Hårkur for tørt hår: Slik finner du den beste hårkur til ditt hår!Se alle artikler

Hårkur for tørt hår: Slik finner du den beste hårkur til ditt hår!

Du kjenner sikkert til frustrasjonen når håret kruser seg eller tuppene splittes? Da er det en god idé å gi håret litt ekstra pleie med en god, dyptvirkende hårkur. Men hva er en hårkur (eller hårmaske) egentlig? Hva bør den inneholde? Du finner alle svarene her, hvor jeg tar hånd om de vanligste spørsmålene omkring valg av hårkur for tørt hår. På den måten er du ordentlig forberedt før du går igang med behandlingen!

Jeg er sikker på at du også har opplevd perioder med krusete og tørt hår. Spesielt i de kalde vintermånedene, eller om sommeren når håret konstant er utsatt for sol og saltvann. Da kan det være behov for å pleie håret med en næringsrik og fuktgivende hårkur, som er utviklet for å styrke og gjenoppbygge tørt, skadet og skjørt hår. For at du skal kunne finne den beste hårkur til deg og ditt hår, får du også en gjennomgang av hvilke ingredienser som bør være i en hårkur. Du får selvsagt også tips om hvilke ingredienser du absolutt bør unngå i en hårmaske. 

Innholdsfortegnelse

Hva er en hårkur?

Tenk på en hårmaske som en ekstra dyptgående og effektiv balsam. En hårkur har litt av de samme egenskapene som en balsam, i og med at den trenger inn i hårstråene, tilfører fukt og næring, og etterlater håret sterkere og bedre beskyttet. Hårkuren gjør bare dette enda mer effektivt enn en balsam. Derfor er en hårkur bedre egnet som en dyptgående behandling en gang imellom, hvor en balsam gir den obligatoriske finish etter hårvask, fukter og forsegler hårstråene, slik at håret er rystet til dagens mange oppgaver.

Akkurat som en shampoo og balsam, finnes det hårkurer som er spesielt utviklet til forskjellige hårtyper og til å motvirke diverse hårproblemer. Derfor bør du velge en hårmaske som er laget for din hårtype eller for å verke dine hårproblemer. Jeg kommer med anbefalinger senere i artikkelen.

I hverdagen utsetter vi hele tiden håret for slitasje og forskjellige stressfaktorer, som kan ha en direkte skadende virkning på våre høyt elskede lokker. Enten vi tørker og styler håret med hårføner og andre varmeapparater eller oppholder oss under solens skarpe stråler sliter det på håret hver eneste dag. Derfor er det viktig å gi håret ekstra fukt og pleie en gang imellom.

En hårkur skal virke i lengre enn en shampoo og balsam, slik at hårmasken kan trenge dypt inn i håret. Mer nøyaktig hvor lenge, kan du lære mer om lenger nede i artikkelen... Men selv om behandling med en god hårkur tar tid, vil du øyeblikkelig kunne merke forskjellen på håret ditt etter bare én behandling.

Hårkur eller hårmaske? Hva er forskjellen?

Ærlig talt, så er det ingen forskjell på en hårmaske og en hårkur, i hvert fall ikke utover navnet. Hårmaske er den direkte oversettelse fra engelsk, hvor det kalles en “hair mask”, mens hårkur er det mest brukte ordet på norsk, men begge deler gir god mening her i Norge, så det er helt opp til hver enkelt hva man kaller det.

Det er dog stor forskjell på de utallige hårkurer (eller hårmasker) man finner på markedet. Nedenfor gir jeg deg derfor noen tips til hva du før gå for (eller holde deg langt unna), neste gang du skal finne den beste hårkur for tørt hår.

Hva er fordelene med en hårkur?

Jeg har vært litt inne på det allerede, men det kan ikke nevnes nok, for det er så mange gode fordeler ved å innføre en god hårkur til din ukentlige hårrutine! Så her kommer 5 fordeler som jeg synes er viktigst å fremheve ved en god hårmaske:

En hårkur gir intens fukt og pleie: Først og fremst kan en god hårmaske gi håret fukt og næring, som trenger dypere inn i hårstråene enn den fukten og næringen håret kan få fra en balsam i hverdagen. Alt etter hvilken hårtype du har, og hvilke behov håret ditt har, vil en hårmaske kunne gi håret den intense pleien som skal til for at du kan se resultater på både kort og lang sikt.

