Hvordan unngå fett hår og irritert hodebunn? Her får du løsningen!Se alle artikler

Hvordan unngå fett hår og irritert hodebunn? Her får du løsningen!

Hvordan unngå fett hår og irritert hodebunn? Hvis du har problemer med fett hår og fet hodebunn, vet du hvor mange daglige bekymringer det kan gi deg. Det klør, det ser fett ut og du føler deg konstant litt ukomfortabel og uflidd. Heldigvis er det nok av gode råd å hente. Jeg gir deg svaret på hvorfor hodebunnen din ser ut som den gjør, og så får du alle mine beste tips for hvordan du kan unngå fett hår en gang for alle.

Fett hår kan være litt av et mareritt, er du ikke enig? Du må konstant minne deg selv på å ikke ta for mye i håret, du irriterer deg over produktrester og flass i hodebunnen, og kanskje du til og med er blitt nødt til å innføre en fast rutine på hårvaskingen for å holde det i sjakk. Det å finne en noenlunde grei frisyre for skjule en fet og irritert hodebunn kan fort ta lang tid, og etter et par timer ender du likevel opp med et flatt og kjedelig hår. Og la oss være ærlige - fett hår føles liksom ikke særlig fresht. Heldigvis er det råd og hente og her får du alle mine beste råd om "hvordan man unngår fett hår og irritert hodebunn".

Innholdsfortegnelse

Hva er det egentlig som forårsaker fett hår?

Hvis du er en av mange som til daglig sliter med en hodebunn i ubalanse - en fet eller irritert hodebunn, som etterlater håret flatt og uhåndterbart, nærmest rett etter at det blitt vasket. Da forstår jeg godt at tålmodigheten din med fet hodebunn er i ferd med å renne ut. Tro meg, jeg har selv vært der! En unormalt fet eller irritert hodebunn kan forårsakes av flere ulike faktorer, hvor noen av de hyppigste er:

Økt produksjon av talg:

Mange steder på kroppen har vi små talgkjertler, som oftest er forbunnet med hårsekkene i huden. Når man opplever at man har fett hår eller fort får fet hud i f.eks. t-sonen i ansiktet, er det fordi talgkjertlene produserer mer talg, også kalt sebum. Talg er en oljeaktig substans, som består av fett og døde fettproduserende celler, og talg har det smarte formål å beskytte huden og håret mot å tørke ut og sørge for at hverken hår eller hud blir skjørt og revner. Ikke nok med dette - talgen som produseres kan også beskytte huden mot vekst av mikroorganismer som f.eks. sopp i hodebunnen og hjelpe med å opprettholde hudens eller hodebunnnens naturlige balanse.

I mange år har jeg drevet med sport på et høyt nivå, og når man trener flere timer hver dag, er trangen for å vaske håret oftere enn man burde, også mye større. Problemet for meg var at hodebunnen min dermed også produsert mer talg og olje enn gjennomsnittet, nettopp for å beskytte huden og kompensere for den uttørkende virkningen av hyppig vask med shampoo.

Men en irritert hodebunn og et fett hår er jo ikke noe positivt, så selv om talgproduksjonen i huden er til for at beskytte huden, kan det for mange være et stort problem i hverdagen.

Hvor ofte du vasker håret:

Hvor ofte du vasker håret

Hvis du har en tendens til å få fett hår fort, kan det være en god idé å gjennomgå hårrutinen din, og overveie hvor ofte du vasker håret.

Er du, som meg, typen som vasker håret stort sett hver dag, eller går du gjerne 1-2 dager mellom hver hårvask? Når man sliter med fett hår, kan det føles som en nødvendighet å vaske håret minst 1 gang om dagen (eller enda oftere!), for å holde en fet og irritert hodebunn i sjakk, fjerne all overflødig talg og forbedre hårets utseende. Det man dog ikke nødvendigvis tenker over er at overdreven hårvask virker uttørkende på huden i hodebunnen og forstyrrer dens naturlige balanse. Når man fjerner alle hårets naturlige oljer alt for ofte, må hodebunnen nemlig kompensere for å unngå å tørke ut, og det gjør den best ved å produsere ekstra mye talg. Dermed ender du i en ond sirkel med fett hår og et enda større behov for å vaske håret eller bruke harde mattende stylingprodukter, som kun ender med å gjøre det verre for din allerede irriterte og fete hodebunn. Alt i alt, gjør du bare problemet med fett hår verre, jo oftere du vasker håret.

