Statisk elektrisk hår: Her er 9 metoder for å unngå elektrisk hårSe alle artikler

Statisk elektrisk hår: Her er 9 metoder for å unngå elektrisk hår

De fleste har nok på et eller annet tidspunkt stått foran speilet med et statisk elektrisk hår som står ut til alle kanter. Selv om det skjer de aller fleste av oss fra tid til annen, er det fryktelig irriterende.

Dette virker kanskje som et evigvarende problem for noen, spesielt i de tørre vintermånedene. Men det trenger ikke å være et problem! Hvis du vil lære mer om statisk hår og hvordan du kan stoppe det er det bare å fortsette og lese.

Innholdsfortegnelse

Hva er elektrisk hår?

Hvis du hadde fysikk på skolen, har du kanskje lært at alt materie består av atomer som er sammensatt av protoner, nøytroner og elektroner. Elektroner er negative ladede. Innimellom kan elektroner komme seg fri fra sitt eget atom og feste seg til andre atomer, noe som gir dem en elektrisk ladning.

Statisk elektrisk hår oppstår når håret får ekstra elektroner, og derfor bygger opp en elektrisk ladning. Denne ladningen gjør at hårstråene dine støtes bort fra hverandre, som magneter. Håret blir vanskelig å ha med å gjøre, og kan feste seg til huden, klærne dine, eller stå til alle kanter.

Hva er årsaken til at man får elektrisk hår?

Hva er egentlig årsaken til at noen opplever elektrisk hår? Hvordan får håret de ekstra elektronene?

Årsaken til statisk hår er friksjon mellom håret og andre objekter. Dette kan være en hårbørste, jakken din, et skjerf, osv. Friksjonen mellom objektet og håret gjør at elektroner overføres til håret, og gir det en elektrisk spenning.

Hvis det er mye fuktighet i luften går denne ladningen ofte over av seg selv, men dersom enten håret eller luften er veldig tørr (eller begge deler), vil du oppleve mer statisk elektrisk hår.

Statisk hår blir mye verre under tørre forhold. Derfor er det vanligere å oppleve statisk elektrisk hår om vinteren. Kald temperatur ute og varm temperatur inne fører til tørre forhold som fører til mye elektrisitet. Hvis håret i tillegg er tørt fra før vil du oppleve enda mer elektrisk hår. Om du vil unngå det er det viktig å finne gode produkter mot statisk hår (vi kommer tilbake til dette).

Forskjellen på krusete og statisk hår

krusete og statisk hår

Det kan kanskje se likt ut – hårstrå som står til alle kanter og er vanskelig å holde styr på – men statisk hår og krusete hår er litt forskjellig fra hverandre. Krus i håret oppstår når tørre, skadede hårstrå trekker til seg fuktigheten i luften, og bøyer og krøller seg. Et statisk hår oppstår når luftfuktigheten er lav. Derfor opplever mange et krusete hår på sommeren (når det er mye luftfuktighet) og elektrisk hår på vinteren (når luften er tørr).

Den gode nyheten er at hvis du lærer å unngå statisk hår på vinteren vil du også kunne stoppe det krusete håret på sommeren.

Hvis du vil ha litt ekstra beskyttelse for håret ditt om natten, kan du bruke Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm i lengdene av håret og sette håret opp i en eller annen beskyttende frisyre, f.eks. løse fletter før leggetid.

9 metoder for å unngå elektrisk hår

Som nevnt gjør tørre forhold statisk hår mye verre, derfor er det viktig å bruke gode produkter mot statisk hår i hårpleierutinen som tilfører lett fuktighet til håret. Du kan unngå statisk elektrisk hår ved å følge disse enkle rådene.

1. Begynn med en fuktighetsgivende shampoo

Begynn med en fuktighetsgivende shampoo

Det første produktet mot statisk hår er en god shampoo for tørt hår. Min favoritt er Moisture Hero™ Shampoo, som inneholder naturlige ingredienser som hjelper til å rense, gjenoppbygge og tilføre fuktighet til hår som trenger litt ekstra kjærlighet.

Et tips: Du kan prøve våre andre utgaver til forskjellige hårtyper, blant annet en shampoo for blondt hår og en for krøllete hår.

2. Endre vaskerutinen

Endre vaskerutinen

Hvis du vasker håret med shampoo hver dag bør du vurdere å kutte ned på antall ganger du vasker håret. Hvis du vasker håret for ofte kan håret faktisk tørke ut, og du vil ende opp med et mer statisk elektrisk hår som også har større sjanse for å knekke av. For å unngå elektrisk hår burde du kutte ned hårvasken til maks 2-3 ganger i uken. Hemmeligheten min er å bruke Refresh Powder™ Dry Shampoo mellom hårvaskdagene.

