Hvordan vaske hårbørster: en steg-for-steg-guideSe alle artikler

Hvordan vaske hårbørster: en steg-for-steg-guide

Du husker kanskje ikke sist du vasket hårbørsten din? Ta det med ro, vi har alle vært der. Det kan likevel være greit å vite at en møkkete hårbørste kan påvirke kvaliteten i håret og hodebunnen. Hvis det er lenge siden, eller du aldri har gjort det før, er dette tegnet du trenger for å rense hårbørsten din. I denne artikkelen svarer jeg på spørsmål som: "Hvordan rense hårbørsten?".

Å vaske hårbørsten din er viktig av flere grunner. Ikke bare vil du merke at stylingen av håret blir bedre, men det vil også forlenge livet til børsten din. Dessverre ser jeg alt for ofte skitne hårbørster hos venninner eller klienter, og de innser kanskje ikke hvor skadelig dette kan være på håret. Så i dag vil jeg dele mine tips og triks til hvordan rense hårbørster. Hvis du vet at hårbørsten din trenger en ordentlig rens, vil jeg i denne artikkelen gi deg stegene til hvordan du burde vaske hårbørster, for å sørge for at de alltid er i best stand!

Innholdsfortegnelse

Hvorfor burde jeg vaske hårbørster?

Hvorfor er det så viktig å rense hårbørsten? For det første er det viktig for å opprettholde et sunt hår og en sunn hodebunn. Urene børster kan inneholde bakterier, sopp og/eller andre skadelige mikrober som kan forårsake infeksjoner, irritasjon eller andre plager i hodebunnen. (Hvis du lider av en sensitiv hodebunn eller fett hår burde du ta en god titt på hårbørstene dine).

Hvorfor burde jeg vaske hårbørster?

Å rense hårbørsten kan også gjøre styling av håret enklere. Alle urenheter, oljer og produkter som ligger igjen på hårbørsten kan påvirke kvaliteten på håret ditt. En uren hårbørste kan også gjøre tuppene på hårbørsten stive, noe som kan føre til at det blir vanskeligere å gre ut floker, at børsten drar unødvendig i håret så det brekker lettere eller at produkter ikke blir fordelt jevnt gjennom håret.

Det er med andre ord flere grunner til å vaske hårbørsten. Forleng livet på hårbørsten din, forhindre oppbygging av rester og oljer i håret og opprettholde en sunn hodebunn og et sunt hår. Om du vil lære hvordan vaske hårbørster, kan du fortsette lesingen.

Hvor ofte burde hårbørster renses?

Hvor ofte du burde vaske hårbørster kommer an på flere ting, inkludert type hårbørste, hvor ofte du bruker den og hvor mye produkter du bruker i håret. Som en generell regel er det anbefalt å rense hårbørsten hver 2-4 uke. Hvis du bruker mye produkter (spesielt tørrshampoo) burde du vurdere å vaske børsten oftere enn om du ikke bruker noen produkter.

Hvor ofte burde hårbørster renses?

Det er også viktig å huske og fjerne hår fra børsten minst en gang i uken. Bruk en kam til å trekke ut hårene av børsten, eller bruk fingrene. Hvis børsten din ser uren eller støvete ut, er det på tide med en ordentlig vask.

Det viktigste er med andre ord å være oppmerksom på hvordan børsten ser ut, og rense den når den virker møkkete. Hvis du er flink til å rense hårbørsten vil helsen til håret og hodebunnen din også takke deg. Hvis du vil lære mer om hvordan vaske hårbørster kommer vår utfyllende oversikt her.

Hvordan vaske hårbørster: Hva du trenger

Det første steget i hvordan rense hårbørsten er å passe på at du faktisk har alt du trenger. Dette er artiklene du trenger for å rense en hårbørste:

Hvordan vaske hårbørster: Dette trenger du

 • Såpe eller shampoo (Du trenger ikke en spesiell såpe, den shampoo du bruker til håret går helt fint.)
 • En tannbørste eller en liten annen rensebørste
 • En kam eller pinsett for å fjerne hår eller annet støv som sitter fast mellom tuppene på børsten
 • En saks (for å fjerne floker fra børsten)
 • En bolle eller ren vask
 • Et rent, tørt håndkle

Når du har funnet frem alt du trenger til å vaske hårbørsten er dette den beste prosessen for å rengjøre hårbørsten, basert på hvilken hårbørste du har.

