårtyper
 2. Sheasmør: God til tørt hår
 3. Avokadoolje: God til tørt og skadet hår
 4. Kokosolje: Passer til alle hårtyper, fantastisk til tørt hår
 5. Arganolje: God til tørt og skadet hår, men velegnet til alle hårtyper
 6. Blåbærekstrakt: God til fint, skjørt og tørt hår, og en hodebunn i ubalanse
 7. Acaíekstrakt: God til bla. farget hår, skjørt hår og UV-beskyttelse
 8. Mikroproteiner: God til skadet, tørt, frizzy og kjemisk behandlet hår
 9. Olivenolje: God til krøller og tørt hår
 10. Kakaosmør: God til tørt, skadet og krøllete hår

Gå etter produkter med økologi-sertifikater som Ecocert. Det er din sikkerhet for at du unngår skadelige kjemikalier.

Aloe vera: God til alle hårtyper

Aloe vera (Aloe Barbadensis Leaf Juice) er faktisk litt av et vidundermiddel, spesielt til pleie av huden, når den er tørr eller har tatt skade på annet vis. Aloe vera inneholder noe som heter proteolytiske enzymer, som effektivt reparerer cellene i huden og derfor ofte brukes i hårprodukter for å pleie hodebunnen. Aloe vera er proppet med enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer som bidrar til å pleie og beskytte håret, opprettholde hodebunnens naturlige pH-nivå og understøtte en sunn hårvekst. Et høyt innhold av antioksidanter i aloe vera hjelper med å bekjempe frie radikaler og beskytte cellene i både hud og hår mot f.eks. miljøskader fra UV-stråler og lignende, mens den tillater fukt og næring å trenge dypt inn i hår og hud. En hårkur for tørt hår, som er basert på aloe vera, kan etterlate håret mykt og skinnende.

Man sier til og med at aloe vera kan fremme hårvekst, forhindre kløe i hodebunnen, redusere flass og typiske hodebunnsproblemer og effektivt hjelpe mot tørt hår. Derfor blir aloe vera ofte også brukt i shampooer eller andre behandlinger til hodebunnen, som nettopp skal masseres godt inn i hodebunnen for å rense og nære hårsekkene. Det kan du lese mer om i denne artikkelen om shampoo for tørt hår, hvor du også får flere gode råd og tips.

Alt i alt, aloe vera er en fantastisk ingrediens å gå for i en hårkur, samme hvilken hårtype du har.

Sheasmør: God til tørt hår

Sheasmør (Butyrospermum Parkii Butter) er rik på vitamin A, E og F, essensielle fettsyrer som oleinsyre, stearinsyre, palmitinsyre og linolensyre, som beskytter og nærer huden og håret og effektivt forhindrer at det tørker ut. Utover dette er mange av disse næringsstoffer også nødvendige for produksjonen av kollagen, hvilket er en viktig byggestein i både hud og hår.

Noen av de viktigste egenskapene sheasmør har for håret er gode fuktgivende og mykgjørende egenskaper. Derfor brukes sheasmør flittig i hårpleieprodukter, som en hårkur for tørt hår, for å gjenopprette fuktbalansen, så håret igjen etterlates mykt og sunt. Så om du har tørre, kjedelige lokker, kan du med fordel se etter sheasmør i en hårkur for tørt hår.

Avokadoolje: God til tørt og skadet hår

Avokadoolje (Persea Americana Fruit Oil) er en tykk og lekker olje, som er fremstilt av avokadoens fete, næringsrike kjøtt. Den er rik på essensielle fettsyrer, antioksidanter, proteiner, aminosyrer og A-, D-, E- og B6-vitaminer, som virker styrkende på håret og gjør det mer motstandsdyktig overfor brudd. Dette gjør avokadooljen svært nyttig til å overvinne og motvirke skadet og tørt hår. I tillegg til å være en fantastisk ingrediens i en hårkur for tørt hår, kan avokado også hjelpe med å gi næring til hårsekkene og dermed bidra til å fremme hårvekst.

Hvis du sliter med tørt eller skadet hår, er avokadoolje derfor en ingrediens som absolutt kunne stått på innholdslisten på den beste hårkur til din hårtype.

