Hair Porosity Guide: Har du high eller low porosity hair?Se alle artikler

Hair Porosity Guide: Har du high eller low porosity hair?

De fleste kjenner til hvilken hårtype de har: rett, krøllete eller bølgete. Men vet du egentlig hva din hair porosity er? Det er viktig med en forståelse av din hair porosity, også kalt hårporøsitet, da dette kommer til å endre hvordan du bør ta vare på håret ditt, slik at håret alltid føles og ser fantastisk ut. Jeg har satt sammen en guide for deg, og kommer til å gå gjennom hvert porøsitetsnivå, hvordan du kan finne ut hva din hair porosity er, og de beste produktene for hver type.

Mange bruker håret som en uttrykksform. Kanskje du rocker bohemske bølger, en rett midtskill eller voluminøse, spretne krøller. Vi bruker mye tid på å finne de rette produktene til vår hårtekstur, som de beste produktene for krøllete hår eller en gjenopprettende hårmaske for å bekjempe frizzy hår. Men det er et viktig element vi ofte overser: hair porosity.

Jeg har alltid visst at håret mitt er tykt, grovt og bølgete, men når jeg fant min hair porosity endret det fullstendig hvordan jeg tok vare på håret mitt. I denne artikkelen skal jeg gå gjennom de forskjellige porøsitetstypene, hjelpe deg og identifisere din hair porosity og gi deg tips om produkter og hårpleie som passer til ditt porøsitetsnivå, så du kan få håret du alltid har drømt om.

Er du klar for et helt nytt syn på håret?

Innholdsfortegnelse

Hva er hair porosity?

Hair porosity er hårets evne til å trekke til seg og holde på produkter, næringsstoffer og fuktighet. Nivået av porøsitet er hovedsakelig bestemt av genene dine, som påvirker den generelle formen og størrelsen på hårkutikula. Hvert hårstrå har et beskyttende, ytre lag av kutikula med små overlappende keratinflak, også kalt skjellag, som åpnes og lukkes for å slippe inn og forsegle fuktighet. For noen er disse lagene små, og åpnes og lukkes fort for å slippe inn og holde på fuktigheten, mens for andre er disse lagene mer åpne og utsatte.

Hva er hair porosity?

Hvordan dine hårkutikula fungerer påvirker din hair porosity. Ytre faktorer har også en påvirkning på dette. Hvis du for eksempel påfører varme vil lagene i kutikula åpnes, og kaldt vann vil få det til å lukkes. Det første steget for å finne ut hvilke produkter som faktisk vil virke best i ditt hår er å finne ditt nivå av hair porosity, lavt, middels eller høyt.

Hva er low porosity hair?

Hvis du har low porosity hair, eller lav porøsitet i håret, er dine hårkutikula veldig tette. Det gjør det vanskelig for håret å trekke til seg nok fuktighet. Dette er noen tegn på at du kanskje har low porosity hair:

 • I hår med lav porøsitet trekker ikke produkter godt inn, og produktet blir liggende utenpå håret
 • I hår med lav porøsitet legger vanndråper seg oppå håret når du dusjer
 • I hår med lav porøsitet er det vanskeligere å få håret helt vått når du dusjer
 • I hår med lav porøsitet tar det lang tid før håret tørker (det kan ta over 8 timer)

Selv om low porosity hair bruker lenger tid på å tørke enn middels eller high porosity hair, kan det ha sine fordeler. Low porosity hair er oftere sterkere, mer glansfullt og det ser sunnere ut enn high porosity hair, fordi hårkutikula ligger flatt. Du vil også sjeldnere oppleve slitte tupper, hvis du ikke bruker mye varme i håret.

Hvis du har low porosity hair er lettvektsprodukter din beste venn når det kommer til vask og styling. Når du skal velge produkter for low porosity hair burde du se etter fuktighetsbevarende midler som glyserin, da dette vil hjelpe til å trekke fuktigheten inn i håret. Unngå produkter med tunge oljer og smør (som sheasmør), da disse produktene vil bli liggende utenpå håret, tynge det og få det til å se fett ut.

