Sjampo uten silikon: Her er alt du trenger å vite om silikonfri sjampo og balsamSe alle artikler

Sjampo uten silikon: Her er alt du trenger å vite om silikonfri sjampo og balsam

Har du noen gang opplevd at håret fortsatt virker fett og oljete, selv etter at du har vasket det? En god sjampo skal hjelpe til å rense hår og hodebunn, og etterlate håret mykt og skinnende.

Noen sjampoer inneholder dårlige ingredienser som faktisk kan være skadelig for håret, og de beste produktene du kan bruke til hårvasken er en god shampoo og balsam uten silikon, spesielt hvis de i tillegg er uten sulfater. Jeg har satt sammen all informasjonen du trenger om silikoner i shampoo, hva det gjør med håret, og hva de beste sulfat- og silikonfrie sjampoene og balsamene er.

Innholdsfortegnelse

Hva er silikon i shampoo?

Silikon er en kjemikalie som finnes i mange kosmetiske produkter, inkludert sjampo og andre hårprodukter. Silikoner er polymer fra grunnstoffet silika, et naturlig mineral. Silikoner har flere navn, og de fleste slutter på «-cone» (f.eks. dimethicone).

Silikon i shampoo virker ved å dekke hvert hårstrå og stenge ute fuktighet som fører til krus i håret. Det er litt som en regnfrakk for håret ditt. Silikon i shampoo kan også øke glansen i håret og gjøre det mer håndterlig. Hvis du har byttet sjampo og balsam tidligere og opplevd at håret plutselig virker sunnere kan du takke silikon for det - men ikke lenge!

Det høres kanskje bra ut, men silikon dekker selve hårstrået, det forbedrer ikke faktisk kvaliteten i håret. Det kan faktisk skade håret over tid.

Hvorfor velge en sjampo uten silikon?

Silikoner kan hjelpe håret til å se bedre ut, i alle fall fra utsiden. Men silikon i shampoo har en mørk side.

Silikoner trenger ikke inn i hårstrået, men legger seg som en film rundt hvert hårstrå. Det forhindrer gode ingredienser fra å nå dypere inn i håret og ned i hårsekkene. Hvis du bruker en sjampo som inneholde «dårlige silikoner» (mer om hva dårlige silikoner er nedenfor) kan du oppleve ett av to problemer:

 • Tørt hår. Ettersom silikon i shampoo forhindrer fuktighetsgivende ingredienser i å trenge inn i håret kan du oppleve at håret blir tørt og sprøtt over tid.
 • Fett hår. Når håret og hodebunn blir tørrere kan hodebunn begynne å produsere mer olje for å kompensere for tapet. Resultatet blir et fett hår som igjen kan føre til dårlige vaner. Hvis håret er oljete og fett er det vanlig å tenke at man må vaske det. Hvis du bruker en sjampo med dårlige silikoner vil dette kun forsterke problemet. Dette er grunnen til at en sjampo uten silikon er så viktig.

Oppbyggende silikon

Silikon i håret kan påvirke forskjellige hårtyper på annerledes. De med et rett eller fint hår kan oppleve at håret blir flatt og livløst. De med krøller eller bølger kan føle at krøllene blir slappe, eller at krøllene faller helt ut. Det er derfor viktig at du følger med på kvaliteten på håret ditt, da løsningen på et fett, livløst hår rett og slett kan være en shampoo uten silikon.

Tegn på at håret har blitt påvirket negativt fra silikon i shampoo: Et tegn på oppbygging av silikon i håret er at hårrutinen som pleide å etterlate håret skinnende og sunt ikke fungerer lenger. Hvis sjampoen og balsamen din plutselig ikke lenger har samme effekt som de pleide, kan det faktisk være fordi du har en opphopning av silikonrester i håret.

