Håravfall for kvinner i overgangsalderen: 6 tips til behandlingSe alle artikler

Håravfall for kvinner i overgangsalderen: 6 tips til behandling

Hetetokter og humørsvingninger er normalt assosiert med overgangsalderen. Det som kanskje er mindre normalt å assosiere det med, er håravfall!

Dessverre er håravfall for kvinner i overgangsalderen noe mange opplever. Men hvorfor opplever vi egentlig hårtap i overgangsalderen, og hvordan kan man behandle dette? Enten du opplever det i perimenopause (i tiden før overgangsalderen), eller i overgangsalderen, har jeg svarene på alle spørsmål du måtte ha rundt hormonelt hårtap.

Innholdsfortegnelse

Linken mellom hårtap og overgangsalder

Både grått hår og overgangsalder er en del av den naturlige aldringsprosessen vår, og de fleste kvinner vil oppleve dette rundt 50-årene. I overgangsalderen produserer eggstokkene til kvinner gradvis lavere mengder kjønnshormoner, som østrogen og progesteron. Endringer i hormonnivåene kan føre til flere endringer i kroppen, slik som hetetokter, humørsvingninger, vektøkning, søvnmangel, og til og med hårtap.

Hvorfor oppstår håravfall for kvinner i overgangsalderen? Når vi er yngre hjelper kjønnshormoner som østrogen og progesteron med å forlenge vekstfasen til håret vårt, slik at håret vokser raskere og over en lengre periode.

Når kroppen ikke lenger produserer like mye av disse hormonene blir vekstfasen til håret kortere, og mange vil derfor oppleve å miste hår. En kortere vekstfase for håret betyr at håret vokser ut saktere, som vil si at nytt hår ikke vokser frem og erstatter det som faller ut i samme hastighet som når vi var yngre. Dette fører til at håret oppleves tynnere, og er hovedårsaken bak håravfall for kvinner i overgangsalderen.

Selv om du opplever hårtap i overgangsalderen er det ingen grunn til panikk. Det er ingenting medisinsk feil med deg! Hvis du er bekymret kan det likevel være greit å snakke med legen din for å utelukke andre eventuell medisinske årsaker, men vi kan forsikre deg om at hormonelt hårtap er en helt naturlig del av det å bli eldre.

Selv om du opplever å miste hår betyr det ikke at du må gi opp håret fullstendig! Det finnes flere behandlinger, samt måter du kan skjule et tynt hår på (jeg kommer tilbake til dette).

Symptomer på hårtap for kvinner i overgangsalderen?

Håravfall for kvinner i overgangsalderen oppleves som regel annerledes enn hos menn. Hos menn kan man ofte se tynnere områder på hodet i en hesteskoform. Kvinner vil i motsetning til menn oppleve en jevn uttynning over hele hodet. Ettersom håravfall for kvinner i overgangsalderen er jevnere, kan det ta en stund før du i det hele tatt merker at håret blir tynnere.

Hvis du er bekymret for hårtap ved overgangsalderen er det et par ting du kan være på utkikk etter:

 • En bredere skill
 • En synligere hodebunn (spesielt ved hårfestet eller skillen)
 • En tynnere hestehale
 • Flere løse hårstrå på puten, i hårbørsten eller i dusjen
 • Håret ser finere eller tynnere ut, og er vanskeligere å style
 • Håret brekker lettere enn det gjorde tidligere

I sjeldne tilfeller kan håravfall hos kvinner i overgangsalderen føre til en merkbar uttynning av håret på kronen eller på siden av hodet.

Jo tidligere du oppdager at du mister hår, jo lettere vil det være å behandle det. Hvis du nærmer deg denne delen av livet kan det med andre ord være lurt å prøve og merke seg alle forandringer som skjer med håret!

Hvor vanlig er håravfall for kvinner i overgangsalder?

Tro det eller ei, men hårtap for kvinner i denne fasen er svært normalt. Av kvinner som befinner seg i postmenopause fasen (fasen etter overgangsalderen) har så mange som to tredjedeler av kvinner opplevd uttynning av håret eller fått hårløse flekker. Håravfall for kvinner i overgangsalderen er normalt blant alle etnisiteter. Hormonelt hårtap har trolig mye med genetikk å gjøre, så dersom du har noen i nær familie som har opplevd hårtap er det en større sannsynlighet for at du kommer til å oppleve det selv. 