Det kan i starten virke som et urimelig krav for folk som sliter med en fet og irritert hodebunn, men et første trinn for å unngå fett hår kan være å kutte litt ned på hyppigheten av hårvasker, og sørge for at det alltid går minst 1-2 dager mellom hver hårvask. Etter få uker burde hodebunnen så smått begynne å produsere mindre talg som den naturlige balansen gjenopprettes. Det kan ta litt tid å venne seg selv og hodebunnen til å bli vasket sjeldnere, og overgangen kan virkelig være vanskelig. Men til slutt, når hodebunnen er i balanse, og du har sagt farvel til problemer med fett hår, er det absolutt verdt det.

Hårtypen din:

På samme måte som hyppigheten av hårvasker kan ha innflytelse på om du får fett hår, kan hårtypen din også spille en betydelig rolle for hvor fet hodebunnen blir. Fett hår har nemlig en tendens til at være et større problem for folk med tynt, glatt hår, da de naturlige oljer og sebum, som produseres i hodebunnen og resulterer i et fet hodebunn, har lettere for å bevege seg ut langs hårstråene og få håret til å klistre seg sammen og se fett og oljete ut.

En kjapp måte å unngå fett hår - når man ikke kan vaske håret så ofte som før - kan være å krølle håret eller få frem hårets naturlige krøller, hvis du da er så heldig å ha noen krøller gjemt der inne et sted. De naturlige oljene, som dannes i en fet og irritert hodebunn, kan nemlig ha vanskeligere for bevege seg ned av håret og ut mot tuppene, hvis håret har en mer krøllete struktur. Derfor er det også oftere et problem for folk med krøller, at de får tørt og krusete hår fremfor fett hår. Selv om å trylle frem noen krøller ikke permanent kan fjerne problemet med fett hår, så kan det hvert fall maskere fett hår mellom hårvaskene.

Produktene du bruker:

Hvordan unngå fett hår, spør du? Noen produkter kan faktisk forårsake fet og irritert hodebunn, så dette skal du faktisk være oppmerksom på! Shampoo og balsam med veldig mange fuktighetsgivende ingredienser, som f.eks. arganolje, er nok ikke det beste for fett hår. Det er best å holde seg til en shampoo og balsam som inneholder lette og naturlige ingredienser. I tillegg kan det være til stor hjelp å også inkludere en dyprensende, sulfatfri shampooskrubb, som Scalp Delight™ Detox Scrub, i hårpleierutinene dine! Denne shampoo for fett hår kan brukes ukentlig for å fjerne akkumulerte rester av overflødig talg og produktrester som ofte tetter hårsekkene i fet hodebunn.

I tillegg kan stylingprodukter som hårspray, hårgele og mousse få tynt, flatt hår til å virke mer fett, så hvis du vil unngå fett hår, anbefaler jeg å holde deg unna disse produktene når det er mulig! I stedet anbefaler Grow Perfect™ Thickening Spray som gir øyeblikkelig beroligende fuktighet til en kløende hodebunn, og forbedrer sirkulasjonen for å optimalisere hårsekkenes funksjon og vekst. I tillegg gir den øyeblikkelig volum til flatt og kjedelig hår. En 3-i-1 løsning for hodebunnen!

Senere i artikkelen vil jeg gi deg mine beste tips for en rekke behandlingstips, enkle frisyrer og effektive produkter som kan hjelpe deg med å få styr på en fet hodebunn og som kan forfriske hodebunnen. Et av disse innovative produktene er Refresh Powder Dry Shampoo, en tørrsjampo basert på 99% naturlige ingredienser, som frisker opp hodebunnen din på et blunk, slik at håret fremstår som nyvasket og deilig! Så les videre hvis du vil ha noen flere tips for fet hår.