Pass også på at du vasker håret med lunkent vann, aldri varmt vann. Selv om varmt vann føles godt å dusje i kan det også tørke ut håret og gjøre det mer utsatt for elektrisitet.

3. Bruk balsam

Bruk balsam

Er det ett produkt mot statisk hår du ikke må hoppe over er det en balsam av god kvalitet. Gjenta etter meg: Aldri hopp over balsam når du har vasket håret! En god balsam tilfører næring og fuktighet til håret, som hjelper til å forhindre elektrisk hår. Men alle balsamer er ikke like gode. Hvis du har et fint, tynt, tørt eller skadet hår trenger du en balsam som tilfører god fuktighet og styrkende proteiner til håret.

Det er her Moisture Hero™ Conditioner kommer inn i bildet. Denne fuktighetsgivende balsamen hydrerer tørt og krusete hår, samtidig som den styrker skjellaget for å bekjempe fuktighetstap. Den er i tillegg laget helt uten silikoner, så den etterlater ikke rester i håret. 

Når du bruker balsam skal du kun bruke balsam i lengdene og tuppene av håret, ikke ved hodebunn. Dette fordeler fuktigheten der det trengs mest.

4. Prøv en dyptvirkende hårmaske

Prøv en dyptvirkende hårmaske

I tillegg til å bruke balsam hver gang du vasker håret anbefales det også å bruke en dyptvirkende hårmaske minst en gang i måneden.

Jeg anbefaler Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm. I motsetning til andre hårmasker du påfører i fuktig hår, skal du faktisk bruke dette produktet før du vasker håret. Det er fordi tørt hår bedre trekker til seg de næringsrike ingrediensene i produktet, som sheasmør, jojobasmør og solsikkefrøolje. Hvis du sliter med ekstra tørt og skadet hår kan du påføre balmen i håret før du legger deg og la ingrediensene jobbe gjennom natten.

5. Velg tilbehør til håret med omhu

Velg tilbehør til håret med omhu

Børster og kammer i metall er ikke lurt å bruke dersom du sliter med statisk hår. Se heller etter børster av naturlige materialer, som tre eller bambus.

Det aller beste er om du ikke grer håret i det hele tatt. Hvis du sliter med statisk elektrisk hår vil den ekstra fiksjonen fra børsten gjøre ting verre. Prøv heller en bredtannet kam og anti-statisk spray hvis du føler du må gre gjennom håret.

6. Bruk en anti-statisk spray

Bruk en anti-statisk spray

Hvis luften er veldig tørr (som på vinteren), trenger du kanskje å tilføre ekstra fuktighet i håret gjennom dagen, og et godt produkt mot statisk hår som vil hjelpe med dette er en anti-statisk spray. Jeg anbefaler å alltid ha et leave-in produkt som Split Fix™ Leave-in Conditioner tilgjengelig for å hjelpe til å temme de elektriske hårstråene ved behov.

7. Bruk naturlig fiber

Bruk naturlig fiber

Har du lagt merke til at syntetiske fibre i ulike stoff kan bidra til et mer elektrisk hår? Selv om sateng ser fantastisk ut på sengen kan dette stoffet faktisk bidra til mer statisk elektrisitet i håret.

Prøv heller et putetrekk og håndkle i naturlige fibre, som bomull, silke eller bambus. De naturlige materialene holder dårligere på den elektriske spenningen enn det syntetiske stoffer gjør, som resulterer i et mindre statisk hår.

For eksempel anbefaler jeg å teste ut vårt Silky Bamboo Pillowcase og Silky Bamboo Duvet Cover. Bambus har myke fibre som hjelper til å forhindre statisk hår og floker. Du kan også prøve vår Bamboo Hair Towel Wrap som hjelper til å tørke håret raskere uten å etterlate det krusete eller statisk.

8. Vær forsiktig med varme

Vær forsiktig med varme

Hvis du bruker mye stylingverktøy med varme vil dette også tørke ut håret og bidra til mer statisk elektrisitet i hårstråene. Hvis du er en som liker å style håret, prøv nye metoder som ikke innebærer varme. Hvis du først skal bruke varme i håret er det spesielt viktig at du beskytter håret godt på forhånd med en varmebeskyttende spray av høy kvalitet. Min favoritt er Thermal Shield™ Heat Protectant som har en silikonfri formel basert på DayMoist CLR™, økologisk aloe vera, havrekjerneekstrakt, glyserin og ultrafuktende sukkerkompleks Aquaxyl™.