Andre årsaker til håravfall for kvinner i overgangsalderen

Hvis du opplever å miste håret, har det mest sannsynlig med hormonnivåer å gjøre. Det finnes likevel andre faktorer som kan forårsake håravfall for kvinner i overgangsalderen, for både menn og kvinner. Noen eksempler på dette er stress, medisiner, sykdom eller vitaminmangel. Dette er faktorer som også kan bidra til at håravfall for kvinner i overgangsalderen blir større enn normalt.

medisinske problem

Hvis du opplever hårtap kan det med andre ord være en idé å snakke med en lege for å finne ut om du har noen andre underliggende problemer.

Hva med perimenopause hårtap?

Perimenopause er perioden før du kommer inn i overgangsalderen. I denne perioden begynner hormonnivåene å forandre seg som en forberedelse på at kroppen skal over i neste fase. Perimenopause begynner vanligvis i midten av 40 årene hos kvinner, men det er ikke alle som går gjennom denne perioden. Ettersom håravfall hos kvinner i perimenopause er knyttet til hormonelle forandringer i kroppen er symptomene i denne perioden de samme som ved hårtap i selve overgangsalderen. Det er også vanlig å oppleve at håret blir mer livløst og tørt.

Hva kan man gjøre hvis man opplever hormonelt hårtap? Ettersom det er de samme symptomene og årsakene bak håravfall i begge periodene, anbefaler jeg å behandle begge fasene likt. Jeg har satt sammen noen tips til kvinner som opplever håravfall i sammenheng med overgangsalderen nedenfor.

Kan du forhindre hårtap i overgangsalderen?

Hva kan du gjøre for å forhindre håravfall for kvinner i overgangsalderen? Her er mine beste anbefalinger:

Hold et øye med håret ditt

Det er viktig å holde øye med kvaliteten på håret for å plukke opp tidlige tegn på håravfall for kvinner i overgangsalderen. Hvis du legger merke til at du mister mer hår enn vanlig og at håret begynner å bli tynnere er det på tide bestille en konsultasjon hos en hudlege.

Unngå produkter med sterke kjemikalier

Når vi blir eldre blir kvaliteten på håret vårt finere og mer delikat. Det er derfor viktig å velge produkter som ikke sliter unødvendig på håret. Se etter milde produkter med naturlige ingredienser som gir rikelig med fuktighet og næring til håret fra innsiden og ut.

Vær forsiktig med håret ditt

Ettersom håret vokser saktere i overgangsalderen er det viktig å ta vare på det håret du har. Du burde med andre ord være ekstra forsiktig når det kommer til varme stylingverktøy som hårføner, krølltang og rettetang, i tillegg til hårfarge og kjemiske behandlinger av håret. For mye styling og kjemikalier kan føre til at håret tørker ut, og lettere brekker og blir tynnere.

Et enkelt steg du kan ta for å forhindre håravfall for kvinner i overgangsalderen er å bytte ut den vanlige hårbørsten din med en børste spesielt tilpasset vått hår eller en bredtannet kam. Hairlust sin Wet Brush har myke silikontupper som forsiktig løser opp floker og gjør at håret brekker mindre enn om du bruker en vanlig børste.

Behandling av håravfall for kvinner i overgangsalderen

Hvis du opplever hormonelt hårtap er det første du burde gjøre å oppsøke en lege for å undersøke om det er andre underliggende årsaker til at du mister håret, som for eksempel vitaminmangel.

Hvis legen din mener du mister håret grunnet hormonelt hårtap kan de anbefale hormonterapi eller andre behandlinger. Disse behandlingene kan hjelpe til å redusere et hormonelt hårtap, samt andre eventuelle symptomer på overgangsalderen. Hormonterapi kan være en effektiv behandling mot håravfall for kvinner i overgangsalderen eller i perimenopause fase, men det er viktig å være klar over eventuelle bivirkninger forskjellige behandlinger har.

Det kan i tillegg være verdt å vurdere en behandler som spesialiserer seg på restaurering av hår. En spesialist på dette området kan anbefale spesielle medisinene og behandlingene mot håravfall for kvinner i overgangsalderen, som for eksempel:

Minoxidil: Minoxidil, også kjent som Recrea Forte, er et legemiddel som øker blodtilførselen i hodebunn og hårsekkene. Det kan hjelpe med å forebygge hårtap og kan stimulere ny hårvekst. Minoxidil kan derimot ha noen ubehagelige bivirkninger, spesielt irritasjon i huden. Rosmarinolje har lignende effekt som minoxidil, men uten bivirkningene.

PRP-behandling (plasmaterapi): Ved PRP-behandling blir blodplasma sprøytet inn i hodebunn. Dette skal hjelpe til å reparere skadede hårrøtter, og forskning har vist at behandling med blodplateberiket plasma bremser videre håravfall og stimulerer hårsekkene for en tettere hårvekst.