Livsstilen din:

Det kan kanskje virke litt fjernt, at faktorer som kosthold, søvnkvalitet og stressnivå kan ha en innflytelse på din hverdag med fett hår og en overproduksjon av talg i hodebunnen. Men det gir vel egentlig mening at en overdose av fritert og fettholdig kost, stressnivåer som suser opp og ned eller Netflix-maraton til langt på natt ikke er spesielt godt for hverken kroppen eller hjernen - og heller ikke problemer med fet og irritert hodebunn.

Et godt (og enkelt) sted å starte i kampen mot å unngå fett hår og en irritert hodebunn i ubalanse er å introdusere flere hår-boostende matvarer til din daglige kost. Det kan være nøtter, frø, grove korn, frukt, bær, grønnsaker og spinat. Disse såkalte "superfoods" inneholder en masse gode vitaminer og mineraler, som kan hjelpe kroppen med å vedlikeholde håret, og til og med hjelpe hodebunnen med å selvregulere og normalisere overproduksjonen av talg i et fett hår. Noen av de vitaminene og mineralene som er viktigst for kroppens vedlikeholdelse av håret er: sink, biotin, silika og vitaminene A, B, C, D og E.

Sist men ikke minst er det viktig at du får nok søvn hver eneste natt og undersøker gode rutiner og måter for å minimere mengden av stress i hverdagen. I bunn og grunn kan en kløende eller irritert hodebunn i ubalanse eller en tendens til unormale nivåer av fett hår være et tegn på at det er noe annet galt i kroppen eller med ens livsstilen. Derfor vil det aldri skade å overveie hvor i ens daglige rutiner man kan introdusere noen sunnere, mindre stressende vaner, litt ekstra pleie og forhåpentligvis til slutt også færre bekymringer over fett hår!

Et sunt hår og en hodebunn i balanse krever en all-round innsats. Så husk både indre og ytre hårpleie.

Hvordan unngå fett hår? Her er løsningene

Naturlige midler

Noen ganger kan et godt gammelt kjerringråd, i kombinasjon med de riktige hårpleieproduktene, hjelpe deg å unngå fett hår for godt. Her får du tre av de beste hjemmebryggede tipsene som kan roe ned en irritert hodebunn og besvare spørsmålet: hvordan unngår man fett hår? - uten at det skal koste allverden:

1. Aloe vera

Du er sikkert allerede godt kjent med hvordan aloe vera kan gjøre mirakler nærmest uansett hvordan det brukes. Når solbrent hud skal reddes etter en alt for lang sommerdag (med litt for sterk sol). Aloe vera er virkelig en livredder når du vil unngå røde prikker. Men visste du at vidundermiddelet, aloe vera, også er supereffektivt til å behandle fet og irritert hodebunn, så du faktisk kan unngå fett hår? Ved å bruke aloe vera som en hårkur vil det kunne berolige og pleie en irritert hodebunn, tilføre naturlig fukt og hjelpe deg med å fjerne produktrester, som kan ha skyld i fett hår.

Siden aloe vera er så effektiv ingrediens med gode kjølende og antiinflammatoriske egenskaper for en fet eller irritert hodebunn, er det også økologisk aloe vera i de fleste av Hairlusts produkter til ytre hårpleie, som shampoo, balsam og hårkur. Du kan lese mer om de primære, aktive ingrediensene som Hairlust bruker i deres produkter. Det er virkelig noen interessante ingredienser i blant dem.

Fremgangsmåte: Rør ut en god klatt med aloe vera gelen til den får en mykere konsistens. Deretter kan du påføre aloe vera gelen i håret som en hårmaske. La den virke i 10-20 minutter før du skyller den ut. Dette kan gjentas 1 gang i uken.