Hva er high porosity hair?

Hvis du har high porosity hair, eller porøst hår, som meg, vil vann og produkter effektivt bli absorbert inn i håret, men håret vil ikke klare å holde lenge på fuktigheten. Dette er fordi kutikula i high porosity hair har mer åpne skjellag med større mellomrom. Dette er noen tegn på at du kanskje har high porosity hair:

 • Et porøst hår absorberer vann og andre fuktighetsgivende produkter raskt
 • Et porøst hår vil oftere knekke av, bli skadet og få slitte tupper
 • Et porøst hår føles krusete/frizzy og tørt
 • Et porøst hår lufttørker raskt

High porosity hair kan være genetisk eller oppstå som et resultat av skade fra en kjemisk prosess som hårfarging/bleking, eller varmeverktøy. Mitt råd er å legge til en dypt fuktighetsgivende leave-in conditioner og en styrkende proteinkur for håret i hårpleierutinen din for å gjenopprette fuktighet, styrke hårstråene og forhindre fremtidig skade.

Hva er medium porosity hair?

Hvis du har medium porosity hair, gratulerer! Dette er den hellige gral av hair porosity. I middels, eller normal, hair porosity er hårkutikula glatte, og skjellaget er jevnt og ikke for tettpakket eller spredt ut. Det vil si at fuktighet enkelt slipper inn i hårstrået, men håret klarer også å holde godt på fuktigheten, så håret holder på næringsstoffer over en lengre periode.

Slik vet du at du er velsignet med en normal hair porosity:

 • Et normalt porøst hår er enkelt å style, det holder godt på frisyrer og krøller i timevis
 • Et normalt porøst hår tar godt til seg farge som ikke forsvinner raskt
 • Et normalt porøst hår ser sunt, glansfullt og glatt ut
 • Et normalt porøst hår tar ikke for lang tid å tørke

Medium porosity hair krever ikke like mye vedlikehold, men husk at porøsiteten kan endres over tid. Unngå skadelige kjemikalier eller varmeskade slik at du kan beskytte din perfekte porøsitet!

Produktene for din hair porosity

Vi vet at genetikk spiller en stor rolle i om du har low porosity hair eller high porosity hair, og det kan ikke endres så enkelt. Men en god hårpleierutine skreddersydd for ditt porosity nivå kan hjelpe til å forbedre håndterbarheten til håret ditt, og gjøre det sunnere, mer glansfullt og glatt.

Men før du gjør om hele hårpleierutinen din er det viktig at du er sikker på om du har low, medium eller high porosity hair. Jeg har en hair porosity test du enkelt kan utføre hjemme for å finne din hair porosity, og velge produktene best tilpasset dine behov.

Hair porosity test

Hair Porosity Test

Du kan enkelt finne din hair porosity hjemme i egen stue, ved å utføre «flytetesten». Denne hair porosity testen er rask og ukomplisert:

Vask håret og skyll godt ut alle produkter og rester. Når håret er skinnende rent og tørt plukker du ut et hårstrå og legger det i et glass vann. Hvis håret flyter på toppen har du low porosity. Hvis hårstrået raskt synker til bunn har du med stor sannsynlighet high porosity hair. Hvis hårstrået ligger å flyter midt i vannet og sakte flyter nedover er det mest sannsynlig en middels eller normal porosity.

Er du enda ikke sikker? Det finnes et par andre hair porosity tester du kan gjøre hjemme. Trekk et hårstrå mellom fingrene dine og kjenn hvordan det føles. På grunn av lukkede hårkutikula vil low porosity hair kjennes glatt. High porosity hair har åpne kutikula som kjennes grovere å dra gjennom fingrene. For å være helt sikker finnes det en tredje hair porosity test. Her skal du rett og slett bare lufttørke håret. Jo raskere det tørker, desto høyere hair porosity har du. High porosity hair er som regel helt tørt på et par timer, og low porosity hair kan ta over 8 timer før det blir helt tørt.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