Kokosolje: Passer til alle hårtyper, fantastisk til tørt hår

Nærmest intet slår kokosolje (Cocos Nucifera Oil) når det kommer til å bekjempe skadet og tørt hår. Kokosolje er den beste naturlige kilden til mellomkjedede fettsyrer, som caprinsyre, som har antibakterielle og antimikrobielle egenskaper og derfor effektivt pleier og motvirker flass og andre hodebunnsproblemer. I tillegg inneholder kokosolje laurinsyre, som understøtter produksjonen av protein i håret og bidrar til å gjenoppbygge tørt og skadet hår. Kokosolje har en unik evne til å trenge dypere inn i håret sammenlignet med andre oljer og fettstoffer, og derfor vil den i en god hårolje eller en hårkur for tørt hår kunne bidra til å gjenopprette hårets fuktbalanse, så håret etterlates sunt, mykt og glansfullt. Du kan lese mer om gode håroljer og hvilke som kan passe til din hårtype i vår guide til alt du bør vite om hårolje.

Kokosolje er altså god å se etter i en hårkur, samme hvilken hårtype du har, og spesielt hvis du har tørt hår.

Arganolje: God til tørt og skadet hår, men velegnet til alle hårtyper

Arganolje (Argania Spinosa Kernel Oil) er litt av en all-round ingrediens, som er god til de fleste hårtyper, fra fint til kraftig, og krøllete til rett hår. Arganolje er kjent og elsket for sine gode egenskaper for spesielt tørt og skadet hår, og for dens antioksidante effekt og evne til å beskytte håret mot varme og skadelige UV-stråler. Den er rik på mettede fettsyrer og E-vitamin, som virker fuktbevarende, beskyttende og glansgivende på håret.

Så enten du leter etter en god hårkur for tørt hår, for normalt hår eller en hvilken som helst annen hårtype, så er arganolje en ingrediens som ikke vil skuffe.

Blåbærekstrakt: God til fint, skjørt og tørt hår, og en hodebunn i ubalanse

Blåbær (Vaccinium Myrtillus) er kjent i både matlaging og produkter til hud- og hårpleie for sine utrolig antioksidante egenskaper. Og ja, man sier vel nesten at blåbær kan hjelpe mot all verdens skavanker. Men det er ikke dette vi skal dykke inn i nå, men heller fokusere på hva det kan gjøre for håret. Innholdet av antioksidanter i blåbær hjelper med å beskytte håret mot frie radikaler, UV-stråler og annen miljøpåvirkning, mens gode fruktsyrer har eksfolierende og peelende egenskaper, som kan hjelpe mot psoriasis og en irritert hodebunn. Utover det har blåbærekstrakt gode antibakterielle egenskaper, virker fuktgivende og beroligende på hår og hodebunn, gir håret ekstra glans og kan hjelpe med å motvirke psoriasis samt kjedelig og fett hår.

Alle disse gode egenskapene i ett lite mørkt bær… Så alt i alt, en svært god ingrediens å se etter i en hårkur for tørt hår, eller hvis du sliter med skjørt, fint hår, som har ekstra bruk for beskyttelse.

Acaíekstrakt: God til bla. farget hår, skjørt hår og UV-beskyttelse

Acaí (Euterpe Oleracea) er et meget antioksidant bær, og bruker man ekstrakten i produkter til pleie av hår og hud, får man god nytte av de mange antioksidantene. Acaíekstrakt virker nemlig utrolig beskyttende på hår og hud, selv i veldig små konsentrasjoner, og håret etterlates derfor godt beskyttet mot bla. UVA- og UVB-stråler og andre frie radikaler eller mot miljøpåvirkning fra f.eks. vind, vær og forurensning. Acaíekstrakt har også både helende og restorative egenskaper og motvirker tidlig aldring av hår og hud. Sist men ikke minst virker det fargebeskyttende på håret, og dermed er acaíekstrakt ideell i en hårkur til farvet hår, mens skjørt eller fint hår også kan få god nytte av de gode egenskapene. Den UV-beskyttende virkningen gjør i tillegg ekstrakten ideell til bruk i en hårmaske om sommeren eller på ferien, når håret skades av solens sterke stråler.

