Håravfall for kvinner i overgangsalderen: 6 tips til behandlingSe alle artikler

Håravfall for kvinner i overgangsalderen: 6 tips til behandling

Hetetokter og humørsvingninger er normalt assosiert med overgangsalderen. Det som kanskje er mindre normalt å assosiere det med, er håravfall!

Dessverre er håravfall for kvinner i overgangsalderen noe mange opplever. Men hvorfor opplever vi egentlig hårtap i overgangsalderen, og hvordan kan man behandle dette? Enten du opplever det i perimenopause (i tiden før overgangsalderen), eller i overgangsalderen, har vi svarene på alle spørsmål du måtte ha rundt hormonelt hårtap.

Innholdsfortegnelse

Sammenhengen mellom hårtap og overgangsalder

Både grått hår og overgangsalder er en del av den naturlige aldringsprosessen vår, og de fleste kvinner vil oppleve dette rundt 50-årene. I overgangsalderen produserer eggstokkene til kvinner gradvis lavere mengder kjønnshormoner, som østrogen og progesteron. Endringer i hormonnivåene kan føre til flere endringer i kroppen, slik som hetetokter, humørsvingninger, vektøkning, søvnmangel, og til og med hårtap.

Hvorfor oppstår håravfall for kvinner i overgangsalderen? Når vi er yngre hjelper kjønnshormoner som østrogen og progesteron med å forlenge vekstfasen til håret vårt, slik at håret vokser raskere og over en lengre periode.

Når kroppen ikke lenger produserer like mye av disse hormonene blir vekstfasen til håret kortere, og mange vil derfor oppleve å miste hår. En kortere vekstfase for håret betyr at håret vokser ut saktere, som vil si at nytt hår ikke vokser frem og erstatter det som faller ut i samme hastighet som når vi var yngre. Dette fører til at håret oppleves tynnere, og er hovedårsaken bak håravfall for kvinner i overgangsalderen.

Selv om du opplever hårtap i overgangsalderen er det ingen grunn til panikk. Det er ingenting medisinsk feil med deg! Hvis du er bekymret kan det likevel være greit å snakke med legen din for å utelukke andre eventuell medisinske årsaker, men vi kan forsikre deg om at hormonelt hårtap er en helt naturlig del av det å bli eldre.

Selv om du opplever å miste hår betyr det ikke at du må gi opp håret fullstendig! Det finnes flere behandlinger, samt måter du kan skjule et tynt hår på (vi kommer tilbake til dette).

Hva er symptomene på håravfall for kvinner i overgangsalderen?

Håravfall for kvinner i overgangsalderen oppleves som regel annerledes enn hos menn. Hos menn kan man ofte se tynnere områder på hodet i en hesteskoform. Kvinner vil i motsetning til menn oppleve en jevn uttynning over hele hodet. Ettersom håravfall for kvinner i overgangsalderen er jevnere, kan det ta en stund før du i det hele tatt merker at håret blir tynnere.

Hvis du er bekymret for hårtap ved overgangsalderen er det et par ting du kan være på utkikk etter:

 • En bredere skill
 • En synligere hodebunn (spesielt ved hårfestet eller skillen)
 • En tynnere hestehale
 • Flere løse hårstrå på puten, i hårbørsten eller i dusjen
 • Håret ser finere eller tynnere ut, og er vanskeligere å style
 • Håret brekker lettere enn det gjorde tidligere

I sjeldne tilfeller kan håravfall hos kvinner i overgangsalderen føre til en merkbar uttynning av håret på kronen eller på siden av hodet.

Jo tidligere du oppdager at du mister hår, jo lettere vil det være å behandle det. Hvis du nærmer deg denne delen av livet kan det med andre ord være lurt å prøve og merke seg alle forandringer som skjer med håret!

Hvor vanlig er håravfall for kvinner i overgangsalder?


Tro det eller ei, men hårtap for kvinner i denne fasen er svært normalt. Av kvinner som befinner seg i postmenopause fasen (fasen etter overgangsalderen) har så mange som to tredjedeler av kvinner opplevd uttynning av håret eller fått hårløse flekker. Håravfall for kvinner i overgangsalderen er normalt blant alle etnisiteter. Hormonelt hårtap har trolig mye med genetikk å gjøre, så dersom du har noen i nær familie som har opplevd hårtap er det en større sannsynlighet for at du kommer til å oppleve det selv. 

Andre årsaker til håravfall for kvinner i overgangsalderen

Hvis du opplever å miste håret, har det mest sannsynlig med hormonnivåer å gjøre. Det finnes likevel andre faktorer som kan forårsake håravfall for kvinner i overgangsalderen, for både menn og kvinner. Noen eksempler på dette er stress, medisiner, sykdom eller vitaminmangel. Dette er faktorer som også kan bidra til at håravfall for kvinner i overgangsalderen blir større enn normalt.

medisinske problem

Hvis du opplever hårtap kan det med andre ord være en idé å snakke med en lege for å finne ut om du har noen andre underliggende problemer.