Hvordan vaske forskjellige hårbørstetyper

Neste steg i hvordan rense hårbørsten er å finne ut hvilket materiale børsten din er laget av. Uavhengig av formen på selve børsten (rund, flat, osv.) er de fleste tuppene på børster laget av enten plast, tre/bambus med plast, metall eller naturhår (villsvin hår). Her er den beste måten å vaske de forskjellige materialene på.

Hvordan vaske hårbørster av plast

Følg disse instruksjonene for hvordan rense hårbørster laget av plast, som Wet Hair Detangler Brush og Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. Disse instruksjonene virker også på hårbørster av plast med metall tupper eller andre syntetiske materialer som tåler vann.

 1. Fjern alt håret du kan med fingrene dine. Bruk en pinsett eller enden på en tuperingskam til å fjerne hår som sitter godt fast.
 2. Noen hårbørster (som Scalp Massage Brush) kan åpnes opp så du kan vaske dem på innsiden, så hvis det er mulig å åpne børsten uten og ødelegge den skal alle delene vaskes separat.
 3. Bløtlegg hårbørsten i varmt såpevann i minst 10 minutter.
 4. Bruk en tannbørste eller fingrene dine til å skrubbe børsten for å fjerne alle urenheter.
 5. Skyll børsten med rent vann og legg børsten med tuppene ned på et tørt håndkle. Ikke tørk børsten med en hårføner eller andre varmekilder, dette kan skade børstetuppene.

Hint: Sjekk ut denne hårbørsteguiden for å lære mer om hvordan du skal velge en hårbørste som passer din hårtype.

Hvordan vaske hårbørster av tre eller bambus

Hvordan vaske hårbørster laget av tre eller bambus, som Bamboo Vented Brush og Bamboo Defining Brush som har et håndtak av bambus.

Den beste måten å rengjøre hårbørster laget av tre innebærer ikke bløtlegging av børsten, ettersom at dette kan skade treverket. Følg samme steg som ved rensing av en hårbørste av plast, men i stedet for å bløtlegge børsten, dypper du den bare i vann. Det betyr at du kanskje må bruke litt mer tid på å skrubbe hårbørsten med fingrene eller en tannbørste for å få den ordentlig ren.

La også denne børstetypen tørke med tuppene ned mot håndkleet. Dette lar vannet dryppe ned fra børsten og ikke trekkes inn i treverket. De fleste børster av bambus eller tre har et lite hull i puten som lar vannet renne ut.

Hvordan vaske hårbørster med naturhår

Hvordan vaske hårbørster med villsvinhår eller andre naturfibre? For å rense en børste med naturhår, følg stegene ovenfor for hvordan vaske hårbørster av plast. Vær forsiktig så du ikke skader de delikate fibrene i børstetuppene. Det viktige å tenke på når det kommer til å rense en børste med naturhår er å ikke bløtlegge børsten, og kun bruke en shampoo uten sulfater for at ikke håret i børsten skal tørke ut.

Hvordan vaske børster som er mer skitten

Noen ganger er ikke stegene beskrevet ovenfor om hvordan vaske hårbørster faktisk nok til å få en ekstra møkkete børste helt ren. Her er mine beste tips til hvordan du skal vaske ekstra møkkete hårbørster:

 • Bruk pinsett, saks eller en tuperingskam – Bruk et av disse verktøyene for å fjerne alt hår som sitter fast før du begynner å rengjøre hårbørsten. Dette gjør det enklere når du faktisk skal rense hårbørsten.
 • Børst både horisontalt og vertikalt – Etter at du har fjernet håret i børsten, bruk en myk rensebørste for å forsiktig børste horisontalt og vertikalt for å løsne og fjerne urenheter som sitter fast i børsten.
 • Fokuser på hver tupp – For å effektivt rense hårbørsten, fokuser på hver av tuppene på børsten. Bruk en myk, finhåret børste eller fingrene dine for å skånsomt skrubbe hver tupp på børsten for å nå alle små kriker og kroker.
 • Bløtlegg i eddik – For hårbørster med metall eller plasttupper vil bløtlegging av børsten i varmt vann med eddik hjelpe til å fjerne urenheter og rester. Eddik hjelper også til å drepe lus.

