Tørr hodebunn? 10 tips for å bli kvitt en tørr og kløende hodebunnSe alle artikler

Tørr hodebunn? 10 tips for å bli kvitt en tørr og kløende hodebunn

Føler du ofte at du klør i hodebunn? De fleste av oss har opplevd kløe i hodebunn eller hodebunnsproblemer av et eller annet slag på et tidspunkt i livet. Flass, tørr hodebunn, sopp eller kanskje til og med psoriasis? Uansett hva problemet er, kan vi nok være enige om at en irritert hodebunn kan føre til bekymring, men heldigvis trenger ikke behandlingen være så komplisert.

En kløende hodebunn er aldri godt, men det finnes heldigvis flere tips og triks du kan prøve ut for å behandle en tørr hodebunn.

Hvis du vil lære mer om hva som forårsaker kløe i hodebunnen og mine beste tips og behandlinger for en tørr hodebunn (for eksempel hva som er best shampoo for tørr og kløende hodebunn eller hvilke ingredienser du burde være på utkikk etter) er det bare å fortsette og lese. Jeg kommer også til forklare forskjellen på om kløe i hodebunnen er forårsaket av flass eller tørr hodebunn.

Innholdsfortegnelse

Hva er en kløende hodebunn?

Hodebunnen din består av hud, og kan begynne å klø på samme måte som resten av huden på kroppen din. Mye av det som får den vanlige huden din til å klø, kan også bidra til at hodebunnen begynner å klø: skifte av årstider, kosthold, allergier osv. Det finnes likevel et par andre ting som kan forårsake kløe spesielt i hodebunn (jeg kommer tilbake til dette).

Symptomene på tørr hodebunnen

Det største symptomet på en tørr hodebunn er selvfølgelig kløe! Hvis du føler at du ofte klør deg i hodebunn kan det være du lider av tørr hodebunn. Det finnes til og med noen med kløende hodebunn som har rapportert at de klør seg i hodebunn i søvne! Et annet stort symptom på tørr hodebunn er hud som flaker av, noe som er grunnen til at tilstanden ofte forvirres med flass.

Hvorfor har jeg kløe i hodebunnen?

En kløende hodebunn oppstår når den naturlige balansen av fuktighet i hodebunn blir forstyrret. Det finnes mange grunner til at dette kan skje:

 • Alder. Når vi blir eldre produserer huden vår mindre naturlige oljer, og huden blir derfor naturlig tørrere.
 • Hormonelle endringer. Hormonelle endringer, slik som (overgangsalderen), kan gjøre huden tørrere og du vil merke at du begynner å klø mer.
 • Stress. Stress skaper en betennelsesreaksjon som kan føre til en kløende hodebunn. Stress kan også trigge reseptorene i huden som gjør at du føler du stadig må klø deg, helt uten at du har tørr hud. Prøv å redusere stressnivået i livet ditt med for eksempel meditasjon, yoga eller ved å skrive dagbok.
 • Genetikk. Hvis en av (eller begge) foreldrene dine har tørr hud er det en større sannsynlighet for at du også har det.
 • Endring i temperatur eller skiftende årstider. Dette er den vanligste årsaken til tørr hodebunn spesielt på vinteren. Store endring i temperatur (som kald luft ute og varm luft inne) kan tørke ut huden.
 • Dårlig kosthold. Hvis du ikke får i deg riktig næring kan du ende opp med en kløende hodebunn.
 • Røyking. Røyking forårsaker betennelse som tørker ut huden, som kan føre til tørr hodebunn.
 • Luftforurensning. Luftforurensning er også en kilde til betennelse, og du kan oppleve en tørr og kløende hodebunn.
 • Allergier og irritasjon. En tørr hodebunn kan komme av allergier på noe du har spist eller en ingrediens i produktene du bruker. Noen av de vanligste ingrediensene i diverse hårprodukter kan faktisk irritere huden og være årsaken til kløe i hodebunnen.

Er kløende hodebunn grunn til bekymring?

Hvordan kan du vite om du kun har en tørr hodebunn, eller om den kløende hodebunn faktisk er tegn på større underliggende problemer?

Hvis du klør så mye i hodebunn at du begynner å utvikle sår er det på tide å bestille seg en legetime.