Mikroproteiner: God til skadet, tørt, krusete og kjemisk behandlet hår

Håret er jo hovedsakelig oppbygget av proteiner, og derfor har det også bruk for proteiner for å kunne holde seg sunt og sterkt. Når håret blir skadet er det derfor også ofte proteiner som skal til for at håret kan komme tilbake til dets normale, sunne tilstand igjen. Men proteiner er generelt for store til å kunne opptas av håret, når det påføres eksternt. Derfor ser du ofte ordet Hydrolyzed eller på norsk Hydrolysert på ingredienslisten ved innholdet av proteiner. Ofte brukes hydrolyserte proteiner fra f.eks. gjær-, plante eller risekstrakt i hårprodukter, og det av gode grunner! Mikroproteiner i en hårkur for tørt hår eller til og med til svært skadet hår kan nemlig gjenoppbygge og styrke hår og hårrøtter i dybden, forlenge hårets livssyklus, minimere splitte tupper og knekt hår, forbedre hårets generelle kvalitet og hårets struktur. Så til veldig skadet, tørt og krusete hår er mikroprotein en utrolig effektiv ingrediens å se etter i en hårkur. Man kan også få hårkur med protein, som er laget for å gjenoppbygge veldig skadet og tørt hår i dybden.

Olivenolje: God til krøller og tørt hår

Hvis du har problemer med splitte tupper, tørt hår eller krusete krøller, kan olivenolje (Olea Europaea Fruit Oil) hjelpe med å gjøre håret mykt og forbedre hårets elastisitet. Olivenolje er rik på vitamin A og E samt antioksidanter, som gir håret glans og bidrar til å forbedre fuktbalansen i et tørt og krusete hår. Derfor er olivenolje smart å se etter hvis du ønsker en hårkur for tørt hår, men også hvis du har krøller og gjerne vil unngå frizz. Vær oppmerksom på at olivenolje i dens rene form eller som hårolje kan gjøre håret litt tungt og fett, og derfor er den ikke så velegnet til fint hår. Dette trenger du dog ikke å bekymre deg for hvis du går etter en hårkur som er sammensatt av mange gode ingredienser, for her vil ikke olivenoljen ta over og virke tyngende, men kun bidra med alle sine gode egenskaper.

Kakaosmør: God til tørt, skadet og krøllete hår

Kakaosmør (Theobroma Cacao Seed Butter) har gode fuktgivende og fuktbevarende egenskaper, på grunn av det høye innholdet av sunne fettsyrer, mens de naturlige antioksidantene i kakaosmør virker beskyttende mot f.eks. solens sterke stråler. Det virker mykgjørende og utglattende på håret og kan virke gjenoppbyggende på skadet hår og splitte tupper, hvis det får lov til å trenge dypt inn. Utover det, virker kakaosmør definerende og fremhevende på krøller og mod virker frizz effektivt.

Den beste hårkur til ditt hår kan derfor gjerne inneholde kakaosmør, spesielt hvis du har en tendens til å få tørt hår, hvis du har krøller eller skadet og knekt hår.

Hvilke ingredienser bør man unngå i en hårmaske?

Det er dog ikke alle ingrediensene i de forskjellige hårkurene man finner på markedet, som er fullt like gode. Derfor får du her er en kjapp guide til det du bør unngå i en hårmaske:

En hårkur er ment som en dyptgående behandling, som skal trenge dypt inn i håret, hvor ingrediensene kan gjøre mest nytte. Men men men… Utrolig mange hårkurer på markedet inneholder silikon, som godt nok gjør håret mykt og får det til å se skinnende og sunt ut. Men silikonen legger seg også som en hinne på håret, som gjør det vanskelig for annen næring å trenge inn i håret. Derfor vil silikon i en hårmaske kunne minske den langsiktige effekten av behandlingen, og gjøre at du ikke får helt så mye ut av de gode ingrediensene som du burde. En god regel er derfor å alltid velge en hårkur uten silikon. Hvis du gjerne vil vite hvordan du identifiserer de mange silikonetypene på ingredienslisten bakpå din hårkur for tørt hår, må du lese denne guiden til silikon i hårprodukter.