I motsetning til andre ingredienser som er sett på som dårlig for håret, er silikon heldigvis ikke skadelig for helsen din. Oppbygging av silikon i hår og hodebunn kan likevel føre til irritasjon og kløe i hodebunn, og kan tette porene i huden. Hvis du er plaget med akne eller kviser i hodebunnen kan også silikon i shampoo gjøre utbruddene verre.

Tips: Hvis du sliter med en tørr, kløende hodebunn på grunn av silikon i shampoo kan du prøve Grow Perfect™ Thickening Spray. Produktet er laget med mynte og rosmarin som virker beroligende i hodebunn. Det vil også gi økt volum i håret og bidra til en sunn hårvekst!

Det er også en annen grunn til hvorfor du burde velge en silikonfri sjampo: Silikoner er dårlig for miljøet. Dårlige silikoner ofte brukt i sjampo og balsam brytes ikke naturlig ned i vann, noe som betyr at de beskriver som ikke-biologisk nedbrytbare. Når du vasker håret skylles silikonene ned og samles opp i sluket, som fører til forurensning. Dette er nok en grunn til å velge en shampoo uten silikon.

forurensning

Hva med sulfater? Silikon og sulfater jobber sammen i sjampoen. De sterke egenskapene i sulfater hjelper til å vaske ut oppbygging av silikoner. Det er vanlig at en balsam inneholder silikoner for å øke glansen og utseende til håret. En sjampo kan inneholde dårlige sulfater som hjelper til å vaske ut rester av silikonet balsamen etterlot fra forrige dusj. Som nevnt tidligere kan en sjampo og balsam som inneholder sulfater og silikoner føre til et tørt hår som lettere brekker. Du vil oppleve et mye sunnere hår i lengden dersom du velger en sulfatfri og silikonfri sjampo og balsam.

Hva er dårlige silikoner for håret?

Ikke alle type silikoner er dårlige. Silikoner er stabile, noe som betyr at de ikke brytes ned når de utsettes for varme eller UV-lys. De kan med andre ord være hjelpsomme i produkter som er varmebeskyttende for håret.

Dersom du jevnlig bruker hårprodukter som inneholder silikon anbefaler jeg å bruke en renseshampoo uten silikon og sulfat i hårpleierutinen din for å fjerne rester. Du kan også prøve andre produkter som ikke inneholder silikoner, som Thermal Shield™ Heat Protectant eller Ocean Water Sea Salt Spray for å forhindre at rester av silikon bygger seg opp i utgangspunktet.

Jeg anbefaler at du styrer unna produkter som er ment å tilføre fuktighet til håret som inneholder silikon. Som nevnt tidligere forhindrer silikon at andre gode ingredienser kan trenge inn i håret. En god hårpleierutine starter med en god hårvask med gode produkter, og hvis du sliter med et tørt eller skadet hår, eller du merker at håret blir tynnere, er det viktig at du finner en god silikonfri sjampo og balsam.

Det finnes to hovedtyper silikon du ofte ser i sjampoen: vannløselige og fettløselige.

Vannløselige silikoner

Vannløselige silikoner i sjampo og andre hårprodukter kan enkelt vaskes ut med vann. Disse silikonene er noen ganger referert til som «pustbare». De tilfører glans og fuktighet til håret uten å bygge opp rester, og kan enkelt skylles ut med vann. Noen type vannløselige silikoner du kan se på ingredienslista i sjampoer er:

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinate
 • Amodimethicone (når ingrediensene Trideceth-12 og Cetrimonium Chloride er tilstede i samme produktformel)

Fettløselige silikoner

Fettløselige silikoner i shampoo er vanskeligere å vaske ut av hår og hodebunn, og kan kreve en shampoo med sulfater eller en rensende hodebunnskrubb, som Scalp Delight™ Detox Scrub (uten silikoner og sulfater), for å fjerne oppbygging av silikoner. Noen av ingrediensene du burde være oppmerksom på er:

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone (når ingrediensene Trideceth-12 og Cetrimonium Chloride ikke er tilstede i samme produktformel)
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

Hold et godt øye med ingredienslista når du skal ut og finne din neste shampoo og balsam uten silikon.