Andre tegn på at det kan være lurt å ta en telefon til fastlegen din er tørre, flakete flekker i hodebunn. Dette er tegn på at du har underliggende problemer som flass, eksem eller psoriasis i hodebunnen.

Forskjellen på flass eller tørr hodebunnFlass eller tørr hodebunn

( a. Flass, b. Tørr hodebunn)

La oss ta en nærmere titt på flass, som ofte forveksles med en tørr hodebunn. Hvordan kan du vite om den kløende hodebunnen din er forårsaket av flass eller tørr hodebunn? Dette er forskjellen:

 • Flass eller tørr hodebunn – forskjell #1 Tørr hodebunn er forårsaket av mangel på sebum i hodebunn, mens flass er forårsaket av for mye sebum. Sebum er oljen talgkjertlene dine skiller ut, og har som funksjon å smøre hud og hår. Denne typen flass er forårsaket av seboreisk eksem. Andre tegn på seboreisk eksem er oljete, rød og skjellende hud.
 • Flass eller tørr hodebunn – forskjell #2: Flass oppstår ofte som en reaksjon på en soppinfeksjon, mens tørr hodebunn ofte kommer som en reaksjon på miljø og livsstil.
 • Flass eller tørr hodebunn – forskjell #3: Flakene som faller av ved flass er ofte større enn de som faller av ved tørr hodebunn. Flass er i tillegg ofte oljete og gulaktige, mens flak fra tørr hodebunn ofte er tørre og hvite.

Hvis du mistenker at du lider av flass eller tørr hodebunn, er det ofte mulig å behandle det hjemme ved å bruke et produkt utviklet for dette problemet, for eksempel en antimikrobiell shampoo mot flass som Instant Relief™ Dandruff Shampoo. De to produktene nedenfor er veldig bra for flass og irritert hodebunn og anbefales på det varmeste.

De viktigste ingrediensene for tørr hodebunn

Hvis du sliter med tørr hodebunn finnes det noen grep du kan ta selv. Så hva er faktisk de beste behandlingene mot tørr hodebunn? De beste behandlingene mot tørr hodebunn burde inneholde en eller flere av disse ingrediensene:

Aloe Vera

Aloe vera ekstrakt er bevist å hjelpe mot betennelse i huden takket være beroligende enzymer, karbohydrater og plantesteroler det inneholder.

Theobroma kakaosmør

Theobroma cacao seed butter, også kjent som kakaosmør, er en av de beste behandlingene mot tørr hodebunn. Kakaosmør er naturlig rikt på fettsyrer som gir fuktighet til hodebunn. Kakaosmør skaper i tillegg en beskyttende barriere som hjelper til å holde på fuktigheten og hindre en kløende hodebunn.

Olea europaea fruktolje (olivenolje)

På samme måte som kakaosmør, har olea europaea fruktolje (bedre kjent som olivenolje) en sterkt fuktighetsgivende effekt. Olivenolje er naturlig rik på vitamin A og E, og hydroksytyrosol som virker betennelsesdempende.

Kolloidalt havremel

Hvis du har hatt vannkopper har du kanskje allerede vært borti de beroligende egenskapene til kolloidalt havremel. På samme måte som kolloidalt havregryn lindrer kløe til vannkoppene vil det også lindre en kløende hodebunn.

Acai-ekstrakt

Takket være det høye innholdet av antioksidanter, plantesteroler, vitaminer, mineraler og fettsyrer er acai sett på som supermat. For kløe i hodebunnen vil acai tilføre helbredende og reparerende egenskaper. Acai-ekstrakt vil også hjelpe til å beskytte en kløende hodebunn mot videre irritasjon.

Blåbærekstrakt

Blåbærekstrakt har sterke betennelsesdempende og fuktighetsgivende egenskaper, noe som er grunnen til at det er på listen over de beste ingrediensene mot en tørr hodebunn.

10 gode vaner for en sunn hodebunn

Enten du ønsker å roe en tørr hodebunn eller hindre at en kløende hodebunn oppstår i utgangspunktet finnes det noen vaner du burde begynne å følge for å forsikre deg om at du klarer å opprettholde en sunn hodebunn full av fuktighet.