En hårkur styrker og beskytter håret: For å kunne motstå all den daglige slitasjen vi utsetter håret for, er en hårmaske nærmest uunnværlig. Gode hårkurer inneholder ingredienser som er rike på antioksidanter, som beskytter håret mot slitasje og miljøskader fra bla. sol og forurensing, mens håret styrkes i dybden. Når håret regelmessig styrkes og beskyttes mot daglig slitasje med en god hårkur, er det også større sannsynlighet for at håret vil kunne vokse seg lengre uten å knekke eller splittes.

En hårkur gjenoppbygger håret og motvirker skade: Mange hårkurer inneholder gjenoppbyggende ingredienser som kan reparere håret i dybden og motvirke fremtidig skade på håret. Dette kan være ingredienser som aktive mikro-proteiner fra f.eks. ris, gjær og hvete, og det kan være kreatin, keratin eller kollagen, som gjenoppbygger skadet hud og hår.

En hårkur mykgjør håret og motvirker frizz: En god hårkur for tørt hår inneholder en masse gode, mykgjørende ingredienser, som f.eks. planteoljer og ekstrakter som motvirker hårets tendens til å tørke ut eller kruse seg. I tillegg gjør det håret mykt og medgjørlig, så håret både føles og ser sunnere og mer glansfullt ut etter behandlingen.

En hårkur gjør det lettere å gre ut håret: I takt med at håret mykgjøres, blir det også ofte lettere å gre ut etter en behandling med hårkur, så unngår man å slite for mye i håret når man børster det.

Det er helt sikkert langt flere fordeler ved å bruke en hårkur regelmessig som en fast del av hårpleierutinen, men jeg tenker at disse 5 understreker poenget ganske godt. 

Er en hårkur noe for deg?

De aller fleste kan ha nytte av en hårkur. En hårkur er likevel i de fleste tilfeller anbefalt å kun bruke i lengdene av håret, slik at håret kan vokse enda lengre og forbli sunt. Hvis du har kort hår og ofte får håret klippet, er det ikke et like stort behov for at du bruker en hårkur. Håret når jo da ofte ikke å ta altfor stor skade før det skal klippes igjen. Men selv korte frisyrer kan være utsatte for slitasje, og hvis du opplever at det korte håret er ekstra skjørt, tørt og skadet, så kan en hårkur for tørt hår kanskje være god idé en gang imellom likevel.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Hvilke ingredienser er gode i en hårkur?

En hårkur er ofte sammensatt av gode planteoljer, planteekstrakter, forskjellige former for plantesmør, og noen ganger også mikroproteiner eller andre nærende og fuktgivende ingredienser. Alt etter hvilken hårtype man har, og hvilke problemer man gjerne vil bli kvitt, kan man altså gå etter forskjellige ingredienser, som hver har forskjellige egenskaper for håret.

De ulike ingrediensene i en hårkur har ofte mange gode egenskaper. Men det finnes så mange forskjellige, og så uendelig mange sammensetninger av ingredienser. Derfor får du her en oversikt over noen av de beste ingrediensene du kan finne i en god hårkur. Les med når jeg går gjennom alle de gode planteoljer, ekstrakter og fettstoffer:

Aloe vera

Aloe vera (Aloe Barbadensis Leaf Juice) er faktisk litt av et vidundermiddel, spesielt til pleie av huden, når den er tørr eller har tatt skade på annet vis. Aloe vera inneholder noe som heter proteolytiske enzymer, som effektivt reparerer cellene i huden og derfor ofte brukes i hårprodukter for å pleie hodebunnen. Aloe vera er proppet med enzymer, mineraler, aminosyrer, næringsstoffer og vitaminer som bidrar til å pleie og beskytte håret, opprettholde hodebunnens naturlige pH-nivå og understøtte en sunn hårvekst. Et høyt innhold av antioksidanter i aloe vera hjelper med å bekjempe frie radikaler og beskytte cellene i både hud og hår mot f.eks. miljøskader fra UV-stråler og lignende, mens den tillater fukt og næring å trenge dypt inn i hår og hud. 

Man sier til og med at aloe vera kan fremme hårvekst, forhindre kløe i hodebunnen, redusere flass og typiske hodebunnsproblemer og effektivt hjelpe mot tørt hår. Derfor blir aloe vera ofte også brukt i shampooer eller andre behandlinger til hodebunnen, som nettopp skal masseres godt inn i hodebunnen for å rense og nære hårsekkene. Det kan du lese mer om i denne artikkelen om shampoo for tørt hår, hvor du også får flere gode råd og tips.

