Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produkteneSe alle artikler

Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produktene

Du har mest sannsynlig hørt om co-washing hvis du har krøller. For dere som ikke helt vet hva co-washing, eller balsamvask er, så er det en metode å vaske håret på der du kun bruker balsam, ikke sjampo. Det er mye å tenke på når du skal begynne med balsamvask, så jeg har satt sammen alle rådene du trenger for å starte din co-washing reise.

Co-washing har nylig økt i popularitet, spesielt for de som har krøllete eller bølgete hårtyper. Jeg skal her gå gjennom hva co-washing er, fordeler og ulemper, hvem metoden passer for, ingrediensene du burde se etter og hvordan du på best måte kan bruke en co-wash.

Innholdsfortegnelse

Hva er co-wash?

Co-washing er en hårvaskmetode hvor du kun bruker balsam, og dropper sjampo. Ideen bak co-washing er at sjampoer kan være for sterke til å bruke daglig for de med tørre hårtyper, spesielt for de med krøllete og coily hår. Co-washing hjelper både til å skånsomt rense hår og hodebunnen, samt å tilføre fuktighet til tørre lokker.

Det er viktig å merke seg at ikke alle balsamer passer seg som co-wash produkter. I noen balsamer finnes det ingredienser, som silikon, som legger igjen rester i håret. Når du bruker co-washing som metode er det best å bruke en balsam spesielt laget til dette formålet, eller i det minste en lettvekts balsam uten silikon.

Co-washing med en vanlig balsam kan være et godt alternativ for krøllete når, men et spesielt co-washing produkt, som Curl Crush™ Co-Wash, kan gi enda bedre resultater. Disse produktene er laget spesifikt for co-washing av hår. De er lettere enn normale balsamer, og inneholder ingredienser som hjelper til å rense håret. En balsamvask kan også hjelpe til å forhindre at smuss og produkter legger seg i håret, slik at krøllene føles friske og rene.

Trenger du hjelp til å finne riktig produkt? Jeg har satt sammen min liste over de beste co-wash produktene for krøllete hår.

Fordeler og ulemper ved co-wash

Som med det meste her i livet er det både fordeler og ulemper ved co-washing. La oss begynne med fordelene med balsamvask:

fordelene med balsamvask

1. Fukter, pleier og renser håret

Co-washing kan hjelpe til å tilføre fuktighet og glans til krøllete eller coily hår, som er spesielt utsatt for tørrhet, livløshet og skade.

2. Stripper ikke håret

Vanlige shampoer kan gjøre mer skade enn nytte i et krøllete hår. Det kan strippe det for alle de naturlige oljene fra hodebunnen og etterlate håret tørt. Co-washing hjelper til å opprettholde hårets naturlige balanse slik at det etterlates mykere og enklere å ha med og gjøre.

3. Forhindrer brukne hårstrå og krus

Ettersom co-washing er en mer skånsom metode for å vaske håret kan det hjelpe til å forhindre krus og at håret brekker.

La oss se på ulempene med balsamvask:

ulempene med balsamvask

1. Det kan føre til oppbygging av smuss og rester

Co-washing kan gjøre at produkt- og oljerester bygger seg opp, spesielt om du ikke bruker en clarifying shampoo, en rensende shampoo. Oppbyggingen kan gjøre håret tynt, flatt og fett.

2. Det er ikke effektivt for alle hårtyper

Co-washing kan være bra for de med krøllete, tørt eller skadet hår, men hvis du har fett, oljete eller tynt og fint hår finnes det bedre alternativer. De med hodebunnsproblemer, som flass, kan også føle at en balsamvask ikke er effektivt nok til å rense hodebunnen.

Hvem burde prøve co-washing?

Hvem burde prøve co-washing?

Co-washing kan være veldig bra for de med coliy, krøllete eller bølgete hårtyper, da de med disse hårtypene oftere kan oppleve tørt eller skadet hår. Vanlige sjampoer kan være for harde for disse hårtypene, og føre til mer skade og krus. Co-washing hjelper til å rense håret uten å strippe det for naturlige oljer, og etterlater håret mykt, hydrert og sunt. (Tips: Hvis du har krøller, sjekk ut denne artikkelen om de beste produktene for krøllete hår.)

De med tørt, grovt eller krusete hår kan også få god nytte av balsamvask. Disse hårtypene brekker ofte lettere, og en god co-wash hjelper til å tilføre ekstra fuktighet, styrker håret og hjelper til å reparere slitte tupper.

High porosity hair passer også bra for co-washing. High porosity hair, eller porøst hår, har større mellomrom mellom skjellagene i håret, slik at fukt ikke binder seg like godt til håret. En co-wash kan hjelpe til å tette disse mellomrommene slik at håret holder bedre på fuktighet. Dette vil bidra til sunnere, mer håndterlige krøller.