1. Tilfør fuktighet

Tilfør fuktighet

La oss ta det viktigste først, gi hodebunnen din en skikkelig behandling med Instant Relief™ Scalp Spray! Denne oppfriskende behandlingen inneholder naturlige, økologiske ingredienser som beroliger og gir næring til en kløende hodebunn. Den fjerner effektivt skjellende hud, roer irritasjon og hjelper til å gjenopprette den optimale fuktighets- og pH-balansen i hodebunnen.

2. Bruk shampoo som ikke irriterer hodebunnen

Bruk shampoo som ikke irriterer hodebunnen

Det er viktig å bruke en shampoo for tørr og kløende hodebunn som ikke inneholder ingredienser som sulfater, som kan irritere hodebunnen. Hvis du sliter med kløe i hodebunnen er det viktig å bruke en shampoo for tørr og kløende hodebunn som faktisk tilfører rikelig med fuktighet og er fri for sulfater. En god shampoo er Split Fix™ Shampoo. Denne shampoo vil ikke bare forbedre en tørr og kløende hodebunn, men også gi næring til håret ditt med økologiske planteekstrakter og oljer. Hint: vi har også en formula spesielt tilpasset tynt hår og krøllete hår

3. Ikke vask håret for ofte

Ikke vask håret for ofte

Selv om du bruker en spesiell shampoo for tørr og kløende hodebunn vil du likevel kunne oppleve en tørr hodebunn hvis du vasker håret for ofte. De fleste vil merke at å vaske håret to til tre ganger i uken holder i massevis. Hvis du trener og svetter mye kan det hende du trenger å skylle gjennom håret oftere.

Selv om en naturlig tørrshampoo kan hjelpe deg med å bli kvitt fett hår mellom hver hårvask, kan det være greit å tenke på at tørrshampoo faktisk ikke er en shampoo. Det betyr at produktet faktisk ikke fjerner fett og møkk fra håret.

4. Dropp unødvendige stylingprodukter

Hårspray, voks, tørrshampoo og volumpulver. Listen er over stylingprodukter er lang. De fleste produktene i denne kategorien består av kjemiske ingredienser, og vil over tid hope seg opp i håret, etterlate hår og hodebunn tørr, og resultatet er en tørr og kløende hodebunn. Disse produktene er stort sett umulige å vaske ut av håret med en vanlig shampoo.

Heldigvis finnes det alternative produkter for deg som vil ha hold og volum i håret, men uten de kjedelige bivirkningene. Se etter de økologiske og naturlige alternativene på markedet, som Final Touch Hair Spray og husk at det enkle er ofte det beste.

5. Skru ned temperaturen

Skru ned temperaturen

Å ta en varm dusj er noe av det deiligste som finnes (spesielt på vinteren)! Det er likevel utrolig skadelig og uttørkende for huden din. Når du vasker håret kan det være greit å gå for lunkent eller litt varmt vann i stedet. Det føles kanskje ikke like deilig, men huden vil takke deg for det.

6. Skrubb hodebunnen

Skrubb hodebunnen

En kombinasjon av produkter, døde hudceller og sebum kan bygge seg opp i hodebunn og skape irritasjon ved å tette hårsekkene. Løsningen er å skrubbe hodebunnen for å fjerne alle rester, og la hårsekkene puste!

En av de beste behandlingene for hodebunnen er Scalp Delight™ Detox Scrub. Denne sertifiserte økologiske skrubben er laget med rispulver, som skånsomt skrubber vekk ekstra smuss og hjelper mot kløe i hodebunnen. Samtidig får du de lindrende egenskapene til aloe vera, peppermynteolje, havreekstrakt, blåbærekstrakt og acai som virker beroligende på en kløende hodebunn og tilfører potente antioksidanter. For best resultat kan du bruke den sammen Scalp Delight™ Scalp Massage Brush, etterfulgt av Scalp Delight™ Detox Conditioner.

7. Prøv noen effektive oljer

Prøv noen effektive oljer

Hvis hodebunnen din er ekstra tørr kan du også ofte oppleve et tørt hår. Hodebunn produserer sebum som skal gi fuktighet til håret og beskytte det mot tørrhet. Hvis hodebunnen din ikke produserer nok sebum kan det få store konsekvenser for håret. For å sørge for at håret også får nok fuktighet kan det være fordelaktig å bruke en oljebehandling, som Moisture Hero™ Hair Oil. Denne fuktighetsgivende oljen er formulert med seks plantebaserte oljer og sheasmør-estere som alle inneholder vitaminer og sunne fettsyrer for å gi næring og fuktighet til tørt hår og hodebunn.