2. Eplecidereddik

Mange har allerede fått øynene opp for at eplecidereddik kan brukes til mer enn bare salatdressinger og som smakstilsetning i matlagingen. Med gode egenskaper for å forbedre fordøyelsen, bekjempe magesyre, styrke immunforsvaret, regulere blodtrykket, senke forhøyet blodtrykk, rense & avgifte kroppen, hjelpe med vekttap, bekjempe dårlig ånde og bekjempe akne, er eplecidereddik mye mer enn bare eddik. Men dette er ikke alt denne vidunder-eddiken kan. Den kan nemlig også hjelpe deg med å bekjempe og unngå fett hår og pleie en fet og irritert hodebunn. Prøv evt. å gi håret en god rens med eplecidereddik 1-2 ganger i uken, for å minimere og fjerne produktrester og gjenopprette hodebunnens naturlige pH-nivå. Da vil du høyst sannsynlig kunne se gode resultater på en irritert hodebunn og kunne minimere fett hår på en enkel og billig måte.

OBS: Sørg for å tynne ut eddiken med gode mengder vann før den påføres i hodebunnen. Du kan evt. følge denne oppskriften, som passer godt til de fleste typer hår. Dersom du sliter mye med fett hår og hodebunn kan du gradvis tilføye en smule mer av eddiken, til du finner det blandingsforholdet som passer best til deg og ditt hår. Det skal nemlig en smule mer eplecidereddik til hvis du gjerne vil behandle hodebunnen og unngå fett hår.

Oppskrift & fremgangsmåte: Ha 1 kopp vann (ca. 250 ml) og 2 spiseskje økologisk eplecidereddik (ca. 30 ml) i en sprayflaske og rist godt før bruk. Spray det i håret ditt, med fokus på hodebunnen, etter vask med shampoo og evt. balsam. Masser det godt inn i hodebunnen, så du sikrer at det er godt fordelt, la det virke et par minutter og skyll deretter grundig. Du behøver ikke være nervøs for om håret vil lukte av eddik etterpå, da duften burde forsvinne når håret tørker.

3. Rosmarinolje

En av de mest allsidige naturlige ingrediensene der ute, rosmarinolje er ekstremt praktisk for å håndtere fett hår. De kraftige egenskapene kan bidra til å lindre kløe, stoppe overflødig oljeproduksjon og redusere betennelse rundt hårsekkene. Selv de med sensitiv eller sår hodebunn kan kjenne fordelene med en rask behandling med rosmarinolje.

Fremgangsmåte: Bruk Scalp Delight™ Detox Scrub, som kombinerer både rosmarinolje og mynteolje. Denne forfriskende hodebunnskrubb renser og eksfolierer hodebunnen i dybden, slik at du blir kvitt alle akkumulerte rester og overflødig naturlig fett du sliter med en gang for alle.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Få i deg vitaminene dine

Et annen tips til hvordan å unngå fett hår, er å passe på å få i deg den riktige mengden vitaminer. I tillegg til å vedlikeholde et sunt kosthold fullt av vitaminrike matvarer, kan det være lurt å få i seg den daglige dosen med hårvitaminer, for å forbedre den generelle kvaliteten av hodebunnen og gi nytt liv til slitne hårstrå. På denne måten kan du også unngå fett hår og irritert hodebunn.

Jeg anbefaler å se etter kosttilskudd som inneholder vitamin B6 og sink. I tillegg til å holde kroppen sunn ved å forsterke immunforsvaret, kan disse vitaminene også hjelpe med å eliminere fett hår og irritert hodebunn ved å regulere produksjonen av oljer rundt hårsekkene.

De fleste kosttilskudd for håret inneholder også biotin, som ofte forbindes med sunt og langt hår. Våre Hair Formula Tablets for Women og Gummies (som også finnes for menn) inneholder alle disse ingrediensene - og enda flere - for å styrke hårets generelle kvalitet!

Stylingtips for fett hår og irritert hodebunn

Avhengig av hårtypen din, kan måten du styler håret på faktisk ha innvirkning på hvor fett håret ser ut. Prøv disse enkle tipsene neste gang du styler håret, og merk hvordan du kan unngå fett hår - enkelt!

Velg produkter uten silikon

Produkter som inneholder silikon kan gi en midlertidig glans og fylde til håret, men på lang sikt er det absolutt ikke verdt det. Om du allerede har fett hår fra før av, kan produkter med silikon gi et enda mer fett og oljete utseende - det motsatte av det du vil ha når du allerede sliter med fett hår og irritert hodebunn. I tillegg har silikon en tendens til å bygge seg opp i hodebunnen, som resulterer i at hårsekkene blir tettet, produksjonen av oljer i hodebunnen stiger og håret ender opp med å se kjedelig, fett og livløst ut.

