Silke eller bambus sengetøy: Hvilket sengetøy er best?Se alle artikler

Bambus eller silke sengetøy: Hvilket sengetøy er best?

Hvis du leter etter et luksuriøst sengesett som er skånsomt mot hud og hår, i tillegg til at det er godt for miljøet, burde du velge bambus- eller silkesengetøy. Men hvilket alternativ er faktisk det beste?

Silke og bambus sengesett er de beste alternativene om du er opptatt av sunt hår og hud. Men hva gjør egentlig disse stoffene så unike? Jeg skal i denne artikkelen gå gjennom vanlige stoff i sengetøy, og hvordan de måles opp mot et silke og bambus sengesett. Du får også vite hva som faktisk er det absolutt beste sengetøyet.

Innholdsfortegnelse

5 vanlige materialer i sengesett

1. Lin

Lin er et slitesterkt materiale laget av fibrene til linplanten. Avhengig av typen lin kan materialet ha en røff tekstur som kan være skadelig for hår og hud.

2. Bomull

Bomull er et av de mest populære materialene i sengetøy, og det kommer i flere former. Bomull kan absorbere mye av oljen og fuktigheten som produseres av huden, noe som kan tørke ut huden og etterlate håret krusete.

3. Polyester

Polyester er laget av et syntetisk materiale. Dette materiale har en dårlig pusteevne, og kan irritere sensitiv hud. Det er i tillegg et dårlig alternativ om du vil tenke på miljøet.

4. Silke

Silke sengetøy er et mykere alternativ til bomull og polyester, og er laget av silkeormer. Det er mykt og luksuriøst i følelsen, og hjelper til å forhindre skader fra friksjon i hår og hud.

5. Bambus

Bambus er laget fra bambusskudd, og er et pustende, mykt materiale som hjelper til å regulere temperaturen.

Hvorfor velge silke- eller bambussengetøy?

silke- eller bambussengetøy

I motsetning til andre materialer er bambus og silke sengetøy:

Allergivennlig

Bambus og silke er bestandig mot støv og mugg. Dette hjelper til å forhindre allergiske hudreaksjoner.

Friksjonvennlig

Silke og bambus sengetøy hjelper til å redusere skade fra friksjon på grunn av den myke teksturen i stoffet.

Fuktighetsbevarende

Silke og bambus absorberer ikke fuktigheten fra hår og hud på samme måte som bomull. Stoffene kan faktisk hjelpe til å bevare fuktigheten gjennom natten, slik at huden ikke føles tørr når du våkner.

Pustende

Bambus og silke sengetøy har mindre tetthet i stoffer enn andre materialer. Dette betyr at de er luftigere enn andre stoffer.

Temperaturregulerende

Både bambus- og silkesengetøy virker avkjølende og hjelper til å regulere kroppstemperatur. Dette kan hjelpe deg med nattesvette! Ettersom stoffene hjelper til å regulere temperatur vil de også holde deg varm på kalde vinterkvelder.

Luksuriøst

I motsetning til bomull og polyester er bambus og silke sengetøy et mer luksuriøst valg. Det er glatte, myke og bærekraftige materialer som ofte er laget etter en høyere standard.

Strykefri

Fibrene i silke og bambus stoffer rynker ikke like lett som andre stoffer, så du trenger ikke å finne fram strykejernet eller steameren etter vask.

Slitesterkt

Bambus og silke sengetøy er slitesterke og holder lenge. De naturlige fibrene er sterke, og kan vare mye lenger enn andre stoffer ved riktig behandling.

Antibakterielt

Silke og bambus sengetøy er antibakteriell og antifungal. De holder også mindre på fuktighet, og er derfor også muggresistent.

Hvem er silke eller bambus sengetøy for?

Hvem er silke eller bambus sengetøy for

Alle kan bruke bambus- og silkesengetøy, men for noen kan det være spesielt fordelaktig. Det gjelder for:

De med sensitiv hud

Hvis du har irritert hud vil du kunne nyte godt av bambus- og silkesengetøy. Polyester vil på den andre siden være mer skadelig for huden.

De som vil ha luksus

Hvis du vil ha et sengetøy som både føles og ser luksuriøst ut er silke og bambus sengetøy riktig valg. Stoffene er myke, sterke, og bedre for hår og hud enn andre materialer. Som en bonus vil ikke sengetøy i bambus tømme lommeboken din!

De som blir for varm når de sover

Pleier du å bli varm i søvne? Må du ofte snu dynen og puten for å finne «den kalde siden» for å få sove? Da er silke og bambus sengetøy riktig valg for deg. Det er luftige stoffer som hjelper til å regulere kroppstemperatur.