Hva om det er silikon i sjampoen du har?

Hva er det beste du kan gjøre dersom du ser at sjampoen du bruker inneholder dårlige silikoner for håret? Det første du burde gjøre er å bruke en god rensesjampo, jeg anbefaler Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne økologiske hodebunnsskrubben er en sjampo uten silikon og sulfat som fjerner oppbygging og rester som kan irritere hodebunn. Sjampoen inneholder beroligende ingredienser som økologisk aloe vera og acai, i tillegg til Gluadin® Kera-P LM (et hydrolysert vegetabilsk protein) som gjenoppretter proteinbalansen i håret og bidrar til en sunn hårvekst.

Bruk en shampoo for tørr og kløende hodebunn sammen med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush for best resultat. Vår Scalp Delight™ Scalp Massage Brush har myke tupper som bidrar til økt sirkulasjon, samtidig som den skånsomt skrubber hodebunn. Det føles i tillegg kjempegodt - hvem liker vel ikke en god hodebunnsmassasje?

Hvordan du finner en god silikonfri sjampo

Hvordan finner du den beste sjampoen uten silikon og sulfater? Flere sjampoer som reklameres for som «silikonfrie» inneholder kanskje ikke de dårlige silikonene for håret, men de inneholder fortsatt noen silikoner. Derfor er det viktig at du passer på at ingredienslista du ser på når du ser etter en ny shampoo og balsam uten silikon faktisk ikke inneholder ingrediensene jeg har listet opp ovenfor. Hvis du fullstendig vil unngå silikoner i en shampoo må du se etter produkter med naturlige mykgjørende og fuktighetsgivende midler som planteoljer.

Her er mine absolutte favoritter om du trenger litt hjelp på veien til den beste silikonfrie sjampoen, basert på hvilken hårtype du har.

Den beste silikonfrie sjampoen for skadet hår

Skadet hår har unike utfordringer, og trenger derfor en unik, silikonfri sjampo. Jeg anbefaler Split Fix™ Shampoo, som skånsomt renser håret, samtidig som det gir langvarig fuktighet og næring for å forhindre at håret brekker. For best resultat burde du bruke en silikonfri sjampo og balsam sammen. Denne sjampo uten silikon og sulfat passer sammen med Split Fix™ Conditioner, en balsam uten silikoner.

Den beste sjampo uten silikon for hårtap

De som opplever å bli tynnere i håret kan også oppleve fordeler med en sjampo uten silikon og sulfat. Jeg anbefaler Grow Perfect™ Shampoo. Denne sjampoen hjelper til å forbedre hårvekst og tykkelse på hårstråene, med klinisk beviste ingredienser som Anagain™ og økologisk rosmarinolje for håret. Bruk den sammen med silikonfrie Grow Perfect™ Conditioner for best resultat.

Den beste sjampo uten silikon for tørt hår

De med krusete, grovt og veldig tørt hår kan se stor forskjell på håret når de bytter til silikonfrie alternativer. Jeg anbefaler å velge et dypt hydrerende produkt beriket med nærende planteekstrakter og fuktighetsforseglende proteiner, som Moisture Hero™ Shampoo og Moisture Hero™ Conditioner. Hvis du spør meg, er dette en av de beste sjampoene for de med tørt hår!

Den beste silikonfrie sjampoen for fint hår

Hvis du har fint eller flatt hår - eller bare ønsker å gi ekstra volum til håret - prøv Volume Wizard™ Shampoo. Denne volumgivende silikonfrie sjampoen er basert på en lett formel som øker hårets volum uten å tynge det ned. For å øke volumet enda mer, bruk sjampoen med Volume Wizard™ Conditioner.

