Grått hår: Slik lærer du deg å omfavne den grå hårfargeSe alle artikler

Grått hår: Slik lærer du deg å omfavne den grå hårfarge

Om du leser disse ordene akkurat nå er sjansen stor for at du opplever en overgang i alle kvinners liv – ditt første grå hår har kommet! Selv om vi ikke liker å innrømme det, er jo dette noe alle kommer til å oppleve på et tidspunkt når man blir eldre, noen ganger så tidlig som i 20-årene. Jeg synes grått hår kan være helt fantastisk! Fortsett å lese om du vil vite hvordan du kan gjøre det meste ut av hvitt hår eller grå hårfarge.

Akkurat som rynker, er grått hår et tegn på aldring. La oss bare si en gang for alle: Det er det ingenting galt med! Den grå hårfargen er en helt naturlig del av livet - og en vakker del av det, om du spør oss. Men hvis du noensinne har lurt på hva som forårsaker hårets fargeendring over tid, så bør du lese videre. I denne artikkelen vil jeg gå gjennom noen av de mest vanlige spørsmålene, fakta og stylingstips til deg som opplever grått hår for første gang.

Innholdsfortegnelse

Hva er grått hår?

Både grått hår, hvitt hår og farget hår er akkurat det samme. Den store forskjellen ligger i pigmenteringen av håret ditt. Pigmenter kan gi deg strålende rødt hår, blondt hår, svart hår, eller en mellomting. Når pigmentene ikke er til stede i håret lenger forsvinner den naturlige fargen din og håret virker grått eller hvitt.

Grått hår skinner raskere gjennom hos personer som i utgangspunktet har mørkt hår ettersom det skaper en større kontrast til ditt normale hår. Alle får grått hår på et eller annet tidspunkt, men grått og hvitt hår blender seg mer inn hos personer med rødt og blondt hår, og det kan ta lenger tid før man oppdager det. Mest sannsynlig vil følelsen bare være at håret blir sakte men sikkert lysere over tid. Som en god sommer i solen?

Hvorfor blir håret grått?

Melanocytter er det elementet i hårstråene dine som produserer melanin. Melanin transporterer pigmentene til håret ditt. Når man blir eldre dør flere av stamcellene dine, og det blir da ikke laget flere nye melanocytter som tilfører farge til håret ditt. Altså, ingen melanin, ingen farge til håret ditt. Si hei til hvitt hår eller grått hår.

Når man begynner å få grått hår er det kun et par hårstrå som blir påvirket først, og det kan nesten se ut som man har stripet håret. Etter hvert som flere av hårstråene dine mister melanin vil man begynne å få sølv/grått hår. Når alle hårstråene dine har mistet fargepigmentene sine vil du ende opp med hvitt hår.

Er strukturen annerledes i grått hår?

Flere har en tanke om at grått hår er striere enn vanlig hår, noe som i seg selv ikke stemmer. Grått hår eller hvitt hår har faktisk en tendens til å være tynnere og finere enn farget hår. Når vi blir eldre får derimot håret mindre fukt ettersom hodebunnen produserer mindre olje. Dette gjør at grått hår fortere kan tørke ut, og det kan føles litt striere enn hår som fortsatt har pigmentproduksjon. Med riktige produkter kan man få igjen fuktigheten i håret sitt, og hvitt hår kan bli like mykt som det en gang pleide å være (mer om det senere).

Kan man få tilbake pigmenter i grått hår?

Når melanocytter ikke lenger blir produsert, vil heller ikke melanin som farger håret bli produsert. Det vil med andre ord ikke være mulig å få tilbake en naturlig farge i håret sitt. Den eneste måten du kan få tilbake fargen i håret ditt på er dermed å farge det.

Det eneste unntaket til dette er dersom du har fått grått hår eller hvitt hår forskjellige steder grunnet en underliggende sykdom.

Når får damer grått hår?

Ifølge hudlege foreningen ved Mount Sinai sykehuset i New York City begynner grått hår å stikke frem hos kvinner når de er mellom 34-44 år gamle. Det er likevel flere kvinner som plukker et par grå hår lenge før de er 34. Det betyr ikke at noe er galt eller at du er usunn på noen måte, men det er en naturlig prosess vi dessverre ikke har kontroll over selv i stor grad.