Hvordan bruker man en hårkur?

En hårkur er ganske enkelt å innføre i hårrutinen, da det eneste den trenger fra deg er tid til å kunne trenge godt inn i håret. En god hårmaske kan derfor brukes i forskjellige situasjoner, alt etter hvor mye tid du har til å skjemme deg selv bort. Her får du mine tre favorittrutiner når jeg skal gi håret en dyptgående behandling med en hårkur for tørt hår:

Den kjappe behandlingen i dusjen: På dager der håret bare virkelig trenger en overhaling, men det liksom ikke helt er tid til et ordentlig hjemmespa med hårmaske i håret og ansiktsmaske i fjeset. Ja - da må hårmasken tar i mellom slagene i dusjen. Men da kan man jo heldigvis nå å få ordnet de andre tingene man skal ordne i dusjen; barbere leggene og gi kroppen en god scrub, mens hårkuren trenger inn i håret. Slik gjør du:

1. Skyll håret godt og vask med shampoo, rengjør du hår og hodebunn og skjellaget i hårstråene åpner seg, så de gode ingrediensene i hårkuren kan trenge dypt inn.

2. Vri forsiktig det overflødige vannet ut av håret, påfør hårkuren og klem den godt inn i lokkene. La den virke mens du får ordnet det som ellers skal ordnes i dusjen - gjerne i ca. 5-10 min.

3. Skyll håret grundig og avslutt med balsam, så skjellaget lukkes, de gode ingrediensene fra hårkuren innkapsles, og hårstråene forsegles og beskyttes igjen.

Husk på: Shampoo og varmt vann åpner håret, så hårkuren kan trenge dypt inn, mens balsamen lukker håret igjen, så håret etterlates bedre beskyttet og mer motstandsdyktig etter vask. Derfor er det viktig å alltid avslutte hårvasken med balsam.

Ekte hjemmespa i helgen: Når det er mer tid til avslapping og pleie i helgen, er mitt absolutte favorittrituale å gi både kropp, hår, ansikt og sjel en ordentlig omgang oppmerksomhet. Slik gjør du:

1. Sove lenge og godt, sett på morgenkaffen og sørg for at frokosten er noenlunde forberedt.

2. Hopp i dusjen mens kaffen brygger. Skyl godt gjennom håret og vask med shampoo.

3. Vri forsiktig alt overflødig vann ut av håret, påfør hårkuren og klem den godt inn i håret. Bruk gjerne en rikelig mengde.

4. Sett opp håret i et turbanhåndkle, så hårkuren kan få lov til å trenge godt inn i håret, uten at du blir forstyrret av et tungt håndkle som sklir av hodet i tide og utide.

5. Tørk kroppen og pakk deg inn i en myk morgenkåpe og hopp inn i noen varme tøfler. Hell kaffen i favorittkoppen og kos deg i sofaen med en digg frokost, en god bok eller en film. Du kan alltid benytte anledningen til enda mer pleie ved å tilføye en ansiktsmaske og kanskje til og med et varmt fotbad og litt neglelakk til rutinen.

6. Når du skal videre til neste hellige helgerituale, hopper du bare fort inn i dusjen igjen og skyller hårkuren godt ut av håret. Husk å avslutte med balsam!

Jeg må ærlig innrømme at dette er min absolutt favoritt helgerutine. Det er lite som slår hjemmespa etter min mening.

HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White HairLust - Bamboo Hair Towel Wrap, White
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Bamboo Hair Towel Wrap, White

Turbanhåndkle for håret av bambus, som skånsomt tørker håret etter hårvask.

119,00 kr

Les mer
HairLust - Protein Repair™ Hair Mask HairLust - Protein Repair™ Hair Mask
Forhåndsbestill

Protein Repair™ Hair Mask

Proteinkur for håret, som gjenoppbygger viktige proteiner og redusere skade.

