Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampoSe alle artikler

Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

Sliter du med flatt hår eller en tørr, kløende hodebunn? Da kan det hende det ligger for mye produktrester, mineraler eller olje i hår og hodebunn. Da kan håret ditt trenge en god, skånsom rensesjampo. Hvis du vil vite hvordan du best mulig kan rense hodebunnen og hvilke rensende shampoo som hjelper til å holde hodebunnen og håret rent, uten å tørke det ut, har du kommet til riktig sted.

Jeg har selv et krøllete hår, og har alltid slitt med produktrester som veier ned krøllene og gjør hodebunnen kløende og irritert. Jeg har prøvd mange rensesjampoer og hodebunnsrenser over årene for å finne ut hva som faktisk hjelper, men renseprodukter kan ofte være for harde eller ikke virke som de skal. Helt til jeg fant den perfekte rensesjampoen!

Etter å ha prøvd en god clarifying shampoo for første gang ble jeg overrasket over hvor godt den hjalp til å skånsomt fjerne produktrester fra hår og hodebunnen, og hvor flotte krøllene mine så ut etterpå. I denne artikkelen skal vi gå gjennom hvordan du kan rense hodebunnen på best mulig måte og jeg avslører min favoritt rensesjampo. Jeg kommer også til å snakke om hvordan du kan få mest mulig ut av en rensesjampo for best resultat.

Innholdsfortegnelse

Hva er en clarifying shampoo?

En clarifying shampoo er enkelt forklart en rensende sjampo som er laget spesielt for å gå i dybden av håret og er spesielt god på å fjerne rester fra hodebunnen for en grundig rens. Det høres vel bra ut? Ulempen er at disse sjampoene ofte inneholder skadelige sulfater og andre rensemidler som kan være litt vel effektive og også strippe håret fra de gode oljene håret trenger. Den gode nyheten er at det nå finnes bedre, mer skånsomme alternativer som inneholder naturlige ingredienser (jeg kommer tilbake til dette). Rensesjampoer bruker ofte ord som clarifying, dyptrensende eller detoxing for å indikere sine rensende egenskaper.

Er rensesjampo bra for håret?

Det er både fordeler og ulemper ved å bruke rensesjampoer.

Fordeler:

Fordeler med en rensende shampoo

1. Fjerner produktrester

En av de største fordelene til rensende shampoer er at de effektivt fjerner produktrester fra håret og hodebunnen. Dette kan hjelpe til å styrke hårets helse og utseende, ettersom rester i hodebunnen kan tynge ned håret og få det til å se flatt ut.

2. Fjerner fett og flass

Rensesjampo kan også hjelpe til å fjerne overflødig olje fra hodebunnen slik at håret ikke ser fett ut, men føles rent og fresht.

3. Tilfører volum og glans

En rensende shampoo hjelper til å øke volum i håret og gjøre det mer glansfullt ved å fjerne rester, olje og smuss fra hodebunnen. Dette er spesielt bra for de med fint, tynt eller tynnende hår som lettere blir flatt og tungt enn andre hårtyper.

4. Får frem din naturlige hårtekstur

Jeg har merket at en god clarifying shampoo for krøller hjelper å forbedre hårets naturlige tekstur, da rester og oljer i hodebunnen kan tynge ned krøllene. Du vil spesielt merke en stor effekt på krøllene hvis du ofte bruker produkter som inneholder silikoner, da silikoner ofte legger igjen rester på hårstråene.

Ulemper:

Ulemper med en rensende shampoo

1. Kan tørke ut håret

Renseprodukter kan være sterke, og fjerne alle de naturlige oljene håret ditt trenger for å være sunt. Dette kan føre til at håret tørker ut og lettere blir skadet. For å unngå dette problemet anbefaler jeg å se etter en mer skånsom, sulfatfri rensesjampo.

2. Kan irritere hodebunn

Feil rensesjampo kan tørke ut hodebunnen og føre til irritasjon og flass.

3. Kan føre til krus, statisk hår eller brukne hårstrå

En rensesjampo kan tørke ut håret, og et tørt hår vil enklere knekke, bli krusete og statisk elektrisk.

4. Kan falme hårfarge

Potente, sterke sjampoer kan få hårfargen din til å falme. (Hvis du har farget hår, sjekk ut denne artikkelen om den beste shampoo for farget hår).

Den gode nyheten er at du kan unngå de fleste av disse ulempene ved å finne den beste rensesjampoen for din hårtype og hvor ofte du burde bruke den (jeg kommer tilbake til dette). Hvis du er bekymret for potensielt negative effekter er en sulfatfri, dyptrensende shampoo det beste alternativet.

Hvem burde bruke en rensesjampo?

Alle kan dra nytte av en god, dyptrensende shampoo. Spesielt dersom:

1. Du bruker mye stylingprodukter

Hårstylingprodukter, spesielt de som inneholder silikon, kan etterlate mye produktrester i hår og hodebunn. Dette kan tynge håret og få det til å se flatt og livløst ut. De som bruker mye stylingprodukter kan derfor ha stor nytte av å bruke en god rensesjampo som hjelper til å fjerne disse restene og gi deg en grundig hodebunnsrens.

