Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere detSe alle artikler

Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

Hvis du er plaget med slitte tupper, tørt eller ødelagt hår har du kanskje også merket at håret brekker. Den gode nyheten er at du faktisk kan forhindre, til og med reversere, tilstanden til et slitt hår som knekker.

For noen kan behandlingen for hår som knekker være så enkel som å påføre en en pleiende hårmaske eller bruke en børste laget for å gre ut floker skånsomt.

I denne artikkelen skal jeg snakke om hva årsakene til hår som brekker er, hvordan du kan vite om du har det og forskjellige behandlinger som kan hjelpe et ødelagt hår.

Innholdsfortegnelse

Hva er grunnen til hår som knekker?

Når det ytre laget, skjellaget, til hårstrået blir svakt kan det føre til at hårstrået brekker av. Hår som knekker kan få håret til å se krusete ut med mye slitte tupper, eller med flere korte, strittende hårstrå etter at lengdene har brukket av.

Det er flere grunner til hvorfor du kan oppleve at håret knekker, men vi kommer tilbake til det.

Det er viktig å huske på at selv de med en god hårpleierutine fortsatt kan oppleve hår som brekker.

Hår som knekker vs. Røyting

Før jeg fortsetter med årsaken til ødelagt hår er det viktig at du forstår forskjellen på hår som knekker og røyting/hår som faller av. Årsaken til hår som brekker er skadet tørt hår og tupper som er slitte og brekker av. På den andre siden er røyting en normal del av hårvekstsyklusen.

Håret går gjennom en vekstsyklus, og røyting er en del av denne syklusen. Det er helt normalt å miste mellom 30 og 150 hårstrå om dagen.

Tegn på røyting er hele hårstrå som faller av, typisk med en liten hvit klump som kommer ut ved hårsekken. Personlig ser jeg mest hår falle av i dusjen. Når jeg masserer hodebunn med en god sjampo vil løse hårstrå enklere falle ut slik at et nytt hår kan vokse ut. Hvis du føler du mister mer hår enn normalt kan du lese om symptomer og årsaker til hårtap hos kvinner her.

Dette er noen tegn på om håret ditt brekker, og ikke faller av som en del av vekstsyklusen:

Tegn på hår som knekker:

 • Slitte tupper
 • Store floker
 • Korte deler faller av hårstrået
 • Veldig tørt hår som føles sprøtt å ta på
 • Krøllete hår er ofte krusete og mindre definert

Tegn på hår som knekker mye:

 • Hår som blir tynnere
 • Merkbart hårtap på skallen
 • Mye hår som knekker ved kronen av hodet
HairLust - Hair Growth & Repair Set HairLust - Hair Growth & Repair Set
Selger fort ⚡️
Spar 15%

Hair Growth & Repair Set

Gjenoppbyggende shampoo og balsam som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

458,00 kr

389,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spar 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårkur for tørt og skadet hår som reparerer og forhindrer splittede tupper.

249,00 kr

124,00 kr

Les mer

Hårtyper som oftere knekker

Grått hår

Når vi blir eldre mister håret sakte evnen til å holde på fuktighet. Det ytre laget på håret blir også svakere, og hårstrået blir tynnere. Dette fører til at håret blir tørrere og et hår som enklere brekker.

Hvis du vil lære mer om grått hår har vi en fullstendig veiledning for de med grått hår.

Grovt hår

Grove hårstrå er tykkere enn normalt hår. Det er typisk at de med krøllete hår og typiske korketrekkere også har grovere og tykkere hårstrå. Dette håret kan oftere knekke ettersom det ofte er en tørrere hårtype. Hvis du i tillegg har slitte tupper som føles tørre, eller krøller som virker mindre spretne, kan du oppleve at håret knekker mer.

Hvis du vil ha noen gode råd om den beste måten å ta vare på et krøllete hår.

Fint hår

Fint hår er mindre i diameter enn normalt eller grovt hår, og derfor skjørere og brekker lettere. De med fint hår opplever også oftere slitte tupper og hårstrå som brekker dersom man grer håret hardt, gni håret i et håndkle for å tørke det eller ved bruk av varmeprodukter. Det kan også ofte oppstå floker som kan skade håret ytterligere.