Den beste silikonfrie sjampoen for krøller

Få sunne krøller med Curl Crush™ Shampoo, en silikonfri sjampo med en aktiv blanding av mikro-proteiner, bambusekstrakt og fuktighetsgivende sukkerblanding. Denne kombinasjonen er satt sammen spesielt for å gjenoppbygge og tilføre fuktighet til et krøllete hår for å gjøre krøllene myke og definerte.

Krøllete hår blir lettere tørt, så pass på at du bruker en silikonfri sjampo og balsam sammen. Jeg anbefaler å bruke sjampoen uten silikon sammen med Curl Crush™ Conditioner.

En annen populær metode for å vaske krøllete hår er co-washing, som betyr at du bruker balsam for å vaske håret. Co-wash-produkter, som den silikonfrie Curl Crush™ Co-Wash, er spesielt egnet for tørre, krusete og porøse krøller.

Den beste sjampo uten silikon for lyst hår

Den beste sjampo uten silikon og sulfat for blondt hår inneholder en nøkkelingrediens: lilla pigmenter. Enriched Blonde™ Silver Shampoo gjenoppbygger skadet hår samtidig som den fjerner gultoner i håret. For best resultat, bruk sjampoen sammen med Enriched Blonde™ Silver Conditioner.

Hva med silikonfri balsam?

Av samme grunn som at du burde velge en sjampo uten silikon og sulfat burde du også velge en balsam uten silikoner. Dårlig silikon bygger seg opp ved hodebunn og fører til et flatt og oljete hår. Det har ikke noe å si om de dårlige silikonene er i sjampoen, balsamen eller andre hårprodukter. Det vil ha samme negative effekt på håret uansett. Velg produkter som ikke inneholder dårlige silikoner, men heller naturlige planteekstrakter som aloe vera, sheasmør eller olivenolje for å tilføre fuktighet og glans til håret.

Tips: For ekstra fuktighet og næring prøv en silikonfri leave-in balsam, som Split Fix™ Leave-in Conditioner. Den gjenoppbygger strukturen til skadet, skjørt hår og bidrar til å jevne ut flisete tupper, slik at håret blir glatt, mykt og ser sunnere ut.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Hvordan bytte til silikonfri sjampo?

Er du klar til å bytte til en shampoo uten silikon? Dette er de beste rådene til hvordan du kan begynne å bruke en silikonfri sjampo og balsam for å få det sunne, glansfulle håret du alltid har ønsket deg.

Steg 1: Rens håret forsiktig

Rens håret forsiktig

Fjern alle rester av dårlig silikon fra håret ved å vaske det med en rensesjampo uten sulfater, som Scalp Delight™ Detox Scrub. For best resultat burde du vaske håret med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush.

Steg 2: Dyptvirkende balsam

Dyptvirkende balsam

Når du har brukt silikon i shampooen over en lang periode kan det hende håret trenger ekstra pleie. Påfør Split Fix™ Hair Mask i håret, og vær ekstra oppmerksom på tuppene. Denne dyptvirkende balsamen er rik på naturlige fuktighetsgivende ingredienser, som økologisk aloe vera, acai bær og jojobaestere. Den inneholder i tillegg ingredienser som fremmer en sunn hårvekst, som koffein. La produktet virke i fem til ti minutter før du skyller det ut med lunkent vann.

Steg 3: Vask håret

Vask håret

Neste gang du vasker håret bør du bruke en sjampo og balsam uten sulfat og silikon. Med tid kommer håret til å se sunnere og friskere ut!

Jeg anbefaler at du er spesielt oppmerksom på ingrediensene på din favoritt sjampo, for å se om den inneholder dårlige silikoner som kan skade håret. Å bytte til en god sulfatfri og silikonfri sjampo og balsam kan være det beste du gjør for håret ditt!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

  Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

 • Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

  Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

 • Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

  Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

 • Hårgelé for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

  Hårgele for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

 • Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produktene

  Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produktene

Se alle artikler