2. Du dusjer i hardt vann

Hard vann inneholder mer mineraler, som kalsium og magnesium. Dette kan etterlate rester i håret som bygger seg opp over tid og får håret til å føles tungt, i tillegg til å irritere hodebunnen. En rensende shampoo vil hjelpe til å fjerne mineralrester i håret.

3. Du svømmer mye

En god rensesjampo kan være smart å legge til i hårpleierutinen dersom du svømmer mye, spesielt i basseng. Klorrester kan raskt bygge seg opp i håret og strippe håret av dets naturlige oljer, men også saltvann kan legge igjen rester og tørke ut håret. Dette kan føre til irritasjon og skade. Klor kan i tillegg føre til misfarging av lyst hår og gi det et grønnskjær. Hyppig bruk av en god rensesjampo kan hjelpe til å forhindre disse problemene.

4. Du har fint hår

Fint hår tynges raskere ned og ser oftere mer fett ut da hårstrået har en mindre diameter. En hodebunnsrens hjelper til å fjerne oppbygging og gir deg en ren, fresh følelse.

5. Du har fett hår og flass

En overproduksjon av talg, den naturlige oljen produsert i hodebunn, fører til fett hår. Den overflødige oljen kan tynge ned håret og gjøre det flatt og livløst. En rensende shampoo mot flass vil hjelpe til å fjerne overflødig olje og rense hodebunn. En rensende shampoo vil også hjelpe til å fjerne flass som kommer av oppbygging av døde hudceller og oljer i hodebunnen. Det kan være vanskelig å bli kvitt flass, men en god rensesjampo vil hjelpe til å løfte den skjellende huden fra hodebunnen og også hjelpe til å fjerne irritasjon og kløe.

(Tips: Hvis du sliter med fett hår kan du sjekke ut denne artikkelen om den beste shampoo for fett hår).

Er clarifying shampoo bra for krøller?

Mange rensesjampoer kan være for sterke for krøllete hår, men det finnes fortsatt gode produkter som også passer til de med en mer krøllete hårtype. Bare pass på at du bruker en clarifying shampoo spesielt laget til din hårtype.

Det bygger seg oftere opp produktrester og talg i krøllete hår da det oftere går lenger mellom hver hårvask, i tillegg til at det ofte krever mer produkter for å holde styr på krøllene. I disse tilfellene kan en clarifying shampoo for å fjerne smuss og rense hodebunnen være til stor hjelp.

Hvordan bruke en clarifying shampoo i krøllete hår

 • Se etter en dyptrensende shampoo uten sulfater: Sulfater er en skummende ingrediens tilsatt i mange rensere og sjampoer. Dessverre vil sulfater strippe håret fra naturlige oljer og gjøre håret ekstra tørt. De beste rensesjampoene inneholder med andre ord ikke sulfater.
 • Velg et produkt som passer din hårtype: Hvis du har et tørt, skadet eller kjemisk behandlet hår vil den beste clarifying shampoen inneholde næringsrike ingredienser som hjelper til å beskytte håret.
 • Sjekk ingredienslista: For krøllete hår vil den beste clarifying shampoen inneholde naturlige og næringsrike ingredienser, som aloe vera, styrkende proteiner eller antioksidanter. Disse ingrediensene hjelper til å tilføre ekstra næring til håret, minimere tørrhet og forhindre skade.

For mer informasjon, les om “De beste produktene for krøllete hår”.

Hvor ofte burde du bruke en rensesjampo?

Hvor ofte burde du egentlig bruke en rensesjampo? Hvor ofte håret trenger en dyptrensende shampoo kommer an på både hårtype og problemområder.

Jeg anbefaler å bruke en rensende shampoo rundt en gang i uken eller annenhver uke for å fjerne overflødige produktrester og olje fra hodebunnen. Hvis du har et veldig skadet eller tørt hår anbefaler jeg å bruke en rensesjampo enda sjeldnere, da det kan tørke ut håret mer. Hvis du har en spesielt oljete hodebunn kan det derimot hende at du trenger å bruke en rensende shampoo litt oftere.

Det er også viktig å være oppmerksom på type produkter du bruker i håret til vanlig, da produkter som inneholder silikon kan etterlate rester i håret som må vaskes ut oftere. Det kommer altså an på både hårtype og behov hvor ofte du trenger å bruke en rensesjampo.

Mine tips til de beste rensesjampoene

Jeg har forhåpentligvis overbevist deg om fordelene ved å prøve en dyptrensende shampoo på dette tidspunktet, så her er mine anbefalinger til de beste rensesjampoene.

Scalp Delight™ Detox Scrub

Scalp Delight™ Detox Scrub er et renseprodukt som passer til alle hårtyper, inkludert krøllete, skadet og fargebehandlet hår. Den inneholder ikke sulfater, men er en skånsom hodebunnsrens som også er godkjent av curly girl metoden.