Hva med perimenopause hårtap?

Perimenopause er perioden før du kommer inn i overgangsalderen. I denne perioden begynner hormonnivåene å forandre seg som en forberedelse på at kroppen skal over i neste fase. Perimenopause begynner vanligvis i midten av 40 årene hos kvinner, men det er ikke alle som går gjennom denne perioden. Ettersom håravfall hos kvinner i perimenopause er knyttet til hormonelle forandringer i kroppen er symptomene i denne perioden de samme som ved hårtap i selve overgangsalderen. Det er også vanlig å oppleve at håret blir mer livløst og tørt.

Hva kan man gjøre hvis man opplever hormonelt hårtap? Ettersom det er de samme symptomene og årsakene bak håravfall i begge periodene, anbefaler vi å behandle begge fasene likt. Vi har satt sammen noen tips til kvinner som opplever håravfall i sammenheng med overgangsalderen nedenfor.

Kan du forhindre hårtap i overgangsalderen?

Hva kan du gjøre for å forhindre håravfall for kvinner i overgangsalderen? Her er våre beste anbefalinger:

Hold øye med håret ditt

Det er viktig å holde øye med kvaliteten på håret for å plukke opp tidlige tegn på håravfall for kvinner i overgangsalderen. Hvis du legger merke til at du mister mer hår enn vanlig og at håret begynner å bli tynnere er det på tide bestille en konsultasjon hos en hudlege.

Unngå produkter med sterke kjemikalier

Når vi blir eldre blir kvaliteten på håret vårt finere og mer delikat. Det er derfor viktig å velge produkter som ikke sliter unødvendig på håret. Se etter milde produkter med naturlige ingredienser som gir rikelig med fuktighet og næring til håret fra innsiden og ut.

HairLust - Split Fix™ Shampoo HairLust - Split Fix™ Shampoo
Forhåndsbestill

Split Fix™ Shampoo

Skånsom, Sulfatfri shampoo for skjørt, skadet hår utsatt for splittede tupper.

229 kr

Les mer
HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Selger fort ⚡️
Spar 15%
Forhåndsbestill

Split Fix™ Duo

Reduser flisete tupper og knekt hår med denne sulfatfri shampoo og balsam.

458 kr

389 kr

Les mer

Vær forsiktig med håret ditt

Ettersom håret vokser saktere i overgangsalderen er det viktig å ta vare på det håret du har. Du burde med andre ord være ekstra forsiktig når det kommer til varme stylingverktøy som hårføner, krølltang og rettetang, i tillegg til hårfarge og kjemiske behandlinger av håret. For mye styling og kjemikalier kan føre til at håret tørker ut, og lettere brekker og blir tynnere.

Et enkelt steg du kan ta for å forhindre håravfall for kvinner i overgangsalderen er å bytte ut den vanlige hårbørsten din med en børste spesielt tilpasset vått hår. Hairlust sin Wet Brush har myke silikontupper som forsiktig løser opp floker og gjør at håret brekker mindre enn om du bruker en vanlig børste.

HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Pink
Forhåndsbestill

Wet Hair Detangler Brush, Pink

Hårbørste, spesielt utviklet for bruk i flokete, vått hår, som reduserer risikoen for knekt hår.

89 kr

Les mer
HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple HairLust - Wet Hair Detangler Brush, Purple
Forhåndsbestill

Wet Hair Detangler Brush, Purple

Hårbørste, spesielt utviklet for bruk i flokete, vått hår, som reduserer risikoen for knekt hår.

89 kr

Les mer

Behandling av håravfall for kvinner i overgangsalderen

Hvis du opplever hormonelt hårtap er det første du burde gjøre å oppsøke en lege for å undersøke om det er andre underliggende årsaker til at du mister håret, som for eksempel vitaminmangel.

Hvis legen din mener du mister håret grunnet hormonelt hårtap kan de anbefale hormonterapi eller andre behandlinger. Disse behandlingene kan hjelpe til å redusere et hormonelt hårtap, samt andre eventuelle symptomer på overgangsalderen. Hormonterapi kan være en effektiv behandling mot håravfall for kvinner i overgangsalderen eller i perimenopause fase, men det er viktig å være klar over eventuelle bivirkninger forskjellige behandlinger har.