Co-washing er et godt alternativ for de som liker å vaske håret ofte, for eksempel om du trener mye. Hvis du bruker en shampoo for ofte blir håret ofte tørt og brekker lettere. Co-washing lar deg rense bort svette og talg, uten å tørke ut håret. Dette er med andre ord et mer skånsomt alternativ for de som vasker håret ofte.

Co-wash produkter kan også hjelpe de med tørr hodebunn. Vanlige sjampoer kan som nevnt være uttørkende, og føre til irritasjon og flass over tid.

Hvilke hårtyper burde unngå co-washing?

Co-washing kan være supert for visse hårtyper, men det finnes bedre alternativer for andre. De med fint, tynt eller rett hår kan føle at håret blir tungt eller fett. De med oljete, flassende eller irritert hodebunn burde også unngå co-washing og heller fokusere på å gjenopprette balansen i hodebunnen.

Hvis du sliter med fett hår, sjekk ut denne artikkelen om de beste shampoene for fett eller oljete hår.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Low-Poo Shampoo vs. Co-Wash

Både low-poo shampoo, som Curl Crush™ Shampoo, og co-wash produkter er laget spesielt for å være skånsomme mot krøllete hårtyper, og inneholder normalt ikke sulfater, silikoner, uttørkende alkohol og mineraloljer. Begge produktene er i tillegg godkjente i curly girl metoden. Men det er noen forskjeller mellom produktene.

Low-poo shampoer inneholder mer rensende og overflateaktive stoffer (men veldig skånsomme) enn co-wash produkter. De er laget for å fjerne smuss, oljer og rester mer effektivt for en dypere rens.

Co-wash produkter er på den andre siden laget som en balsamvask for å tilføre fuktighet til håret samtidig som det skånsomt renser det. De inneholder ofte skånsomme overflateaktive stoffer, samt fuktbevarende og fuktighetsgivende midler som avokadoolje og aloe vera.

Mange med krøller ønsker å bruke både low-poo shampoer og balsamvask, og bytte på hvilke produkter de bruker for å holde hodebunnen sunn og ren.

Finn den beste co-wash for krøller

De beste co-wash produktene er laget for å samtidig gi fuktighet og rense håret, så det er viktig at de inneholder spesifikke ingredienser for å klare dette. Dette er noen av ingrediensene du burde være på utkikk etter i en co-wash for krøllete hår:

 • Skånsomme overflateaktive stoffer – Den beste balsamvasken for krøllete hår bruker skånsomme, overflateaktive stoffer. Et populært stoff brukt i co-washing er kakao-glykosid, et skånsom, plantebasert rensemiddel som effektivt fjerner smuss uten å strippe hårets naturlige oljer.
 • Humektanter – Fuktighetsbevarende midler, eller humektanter, er ingredienser som tiltrekker seg og holder på fuktighet. Et eksempel på en vanlig humektant i co-washing for krøller er glyserin. Dette hjelper til å tilføre masse fuktighet for å gjøre håret mykt og enklere å style.
 • Fuktighetsgivende og næringsrike ingredienser – Co-washing for krøllete hår bør alltid inneholde både gode fuktighetsbevarende og næringsrike ingredienser. Avokadoolje er en populær ingrediens, ettersom den er rik på fettsyrer som hjelper til å styrke håret. Aloe vera er en annen god ingrediens som hjelper til å roe og fukte hodebunnen, og fremmer en sunn hårvekst.
 • Styrkende og reparerende ingredienser – Noen av de beste co-wash produktene inneholder styrkende og reparerende ingredienser, som Anagain™. Anagain™ er en patentert ingrediens fra ertespirer som er klinisk bevist å øke hårets tetthet og tykkelse. Det kan hjelpe til å styrke håret, forhindre at det brekker og gi en sunn hårvekst.

Når du skal finne den beste co-washen for krøllete hår er det også noen ingredienser du burde unngå. Disse ingrediensene kan legge seg som rester i håret, og ikke rense håret ordentlig. Dette er noen av ingrediensene du burde unngå i en god balsamvask:

 • Silikoner – Silikoner finnes i mange hårprodukter, da de skaper en barriere rundt hårstråene som hjelper til å holde på fuktighet og øke glansen i håret. Men det legger seg også igjen som rester i håret, slik at andre gode ingredienser ikke kan trenge inn. Derfor er det viktig å velge produkter uten silikoner eller andre ingredienser som slutter på -cone, -conol eller- siloxane. For å lære mer om skadelige silikoner, les artikkelen vår om silikonfri sjampo og balsam.
 • Tunge produkter med oljer – Noen oljer kan være bra for tørt hår, men tunge produkter som inneholder mye olje vil ikke virke bra som co-wash. De kan gjøre håret tungt, og gjøre det vanskelig å rense. Se heller etter lettvekts, vannbaserte produkter som inneholder gode ingredienser, og ikke etterlater håret fett og oljete.

Hvordan bruke en co-wash: Steg for steg

Det er en forskjell på hvordan du bruker en shampoo og en co-wash, men jeg har satt sammen en enkel veiledning for deg.