Skadet hår

Hvis du gjentatt bruker blekemidler eller sterke kjemikalier, mye varmeprodukter eller bruker mye tid i solen vil du skade håret ditt. Når håret er skadet blir det ofte skjørt, og får problemer med å holde på fuktigheten.

Hår som brekker av skadet hår vil ha en mer gummiaktig tekstur, og håret vil brekke nærmere røttene.

Høy porøsitet i håret

Med porøsitet mener jeg hvor godt håret kan holde på fuktighet.

Et hår med høy porøsitet betyr at skjellaget i håret har store hull i seg slik at det tar til seg mye fuktighet, men klarer ikke å holde på det. Resultatet er et hår som blir raskt tørt, og enklere brekker.

Lav porøsitet i håret

I motsetning til å ha et svært porøst hår har de med lav porøsitet i håret et veldig lukket skjellag. Det ytterste laget på hårstrået klarer ikke å trekke til seg fuktighet, noe som fører til at produkter blir liggende på hårstrået, og ikke trenger inn. Dette gjør også at håret blir tørt og knekker.

Hår med lav porøsitet har også høyere nivåer av protein, så produkter som inneholder protein kan føre til større skade på håret. Du burde heller bruke et produkt som jobber med å tilføre og trenge fuktighet ned i hårstrået.

12 årsaker til at håret knekker + behandlinger

Her er 12 vanlige grunner til at håret knekker, og tips til behandlinger du kan bruke under hver av grunnene, som for eksempel en god hårkur for hår som knekker.

1. Varmeskade

Alle liker å style håret, noen oftere enn andre, men hvis du bruker varmeapparater på håret ofte kan du fort merke at håret blir skadet. Hårfønere, krølltenger og rettetenger kan være svært uttørkende på håret, og skade skjellaget i håret. Hvis du ikke bruker en god varmebeskytter når du styler håret kan det føre til mer ødelagt hår. Det samme gjelder også om solskade. UV-stråler kan være like skadelig som varmen fra en rettetang, så pass på å beskytte håret når det trengs.

Behandling for hår som knekker:

I stedet for å bruke varmeverktøy for å style håret, prøv alternativer uten varme for håret. Hvis du trenger å bruke varmeverktøy, bruk alltid en varmebeskytter, som Hair Strengthening & Protection Oil før og etter, for å beskytte skjellaget i håret. For å beskytte håret fra skadelige UV-stråler, prøv et fuktighetsgivende produkt med et naturlig UV-filter som Hair Defense & Hydration Mist

HairLust - Hair Defense & Hydration Mist HairLust - Hair Defense & Hydration Mist

Hair Defense & Hydration Mist

Ekstra fuktighetsgivende hår-mist som også gir solbeskyttelse.

229,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil HairLust - Hair Strengthening & Protection Oil

Hair Strengthening & Protection Oil

Multifunksjonell hårolje som jevner ut krusete hår for en skinnende og myk finish.

189,00 kr

Les mer

2. Kjemisk skade

Kjemiske behandlinger i håret, som permanent eller bleking kan gjøre svært stor skade. Disse behandlingene bryter ned skjellaget i håret, og det er svært vanskelig å reparere det. Håret kan bli gummiaktig, stritt, falle av i klumper, og føre til svært mye hår som brekker.

Behandling for hår som knekker:

Det hjelper om du utfører færre behandlinger på håret, og i tillegg bruker Protein Reconstruction Mask som effektivt hjelper til å reparere og rette ut skjellaget i hårstråene. Denne hårkur for hår som knekker inneholder plantebaserte mikroproteiner som hjelper til å gjenoppbygge et sunt hår.

HairLust - Protein Reconstructor Mask HairLust - Protein Reconstructor Mask
Spar 50%

Protein Reconstructor Mask

Proteinkur for håret, som gjenoppbygger viktige proteiner og forbedrer elastisiteten.

299,00 kr

149,00 kr

Les mer

3. Tørrhet

Et tørt hår betyr at håret ikke får nok fuktighet, eller ikke klarer å holde godt på det. Jeg sliter med tørt hår, og det kan være krevende å passe på det. Bruk av varmeverktøy, mye børsting eller ikke nok børsting, kan føre til slitte tupper eller hår som brekker.