299,00 kr

Les mer

Hvorfor kaste bort tiden? La hårmasken virke mens du sover: På travle dager eller tidlige morgener, kan det være vanskelig å presse inn en hårkur i rutinen. Men tro det eller ei: Hvis man er litt smart, kan man faktisk gi håret en enda dypere behandling disse dagene - man lar nemlig bare hårmasken virke mens man sover. Hårkur + søvn = ekte skjønnhetssøvn!

De fleste hårmasker kan brukes over natten, men det er dog et unntak: Tunge hårkurer med et høyt innhold av protein er ikke så gode å ha i alt for lenge - eller for ofte. Hvis du gir håret for mye protein på en gang, kan håret ende med å bli stivt og knekke, så får man faktisk det komplett motsatte resultat. Hold deg derfor til fuktgivende behandlinger når du skal ha hårkuren i over natten. Slik gjør du:

1. Skyll håret godt og vask med shampoo.

2. Vri skånsomt ut overflødig vann fra håret, og tørk det i et håndkle, så det ikke er drivvått. Påfør hårkuren og klem den godt inn i lokkene. Bruk også her gjerne en rikelig mengde, og sørg for at kuren er jevnt fordelt i hele håret.

3. Pakk håret inn i et turban håndkle (evt. en badehette, hvis du mangler førstnevnte), hvis du kan holde ut å sove med det, eller sett håret opp i en (ikke for stram) knute på toppen av hodet og beskytt hodeputen med et håndkle. Jeg synes det kan være ganske irriterende å sove med badehette eller lignende, og jeg er virkelig lei av grove håndklær som krøller seg når man sover. Derfor bruker jeg alltid et smart putetrekk i mykt håndklestoff av bambusfibre som Hairlust Bamboo Towel Pillowcase. Da er man nemlig garantert en god natts søvn uten en masse forstyrrende elementer, mens puten beskyttes mot hårmasken og fuktig hår.

4. Når natten er omme og vekkerklokken ringer, hopper du bare i dusjen, skyller hårmasken grundig ut og avslutter med balsam - og voilá! Du er klar til det dagen bringer, med et mykt og glansfullt hår.

HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask
Forhåndsbestill

Split Fix™ Hair Mask

Hårkur for skjørt og skadet hår som reparerer og forhindrer splittede tupper.

249,00 kr

Les mer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Bamboo Towel Pillowcase

Håndkleputetrekk av bambus, som skånsomt tørker håret over natten.

249,00 kr

Les mer

Et lite tips: Du kan også påføre hårkuren i tørt hår, så du ikke trenger å irritere deg over vått hår på puten. Da trenger hårkuren heller ikke fullt så dypt inn, og det er ingen risiko for at du overbehandler håret, og at det får altfor mye fukt. Ja, for det går faktisk an! Dette går jeg litt mer i dybden på lengre nede, når jeg forklarer hva som kan skje når du har i hårmaske for lenge...

Et annet tips er at du kan bruke en pre-shampoo behandling i stedet for en hårmaske over natten. En pre-shampoo behandling er full av gode oljer og fettstoffer, som fukter håret i dybden, slik at håret ikke mister for mye fukt når man vasker med shampoo. Denne skal bare påføres i tørt hår og fordeles godt, før man legger seg til å sove. En pre-shampoo behandling kan også brukes før man går i dusjen. Da skal den bare ha 5-20 min til å trenge inn i håret, før man skyller den ut igjen og fortsetter med shampoo og balsam. Pre-shampooer finnes i utallige varianter; flytende oljer, hårmasker eller i en mer voksaktig konsistens - litt til enhver smak.

Hvor ofte bør jeg bruke hårkur?

Hvor ofte du bør bruke en hårkur kommer veldig an på hvilken hårkur du har, og hvilken tilstand håret ditt er i. Det er alltid en god idé å forholde seg til anvisningene på hårmasken du har, men her får du også et par gode retningslinjer du kan gå etter:

Så ofte bør du bruke en fuktgivende hårmaske: Du må gjerne bruke en fuktgivende hårmaske minst 1 gang i uken. Men - hvis håret ditt er veldig tørt eller skadet, eller hvis du i perioder opplever at det er mer tørt enn normalt, kan du gjerne bruke hårkuren 2-3 ganger ukentlig, inntil håret er tilbake til normalen. I perioder hvor håret er mer tørt, krusete eller skadet enn normalt, kan du også prøve deg frem med å bruke en fuktgivende hårkur for tørt hår over natten, slik at den kan trenge ordentlig inn i lokkene.