Laserterapi: Ved lavnivå laserterapi (LLLT) stimuleres hårsekkene dine for å fremme ekstra hårvekst. Dette skal hjelpe mot håravfall for kvinner i overgangsalderen, men teknikken er ikke klinisk bevist.

6 tips til hvordan du kan håndtere hårtap i overgangsalderen

Det finnes også forskjellige livsstilsendringer som kan hjelpe mot håravfall for kvinner i overgangsalderen:

1. En hår-vennlig diett

En hår-vennlig diett

Et dårlig kosthold kan bidra til unødvendig håravfall for kvinner i overgangsalderen. For å være sikker på at kostholdet ditt ikke fører til ekstra håravfall er det viktig å ha en proteinrik diett med viktige næringsstoffer som fremmer en sunn hårvekst. Hvorfor er proteiner viktig? Hårsekkene våre produserer hårstrå fra proteiner vi får i oss gjennom kosten vår. Hvis vi ikke spiser nok proteiner kan det altså gå ut over kvaliteten på håret.

Håret vårt er i tillegg avhengig av rikelig med vitaminer og mineraler for en optimal hårvekst. Det kan imidlertid være vanskelig å alltid følge en streng diett, så et godt tips er å legge til et kosttilskudd for å være sikker på at du får i deg alle næringsstoffene håret trenger. Jeg anbefaler å innføre Hairlust Hair Formula Gummies for Women eller Tablets i den daglige rutinen din. Dette kosttilskuddet inneholder alle de vitaminer og mineraler hårsekkene dine trenger for en normal hårvekst. Som et pluss smaker gummiene helt fantastisk, så du kommer aldri til å glemme og ta dem!

Les mer her: Fungerer virkelig kosttilskudd til håret?

2. Næring fra utsiden

Næring fra utsiden

En annen måte å sørge for at håret ditt er sunt (og bidra til å behandle hårtap i overgangsalderen) er å styrke håret med hårvekststøttende produkter fra utsiden. Jeg anbefaler å bytte din vanlige shampoo og balsam med vår Grow Perfect™ Duo, som er formulert med klinisk bevist Anagain™ og rosmarinolje for å bekjempe hårtap og opprettholde en sunn hodebunn.

For å øke effektene, bruk Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som er formulert med naturlig avledede ingredienser som er klinisk bevist for å øke hårveksten, redusere hårtap og forbedre den generelle hodehelsen.

4. Beskytt håret mot uv-stråler

Beskytt håret mot UV stråler

På samme måte som huden blir skadet av UV stråler blir også håret skadet. Hvis du sliter med håravfall i overgangsalderen er det spesielt viktig at du beskytter håret mot de skadelige strålene fra solen. Beskytt håret med et hodeplagg, eller bruk et UV-beskyttende hårprodukt som Sun Defense Hair Mist.

4. Sov på bambus

Sov på bambus

Et annet enkelt grep du kan ta hvis du mister hår i overgangsalderen er å bytte ut putetrekket og dynetrekket ditt. Silky Bamboo Pillowcase og Silky Bamboo Duvet Cover, er mye glattere enn bomull, og skaper ikke like mye friksjon i håret om natten. I tillegg til å være mer skånsomt mot håret, hjelper bambus med å bevare fuktigheten i håret gjennom natten.

For ekstra beskyttelse når du sover kan du også prøve Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm i tuppene over natten. Jeg anbefaler i tillegg å sette opp håret i en beskyttende frisyre, som for eksempel løse fletter.

5. Unngå hverdagsstresset

Unngå hverdagsstresset

Stress kan bidra til ekstra håravfall for kvinner i overgangsalderen, og det er derfor viktig å lære seg hvordan man best kan kontrollere stressnivået sitt. Forskjellige aktiviteter, som trening, meditasjon, eller andre stressdempende tiltak, kan forhindre at du mister mer hår enn nødvendig når du går gjennom hormonelt hårtap. Det kan i tillegg hjelpe mot andre symptomer du kan, som humørsvingninger, vektøkning og søvnproblemer.

6. Få deg en ny frisyre

Få deg en ny frisyre

Hvis du opplever hårtap i overgangsalderen kan det hende den normale frisyren din ikke ser like bra ut som den pleide å gjøre. Det kan være en idé å ta seg en tur innom frisøren sin for tips til en ny frisyre som er mer flatterende for de med et finere eller tynnere hår.

Frisører anbefaler ofte en kortere frisyre til kvinner som opplever håravfall i overgangsalderen. Et kortere hår skaper et større volum og en finere tekstur i håret. Du kan også spørre etter lysere eller mørkere striper som kan bidra til å skape en større dybde i håret.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

  Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

 • Shampoo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

  Sjampo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

Se alle artikler