Sheasmør

Sheasmør (Butyrospermum Parkii Butter) er rik på vitamin A, E og F, essensielle fettsyrer som oleinsyre, stearinsyre, palmitinsyre og linolensyre, som beskytter og nærer huden og håret og effektivt forhindrer at det tørker ut. Utover dette er mange av disse næringsstoffer også nødvendige for produksjonen av kollagen, hvilket er en viktig byggestein i både hud og hår.

Noen av de viktigste egenskapene sheasmør har for håret er gode fuktgivende og mykgjørende egenskaper. Derfor brukes sheasmør flittig i hårpleieprodukter, som en hårkur for tørt hår, for å gjenopprette fuktbalansen, så håret igjen etterlates mykt og sunt. 

Blåbærekstrakt

Blåbær (Vaccinium Myrtillus) er kjent i både matlaging og produkter til hud- og hårpleie for sine utrolig antioksidante egenskaper. Og ja, man sier vel nesten at blåbær kan hjelpe mot all verdens skavanker. Men det er ikke dette vi skal dykke inn i nå, men heller fokusere på hva det kan gjøre for håret. Innholdet av antioksidanter i blåbær hjelper med å beskytte håret mot frie radikaler, UV-stråler og annen miljøpåvirkning, mens gode fruktsyrer har eksfolierende og peelende egenskaper, som kan hjelpe mot psoriasis og en irritert hodebunn. Utover det har blåbærekstrakt gode antibakterielle egenskaper, virker fuktgivende og beroligende på hår og hodebunn, gir håret ekstra glans og kan hjelpe med å motvirke psoriasis samt kjedelig og fett hår.

Så alt i alt, en svært god ingrediens å se etter i en hårkur for tørt hår, eller hvis du sliter med skjørt, fint hår, som har ekstra bruk for beskyttelse.

Mikroproteiner

Håret er jo hovedsakelig oppbygget av proteiner, og derfor har det også bruk for proteiner for å kunne holde seg sunt og sterkt. Når håret blir skadet er det derfor også ofte proteiner som skal til for at håret kan komme tilbake til dets normale, sunne tilstand igjen. Men proteiner er generelt for store til å kunne opptas av håret, når det påføres eksternt. Derfor ser du ofte ordet Hydrolyzed eller på norsk Hydrolysert på ingredienslisten ved innholdet av proteiner. Ofte brukes hydrolyserte proteiner fra f.eks. gjær-, plante eller risekstrakt i hårprodukter, og det av gode grunner! Mikroproteiner i en hårkur for tørt hår eller til og med til svært skadet hår kan nemlig gjenoppbygge og styrke hår og hårrøtter i dybden, forlenge hårets livssyklus, minimere splitte tupper og knekt hår, forbedre hårets generelle kvalitet og hårets struktur. Så til veldig skadet, tørt og krusete hår er mikroprotein en utrolig effektiv ingrediens å se etter i en hårkur. Man kan også få hårkur med protein, som er laget for å gjenoppbygge veldig skadet og tørt hår i dybden.

Aquaxyl™

Denne sukkeravledede blandingen gir dyp (men likevel lett) fuktighet til hår, hud og hodebunn. Ved å forhindre vanntap gjennom fordampning hjelper AQUAXYL™ hår og hodebunn med å opprettholde fuktigheten i 8+ timer. Takket være den lette formelen er denne fuktighetsgivende ingrediensen også egnet for fint og tynt hår, da den ikke tynger håret. Det er en utmerket ingrediens som passer for alle typer hårmasker. En hårmaske som inneholder denne kraftige fuktighetsgivende sukkerkombinasjonen er spesielt nyttig når du leter etter en fuktighetsgivende hårmaske.

Solsikkefrøolje

Solsikkefrøolje er også kjent fra kjøkkenet, men den egner seg også veldig godt til hårpleie og spesielt hårmasker! Solsikkefrø inneholder nemlig vitaminene K, E, B og C samt mineraler som effektivt nærer og beskytter håret. Solsikkefrøolje forhindrer også at håret knekker og krusete hår, noe som gjør den til et flott ingrediens i intensive hårmasker. Men siden det er en ganske lett olje, får den ikke håret til å se tungt eller fett ut!

Hvilke ingredienser bør man unngå i en hårmaske?

En hårkur er ment som en dyptgående behandling, som skal trenge dypt inn i håret, hvor ingrediensene kan gjøre mest nytte. Men utrolig mange hårkurer på markedet inneholder silikon, som godt nok gjør håret mykt og får det til å se skinnende og sunt ut. Men silikonen legger seg også som en hinne på håret, som gjør det vanskelig for annen næring å trenge inn i håret. Derfor vil silikon i en hårmaske kunne minske den langsiktige effekten av behandlingen, og gjøre at du ikke får helt så mye ut av de gode ingrediensene som du burde. En god regel er derfor å alltid velge en hårkur uten silikon. Hvis du gjerne vil vite hvordan du identifiserer de mange silikonetypene på ingredienslisten bakpå din hårkur for tørt hår, må du lese denne guiden til silikon i hårprodukter.