4 tips til hårpleie for low porosity hair

Hvis du har utført en hair porosity test som viser at du har low porosity hair er det på tide å se på produktene du burde bruke for håret. Fra balsam uten proteiner til renseshampoer, dette er de beste tipsene og produktene for low porosity hair:

Bruk balsam uten proteiner

Low porosity hair holder på fuktighet bedre enn andre, og krever derfor mindre proteiner enn high porosity hair. For mye proteiner kan få håret til å se flatt, matt og tørt ut, og kan gjøre at håret enklere brekker. Jeg anbefaler en balsam uten proteiner, for eksempel Grow Perfect™ Conditioner, som enkelt trenger inn i håret og ikke legger igjen mye produktrester. Tips: tynn ut balsamen i vann og gjør håret helt vått før du påfører balsamen. Dette gjør at mest mulig fuktighet får trengt inn i hårkutikula.

Velg lette, fuktighetsgivende ingredienser

Nøkkelordet her er lettvekts. Produkter med tunge oljer og smør vil ikke klare å trenge ordentlig inn i håret, men vil heller tynge det ned og etterlate håret flatt og fett. Når du velger produkter for low porosity hair, gå heller for fuktighetsgivende ingredienser som glyserin eller Aquaxyl™, et stoff utvunnet fra sukker som gir en intens (men lett) fuktighet til hår, hud og hodebunn.

Tilfør forsiktig varme for å åpne kutikula

Når du påfører balsam, bruk også forsiktig varme for å åpne skjellaget i håret. Dette kan du gjøre med en steamer, varmehette eller tørkehette. Hvis du ikke har noe av dette kan du også dekke håret med en dusjhette etter du har påført balsamen for å bygge opp litt varme.

Bruk en renseshampoo

I low porosity hair kan det ofte bygge seg opp mye produktrester. Det tette skjellaget forhindrer at fuktighet og produkter trekkes ordentlig inn i håret, så det blir liggende som en hinne over hårstråene i stedet. En renseshampoo, eller clarifying shampoo, uten sulfater, som Scalp Delight™ Detox Scrub hjelper til med å åpne kutikula for å slippe inn fuktighet samtidig som det fjerner fett, smuss og oljer som har lagt seg i håret og hodebunnen.

5 gode produkter for low porosity hair

Det er viktig å bruke gode produkter i low porosity hair for at håret skal føles sunt, friskt og hydrert. Jeg anbefaler å begynne med en lettvekts shampoo og balsam som ikke tynger ned håret. Grow Perfect™ Duo er en av favorittene mine. Disse inneholder effektive, men lette ingredienser som styrker hårstråene og beskytter dem mot fremtidig skade. En daglig hårolje, som Moisture Hero™ Hair Oil, kan også hjelpe til å tilføre fuktighet til low porosity hair som trenger ekstra pleie. Dette produktet er 100% naturlig og inneholder seks næringsrike oljer som gir intens fuktighet uten å etterlate håret fett.

En pre-shampoo behandling Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm kan hjelpe til å skape en barriere mellom shampoen og håret ditt, slik at shampoen ikke tørker ut håret helt. Produktrester er også et vanlig problem for de med low porosity hair, så det er viktig med en god hodebunns detox. Scalp Delight™ Bundle er en skånsom rens og skrubb som tilfører næring til hodebunnen og fjerner talg og produktrester effektivt så håret føles friskt og rent.

Hvis du trenger en ekstra dose fuktighet anbefaler jeg en næringsrik leave-in behandling, som the Split Fix™ Leave-In Conditioner. Denne lette, silikonfrie sprayen tilfører etterlengtet fuktighet, næringsstoffer og antioksidanter til håret så det føles mykt og sunt. Husk at produkter for low porosity hair skal være næringsrikt, fuktighetsgivende og lettvekts.

Hvordan ta vare på high porosity hair

Håret mitt er tykt, tørt og svært porøst, og mister fuktighet raskt. Riktig produkter for high porosity hair som mitt trenger en ingrediensliste fullpakket med næringsrikt smør og oljer som tilfører mye fuktighet.