Så ofte bør du bruke en protein hårkur: En proteinkur skal ikke brukes like ofte som en fuktgivende hårkur, da håret kan ta skade av å få alt for mange proteiner. Håret har det best når det er en balanse mellom fukten og proteinene i håret. Proteiner skal nemlig til for at håret kan ta i mot fukt, og omvendt hvis du overbehandler håret med proteiner, vil håret da bli stivt og i verste fall kan det knekke. Et godt tips er da å holde seg til å bruke en protein hårkur 1-3 ganger i måneden etter behov. Sørg gjerne for at det går minst en uke mellom hver behandling med en protein hårkur, og unngå gjerne å bruke den over natten. Utover det er det viktig å huske de fuktgivende produktene i hverdagen, så suppler gjerne med en ukentlig fuktgivende hårkur og evt. en hårolje eller en leave-in mist i hverdagene, så du holder både fuktbalansen og proteinbalansen i håret oppe.

Hvor lenge skal hårmasken sitte i?

Det står ofte skrevet på produktet hvor lenge det skal sitte i, og ved hårkurer er dette gjerne minimum 5-10 minutter. Hvis du føler at håret ditt er grovt eller virker dehydrert, kan du med fordel ha hårmasken i fuktig hår i 15-20 minutter, eller mens du går gjennom helgeritualet jeg beskrev tidligere. Hvis håret ditt er veldig tørt eller skadet, kan det være en fordel å la din hårkur for tørt hår virke over natten.

Kan jeg ha hårkuren i for lenge?

Det kommer veldig an på hvilken hårkur du bruker, om du påfører den i fuktig eller tørt hår, hvor ofte du bruker den og hvor lenge du lar den sitte i. Det korte svaret er dessverre: JA! Du kan faktisk skade håret ved å bruke hårkur for ofte og for lenge:

Når håret er fuktig er det også mer porøst, hvilket betyr at skjellaget er åpent, og fukt og næring kan trenge dypere inn i hvert enkelt hårstrå. Når håret tørker, trekker det seg sammen igjen og skjellaget lukker seg. Hårets skjellag er ikke designet for å konstant skifte form på denne måten, hvor det åpner seg og trekker seg sammen. Dersom dette skjer altfor ofte, grunnet f.eks. overbehandling med hårkur og andre mykgjørende og fuktgivende produkter, ved at håret konstant gjøres fuktig og ikke får tørket helt. Eller dersom man glemmer produkter med høyt innhold av protein i, og håret lider av proteinmangel, kan håret bli mer skjørt over tid og i verste fall knekke. Dette kalles Hygral Fatique.

Hygral fatique betyr altså at håret svekkes fordi for mye fukt hele tiden trenger inn og ut av hårstrået, så skjellaget konstant må åpne og trekke seg sammen i den grad at håret mister elastisiteten og blir skjørt og porøst. Noen kan ha større tendens til porøst hår og hygral fatique enn andre. Hvis du ikke har tendens til porøst og skjørt hår, men har et sunt hår med god elastisitet, så er det ofte fordi fukt- og proteinbalansen i håret er god. Hvis du har meget uelastisk, porøst hår og opplever hygral fatique, hvor håret tar skade av at det får for mye fukt, så kan det være fordi du mangler proteiner og burde tilføye en protein hårkur til din rutine.

Kort sagt, du kan godt overbehandle håret med en hårkur, enten det er en fuktgivende hårmaske eller en protein hårkur. Sørg derfor gjerne for å holde deg til anvisningene på hårkuren du bruger - og husk: Alt med måte! Det skal være en balanse mellom hvor mye fukt og hvor mange proteiner du gir håret.

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Selger fort ⚡️
Spar 15%
Forhåndsbestill

Split Fix™ Duo

Reduser flisete tupper og knekt hår med denne sulfatfri shampoo og balsam.