De med allergi

Hvis du er allergisk eller sensitiv for støv eller mugg er det ikke det beste valget å gå for sengetøy i polyester eller bomull. Silke og bambus sengetøy er hypoallergene, altså allergivennlige alternativer.

De med krusete, tørt eller skadet hår

Tørt og krusete hår kan være vanskelig å jobbe med. Her kan et bytte til bambus eller silke sengetøy være til stor hjelp. Ettersom disse stoffene ikke absorberer olje, hjelper de faktisk til å holde på fuktigheten og redusere krus i håret.

Hvis du har skadet hår vil den myke teksturen i silke og bambus hjelpe mot friksjonsskader. Hvis du er ute etter flere måter du kan reparere et skadet hår på har vi en guide over hvordan du kan hindre hår som knekker.

De med krøllete hårtyper

De med krøllete og grove hårteksturer kan ofte oppleve at håret brekker, blir krusete eller ikke får nok fuktighet. Sengetøy i bambus eller silke vil hjelpe til å holde på krøllenes struktur gjennom natten, samtidig som det holder på fuktigheten i håret. Er du nysgjerrig på flere hårpleie-tips til krøllete hår? Her er de beste produktene for krøllete hår.

De med tørr hud

I likhet med fordelene for tørt hår har også silke og bambus sengesett gode fordeler for de som sliter med tørr hud. Stoffene hjelper til å holde på fuktigheten i huden gjennom natten.

Hvordan lages silke sengetøy?

I motsetning til andre sengetøymaterialer som er laget fra planter er silke sengetøy laget av silkeorm. Når silkeorm lager en kokong for å forvandle seg til en møll, vever de seg inn i et nett av silketråder de produserer. Hver silkeorm kan produsere en silketråd som er opp mot 1600 meter.

Når silkeormen er dekket av kokongen vil en silkeormoppdretter koke silkeormen for å ta livet av den, og smelte limet som holder sammen silketråden i kokongen. Så tvinner de forsiktig ut råsilken. Når de har samlet rundt ti tråder med råsilke spinner de silken sammen for å skape en sterk tråd.

Det har de siste årene vært strid i innhøstingen av silke, ettersom det involverer avlivning av tusenvis av larver kun for noen få tråder. Organisasjoner som PETA har av denne grunnen gått ut og bedt forbrukere om å ikke kjøpe silke.

Hvordan lages bambus sengetøy?

Hvordan lages bambus sengetøy

I motsetning til silke sengetøy er bambus sengetøy plantebasert. Bambusskudd høstes, kuttes i mindre deler og knuses til en masse. Bambusen senkes så ned i en væske, som natriumhydroksid, som bryter ned bambusen til cellulose.

Når bambusfibrene lages kan de spinnes til forskjellige stoffer. Det er fem forskjellige former av bambusstoffer:

1. Bambusviskose (eller bambus rayon)

Bambus rayon og viskose er to typer halvsyntetisk bambus. Viskose og rayon blir ofte omtalt om hverandre, avhengig av hvor det lages.

Bambusviskose og rayon lages ved å kjemisk behandle bambus cellulose med giftige kjemikalier, som karbondisulfid. Disse giftige kjemikaliene, som karbondisulfid, er giftig ved eksponering ved inhalasjon for mennesker.

2. Bambus Modal

Bambus modal er laget på lignende måte som bambusviskose, i tillegg til en prosess hvor materiale strekkes for å gjøre det lettere og mykere.

3. Bambus lyocell

Bambus lyocell er laget fra regenererte cellulosefiber, som bambusviskise, men bruker ikke skadelige kjemikalier i prosessen. Bambus lyocell er mer miljøvennlig, ettersom det ikke krever like mye vann i produksjon, og gir lavere utslipp.

4. Bambus lin

Dette er en type bambus-lin, og har de samme negative egenskapene som vanlig lin. Det er ofte grovere og skrapete i stoffet, og må strykes da det raskt blir rynkete.

5. Bambus-bomull blanding

En bambus-bomull blanding består av rundt 60-70% bambus rayon, og 30-40% bomull. Det er ofte ikke like mykt som andre bambusstoffer, og mindre bærekraftig.

Hairlust Silky Bamboo Duvet Covers lages av 100% Bamboo Lyocell®. Det er bærekraftig, men går likevel ikke utover mykheten i stoffet. Det inneholder ingen giftige stoffer, krever mindre energi og vann til produksjon av stoffet, og opprettholder den myke følelsen lenge. Det er også laget i henhold til OEKO-TEX Standard 100. Sengetøyet i bambus kommer i 8 forskjellige farger, så det passer til alle!