8. Sov deg til en sunnere hodebunn

Sov deg til en sunnere hodebunn

De fleste av oss sover med et putetrekk i bomull, men det er faktisk ikke det idelle valget for hud og hår. Hvorfor? Bomull har grove fibre som drar i huden og tørker den ut over natten. Resultatet? Kløe i hodebunnen!

Jeg anbefaler å prøve Silky Bamboo Pillowcase som er laget med myke og glatte bambusfibre som ikke irriterer og gir kløe i hodebunnen. Bambus har i tillegg antibakterielle og soppdrepende egenskaper. Hvis den kløende hodebunnen din er forårsaket av en soppinfeksjon kan det med andre ord faktisk hjelpe å bytte til et putetrekk i bambus.

Tips: match med Silky Bamboo Duvet Cover. De kommer i 8 forskjellige farger!

9. Næring fra innsiden

Næring fra innsiden

Som jeg har nevnt tidligere kan et dårlig kosthold være årsaken til en kløe i hodebunnen. For å få en sunnere hodebunn anbefaler jeg å spise måltider med naturlige ingredienser, såkalt ren mat, med et spesielt fokus på magre proteiner, sunne fettsyrer og masse frukt og grønt.

Håreksperter anbefaler spesielt å få i seg rikelig med betennelsesdempende omega-3 fettsyrer som du får gjennom laks, sardiner og linfrø. Fettsyrer forbedrer hudens fuktighet fra innsiden, og er en god behandling mot kløe i hodebunnen.

Matallergier kan også være en av årsakene til at du opplever betennelse i huden. Noen opplever at gluten eller melkeprodukter kan være årsaken til blant annet eksem. Hvis du mener dette kan være en årsak til at du opplever en tørr og kløende hud kan det være lurt å kontakte legen din.

For å være sikker på at du får i deg alt du trenger for en sunn og næringsrik hodebunn kan det være en idé å vurdere et kosttilskudd, som for eksempel Hair Formula Gummies for Women. Dette kosttilskuddet er laget med gode ingredienser som jod, vitamin B12 og vitamin E som vil bidra til en sunn hodebunn. De er i tillegg laget med kun helt naturlige ingredienser, så du kan være trygg på at de er gode for deg! Det finnes også for menn.

10. Drikk mer vann

Drikk mer vann

Vann, vann og mer vann! Noe av det beste du kan gjøre for å behandle en tørr hodebunn er å få i deg nok væske. Huden din bruker vannet du drikker til å holde seg hydrert og elastisk. Hvis du ikke drikker nok vann er det ikke rart du opplever en tørr hodebunn. I følge NHI er det anbefalt å drikke ca. 6 til 8 glass med vann hver dag.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Hårtap og kløe i hodebunnen

Som nevnt tidligere er en tørr og kløende hodebunn et veldig vanlig problem som kommer i perioder av ens liv. Det samme kan sies om en rekke andre problemer med hår og hodebunn, inkludert hårtap. Visste du at hårtap og tørr, irritert hodebunn kan knyttes sammen? Hårtap kan være et direkte resultat av at hodebunnen ikke trives. Midlertidig hårtap kan øke hvis du har infeksjoner i hodebunnen eller eksem, men også problemer med tørr hodebunn. Kvaliteten av hodebunnen din er nemlig alfa og omega for å kunne vokse et sunt og fyldig hår.

Opplever du hårtap i forbindelse med en tørr og kløende hodebunn, kan du nå puste lettet ut. En dyptgående behandling kan nemlig hjelpe på symptomene og håret ditt vil vokse fint og sunt tilbake, når problemet behandles. 

Jeg håper du har lært alt du trenger om hva som forårsaker tørrhet og kløe i hodebunnen, og de beste behandlingene mot det, som for eksempel hva som er den beste shampooen for tørr og kløende hodebunn og hva som er årsaken bak kløe i hodebunnen!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Flass i hodebunn? 6 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

  Flass i hodebunn? 7 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

 • Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringråd

  Psoriasis i hodebunnen: Symptomer, behandling og kjerringråd

 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

Se alle artikler