Det er selvsagt aller best for håret om du skipper stylingprodukter helt, men hvis du ikke orker tanken på å kvitte deg med stylingrutinen din, bør du hvert fall sørge for at produktene du bruker er uten silikon.

Rengjør hårbørsten din jevnlig

Når var sist du rengjorde hårbørsten din? Hvis du ikke husker dette, er det neppe et godt tegn. Tenk på hårbørsten din som hårets søppelspann - hver gang du børster håret vil døde hudceller, hårstrå og produktresten bygge seg opp i børsten din. Hvis du fortsetter å bruke den uten å rengjøre den ordentlig, driver du jo bare å gjenintroduserer håret ditt for alt dette, og det kan føre til at fett hår og irritert hodebunn. Derfor kan det å jevnlig vaske hårbørsten faktisk gjøre at du kan unngå fett hår.

For å gi hårbørsten er ordentlig rengjøring bør du først fjerne alle løse hår fra børstehodet. Om du har en mindre børste eller en kam med litt tynnere tagger, kan denne brukes til å enkelt rense hårene ut fra hårbørsten din!

Deretter fyller du en skål med varmt vann og tilsetter et par dråper med en rensende shampoo eller en babyshampoo, og lar det skumme opp. Vask hårbørsten forsiktig og sørg for å fjerne all synlig skitt.

Til slutt, etter at du har renset børsten med vann, legger du den flatt på et håndkle til tørk.

La vær å ta i håret så ofte

Et av de enkleste tipsene å unngå fett hår i løpet av dagen er rett og slett å ta mindre i håret og motstå trangen til å dra hendene gjennom håret, klø seg i hodebunnen eller leke med hårlokkene. Fingrene våre og ansiktet vårt er fullt av oljeproduserende kjertler, så jo mindre vi tar i håret, jo mindre olje smitter over. På samme måte vil hendene lett bli skitne når vi spiser, tar i telefon, PC og generelt alt vi møter i løpet av en dag - selv om vi ofte vasker hendene.

På samme måte kan det også hjelpe hvis du setter håret skånsomt opp, så det holdes vekk fra ansiktet. Prøv derfor å unngå fett hår med en liten søt "bun" i nakken eller et fint hårbånd, som kan holde håret vekk fra ansiktet og alle de fettproduserende talgkjertlene.

Mine favorittprodukter mot fett hår

Både fokus på å ha et sunt kosthold, være mer bevisst på hårstylingen din, og prøve noen kjente kjerringråd kan hjelpe med å holde fett hår på avveie. Men en av de beste måtene å bli kvitt fett hår og irritert hodebunn, er faktisk å holde deg til en fast hårpleierutine.

For å hjelpe med å belyse hvilke produkter du burde introdusere til hårpleierutinen din, har jeg laget en liten liste over mine absolutte favoritter som gir deg en sunn og balansert kombinasjon av produkter.

Start med å velge riktig shampoo og balsam

Å finne riktig shampoo og balsam kan utgjøre en enorm forskjell når det kommer til behandling av selve roten til fett hår: en fet og irritert hodebunn. En god shampoo og balsam skal lindre og gi fukt til hodebunnen, uten å skape opphoping av produktrester eller gi en overdose av fuktighet.

Jeg anbefaler å se etter en skånsom shampoo og balsam som er rettet mot hårtypen din. For fett hår som er utsatt for flass, velg en sulfatfri shampoo mot flass som Instant Relief™ Dandruff Shampoo vil balansere oljeproduksjonen i hodebunnen. Hvis du ikke har flass, men i stedet opplever knekt hår og flisete tupper, er Split Fix™ Shampoo noe for deg. Eller hvis du i tillegg til fettete opplever at håret blir tynnere, prøv Grow Perfect™ Shampoo. Den inneholder også hodebunnsstimulerende rosmarinolje. Alle disse er sulfat- og silikonfrie, i tillegg til å være formulert med balanserende og beroligende ingredienser som økologisk aloe vera og olivenbladekstrakt, noe som gjør dem til et toppvalg for naturlig fet hår.