Andre viktige produkter for et high porosity hair er leave-in conditioners og sealers som hjelper til å lukke fuktigheten inn i håret. Gjenoppbyggende proteiner er også viktig, ettersom high porosity hair trenger ekstra proteiner for å lukke fuktigheten inn i håret lengre.

Det er viktig at du bruker en varmebeskytter før du tørker håret eller bruker andre varmeverktøy for å beskytte hårstråene mot skade. Når du vasker håret er det også viktig å unngå varmt vann, da det kommer til å åpne skjellaget enda mer. Bruk heller lunkent vann eller skyll håret i kaldt vann etter en deep conditioner for å hjelpe håret med å holde på fuktigheten, for en myk, glansfull finish.

De beste produktene for high porosity hair

Jeg har grove, tørre hårstrå, så jeg er alltid ute etter de mest effektive produktene for high porosity hair. Etter min erfaring er det viktig med en shampoo og balsam uten sulfater. Moisture Hero™ Duo inneholder ikke sulfater, og renser skånsomt (uten å strippe!) håret for oljer, slik at et tørt og krusete hår får den svært etterlengtede fuktighets-boosten. Som nevnt ovenfor er en av de viktigste produktene for high porosity hair en intensiv proteinbehandling, som Protein Repair™ Hair Mask, for å forsterke hårkutikula og redusere skade.

Det er også viktig å bruke en fuktighetsgivende shampoo og balsam innimellom. Moisture Hero™ Shampoo og Moisture Hero™ Conditioner er spesielt utformet med svært fuktighetsgivende plantestoffer og hydrolyserte proteiner som oppfrisker og reparerer super porøst, tørt hår. Hvis du har krøllete, porøst hår vil Curl Crush™ Bundle, Curl Crush™ Duo og Curl Crush™ Co-Wash gi deg alt du trenger for å forvandle krusete, flokete krøllet til et glansfulle, myke, definerte og sunne krøller.

Sist men ikke minst, en varmebeskytter. Dette er et produkt du bare må ha hvis du har high porosity hair. Thermal Shield™ Heat Protectant er lettvekts og silikonfri, og beskytter håret mot skade, å brekke og krus. Et par spray av denne fuktighetsgivende sprayen vil gi nok produkt.

Tips for medium porosity hair

Medium porosity hair er det enkleste å håndtere. Porøsitetsnivået er åpent nok til at fuktighet slipper inn, men lukket nok til at håret klarer å holde på fuktigheten og næringsstoffene.

Hvis du er så heldig at du har et velbalansert medium porosity hair kan du bruke de fleste produkter og få et godt resultat. Du kan fint bruke ingredienser som rike smør og oljer, i likhet med de som har high porosity hair, eller lettvekts sprayer og clarifying shampoer som de med low porosity hair må bruke.

Slitte tupper kan være et problem for alle hårtyper, også for de med medium porosity hair, så det kan være lurt å bruke en shampoo og balsam uten sulfater, som Split Fix™ Duo. Dette vil hjelpe til å bekjempe skade og slitte tupper, og gjenopprette et sunt fuktighetsnivå. Du kan bruke en mer intensiv behandling en gang i uken, som Split Fix™ Hair Mask som hjelper til å styrke håret og fremme en sunn hårvekst.

Hvordan beskytte din hair porosity?

I denne artikkelen har jeg anbefalt de beste produktene for low porosity hair, det du ikke klarer deg uten med high porosity hair og alt imellom. Hvis du trenger en ekstra boost er det bare å følge disse gylne reglene for å beskytte din hair porosity:

Når jeg lærte å ta riktig vare på mitt high porosity hair endret det fullstendig utseende på håret mitt. Jeg håper du opplever den samme forvandlende effekten.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

 • Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

  Tips til styling av krøllete hår: Slik får du frem naturlige krøller

 • Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

  Krøllekrem eller krølleskum? Her er de 5 beste fordelene

 • Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

  Hva er The Curly Girl Method? Slik kommer du i gang med metoden

 • Hårgelé for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

  Hårgele for krøller: Hvordan få sprettende og definerte krøller

Se alle artikler