Behandling for hår som knekker:

Bruk en pleiende hårkur for hår som knekker, som Hair Growth & Protection Mask og sov på et silkemykt Pure Bamboo Pillowcase. Dette hjelper til å holde på fuktighet, og forhindrer at håret brekker unødvendig.

HairLust - Hair Growth & Protection Mask HairLust - Hair Growth & Protection Mask
Spar 50%

Hair Growth & Protection Mask

Hårkur for tørt og skadet hår som reparerer og forhindrer splittede tupper.

249,00 kr

124,00 kr

Les mer
HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Sotgrå HairLust - Pure Bamboo Pillowcase, Sotgrå
Nyhet 🎉
Spar opptil 10%

Pure Bamboo Pillowcase, Sotgrå

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249,00 kr

Les mer

4. Kosthold

Det vi spiser kan ha stor innvirkning på helsen til håret vårt. Et dårlig kosthold kan få håret til å se flatt ut, og gi en tørr og skjør tekstur.

Det er viktig å ha riktig næringsstoffer, som proteiner og omega-3-fettsyrer, i tillegg til vitaminer som biotin og sink i kostholdet for å opprettholde et sunt hår. Det er også viktig å få i seg nok vann. Det er mye sannhet i utsagnet «Vi er hva vi spiser», og menneskekroppen består av 50%-60% vann.

Behandling for hår som knekker:

Sett deg et mål for hvor mye vann du trenger, og få i deg nok vitaminer og mineraler gjennom kostholdet. Det kan også være lurt å ta kosttilskudd, som Hair Growth Formula Gummies eller Tablets, for å være sikker på at du får i deg alle næringsstoffene du trenger for et sunt hår.

HairLust - Hair Growth Formula Gummies HairLust - Hair Growth Formula Gummies
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Gummies

Sukkerfrie tyggevitaminer med høyt innhold av biotin, som bidrar til å vedlikeholde normalt hår.

349,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth Formula Tablets HairLust - Hair Growth Formula Tablets
Spar opptil 50%

Hair Growth Formula Tablets

Hårtabletter for kvinner, basert på silika fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

349,00 kr

Les mer

5. Stress

Det er ingen hemmelighet at stress kan skape problemer i kroppen. En type hårtap og ekstra brekte hårstrå som kan komme fra stress er telogen effluvium.

Behandling for hår som knekker:

Det er viktig å opprettholde en sunn mental helse. Nok søvn, mentale pauser med meditasjon og trening i hverdagen kan hjelpe til å redusere stress.

6. Stramme frisyrer

Du kan oppleve at håret knekker på toppen om du bruker mye stramme hårfrisyrer. En stram hestehale eller dott hvor du snurrer håret og fester det med en stram strikk kan skade håret.

Behandling for hår som knekker:

La håret henge løst, eller bruk Hair Rings som er snillere mot håret enn tradisjonelle hårstrikk om du vil sette opp håret.

HairLust - Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lilla HairLust - Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lilla

Hair Rings 6-Pack, Rosa/Lilla

Skånsomme hårstrikk som holder frisyren på plass uten å skade håret.

39,00 kr

Les mer

7. Gni håret med et håndkle

Hvis du gnir håret i et håndkle når du skal tørke det kan du ende opp med ødelagt og statisk hår fra friksjonen. Mye skade på hår kommer fra tøff behandling av håret.

Behandling for hår som knekker:

Dropp det store dusjhåndkleet når du skal tørke håret, og pakk heller håret inn i et deilig Bamboo Turban Hair Towel.

HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Hvit HairLust - Bamboo Turban Hair Towel, Hvit
Spar opptil 12%

Bamboo Turban Hair Towel, Hvit

Turbanhåndkle for håret av bambus, som skånsomt tørker håret etter hårvask.

119,00 kr

Les mer

8. Mye børsting

De fleste opplever floker fra tid til annen, og det kan resultere i hår som brekker. Det er viktig å få ut flokene, men om du børster håret for hardt og for mye kan du ende opp med slitte tupper som brekker.

Behandling for hår som knekker:

Børst forsiktig gjennom håret i dusjen med Detangle Wet Brush, og begynn alltid å børste fra lengden av håret. Dette hjelper til å holde floker borte når håret tørker.

