Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?Se alle artikler

Hårvoks vs. Hårleire: Hvilken er best for deg?

Det finnes mange stylingprodukter til håret, så det er ikke alltid lett å vite hva man skal velge. To produkter det kan være vanskelig å skille mellom er hårvoks og hårleire, så hvis om du er en av dem som har vært usikker på forskjellen har du kommet til rett plass!

I dag skal jeg gå gjennom forskjellen på hårleire og voks til håret. Jeg skal også snakke om hva den beste hårvoksen og hårleiren er, og hvordan du får best nytte av produktene.

Innholdsfortegnelse

Hva er hårvoks?

En hårvoks for damer og menn er et tykt stylingprodukt som gir et sterkt, men smidig resultat. Som navnet tilsier er hårvoks laget med bivoks, lanolin, castor voks eller andre vokstyper. Hårvoks for damer og menn kan også finnes under navnene hårpomade eller styling paste. En hårvoks gir et lett glansfullt utseende, og skal ikke gjøre håret sprøtt eller stivt. Mineral hair wax kan også være merket som hårvoks for menn, men uansett hvordan det er merket kan voksen brukes av alle.

Det finnes flere produkter å velge fra i tillegg til den tradisjonelle hårvoksen. Jeg har satt sammen en liste med forskjellige produkter som kan passe ditt behov, og listet opp mine favoritt mineral hair wax.

Hårvoks vs. hårleire vs. gele vs. pomade

Hårvoks vs. hårleire vs. gele vs. pomade

Hårvoks, hårleire, hårgele og pomade: alle produktene kan brukes til å style håret ditt. Produktene har ofte en tykk konsistens, og det kan være vanskelig å skille mellom dem og vite hva ditt hår trenger. Hvilket produkt som er best for deg kommer an på hva du faktisk vil gjøre med håret. La oss gå gjennom produktene:

Hårvoks

Hva er det: En hårvoks er et voksbasert stylingprodukt med en kremet eller oljete konsistens.

Hva den gir:

 • Fleksibelt hold
 • Naturlig tekstur
 • Lav til middels glans

Ulemper: Hårvoks kan være vanskelig å vaske ut av håret på grunn av det høye voksinnholdet som fester seg til håret.

Hårleire

Hva er det: En hårleire ligner hårvoks, men er i stedet basert på ingredienser av leire, som kaolin. Dette er et relativt nytt stylingprodukt som har fått en økt popularitet de siste årene. I likhet med hårvoks er det ofte markedsført som «til menn», men alle kan faktisk bruke en hårleire. Produktene har en litt hardere konsistent sammenlignet med hårvoks, og det kreves at du varmer opp leiren i hendene før du påfører det for best resultat.

Hva den gir:

 • Sterkt, fleksibelt hold
 • Naturlig, matt finish
 • Volum og tekstur til håret
 • Absorberer overflødig olje

Ulemper: Noen hårleirer kan gi en tørr, røff følelse i håret (hvis dette skjer kan du tilsette en liten mengde hårolje i håret)

Hårgele

Hva er det: Hårgele er laget fra polymer som ofte har en gele-liknende konsistens. Hårgele kommer i flere styrker, fra et lett hold, til et hår som ikke rikker seg. Hårgeleer er ofte brukt til mer dramatiske frisyrer hvor håret for eksempel er dratt tilbake i en sleik eller opp i en hanekam, men kan også fint brukes til å definere krøller, som man velger en hårgele for krøllete hår.

Hva den gir:

 • Svært sterkt hold
 • Stiv, skinnende finish
 • Wet-look

Ulemper: Mange geleer har en alkoholbasert base som kan tørke ut håret og føre til hår som knekker. I tillegg kan en gele få tynt hår til å virke tynnere, da det veier ned håret.

Pomade

Hva er det: Pomade er en type hårvoks for damer og menn som tilfører mye glans til håret. Dette produktet er best om du vil ha en type wet-look. Sammenlignet med en gele gir en pomade mindre hold til håret så det blir enklere å gre gjennom og style gjennom dagen.

Hva den gir:

 • Godt hold uten å stivne håret
 • Glansfull, glatt finish

Ulemper: Det kan være vanskelig å vaske pomade ut av håret. Det kan også få håret til å se fett ut.

Det er fire hovedforskjeller mellom produktene:

1. Hold

Voks til håret og hårleire gjør ikke håret like stivt som en gele. Hårvoks, hårleire og pomade gir et mer fleksibelt hold som du kan forme gjennom dagen ved å gre fingrene gjennom håret, noe som ofte er umulig med en hårgele.

2. Finish

Gele og pomade gir håret en glansfull finish. Hårvoks og hårleire gir en mer naturlig, matt finish til håret. Dette gjør hårgele og pomade perfekt for en polert, glatt og stylet frisyre, mens hårvoks uten parfyme og hårleire passer bedre for en mer casual, «nettopp stått opp av sengen» frisyre.

3. Effekt på hårets helse

De fleste geleer har et høyt alkoholinnhold som kan være skadelig for håret. Alkohol tørker ut håret og gjør det sprøtt slik at hårstråene lettere brekker. Alkohol kan også føre til en tørr og kløende hodebunn.