Hvor ofte bør jeg bruke hårkur?

Hvor ofte du bør bruke en hårkur kommer veldig an på hvilken hårkur du har, og hvilken tilstand håret ditt er i. Det er alltid en god idé å forholde seg til anvisningene på hårmasken du har, men her får du også et par gode retningslinjer du kan gå etter:

Så ofte bør du bruke en fuktgivende hårmaske: Du må gjerne bruke en fuktgivende hårmaske minst 1 gang i uken. Men - hvis håret ditt er veldig tørt eller skadet, eller hvis du i perioder opplever at det er mer tørt enn normalt, kan du gjerne bruke hårkuren 2-3 ganger ukentlig, inntil håret er tilbake til normalen. I perioder hvor håret er mer tørt, krusete eller skadet enn normalt, kan du også prøve deg frem med å bruke en fuktgivende hårkur for tørt hår over natten, slik at den kan trenge ordentlig inn i lokkene.

Så ofte bør du bruke en protein hårkur: En proteinkur skal ikke brukes like ofte som en fuktgivende hårkur, da håret kan ta skade av å få for mange proteiner. Håret har det best når det er en balanse mellom fukten og proteinene i håret. Proteiner skal nemlig til for at håret kan ta i mot fukt, og omvendt hvis du overbehandler håret med proteiner, vil håret da bli stivt og i verste fall kan det knekke. Et godt tips er da å holde seg til å bruke en protein hårkur 1-2 ganger i måneden etter behov. Sørg gjerne for at det går minst en uke mellom hver behandling med en protein hårkur, og unngå gjerne å bruke den over natten. Utover det er det viktig å huske de fuktgivende produktene i hverdagen, så suppler gjerne med en ukentlig fuktgivende hårkur og evt. en hårolje eller en leave-in mist i hverdagene, så du holder både fuktbalansen og proteinbalansen i håret oppe.

Kan jeg ha hårkuren i for lenge?

Det kommer veldig an på hvilken hårkur du bruker, om du påfører den i fuktig eller tørt hår, hvor ofte du bruker den og hvor lenge du lar den sitte i. Det korte svaret er dessverre: Ja, du kan faktisk skade håret ved å bruke hårkur for ofte og for lenge.

Når håret er fuktig er det også mer porøst, hvilket betyr at skjellaget er åpent, og fukt og næring kan trenge dypere inn i hvert enkelt hårstrå. Når håret tørker, trekker det seg sammen igjen og skjellaget lukker seg. Hårets skjellag er ikke designet for å konstant skifte form på denne måten, hvor det åpner seg og trekker seg sammen. Dersom dette skjer altfor ofte, grunnet f.eks. overbehandling med hårkur og andre mykgjørende og fuktgivende produkter, ved at håret konstant gjøres fuktig og ikke får tørket helt. Eller dersom man glemmer produkter med høyt innhold av protein i, og håret lider av proteinmangel, kan håret bli mer skjørt over tid og i verste fall knekke.

Kort sagt, du kan overbehandle håret med en hårkur, enten det er en fuktgivende hårmaske eller en protein hårkur. Sørg derfor gjerne for å holde deg til anvisningene på hårkuren du bruker - og husk: Alt med måte! Det skal være en balanse mellom hvor mye fukt og hvor mange proteiner du gir håret.

Produktanbefalinger basert på hårtype

Jeg går alltid etter produkter som er så naturlige som overhode mulig, og gjerne produkter, som er sertifisert økologiske og veganske. Så er jeg nemlig sikker på at de ikke inneholder uønskede kjemiske ingredienser, og at de ikke har vært testet på dyr eller på annet vis er produsert på bekostning af dyrevelferd.

Beste hårmaske for skjørt og slitt hår

Split Fix™ Hair Mask er en fuktgivende behandling til skjørt og slitt hår. Den inneholder 98,9% naturlige ingredienser, og noen supergode, fuktgivende ingredienser som økologisk aloe vera, sheasmør, glyserin, solsikkefrøolje. De både fukter og nærer håret, mens de effektivt beskytter mot fremtidig slitasje, UV-stråling og lignende.  Dermed er dette en super all-round hårkur for skjørt og slitt hår, som gjenoppretter hårets fuktbalanse.

