Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?Se alle artikler

Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

Tørrshampoo er et av de mest populære hårproduktene, og det er ikke uten grunn. En såkalt dry shampoo frisker raskt opp håret mellom hårvaskene. Den siste tiden har det imidlertid vært spørsmål rundt tørrshampoo med aerosol, og hvilken effekt dette har på miljø og helse. Heldigvis finnes det både trygge og naturlige alternative tørrshampoer. Fortsett å lese for å lære mer.

Jeg husker første gang jeg hørte om tørrshampoo, eller dry shampoo. Jeg vokste opp med fint, rett hår som måtte vaskes hver dag for å ikke bli flatt og oljete. Når jeg fant ut at det var noe som het tørrshampoo endret det alt. Men det tok ikke lang tid før jeg fant ut at det er mange forskjellige typer tørrshampoo der ute, og noen inneholder faktisk ingredienser som kan være skadelig.

Hvis du har funnet denne artikkelen er du kanskje en som deler mine bekymringer rundt dette. Hvis du er på utkikk etter en naturlig tørrsjampo som både er bra for håret, hodebunnen og miljøet, har du kommet på rett sted. I denne artikkelen skal vi snakke om hva tørrsjampo-pulver er, hva som er den beste tørrshampoo og hvordan du best kan bruke en tørrshampoo.

Innholdsfortegnelse

Hva er tørrsjampo?

Dry shampoo, eller tørrsjampo, er et produkt som bruker stivelse, leire eller pulver for å fjerne olje i hår og hodebunn. En tørrsjampo er et supert produkt hvis du vil forlenge tiden mellom hårvaskene, eller hvis du trenger en rask oppfriskning mellom hver vask.

Tradisjonelt har tørrsjampo kommet i aerosol spraybokser med en drivgass som sprayer produkter inn i håret.

Men nå har det kommet nye tørrshampoer på markedet som utfordrer den tradisjonelle sprayen. Tørrsjampo-pulver inneholder ikke drivgass, men drysses i stedet på (vi kommer tilbake til riktig påføring av tørrsjampo senere i artikkelen). Men vær oppmerksom på at pulver tørrsjampoer skiller seg fra andre hårpulver.

Fordeler og ulemper med tørrsjampo

Uavhengig av om du bruker tørrsjampo-pulver eller den mer tradisjonelle sprayen finnes det noen fordeler og ulemper det kan være greit å vite om.

Fordeler

Fordeler
 • Tørrsjampo gjør at håret umiddelbart ser fresht ut, noe som er spesielt hjelpsomt for oss med en fet eller oljete hodebunn.
 • Tørrsjampo frisker opp håret mellom hårvaskene som kan hjelpe til å beskytte håret mot å tørke ut.
 • En god tørrsjampo gir fylde og volum til flatt og oljete hår.
 • Tørrsjampo er praktisk og enkelt å bruke (men det er noen triks til hvordan du kan få best nytte av tørrshampoo-pulveret).
 • Tørrsjampo er perfekt når du er på farten og ikke har tid til å vaske håret, eller når du ikke har tilgang på vann til hårvasken (for eksempel ute på reise eller telttur).

Ulemper

Ulemper

 • Avhengig av hvilken formel og påføringsteknikk du bruker kan tørrsjampo legge igjen mye produktrester i håret og hodebunnen. Dette kan være spesielt synlig i mørkt hår (Vår «How to guide» til påføring av tørrsjampo kan hjelpe med dette problemet).
 • Tørrsjampo med aerosol er skadelig for miljøet. Den gode nyheten er at du kan bruke et tørrsjampo-pulver for å forhindre dette.
 • Tørrsjampo med aerosol kan være utrygt å bruke for helsen. Et tørrsjampo-pulver kan løse dette problemet.

Er tørrsjampo skadelig?

Som nevnt tidligere kan aerosol-produkter ha noen ulemper. En aerosol dry shampoo i en sprayflaske med drivgass kan være skadelig for miljøet grunnet flyktige organiske forbindelser eller VOC (Volatile Organic Compounds) og klimagasser, som hydrofluorkarboner (HFC). Disse stoffene bidrar til luftforurensning og kan negativt påvirke ozonlaget, miljø og helse. Bokser med aerosol kan i seg selv også bidra til forsøpling, og potensielt lekke skadelige kjemikalier om de ikke destrueres rett.