Scalp Delight™ Detox Scrub er laget med naturlige, økologiske ingredienser, inkludert styrkende mikroproteiner fra ris, beroligende havre og aloe vera. Disse ingrediensene vil også gi god fuktighet og beskyttelse til hår og hodebunn. For best resultat kan du bruke Scalp Delight™ Detox Scrub sammen med Scalp Delight™ Scalp Massage Brush som hjelper til å øke blodsirkulasjon i hodebunn og fremmer en sunn hodebunn og hårvekst.

Denne rensesjampoen kan trygt brukes ukentlig, takket være dens skånsomme, men effektive blanding. Denne rensende shampoen hjelper til å fjerne rester fra håret og dyptrense hodebunnen.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo er et produkt laget spesielt for de som sliter med flass, kløe, irritasjon eller en fettete hodebunn. Det er ikke direkte en rensesjampo, men det er et supert alternativ for de som ser etter en hodebunnsrens for hyppig bruk. Instant Relief™ Dandruff Shampoo renser, balanserer og fjerner flass og olje fra hodebunnen uten å fjerne de naturlige oljene fra håret. Dette er et mer skånsomt alternativ for de som har en sensitiv hodebunn eller et tørt, skadet hår.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Unngå å tørke ut håret

Som nevnt tidligere kan rensesjampoer tørke ut hår og hodebunn som kan føre til irritasjon eller at håret brekker. I tillegg til å bruke riktig rensesjampo og finne ut hvor ofte du burde vaske håret med produktet er det noen andre ting du kan gjøre for å holde håret og hodebunnen sunn:

1. Fokuser produktet ved røttene og hodebunnen

Jeg anbefaler å kun påføre rensesjampoen ved røttene og i hodebunnen der produktrester og olje bygger seg opp. Med mindre du bruker mye hårprodukter i håret er det ikke nødvendig å vaske hele håret med en rensesjampo, da dette raskere vil tørke ut håret.

2. Hold deg unna skadelige sulfater

Sulfater finnes i mange renseprodukter, inkludert sjampoer, kroppsvask og ansiktsrens. Disse kjemikaliene er effektive i å fjerne smuss og olje fra hår og hodebunnen, men de kan også være for sterke. De med tørt og skadet hår burde prøve å unngå sulfater da det kan strippe håret for de naturlige oljene som produseres i hodebunnen og føre til mer irritasjon og skade.

3. Beskytt håret før du vasker det

Bruk en hårmaske eller pre-shampoo balm før du vasker håret for å beskytte det, og tilføre ekstra næring og fuktighet før du renser det. Disse produktene kan hjelpe til å skape en barriere rundt hårstrået og forsegle inn fuktighet slik at de gode oljene ikke strippes fra håret når du renser det:

 • Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm - Bruk denne fuktighetsgivende balmen i tuppene av tørt hår før du dyptrenser hodebunnen for å beskytte hårstråene mot å tørke ut.
 • Split Fix™ Hair Mask - Hvis du sliter med brukne hårstrå og slitte tupper kan denne hårmasken hjelpe til å bekjempe den uttørkende effekten til en rensesjampo.
 • Curl Crush™ Hair Mask - Tilfør fuktighet til krøllene og gjør dem myke og definerte med denne behandlingen når du bruker en clarifying shampoo.

4. Bruk en hårolje før eller etter vask

En hårolje før eller etter hårvasken kan hjelpe til å gjenopprette fuktigheten til hår og hodebunn, og beskytte håret fra eventuelle skadelige, rensende ingredienser i sjampoen. Det er viktig å finne den beste hårolje for din hårtype. Jeg anbefaler:

 • Split Fix™ Hair Oil - Denne flerfunksjonelle oljen glatter ut og tilfører fuktighet til skadde og slitte tupper.
 • Moisture Hero™ Hair Oil - Denne 100% naturlige, silikonfrie håroljen tilfører fuktighet og næring til tørt, krusete eller krøllete hår.

5. Alltid bruk en god balsam

En god balsam inneholder ingredienser som gir ekstra næring og fuktighet til håret, og gjør det mykere, glattere og mer håndterlig. Det er anbefalt å bruke en balsam etter hver hårvask, men det er spesielt viktig etter at du har brukt en rensesjampo.

Konklusjon: En rensesjampo er et hjelpsomt produkt for å fjerne overflødige produktrester og oljer fra hår og hodebunnen. Disse hodebunnsrens-produktene kan være spesielt effektive for de som bruker mye stylingprodukter, bor i et område med hardt vann eller svømmer ofte. Hvor ofte du burde bruke en rensesjampo kommer an på din hårtype, hårets tilstand og hårpleierutinen din. Uavhengig av hvor ofte du bruker en rensesjampo er det viktig å være forsiktig med bruken av rensesjampoer, og bruke en god balsam for å gjenopprette fuktigheten i håret etter rensen.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

  Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

 • Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

  Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

 • Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

  Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

 • Hårgelé for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

  Hårgele for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

 • Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produktene

  Hva er co-washing? Slik bruker du co-wash og finn de beste produktene

Se alle artikler