4 vanlige feil når man renser en hårbørste

Det er flere feil man kan gjøre når man vasker en hårbørste. Dette kan skade eller forkorte livet til hårbørsten. Unngå disse feilene når du vasker hårbørster:

1. Du renser ikke børsten ofte nok

En av de vanligste feilene er å ikke rengjøre hårbørsten ofte nok. Som et resultat vil urenheter, produktrester og olje bygge seg opp i børsten, gjøre det vanskeligere å style håret og det kan føre til en usunn hodebunn. En tommelfingerregel er at når børsten ser møkkete ut, er det på tide å vaske den!

2. Bløtlegging av tre- eller bambus-børster

Du burde ikke legge børster av tre eller bambus i vann, da de kan trekke til seg vannet og tørke ut eller bli ødelagt. For å vaske disse børstene, bruk en myk børste eller klut for å fjerne urenheter og hår forsiktig. Det er greit å gjøre børstene fuktige ved å dyppe dem i vann, men pass på å tørke børsten godt i etterkant.

3. Bruk av skadelige ingredienser

Produkter med skadelige ingredienser, som en alkoholbasert rens, kan skade hårbørsten ved at tuppene kan brekke av. Bruk heller en mer skånsom, naturlig rens som en økologisk såpe, sulfatfri shampoo, vann og eddik.

4. Å ikke tenke på hvordan du tørker børsten

Etter at du har vasket hårbørsten er det viktig å tørke den riktig. Hvis du ikke tenker over hvordan du tørker børsten kan vann bli fanget inne i børsten, gjøre skade og i verste fall forårsake mugg. Hårbørster hvor tuppene sitter i en pute må alltid tørkes liggende med tuppene nedover slik at vannet får rent ut av puten. Ikke bruk varme når du tørker børsten, lufttørking er alltid best.

Når er det på tide med en ny hårbørste?

De fleste børster kan vare i årevis hvis de blir tatt vare på og renses regelmessig. Det kommer like vel en tid hvor det er på tide å bytte ut hårbørsten.

Det er på tide å kjøpe en ny hårbørste når tuppene begynner å bli slitte, stive eller falle av, håndtaket begynner å løsne eller børsten begynner å se slitt eller misfarget ut. Hvis du i tillegg føler at børsten ikke lenger gjør jobben sin når du bruker den, er det på tide å bytte den ut. En enkel test du kan gjøre er å dra lett i tuppene på børsten. Hvis tuppene enkelt faller ut, eller faller ut i et stort antall, er det på tide å investere i en ny børste.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Å rense hårbørster er viktig for opprettholdelsen av en sunn hodebunn og et sunt hår, og generelt tilstanden til børsten. Å følge den beste måten å rengjøre hårbørsten din på, og unngå vanlige feil, kan effektivt hjelpe til å fjerne urenheter, olje, produktrester og andre forurensninger. Regelmessig rens av hårbørsten kan også forebygge infeksjoner, hudproblemer og andre tilstander. Ved å følge disse tipsene om hvordan du skal rense hårbørsten din, kan du nyte et sunt, velfrisert hår hver dag.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

  Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

 • Shampoo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

  Sjampo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

 • Hårbørste med naturbust eller svinebust vs. myk vegansk hårbørste?

  Hårbørste med naturbust eller svinebust vs. myk vegansk hårbørste?

 • Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

  Uv spray for håret: Slik beskytter du håret mot solens skadelige stråler

 • Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

  Wet hair look: Slik skaper du den populære wetlook frisyren

Se alle artikler