Den kan brukes ukentlig, eller ved behov kan den også brukes et par ganger i uken. Den påføres i håret etter shampoo og skal virke i 5-10 minutter før den skylles ut. Avslutt alltid med balsam.

Beste hårmaske for skadet og matt hår

Behandlinger som bleking, eller kontinuerlig varmebehandling kan over tid skade håret. Hvis håret ditt er veldig skadet, krusete, tørt eller porøst, så kan det være at du har bruk for proteiner. Protein Repair™ Hair Mask er en dyptgående og gjenoppbyggende proteinkur til glansløst, kjemisk skadet hår. Den gir håret rikelig med proteiner og fuktighet og jobber dypt i håret. 

Jeg bruker den ca. 1-2 ganger i måneden, når håret mitt har bruk for et ekstra protein-boost. Den skal ikke brukes for ofte, da for mye bruk av hårmasken kan ha negativ effekt. Den påføres i håret etter shampoo og skal virke i 5-10 minutter før den skylles ut. Avslutt alltid med balsam.

Beste hårmaske for krøllete hår

Krøllete hår trenger spesiell pleie, da det er spesielt utsatt for å bli tørt. Både proteiner og fuktighet er viktig. Mangel på protein i krøller vil føre til at krøllene blir mindre definerte. Mangel på fuktighet gjør at krøllene blir mer krusete og tørt. For krøllete hår anbefaler jeg produkter spesielt beregnet for dem og egnet for Curly Girl-metoden. Curl Crush™ Hair Mask er for eksempel spesielt designet for krøllete hår. Den inneholder en god balanse av protein og fuktighetsgivende ingredienser, som fuktighetsgivende sheasmør.

Denne hårkur for krøller kan brukes en gang i uken. Den påføres i håret etter shampoo og skal virke i 5-10 minutter før den skylles ut. Denne hårmasken kan du også la virke lengre om du har veldig skadet hår. Avslutt alltid med balsam.

Beste hårmaske for lyst og grått hår

Å bruke en hårmaske er en veldig god idé hvis du nettopp har bleket håret. Kjemiske hårbehandlinger, og spesielt bleking, skader hårets struktur, og gjør det sprøtt, livløst og tørt. Derfor bør du velge en hårmaske som er spesielt utviklet for intensiv behandling av bleket hår, for eksempel Enriched Blonde™ Silver Hair Mask. Det er utviklet med blant annet reparerende mikroproteiner og fuktighetsgivende Aquaxyl™ som pleier skadet hår. Den inneholder også fargepigmenter for å holde blondt hår lyst og kjølig!

Denne hårkuren kan du bruke en gang i uken. Den påføres i håret etter shampoo og skal virke i 3-10 minutter, avhengig av hvor sterk effekt du ønsker, før den skylles ut. Avslutt alltid med balsam.

Beste hårmaske for tørt hår, som kan brukes over natten

Noen ganger når håret er i virkelig dårlig stand, krusete og skjørt, kan det trenge ekstra god pleie og intensiv fuktighet. Hvis håret ditt trenger intensiv fuktighet, anbefaler jeg å prøve Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm. Denne intensive fuktighetsbehandlingen er spesielt egnet for tørt og krøllete hår. Den er laget av 100% naturlige oljer, som olivenolje, sheasmør og solsikkefrøolje.

Som navnet tilsier, påføres hårmasken i tørt hår. Påfør en liten mengde i håndflaten og varm produktet godt opp mellom hendene, før du fordeler produktet i lengdene av håret. La den virke i minst 10 minutter før du går i dusjen. Den kan også virke i over natten for en ekstra dyptvirkende behandling. Når den har fått virke i ønsket lengde, skal den skylles ut med shampoo, etterfulgt av balsam.

Jeg håper at du har fått litt mer innsikt i hva en hårkur for tørt hår er, hvordan den skal brukes, og hvordan du best mulig holder håret sunt ved å integrere både fukt og proteiner i hårpleierutinen din. Hvis du vil lære enda mer om protein til håret, så har vi skrevet en artikkel om hva en protein hårkur kan gjøre for håret ditt - sjekk den gjerne ut. Du må også gjerne dele dine erfaringer og tips ved å kommentere nedenfor, og har du spørsmål - så fyr løs!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

  Hvordan bruker man en hårmaske? Alt du trenger å vite om hårkurer

 • 6 Beste fuktighetsgivende balsamer for tørt hår

  Beste balsam for tørt hår: De beste ingrediensene og de du bør unngå helt

 • Beste volum shampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

  Beste volum shampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

 • Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

  Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

 • Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

  Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

Se alle artikler