Et sunt kosthold og livsstil er viktig og kan gjøre en forskjell for pigmentene i håret.

Er det noen som IKKE får grått hår?

Alle vil oppleve en grå hårfarge på ett eller annet tidspunkt i livet sitt. Det er likevel noen personer som beholder den naturlige fargen sin langt inn i 60-årene. Hvorfor finner noen sitt første grå tidlig i 20-årene, mens andre ikke får det? Urettferdig, er det ikke?

Grått hår er først og fremst knyttet til genetikken din. I den alderen moren eller faren din ble grå i håret er en god indikator på når du kan forvente å skifte over mot en grå hårfarge selv. Etnisitet er en annen ting som kan spille en rolle på hårfargen din, og personer som er mørkere i huden får ofte hvitt hår senere i livet.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Kan man utsette å få grått hår?

Hvis du faktisk har et håp om en mirakelkur som gjør at grått hår ikke kommer i det hele tatt må jeg dessverre skuffe deg. Det er likevel noe du kan gjøre for å utsette en grå hårfarge tidligere enn nødvendig. Dersom du følger disse rådene, kan du faktisk utsette dannelsen av de grå hårene en viss grad:

1. Et velbalansert kosthold

Et velbalansert kosthold

Noen studier har vist at en mangel på viktige vitaminer og mineraler i dietten, slik som vitamin B12, vitamin D, kobber og jern kan gjøre at vi mister pigmenter i håret vårt raskere (noe som igjen fører til hvitt hår). Det er derfor viktig å få i seg anbefalt dose av disse tingene (for mye er heller ikke bra for deg generelt – alt i moderasjon). Inkluder proteinrik mat i dietten din som egg, fisk og melk.

2. Ta vitaminene dine

Ta vitaminene dine

Et velbalansert kosthold er kanskje enklere sagt enn gjort for noen. Hårvitaminer kan virkelig hjelpe deg å få de vitaminene du trenger uten å gå på jakt etter lange ingredienslister. Vi tilbyr vitaminer som tilfører næring til håret ditt, slik som vitamin B12 og vitamin D. Hårvitaminene våre finnes i både som tyggevitaminer og tabletter, og tilfører viktig næring for hårrøttene dine. Et sunt hår og en sunn hodebunn er viktig for å bekjempe grått hår og grå hårfarge i den grad man kan.

3. Stump røyken

Stump røyken

Røyking er ikke bare dårlig for huden din, men for hele kroppen din – innsiden og utsiden. Forskere har en teori om at røyking påfører håret oksidativt stress, noe som fører til tidligere tap av pigmenter i håret – altså raskere grått hår.

4. Reduser stress

Reduser Stress

Både emosjonelt og fysisk stress kan påvirke hvordan kroppen din reagerer. Håret ditt blir mer påvirkelig av frie radikaler når du er påvirket av stress i livet ditt. Dette kan også bidra til grått, og etter hvert helt hvitt hår tidligere enn forventet.

Burde du farge grått hår?

Veldig mange kvinner, spesielt i begynnelsen når man får litt grått hår her og der, farger håret sitt. Jeg anbefaler likevel å holde det naturlig så langt du kan og syns i det hele tatt at grått hår er ganske stilig. Moten det siste året har faktisk vært at folk farger håret sitt grått, og rocker den grå hårfarge!

Selv om denne sølv-stilen har vært på moten, er den naturlige stilen absolutt den beste for håret ditt og deg. Det krever en viss type selvtillit å rocke hvitt hår, men jeg elsker det! Dersom du farger håret ofte vil det også bidra til ekstra skade på håret ditt, og du får raskere et livløst, tørt og flatt hår. Det beste du virkelig kan gjøre for et sunt hår er å stråle i all din naturlige glans.