Hårleire og voks til håret er mye bedre ettersom de er laget av mer naturlige ingredienser som faktisk er bra for hår og hodebunn.

4. Forskjellige hårtyper

Gele og pomader er bedre for de med tykt, krøllete, tørt og grovt. Hårvoks for damer og menn og hårleire passer alle hårtyper, men er spesielt bra for de med tynnere og/eller fett hår. Takket være leireinnholdet kan en hårleire hjelpe til å absorbere overflødig olje fra hodebunn. Det kan også få håret til å se tykkere ut da det tilfører ekstra volum til håret.

Er det forskjell på hårvoks for menn og damer?

Hvis du ser en mineral hair wax på hyllen i butikken vil du ofte se teksten «hårvoks for menn». Men en mineral hair wax kan vel brukes av alle?

Hårvoks og hårleire er populært blant menn fordi produktene gjør det enkelt å style korte hårtyper og gi et løft til de som begynner å bli tynne i håret. Men selv om produktene er merket som «hårvoks for menn», er dette også hårvoks for damer, og kan brukes i alle hårtyper. Leire hårvoks (en blanding av hårleire og voks til håret) er spesielt bra for de med tynt, tynnende og fett hår.

Hva er den beste hårvoksen?

Hvordan vet du hva som er den beste hårvoksen og hårleiren? Dette burde du se etter:

 • Se etter produkter som hårvoks uten parfyme, silikoner, parabener og uttørkende alkoholer som kan føre til kløe. Disse ingrediensene kan også ødelegge helsen til hår og hodebunn, og kan føre til at håret brekker, hodebunn blir irritert og i verste fall hårtap.
 • Se heller etter en mineral hair wax med ingredienser som er fuktighetsgivende og næringsrike som forbedrer helsen til håret når du bruker produktet. Jeg elsker et stylingprodukt som tilfører noe godt til håret!

Min favoritt hårvoks uten parfyme er også min favoritt hårleire: Mineral Clay Wax. Dette naturlige stylingproduktet inneholder kaolin, en myk, hvit leire som gir et lett og fleksibelt hold. Produktet gir i tillegg volum og hjelper til å fjerne overflødig olje fra hodebunn så håret føles rent.

Mineral Clay Wax inneholder økologisk kakaofrøsmør fullpakket med fettsyrer og antioksidanter som gir næring og beskyttelse til hår og hodebunn. Mineral Clay Wax er 100% naturlig, og den første ECOCERT-sertifiserte hårvoksen. Dette er en hårvoks uten parfyme som ikke bare gir hold og tekstur til håret, men også tilfører næring til hårstråene gjennom sine gode ingredienser!

Dette er absolutt ikke en mineral hair wax kun for menn. Denne leire hårvoksen kan brukes av både menn og damer, og i alle hårtyper. Derfor er det etter min mening den beste hårvoksen. Du er kanskje også interessert i hvordan du kan style håret med en mineral hair wax?

Hvordan bruke en leirevoks til håret

Er du usikker på hvordan du skal bruke en hårleire eller voks til håret? Det er ikke komplisert, men jeg har satt sammen noen enkle steg du kan følge:

 1. En mineral hair wax virker best når den påføres i tørt hår. Hvis du nettopp har kommet ut av dusjen anbefaler jeg å tørke håret med et håndkle eller en føner før du begynner påføringen. Ikke glem å bruke et varmebeskyttende spray først, om du bruker hårføner.
 2. Ta ut en liten mengde god hårvoks uten parfyme fra krukken. Hvor mye voks til håret du trenger avhenger av hårtype, lengde og hvilken stil du er ute etter. Det er uansett enklere å legge til mer hårvoks hvis du skulle trenge det, enn å fjerne voksen om du tar for mye. Jeg anbefaler å starte med en mengde voks til håret på størrelse med en ert, og tilføre mer ved behov.
 3. Varm opp produktet i håndflaten eller mellom fingrene før du påfører det. Dette smelter hårvoksen og gjør det enklere å påføre produktet jevnt.
 4. Påfør litt hårvoks uten parfyme gjennom lengdene i håret og form det til den frisyren du ønsker. Påfør mer hårvoks eller hårleire dersom du føler frisyren trenger det.

En mineral hair wax kan brukes til å skape flere frisyrer som både sitter godt og gir en god tekstur til håret. Med en god hårleire eller voks til håret kan du blant annet oppnå disse frisyrene:

Mineral hair wax til korte og mellomlange hårtyper

Mineral hair wax til korte og mellomlange hårtyper

Hvis du vil ha mer volum til korte og mellomlange hårtyper, enten i form av et rufsete morgenhår eller en glatt, lett tilbakegredd frisyre, kan du enkelt oppnå dette med en voks til håret. Slik gjør du det:

 1. Start med rent hår. Jeg anbefaler å bruke Grow Perfect™ Shampoo and Conditioner for tynt og fint hår når du vasker håret. Disse hårproduktene er laget med vekstfremmende ingredienser som rosmarinolje og AnaGain™.
 2. Deretter påfører du ditt beste produkt for å tilføre volum til håret. Jeg anbefaler Grow Perfect™ Thickening Spray, en leave-in spray som inneholder RootBioTec™, en ingrediens som øker fylden i håret. Spray håret med Thermal Shield™ Heat Protectant for å beskytte det mot varmeskade før de neste stegene.
 3. Bruk en hårføner med munnstykke for å tørke håret. Gre håret oppover med fingrene for å tilføre mer volum i håret. Jeg anbefaler å begynne og forme håret til den ønskede frisyren samtidig som du føner det.
 4. Varm opp en liten mengde hårleire eller voks til håret mellom håndflatene for en enklere påføring.
 5. Påfør mineral hair wax fra undersiden av håret før du påfører resten av produktet fra rot til spiss. Gre gjennom håret med fingrene for å fordele hårvoksen jevnt og skape den ønskede frisyren. Det kan også hjelpe å bruke en kam hvis du føler du trenger det. Takket være fleksibiliteten til en god hårvoks eller hårleire kan du bruke fingrene til å forme håret helt til du er fornøyd med resultatet, og du kan enkelt style om håret hvis du føler for det.
 6. For å sette på plass håret og temme potensielle babyhår kan du fullføre frisyren med en liten mengde ekstra voks til håret eller hårleire der du trenger det. Du kan også spraye håret med en hårspray uten aerosol hvis du trenger ekstra hold. I motsetning til andre hårsprayer som kan tørke ut håret, inneholder denne hårsprayen fuktighetsgivende ingredienser som både hydrerer og gir god hold til håret.

Mineral hair wax til rufsete strandbølger i håret

Mineral hair wax til rufsete strandbølger i håret

En myk hårvoks uten parfyme eller hårleire er perfekt for de som vil ha en litt rufsete sveis og har middels til lange krøller i håret.

 1. Begynn med å vaske håret. Hvis du har en naturlig tekstur i håret, bruk Curl Crush™ Shampoo and Conditioner. Påfør så din favoritt krøllekrem eller krølleskum gjennom håret for å definere krøllene eller bølgene dine. Tørk håret i seksjoner med en diffuser.
 2. Når håret er tørt påfører du en liten mengde, på størrelse med en ert, av mineral hair wax for å definere de individuelle krøllene. Dette vil hjelpe til å gi deg en messy look og ekstra hold i krøllene.
 3. Hvis du vil, kan du avslutte ved å spraye håret med en saltvannspray. Dette produktet gir ekstra volum og tekstur til alle hårtyper. Produktet inneholder sunne og gode ingredienser for håret, som AQUAXYL™, glyserin og økologisk aloe vera.
 4. Hvis du trenger å gi ekstra liv til krøllene gjennom dagen kan du spraye litt ekstra saltvannspray eller påføre en liten mengde voks til håret med fingrene.

Mineral hair wax for å temme krus og babyhår

En god hårvoks kan også brukes til å roe et frizzy, krusete hår, samt å temme de små babyhårene som stikker ut til alle kanter. Varm opp en veldig liten mengde hårvoks uten parfyme mellom fingrene. Gre forsiktig over området som trenger litt ekstra kjærlighet og temming. De beste hårvoksene og hårleirene kan også hjelpe til å roe statisk elektrisk hår.

Hvis du har mye babyhår kan du også prøve Final Touch Hair Styling Stick.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Hvordan unngå produktrester av hårvoks

Selv de beste hårvoksene og andre stylingprodukter kan legge igjen rester i hår og hodebunn. Tegn på at du har for mye gammelt produkt fra for eksempel en mineral hair wax i håret er:

 • Fett hår
 • Livløst hår
 • Tørt hår
 • Hår som brekker
 • Irritert hodebunn
 • Flass

Selv med en god mineral hair wax eller en hårleire er en vanlig sjampo med andre ord ikke alltid nok for å få bort produktrester, spesielt hvis du styler håret ofte. Hvis du bruker en mineral hair wax eller andre produkter hver dag burde du vurdere å legge til disse produktene i renserutinen din:

 • Scalp Delight™ Detox Scrub – Denne hodebunnskrubben fjerner skånsomt talg, død hud og produktrester fra hodebunn, uten å tørke det ut. Denne renseskrubben inneholder fuktighetsgivende plantestoffer, men ikke skadelige sulfater.
 • Scalp Delight™ Scalp Massage Brush – Få maks utbytte av sjampoen din med denne skånsomme børsten. Scalp Massage Brush har fleksible silikontupper som både skrubber og stimulerer hodebunn.

En god hårleire eller hårvoks kan virkelig utgjøre en forskjell, spesielt for de med et tynt hår eller for de som begynner å bli tynn i håret. Da er det bare å eksperimentere med hvilken hårvoks som er den beste for deg, og hvilken frisyre du vil prøve deg på i dag!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Beste volum shampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

  Beste volumshampoo og balsam for fint hår: Slik fungerer de!

 • Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

  Beste hårpudder: 7 fordeler med å bruke volumpulver for hår

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

Se alle artikler