458,00 kr

389,00 kr

Les mer
HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio HairLust - Split Fix™ Hair Mask Trio
Spar 15%
Forhåndsbestill

Split Fix™ Hair Mask Trio

Inkluderer vår styrkende hårmaske, en Bamboo Hair Towel Wrap og Wet Hair Detangler Brush.

457,00 kr

388,00 kr

Les mer

Mine produktanbefalinger

Jeg går alltid etter produkter som er så naturlige som overhode mulig, og gjerne produkter, som er sertifisert økologiske og veganske. Så er jeg nemlig sikker på at de ikke inneholder uønskede kjemiske ingredienser, og at de ikke har vært testet på dyr eller på annet vis er produsert på bekostning af dyrevelferd. Derfor vil jeg også anbefale to produkter; en fuktgivende hårmaske og en protein hårkur, som begge er helt fri for silikon og sertifisert økologiske og veganske. Du får mine favoritter her:

Min favoritt når det kommer til fukt: Hairlust Split Fix™ Hair Mask

Hairlust Split Fix™ Hair Mask er en lekker, fuktgivende behandling til normalt, tørt, slitt eller tynt hår. Den inneholder noen supergode, fuktgivende ingredienser som; økologisk aloe vera, sheasmør, acaíolje og havrekjerneekstrakt. De både fukter og nærer håret, mens de effektivt beskytter mot fremtidig slitasje, UV-stråling og lignende. Utover det inneholder hårmasken en smule mikro-proteiner fra risekstrakt, som gjenoppbygger proteinene i hårcellene og opprettholder hårets proteinbalanse. Dermed er dette en super all-round hårkur for tørt hår, som gjenoppretter hårets fukt- og proteinbalanse på én og samme tid - Og så dufter den deilig og søtt av friske epler. Den kan brukes ukentlig, og ved behov, kan den også brukes et par ganger i uken.

Proteiner har man bruk for: Hairlust Protein Repair™ Hair Mask

Hvis håret ditt er veldig skadet, krusete, tørt eller porøst, så kan det være at du har bruk for proteiner. Hairlust Protein Repair™ Hair Mask er en dyptgående og gjenoppbyggende protein hårkur til glansløst, kjemisk skadet og meget tørt hår. Jeg bruker den ca. 1-2 ganger i måneden, når håret mitt har bruk for et ekstra protein-boost. Den inneholder nemlig noen gode, aktive ingredienser som mikroproteiner fra både planteekstrakter og gjærekstrakt. Disse kan minimere splitte tupper og knekt hår med opptil 20%, forbedre hårets kvalitet og utseende med opptil 60% og redusere hårtap relatert til proteinmangel. Den inneholder også noen lekre, fuktgivende ingredienser som aloe vera, sheasmør og multebærekstrakt, som virker svært beskyttende på håret og kan motvirke skader fra sol og sterk UV-stråling.

Jeg kan anbefale å kombinere de to hårmaskene, så du sørger for å opprettholde balansen mellom fukt og proteiner best mulig. Bruk gjerne Split Fix™ Hair Mask hver uke, og suppler med en protein hårkuren hver annen eller hver 4. uke. Det virker i hvert fall veldig godt for meg.

Jeg håper at du har fått litt mer innsikt i hva en hårkur for tørt hår er, hvordan den skal brukes, og hvordan du best mulig holder håret sunt ved å integrere både fukt og proteiner i hårpleierutinen din. Hvis du vil lære enda mer om protein til håret, så har vi skrevet en artikkel om hva en protein hårkur kan gjøre for håret ditt - sjekk den gjerne ut. Du må også gjerne dele dine erfaringer og tips ved å kommentere nedenfor, og har du spørsmål - så fyr løs!

 

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

  Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

 • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

 • Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

  Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

 • De beste skjeggoljene for vekst, styling og mykere skjegg.

  De beste skjeggoljene for vekst, styling og mykere skjegg

 • Hvordan virker et serum for hårvekst? Fordeler & hvordan bruke det

  Hvordan virker et hårserum? Fordeler & hvordan du bruker det

Se alle artikler