Tørrsjampo med aerosol kan også være skadelig for mennesker grunnet innholdet av giftige kjemikalier, som benzen. Benzen kan føre til økt risiko for helseproblemer. Å puste inn benzen fra aerosol spraybokser eller andre giftige kjemikalier fra hårprodukter kan også føre til en økt risiko for luftveisproblemer og generell velvære.

I 2022 testet Valisure, et uavhengig laboratorium, 148 produkter fra forskjellige merker. De fant at 70% av de testede aerosol tørrsjampoene inneholdt giftig benzen. Dette førte til at mange av produktene ble trukket fra butikker, og at mange kunder (inkludert meg!) sluttet å bruke aerosol tørrsjampo.

Heldigvis finnes det gode alternativer, så ikke ta bekymringene om fett hår på forskudd! Den enkle løsningen er et tørrsjampo-pulver utviklet med færre, renere og mer naturlige ingredienser. Disse trygge tørrsjampoene gjør jobben like bra, men er tryggere for deg og miljøet.

Hva er naturlig tørrsjampo-pulver?

I likhet med tradisjonelle tørrsjampoer bruker også tørrsjampo-pulver absorberende ingredienser, som kaolinleire, for å fjerne overflødig olje fra hår og hodebunnen. Den største forskjellen er at trygg tørrsjampo enten kommer i bokser du skal drysse produktet ut av, pumpeflasker eller løst pulver du kan gre gjennom håret.

Dette gjør at påføring av tørrsjampo-pulver krever en litt annen påføring enn en normal spray. Hvis du aldri har brukt et tørrshampoo-pulver før har vi skrevet ned alt du trenger å vite her.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Det beste tørrshampoo-pulveret

De beste tørrshampoo-pulverene inneholder følgende:

1. Naturlige, aktive ingredienser

Ingredienser som kaolinleire og tapiokastivelse har naturlige absorberende egenskaper som blir kvitt overflødig talg og olje, og hjelper til å friske opp håret og hodebunnen. Det er hemmeligheten bak de rensende effektene til tørrsjampo.

2. Beroligende ingredienser

Beroligende ingredienser

En oljete hodebunn kan være et tegn på tørr eller irritert hodebunn. Betennelsesdempende og fuktighetsgivende ingredienser, som aloe vera eller havreekstrakt, kan bidra til en sunnere hodebunn i lengden.

3. Praktisk forpakning

Praktisk forpakning

Jeg applauderer selskaper som lager tørrsjampo-pulver, men alle forpakninger er ikke like praktiske. Mange tørrshampoo-pulver ligger løst, noe som kan gjøre påføringen vanskeligere og mer tidkrevende. Hvis du ønsker en trygg tørrsjampo og målet er å spare tid på hårstylingen trenger du et produkt som er raskt og effektivt å påføre.

4. Parfymefri

Parfymefri

Hvis du har sensitiv hud eller allergier, er det en fordel å se etter tørrshampoo-pulver uten parfyme. Dette vil hjelpe til å redusere risikoen for irritert hud eller allergiske reaksjoner.

5. Vegansk og trygt

Det er alltid fordelaktig å velge en tørrshampoo som er vegansk og ikke inneholder silikoner, parabener, mineralolje eller talkum. Da kan du være tryggere på at produktet er etisk og tryggere for miljøet, og at du ikke vil oppleve produktrester, tørrhet i hodebunnen og potensielt andre skadelige bivirkninger som kan komme av ingredienser i tradisjonell dry shampoo. Veganske produkter er i tillegg laget uten animalske produkter og er ikke dyretestet, så du kan føle deg bedre om produktene du velger.

Den beste tørrshampoo

Den beste tørrshampoo er etter min mening Refresh Powder™ Dry Shampoo. Denne naturlige tørrsjampoen inneholder ikke aerosol, er øko-vennlig og reisevennlig. Den trygge tørrsjampoen bruker tapiokastivelse og kaolinleire for å absorbere overflødig talg uten å tørke ut hodebunnen. Tørrshampoo-pulveret inneholder i tillegg beroligende og fuktighetsgivende aloe vera og havreekstrakt som hjelper til å lindre en irritert hodebunn. Refresh Powder™ Dry Shampoo passer alle hårtyper, fra rett til krøller. Den er i tillegg uten sulfater, silikoner, parabener og mineraler. Derfor er dette, etter min mening, den absolutt beste tørrshampoo!