Vil du ha et fullt bambus sengesett? Prøv også vårt silkemyke bambus putetrekk! Er du nysgjerrig på forskjellen mellom bambus og silke putetrekk? Vi har en artikkel om forskjellene, og hvorfor bambus putetrekk er bedre!

Hvordan vaske bambus- og silkesengetøy

Hvordan vaske bambus- og silkesengetøy

Bambus sengesett kan normalt vaskes i maskinen, men prøv å unngå for varmt vann og en sterk spinnsyklus. Silky Bamboo Duvet Covers kan vaskes i maskinen på 30 grader på et skånsomt program.

Silke sengetøy må ofte håndvaskes eller har andre spesielle instrukser. Noen merker kan ha silke som kan vaskes på skånsomme program i maskinen. Generelt kan de ikke vaskes med andre stoffer. Hvis du har silkesengetøy i 100% silke må dette ofte vaskes for hånd for å beskytte silkefibrene mot skade.

Fordeler og ulemper ved silke og bambus sengetøy

Bambus og silke dynetrekk har like fordeler, men hva gjør dem forskjellige? Her er noen fordeler og ulemper for bambus og silke dynetrekk:

Fordeler ved silke sengetøy

  • Luksuriøst - Silke sengetøy er et godt etablert luksus materiale. Silke dynetrekk har lenge blitt brukt som et statussymbol, og bambus sengetøy er fortsatt et relativt nytt konsept.

Ulemper ved silke sengetøy

  • Prisen - På grunn av måten silke lages på har silke dynetrekk en høyere prislapp.
  • Skjørt – Silke er en av de mest delikate og skjøre stoffene. De får lett flekker, og fibrene kan skades ved for høye eller lave temperaturer.
  • Vanskelig å vaske – Silke dynetrekk må ofte vaskes for hånd. Silkefibre kan lett skades, og avhengig av merket kan silke ofte ikke maskinvaskes.
  • Revner lett – Nevnte jeg at silke er delikat? Silke kan raskt revne, og det er vanskelig å reparere.
  • Falmede farger – Silke dynetrekk kan miste mye av de vibrante fargene om de utsettes for høye temperaturer. Det kan være umulig å få frem glansen i stoffet når det har blitt borte.

Fordeler ved bambus sengetøy

  • Dyrevennlig - Ettersom sengetøy i bambus er plantebaserte blir ikke dyr skadet i prosessen.
  • Lettstelt – Bambus sengesett trenger ikke å håndvaskes. Det kan enkelt vaskes i vaskemaskinen!
  • Rimelig luksus – Bambus sengetøy er dyrere enn normale sengetøy stoffer som bomull, men billigere enn silke.
  • Slitesterkt – Sengetøy i bambus holder lenger enn skjør silke.

Ulemper ved bambus sengetøy

  • Litt mindre mykt – Sammenlignet med silke sengetøy er ikke bambus like mykt. Men det er ikke langt unna! Men noen syns kanskje silke kan bli litt vel glatt.

Konklusjon: Bambus er bedre enn silkesengetøy

Bambus sengesett er et bedre alternativ enn sengesett av silke. Begge stoffene har like fordeler, men bambus er vinneren i et par kategorier.

Hvorfor bambus vinner over silke:

  • Det kan vaskes i vaskemaskinen
  • Det er billigere
  • Det er vegansk og cruelty-free
  • Det er mer holdbart

Jeg anbefaler likevel å være oppmerksom på typen bambusstoff som blir brukt, som nevnt ovenfor. 100% bambus lyocell er absolutt den mykeste og mest bærekraftige typen av bambus.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Andre bambus hårprodukter

Jeg håper denne artikkelen har gitt deg en bedre innsikt i bambus vs. silkesengetøy, og at du har bestemt deg for å gi sengetøy i bambus en ekte sjanse!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
  • De beste produkter for krøllete hår: Alt du må vite

    De beste produkter for krøllete hår: Alt du må vite

  • Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

    Frizzy hår: 9 enkle metoder for å få orden på tørt og krusete hår

  • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

    Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  • De 8 beste milde shampoene med lav pH - Alt om hårets og hudens pH

    De 8 beste milde shampoene med lav pH - Alt om hårets og hudens pH

  • 6 Beste fuktighetsgivende balsamer for tørt hår

    Beste balsam for tørt hår: De beste ingrediensene og de du bør unngå helt

Se alle artikler