9. Hold deg unna uttørkende ingredienser

Hold deg unna uttørkende ingredienser

Tro det eller ei, men visse hårprodukter inneholder ingredienser som faktisk tørker ut håret ditt, og derfor bidrar til å gjøre det mer elektrisk. Sulfater er en av de største skurkene her, og det er spesielt uttørkende for krøllete hårtyper. Hvis du ser etter et produkt mot statisk hår, hold deg unna denne ingrediensen!

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

8 produkter for å unngå elektrisk hår

Alle rådene ovenfor vil hjelpe deg å unngå elektrisk hår over tid, men hva om du trenger å unngå elektrisk hår akkurat nå?

Final Touch Hair Spray

Flere hårsprayer tørker ut håret og gjør det mer utsatt for elektrisitet, men ikke denne! Final Touch Hair Spray har en unik, fuktighetsgivende formel som inneholder økologisk aloe vera juice, açai-ekstrakt og glyserin. Sprayen fungerer også som en anti-statisk spray for håret. Bruk Final Touch Hair Spray på vått hår før du bruker en hårføner, eller i tørt hår for å få orden på frisyren og unngå elektrisk hår.

Final Touch Hair Styling Stick

Et annet produkt du kan bruke for å unngå elektrisk hår og som også hjelper til å forhindre krus og løse hårstrå er Final Touch Hair Styling Stick. Dette produktet er rik på plantebaserte antioksidanter, og gir et middels hold og lett glans til hår som trenger å legges på plass. Dette produktet kommer i en reisestørrelse som passer perfekt rett i vesken.

Split Fix™ Hair Oil

Som nevnt blir tørt hår raskere statisk, og denne næringsrike håroljen hjelper deg med nettopp dette! Split Fix™ Hair Oil hjelper til å stoppe statisk hår med sin unike blanding av lette, men næringsrike oljer som tilfører masse fuktighet til håret uten å tynge det. (Hvis du aldri har prøvd en hårolje før, pass på å få med deg vårt blogginnlegg Den beste hårolje? Slik finner du den riktige olje til håret.)

Split Fix™ Leave-in Conditioner

Hvis du leter etter en mer lett løsning i stedet for hårolje, velg en silikonfri leave-in balsam. Med en boost av hydrering, næringsstoffer og antioksidanter, etterlater denne lette sprayen håret glatt, mykt og sunnere. Den takler umiddelbart statisk hår og forbedrer håndterbarheten for enkel styling.

Moisture Hero™ Hair Oil

For veldig tørt, krøllete eller grovt hår som er utsatt for statiske flyaways, prøv denne silikonfrie, 100% naturlig utvunnede håroljen som inneholder seks næringsrike oljer som trenger inn og hydrerer hårstråene dine med mye fuktighet. Finn den beste hårolje for tørt hår her.

Sun Defense Hair Mist

Denne leave-in spray fungerer som både en anti-statisk spray, i tillegg til å tilføre fuktighet og glans til et tørt, skadet eller krusete hår (altså den type hår som raskets blir elektrisk). Produktet beskytter i tillegg mot skade fra solen! Bruk den anti-statiske sprayen som en del av hårpleierutinen din, eller ha den i vesken for å bli kvitt elektrisk hår når du er på farta.

Bruk et såkalt dryer sheet - et antistatisk tørketrommel-ark

Det høres kanskje rart ut, men et tørketrommelark er faktisk en super måte å bli kvitt statisk elektrisitet på. Tørkearkene inneholder ingredienser som fjerner de ekstra elektronene i håret ditt. Ha et ark i vesken dersom du skulle oppleve en statisk krise. Men vær forsiktig dersom du har sensitiv hud, da noen tørketrommel ark inneholder dufter som kan irritere huden.

Prøv en håndkrem

Hvis du befinner deg i en elektrisk situasjon, men ikke har et tørketrommelark eller et annet produkt mot statisk hår, som en anti-statisk spray, kan du prøve en liten mengde håndkrem (hør: liten mengde!). De samme fuktighetsgivende ingrediensene som tilfører fuktighet til huden vil også tilføre fuktighet til tørre hårstrå og gjøre at du unngår elektrisk hår. Bare pass på å ikke bruke for mye, hvis ikke kan du ende opp med et hår som ser fett ut.

Unngå elektrisk hår ved å endre hårpleierutinen din og prioritere produkter som tilfører fuktighet til håret. Min største anbefaling til et produkt mot statisk hår er en anti-statisk spray du kan ha med deg uansett hvor du er. Hvis du følger disse tipsene vil du merke en stor forskjell i statisk elektrisitet i håret. Har du noen tips for å unngå elektrisk hår?

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Beste volum shampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

  Beste volumshampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

 • Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

  Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?

  Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?

Se alle artikler