Hvordan bruke tørrshampoo-pulver

Hvis du kun har brukt tørrsjampospray tidligere, vil du merke at tørrshampoo-pulver er litt annerledes. Men ta det med ro, det er fortsatt veldig enkelt! Slik bruker du et tørrshampoo-pulver:

 1. Vri på lokket for å få frem dysen.
 2. Sikt applikatoren mot hårrøttene, og hold flasken rundt 10 cm fra hodebunnen.
 3. Klem flasken for å få ut den naturlige tørrsjampoen, og fokuser spesielt på oljete områder. Påfør pulveret ved hårfestet, i hårskillen og i luggen. Dette er områder som ofte ser spesielt oljete ut.
 4. Massér den naturlige tørrsjampoen inn i røttene og la produktet virke i minst et minutt for å se at magien begynner å virke.
 5. Børst gjennom håret med en hårbørste av bambus for å fordele produktet jevnt og fjerne eventuelle rester. Du kan også fjerne eventuelle rester med en kald innstilling på hårføneren.

Vanlige feil ved bruk av tørrsjampo

Føler du naturlig tørrsjampo ofte legger igjen rester i håret? Dette er de vanligste feilen jeg ser folk gjøre når de bruker et tørrshampoo-pulver:

Du overlapper

Det er viktig å ikke bruke for mye dry shampoo på samme sted. Dette kan føre til mye produktoppbygging og gjøre at håret ser matt og møkkete ut – det motsatte av det du vil tørrsjampo skal gjøre! Husk at du kommer langt med å bruke lite produkt med en naturlig tørrsjampo.

Du børster ikke håret

Husk å alltid børste gjennom håret for å fordele produktet jevnt. Det vil også hjelpe deg med å fjerne ekstra produktrester fra tørrsjampoen.

Du vasker ikke håret nok

Selv om en naturlig tørrsjampo kan hjelpe deg å forlenge intervallene mellom hver hårvask, er det likevel viktig å vaske håret regelmessig. Hvis du bruker en naturlig tørrsjampo ofte burde du bruke en rensesjampo for å være sikker på at du fjerner alle hårprodukter godt. Jeg anbefaler Scalp Delight™ Detox Scrub som bruker plantebaserte ingredienser for å skrubbe vekk produktrester, talg og smuss, og etterlater hodebunnen ren og sunn. Les artikkelen vår om de beste rensesjampoene for å lære mer om den beste måten å rense håret på.

Andre naturlige hårprodukter

I tillegg til en naturlig tørrsjampo anbefaler jeg også å legge til disse naturlige hårproduktene i hårpleierutinen din for et sunt hår og en sunn hodebunn:

Mineral Clay Wax

Dette 100% naturlige stylingproduktet gir ekstra tekstur og hold til håret, og matt finish. Mineral Clay Wax er en perfekt blanding av hårvoks og hårleire. Dette produktet er spesielt bra for dem med kort hår, men alle kan fint bruke det.

Thermal Shield™ Heat Protectant

Hvis du bruker varmeverktøy til å style håret, som rettetang eller hårføner, er det viktig med en god varmebeskytter! Varme kan tørke ut håret, etterlate det skadet og gjøre at hårstråene breker. Thermal Shield™ Heat Protectant er en økologisk sertifisert og silikonfri varmebeskytter med gode plantebaserte ingredienser som hjelper til å beskytte håret mot skade. Bruk produktet hver gang du bruker varme i håret.

Ocean Water Sea Salt Spray

Denne lette, fuktighetsgivende sprayen er min favoritt for å oppnå sexy strandbølger i håret. Ocean Water Sea Salt Spray passer perfekt til dagene du ikke orker å style håret, men ønsker en rufsete, enkel frisyre. Den økologisk-sertifiserte blandingen tilfører volum, tekstur og fylde i alle hårtyper.

Final Touch Hair Spray

Dette er ikke hårsprayen moren din vokste opp med! Final Touch Hair Spray er en hårspray uten aerosol som inneholder naturlige ingredienser for å skape et usynlig, langvarig hold i håret. Jeg elsker at produktet også gjør håret glansfullt og reduserer krus.

En trygg tørrsjampo er nødvendig i alle sunne, gode, vedlikeholdsfrie hårpleierutiner. Hvis du bruker de beste tørrshampoo riktig kan du alltid være sikker på at håret ser fantastisk ut, selv mellom hårvaskene! Det betyr mindre skade på håret, en sunnere hodebunn, og mer tid å bruke på deg selv!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Flass i hodebunn? 6 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

  Flass i hodebunn? 7 måter å bli kvitt flass i håret en gang for alle

 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

Se alle artikler