HairLust - Detangle Wet Brush, Hvit HairLust - Detangle Wet Brush, Hvit

Detangle Wet Brush, Hvit

Hårbørste, spesielt utviklet for bruk i flokete, vått hår, som reduserer risikoen for knekt hår.

89,00 kr

Les mer

9. Vasker håret for ofte

Ingen ønsker fett hår, men om du vasker håret for ofte kan du fjerne de naturlige sunne oljene hodebunnen produserer som gir fuktighet og holder håret glansfullt og sunt.

Behandling for hår som knekker:

Prøv å vent lenger mellom hårvaskene for å passe på at de naturlige oljene får gjort jobben sin. Hvis du trenger ekstra fuktighet, prøv hårkur for hår som knekker, som en Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm før du bruker shampoo.

HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm HairLust - Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Anti-Frizz & Hydration Pre-Shampoo Hair Balm

Hårkur, beriket med 100% naturlige ingredienser, som gjenoppretter hårets fuktighetsbalanse.

319,00 kr

Les mer

10. Feil produkt til ditt hår

Det kan skje den beste, vi kjøper et produkt vi tror kommer til å løse problemene våre, men ender opp med å faktisk gjøre mer skade.

Behandling for hår som knekker:

Unngå produkter med skadelige sulfater og silikoner. Det finnes hår som tåler disse ingrediensene, men det gjelder absolutt ikke for alle.

Jeg gjør mitt beste for å velge hårprodukter uten sulfater, som Hair Growth & Repair Shampoo og balsam for en skånsom rens av håret.

HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo HairLust - Hair Growth & Repair Shampoo
Selger fort ⚡️

Hair Growth & Repair Shampoo

Sulfatfri shampoo med proteiner som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

229,00 kr

Les mer
HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner HairLust - Hair Growth & Repair Conditioner

Hair Growth & Repair Conditioner

Silikonfri balsam med proteiner som skaper optimale forhold for sunn hårvekst.

229,00 kr

Les mer

11. Det går for lenge mellom trimmen

For at håret skal gro sunt og sterkt er det viktig å klippe håret regelmessig. Når jeg ikke trimmer håret ofte nok får jeg slitte tupper, og håret som vokser ut brekker av med en gang.

Behandling for hår som knekker:

En regelmessig klipp gjør håret sunt og sterkt. Hvis det går lenge mellom klippene og du får slitte tupper ender du opp med å klippe mye mer enn du egentlig hadde trengt. Det vil også hjelpe til å få håret til å vokse lenger, om det er målet ditt. Prøv å klippe tuppene av håret hver 12 uke for det beste resultatet.

12. Helseproblemer

Det finnes helseproblemer som gjør at håret brekker enklere. De med lavt stoffskifte kan oftere oppleve tørt hår og hårtap. Skjoldbruskkjertelen kan påvirke mye i kroppen, og en av tingene den påvirker er hårvekst og helsen til håret.

Noen spiseforstyrrelser kan også føre til skade på håret og hårtap. Underernæring gjør at håret ikke får de næringsstoffene det trenger for å vokse sunt og sterkt.

Behandling for hår som knekker:

Hvis du tror du har et helseproblem som fører til hårtap anbefaler vi at du snakker med legen din.

Kan man bli kvitt hår som knekker?

Heldigvis er selv de alvorligste tilfellene av hår som knekker kun midlertidig. Hvis du følger gode hårpleierutiner, som nevnt ovenfor, vil du komme langt i veien til et sunt og sterkt hår.

Jeg håper jeg har svart på spørsmålene du hadde om hår som knekker.

Har du noen metoder for å unngå at hår brekker? Fortell meg i kommentarfeltet nedenfor!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

 • Hvordan virker et serum for hårvekst? Fordeler & hvordan bruke det

  Hvordan virker et hårserum? Fordeler & hvordan du bruker det

 • Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

  Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

 • Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

  Kan man få hårtap av stress? Årsak & behandling av hårtap etter stress

 • Kosttilskudd for håret: De 14 beste vitaminene og hvordan de fungerer

  Kosttilskudd for håret: De 14 beste vitaminene og hvordan de fungerer

Se alle artikler