Introduser en hodebunnsskrubb til hårpleierutinen

Enda et tips til hvordan å unngå fett hår og irritert hodebunn? Du har nok hørt om både ansikts- og kroppsskrubb, men har du noensinne prøvd en hodebunnskrubb? Merk hvordan du kan unngå fett hår ved å prøve en skånsom, men effektiv hodebunnsskrubb. Jeg elsker måten vår Scalp Delight™ Detox Scrub enkelt kvitter seg med flere ukers opphoping av produktrester, stimulerer blodsirkulasjonen og etterlater hodebunnen sunn og håret silkemykt. Fett hår og irritert hodebunn har ingen sjanse her! Det er også et flott alternativ hvis sliter med tørr og kløende hodebunn.

For å få mest mulig ut av denne fantastiske behandlinger, anbefaler jeg å bruke den en gang i uken, i stedet for shampoo. Den skal masseres skånsomt og forsiktig inn i hodebunnen i noen minutter, slik at du får en full utnyttelse av dens eksfolierende og dyptrensende effekt. For best mulig resultat, bruk den sammen med Scalp Delight™ Detox Conditioner og Scalp Delight™ Scalp Massage Brush og forbered deg på å bli overrasket over hvor ren og fresh hodebunnen føles etterpå!

Bruk stylingsprodukter med omtanke

Er du som meg og synes det er vanskelig å unngå stylingprodukter helt fra hverdagen din? Da har jeg gode nyheter. Final Touch Hair Spray er en plantebasert hårspray som er rik på økologiske ingredienser som tar vare på hår og hodebunn, mens den holder frisyren på plass. Denne hårsprayen etterlater ikke kløende rester i hodebunnen, og er lett å vaske av med en vanlig sulfatfri shampoo.

Fett hår kan ofte klumpe seg sammen og raskt se flatt ut. Men heldigvis er det noen produkter som er utviklet med en lett formel som ikke tynger håret. Så hvis du opplever at håret mangler volum, kan jeg anbefale deg å prøve Volume Wizard™ Shampoo and Conditioner, som er utviklet for fint hår eller hår som ofte klumper seg sammen. Serien har også et hårpudder, som tryller frem volum og fylde i håret på et blunk.

For tekstur, hold og en matt finish prøv Mineral Clay Wax laget med 100% sertifiserte naturlige ingredienser som ikke vil irritere hodebunnen din. I tillegg er den formulert med kaolinleire som kan hjelpe til med å absorbere overflødig olje fra hodebunnen, slik at hodebunnen føles ren. Les mer om hva hårvoks og hårleire er her.

Velg et bedre putetrekk

Velg et bedre putetrekk

Visste du at hårets kvalitet kan påvirkes av hva du sover på om natten? Du hørte riktig, avhengig av hvilket putetrekk du bruker, kan håret i verste fall ta skade mens du sover - spesielt om du sover urolig. Å bytte til et putetrekk av bambusfibre er en enkelt måte å unngå denne formen for slitasje og skade, og du kan også unngå fett hår. Et putetrekk laget av bambusfibre er i tillegg antibakterielt og puster bedre enn et vanlig putetrekk i bomull. Vårt Silky Bamboo Pillowcase beskytter håret mens du sover, og er også svært skånsomt mot sensitiv hud. 

I motsetning til silke eller ull, er bambus også et 100% cruelty-free og vegansk materiale, noe som gjør våre putetrekk til et enda mer bærekraftig valg for miljøet! Vi har også matchende bambus sengetøy

Å ha fett hår og irritert hodebunn kan absolutt være en utfordring, men ved å ta noen bevisste valg kan du enkelt bli kvitt fett hår en gang for alle! Enten du har slitt med fett hår og irritert hodebunn i flere år, eller om du nettopp har begynt å merke en forandring i håret ditt, finnes det mange måter å skånsomt og effektivt bringe håret tilbake til sin normale tilstand. Det hele koker ned til at du må ta vare på deg selv ved å tillegge deg noen nye vaner, og skape en hårpleierutine som funker for deg!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klør

  Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

 • Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

  Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

Se alle artikler