Dersom du allerede befinner deg i den onde sirkelen hvor du farger håret ditt til stadighet finnes det måter å komme seg ut av den på. Ingen vil ha den veldig synlige streken midt på håret sitt som markerer tiden du sluttet å farge håret sitt. Du trenger absolutt ikke å la det vokse ut helt naturlig, men du kan fade det ut med noen striper og en god frisør som hjelper deg med overgangen. Dersom du allerede har lyst hår, eller vil gjøre deg klar for den lyse stilen (grått hår), kan frisøren din gi deg blondt hår med grå striper, noe som vil gjøre hele prosessen mindre synlig.

Så er det bare å vente på at den grå manken din skal gro inn, og du kan få en naturlig look. Bonus: du kommer til å spare masse penger på å ikke farge håret hele tiden! Ønsk den grå hårfarge velkommen med åpne armer.

Hvordan bevare grått hår på best måte

Det er et par ting man burde tenke på når man får grått hår som er annerledes fra når man hadde pigmenter i håret sitt. Dersom du nettopp har begynt å merke litt grått hår, kan du ta det med ro og beholde den normale rutinen din enn så lenge. Når over 30% av håret ditt begynner å bli grått er det ting du kan gjøre for å beholde fuktigheten og næringen i håret ditt. Jeg har satt sammen noen tips for å gjøre overgangen enklere for deg:

Bruk lillashampoo og -balsam

Jeg anbefaler at du bruker en balsam og shampoo med lillatoner i seg, som Enriched Blonde™ Duo. Dette er shampoo og balsam som vil få frem flotte sølvtoner i håret ditt slik at det ikke blir tørt og livløst. Grått hår og hvitt hår kan ha en tendens til å gulne litt eller bli blast dersom man ikke tar vare på det. Lillafargen i shampooen og balsamen motvirker dette og gir deg er flott og sunt grått hår. Har du hørt om lilla shampoo? Det er akkurat hva Enriched Blonde™ Shampoo er. 

Gi håret fuktighet

Grått hår blir som nevnt raskere tørt enn hår som fortsatt har pigmenter i seg. En fuktighetsgivende maske er derfor viktig for å beholde din skinnende grå hårfarge. Jeg anbefaler at du prøver Enriched Blonde™ Silver Hair Mask, som er formulert med naturlige ingredienser som aloe vera, lavendelolje og hydrolysert risprotein for å gi grått hår fuktighet og styrkende proteiner. I likhet med lillashampoo og balsam inneholder den også lilla fargepigment for å holde gråtonene kjølige.

Prøv også Split Fix™ Leave-in Conditioner som en leave-in-behandling for å holde håret fuktig hele dagen.

Unngå varme og sollys

Varmeverktøy og sollys kan være veldig skadelig for håret ditt. Grå hårfarge kan fort bli blast og få en mild gultone dersom du utsetter det for mye varme. Grått og hvitt hår mangler som nevnt pigmenter, og sol og varmeskade kan derfor ha en negativ effekt på grå hårfarge. Det er viktig at du alltid bruker en varmebeskyttende spray før du utsetter håret ditt for varme. Min anbefaling er silikonfrie Thermal Shield™ Heat Protectant. Dette gjelder selvfølgelig både om du har grått hår eller ikke, men er ekstra viktig for de med en grå hårfarge. Dersom du er mye ute i solen burde du bruke et beskyttende hodeplagg som en hatt eller solkrem for håret. Vår Sun Defense Hair Mist inneholder noe UV-beskyttelse for personer med grått eller lyst hår generelt.

5 måter du kan rocke grått hår på

Føler du deg klar til å omfavne grått hår i all sin prakt snart? Her er i så fall noen tips til hvordan du kan starte å rocke din nye stil:

1. Lær deg de beste frisyrene

Ettersom grått hår blir raskere tørt kommer du nok til å oppleve at du ikke lenger kan ha din vanlige frisyre da det mest sannsynlig vil legge seg annerledes. Håret kan begynne å oppføre seg på en ny måte, og du må finne det som nå funker for ditt hår.

Det finnes mange flinke frisører der ute som virkelig kan klippe og style grått hår. For å ta best mulig vare på en ny grå hårfarge burde du la frisøren jobbe med håret ditt, og ikke mot det. Det finnes mange frisyrer som gjør at håret trenger mindre oppmerksomhet fra deg, og jo mindre du trenger å jobbe og style håret ditt, jo sunnere er det for håret.