Co-wash steg 1: Vått hår

Start med å gjøre håret vått i dusjen. Pass på at håret er ordentlig vått, slik at co-washen blir fordelt jevnt gjennom håret.

Co-wash steg 2: Påfør co-wash produktet

En co-wash skal påføres som en shampoo, hvor fokuset er i hodebunnen, og ikke i lengdene av håret.

Co-wash steg 3: Massér godt

Massér hodebunnen og håret forsiktig med fingertuppene i et minutt eller to. Co-wash inneholder ikke skummende ingredienser som i vanlige shampoer, så det er viktig å jobbe produktet godt inn i håret selv. Du kan også prøve en Scalp Delight™ Scalp Massage Brush med myke silikontupper som hjelper til å skånsomt skrubbe og øke sirkulasjon i hodebunnen ved røttene.

Co-wash steg 4: Rens godt

Pass på å rense håret godt med lunkent vann slik at det ikke blir liggende igjen produkter i håret.

Co-wash steg 5: Gjenta

Avhengig av hvor mye smuss og rester du har i håret kan det hende at du burde gjenta prosessen for et mer effektivt resultat.

Co-wash steg 6: Fuktighet

Etter en co-wash for krøllete hår kan du bruke en hårmaske som Curl Crush™ Hair Mask, og/eller en balsam som Curl Crush™ Conditioner, for å tilføre fuktighet til lengdene av håret, spesielt i krøllete og coily hår.

Co-wash steg 7: Styling

Når du har skylt ut alle produktene fra håret kan du style håret som normalt. Hvis du har krøllete hår anbefaler jeg å påføre Curl Crush™ Defining Cream eller Mousse for å få frem det beste i krøllene. La håret lufttørke eller bruke en hårføner med diffuser hvis du trenger. 

Et annet alternativ er en hårgele for krøller, som Curl Crush™ Defining Gel, som er et viktig produkt hvis du ønsker definerte, spretne og sunne krøller. Den kan også brukes sammen med Curl Crush™ Defining Cream. I motsetning til vanlig hårgele er en hårgele for krøller laget med næringsrike, fuktighetsgivende ingredienser som beskytter håret uten å tørke det ut.

Hvis du følger disse enkle stegene kan du effektivt bruke en co-wash for å rense håret. Husk å velge en co-wash som inneholder de rette ingrediensene for det beste resultatet.

Tips og triks når du bruker co-wash

Her er noen flere tips til når du skal bruke en co-wash:

 • Et rent utgangspunkt – Hvis du har brukt produkter med silikoner eller oljer er det best å rense håret med et produkt som Scalp Delight™ Detox Scrub eller en annen rensesjampo før du begynner co-washing rutinen din. Dette vil gi deg et rent utgangspunkt uten produkt- og oljerester til når du skal begynne co-washing.
 • Bruk rikelig med produkt – Som nevnt tidligere er det ingen skummende ingredienser i co-wash, slik som i vanlige shampoer. Derfor må du kanskje bruke mer produkt enn du er vandt til.
 • Finn riktig hyppighet – Hvor ofte du trenger en balsamvask varierer fra person til person. Noen trenger kanskje en co-wash annenhver dag, og andre trenger det kanskje en gang i uken. Noen liker å bruke en low-poo shampoo en gang i uken, og friske opp høret et par ganger gjennom uken med en co-wash. Test ut forskjellige hyppigheter for å finne ut hva som passer ditt hår best. Uansett hvor ofte du velger en co-wash anbefaler jeg å bruke en renseshampoo minst hver 10-14 dag for å fjerne rester fra håret.
 • Bruk et bambushåndkle – Etter at du har vasket håret anbefaler jeg å bruke et bambushåndkle for å skånsomt tørke håret. Dette hjelper til å redusere krus, forhindre at håret brekker og er generelt mer snilt mot håret enn tradisjonelle bomullshåndkler.
 • Beskytt håret om natten – Hvis du vil beskytte håret ekstra om natten anbefaler jeg å sove på enten silke eller bambus putetrekk, eller en sovehette for å beskytte håret mot skade og ta vare på krøllene dine.

Hvis du følger disse rådene kan du være sikker på at din co-washing rutine er effektiv, og vil hjelpe deg på veien mot et mykt og sunt hår.

Som konklusjon kan co-washing være et godt alternativ til de som ønsker et mer skånsomt alternativ til en normal hårvask. Du vil fortsatt oppnå et rent, hydrert og sunt hår hvis du velger riktig balsamvask med gode ingredienser, og følge de rette teknikkene. Husk å tenke på hva som er best for din hårtype, porøsitet og individuelle behov når du skal velge produkter, vær tålmodig og finn ut hva som virker best for deg. Jeg ønsker deg lykke til med co-washen, og veien til et glattere, sunnere og mer glansfullt hår.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

  Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

 • Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

  Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

 • Hårgelé for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

  Hårgele for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • De beste produkter for krøllete hår: Alt du må vite

  De beste produkter for krøllete hår: Alt du må vite

Se alle artikler