2. Prøv striper

Alle sitt hår er forskjellig, og noen blir raskere grå enn andre. Noen får en grå hårfarge relativt raskt når det først begynner, og for andre kommer grått hår gradvis. Dersom du striper håret litt når det vokser ut vil dette være mye mer flatterende og kan faktisk få frem sølvfargen i grått hår på en helt annen måte.

3. Riktige produkter er viktig

Grått hår er finere og tynnere enn pigmentert hår og man må kanskje jobbe litt hardere enn man er vant til for å få et fyldig hår. Et volumprodukt du kan ha i ved hårrøttene dine kan være helt utrolig for grått og hvitt hår, og gi et skikkelig løft til håret. Et produkt som virkelig gir håret ditt alt det fortjener er Volume Wizard™ Hair Powder. Les mer om hvordan hårpudder fungerer her.

Ettersom grått hår også raskere blir tørt blir det også raskere krusete, spesielt i tuppene. En fuktighetsgivende olje som kan redde håret ditt er Split Fix™ Hair Oil. Denne oljen vil roe og temme lokkene dine så du kan oppnå et glansfullt grått hår.

4. Fukt er din beste venn

Jeg kan ikke få sagt dette nok. Fuktighet, fuktighet, fuktighet! Alle sitt hår, grått, hvitt, eller farget, trenger fukt for å holde seg sunt. Du kan oppnå et glatt, skinnende og fuktig hår ved å bruke Split Fix™ Hair Mask en gang i uken. Dette er en intens fuktighetsgivende maske som vil gjøre underverker for håret ditt. Jeg anbefaler også å bruke en hårolje som en leave-in behandling til håret ditt ved behov.

5. Riktig klær og sminke er prikken over i’en på stilen

Fargen på håret ditt har mye å si på hvilke fargetoner du burde bruke og som vil se bra ut på deg. Det er mulig du får en liten åpenbaring om at fargene du er vant til å bruke ikke vil være like komplimenterende for tonene dine lenger.

Grått hår har innimellom en tendens til å få huden din til å se mer blass ut enn normalt. Det er klart at når grått hår begynner å komme skjer det også andre ting med kroppen din ofte, og man må hele tiden tilpasse seg for å finne det som passer en selv!

Farger som kan friske opp huden din igjen er fine blusher i eksempelvis varm fersken, rosa eller gull-toner for å få frem gløden din igjen. Det samme gjelder for leppefargen din. Bruk varme farger for å lyse opp huden din og komplimentere den grå hårfargen din.

Når det kommer til klær ser vi at juveltoner fungerer supergodt sammen med grått og hvitt hår, men også generelt til personer med blondt hår (med grå striper). Farger som lilla, fuksia, smaragdgrønn og kongeblå er utrolig flotte og rike farger. Jeg sier ikke at man må gå for sterke farger dersom man ikke er vant til det, og nøytrale farger vil også fungere fint. For de med blondt hår med grå striper i det kan også pastellfarger fungere veldig bra.

Du kan selvfølgelig ha på deg akkurat det du ønsker å føle deg komfortabel i, og dette er kun tips og triks jeg har samlet sammen for å få overgangen til et skinnende flott og grått hår enklest mulig for deg. Det er bare å prøve seg frem og finne ut hva som får deg til å stråle.

Dersom du bærer de grå lokkene dine med stolthet, kommer du uansett til å være vakker. Jeg håper artikkelen har hjulpet deg litt på veien mot å omfavne ditt naturlige hår, og ønsker deg masse lykke til med forvandlingen din!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Hårbørste med naturbust eller svinebust vs. myk vegansk hårbørste?

  Hårbørste med naturbust eller svinebust vs. myk vegansk hårbørste?

 • Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

  Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

 • Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

  Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

 • 20 fine halvlange frisyrer fra korte bob-frisyrer til lob-frisyrer

  20 fine halvlange frisyrer: Fra korte bob-frisyrer til lob-frisyrer

 • 15 Frisyrer for kort hår for kvinner + Enkle stylingtips

  15 Frisyrer for kort hår for kvinner + Enkle stylingtips

Se alle artikler