Det kan i tillegg være verdt å vurdere en behandler som spesialiserer seg på restaurering av hår. En spesialist på dette området kan anbefale spesielle medisinene og behandlingene mot håravfall for kvinner i overgangsalderen, som for eksempel:

Minoxidil: Minoxidil, også kjent som Recrea Forte, er et legemiddel som øker blodtilførselen i hodebunn og hårsekkene. Det kan hjelpe med å forebygge hårtap og kan stimulere ny hårvekst. Minoxidil kan derimot ha noen ubehagelige bivirkninger, spesielt irritasjon i huden. Rosmarinolje har lignende effekt som minoxidil, men uten bivirkningene.

Derfor vil jeg anbefale å behandle hårtap i overgangsalderen med vår Grow Perfect™ Thickening Spray, som faktisk inneholder rosmarinolje. Dette produktet bidrar til å øke hårets volum, samtidig som det tar vare på hårsekkene. Denne behandlingen inneholder også kaffefrøolje, som naturlig bidrar til å styrke hårveksten, slik at du får langt, tykt hår.

Et annet produkt vi nettopp har lansert, vårt Grow Perfect™ Hair Growth Serum, inneholder også kaffefrøolje. Dette produktet er utviklet med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ og AnaGain™. Disse fire teknologiene påvirker separate reseptorer, stimulerer hårsekkene, fremmer veksten av nytt hår og reduserer hårtap synergisk.

HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum HairLust - Grow Perfect™ Hair Growth Serum
Forhåndsbestill

Grow Perfect™ Hair Growth Serum

Konsentrert hårvekstserum, utviklet med Redensyl™, RootBioTec™, CAPIXYL™ og AnaGain™.

619 kr

Les mer
HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray HairLust - Grow Perfect™ Thickening Spray

Grow Perfect™ Thickening Spray

Leave-in spray, forsterket med RootBioTec™ som arbeider for å øke tettheten til håret.

299 kr

Les mer

PRP-behandling (plasmaterapi): Ved PRP-behandling blir blodplasma sprøytet inn i hodebunn. Dette skal hjelpe til å reparere skadede hårrøtter, og forskning har vist at behandling med blodplateberiket plasma bremser videre håravfall og stimulerer hårsekkene for en tettere hårvekst.

Laserterapi: Ved lavnivå laserterapi (LLLT) stimuleres hårsekkene dine for å fremme ekstra hårvekst. Dette skal hjelpe mot håravfall for kvinner i overgangsalderen, men teknikken er ikke klinisk bevist.

6 tips til hvordan du kan håndtere hårtap i overgangsalderen

Det finnes også forskjellige livsstilsendringer som kan hjelpe mot håravfall for kvinner i overgangsalderen:

1. En hår-vennlig diett

En hår-vennlig diett

Et dårlig kosthold kan bidra til unødvendig håravfall for kvinner i overgangsalderen. For å være sikker på at kostholdet ditt ikke fører til ekstra håravfall er det viktig å ha en proteinrik diett med viktige næringsstoffer som fremmer en sunn hårvekst. Hvorfor er proteiner viktig? Hårsekkene våre produserer hårstrå fra proteiner vi får i oss gjennom kosten vår. Hvis vi ikke spiser nok proteiner kan det altså gå ut over kvaliteten på håret.

Håret vårt er i tillegg avhengig av rikelig med vitaminer og mineraler for en optimal hårvekst. Det kan imidlertid være vanskelig å alltid følge en streng diett, så et godt tips er å legge til et kosttilskudd for å være sikker på at du får i deg alle næringsstoffene håret trenger. Vi anbefaler å innføre Hairlust Hair Formula Gummies for Women eller Tablets i den daglige rutinen din. Dette kosttilskuddet inneholder alle de vitaminer og mineraler hårsekkene dine trenger for en normal hårvekst. Som et pluss smaker gummiene helt fantastisk, så du kommer aldri til å glemme og ta dem!

Les mer her: Fungerer virkelig kosttilskudd til håret?

HairLust - Hair Formula Gummies for Women HairLust - Hair Formula Gummies for Women
Spar opptil 50%

Hair Formula Gummies for Women

Sukkerfrie tyggevitaminer med høyt innhold av biotin, som bidrar til å vedlikeholde normalt hår.

349 kr

Les mer
HairLust - Hair Formula Tablets for Women HairLust - Hair Formula Tablets for Women
Spar opptil 50%

Hair Formula Tablets for Women

Hårtabletter for kvinner, basert på silika fra bambus, aminosyrer, vitaminer og mineraler.

349 kr

Les mer

2. Næring fra utsiden

Næring fra utsiden

For å sørge for et sunt hår (og forhindre hormonelt hårtap) er det også viktig å styrke håret med proteiner fra utsiden. Vi anbefaler å bytte ut din vanlige sjampo og balsam med Split Fix™ Duo Set. Disse er laget med hydrolyserte proteiner som hjelper til å reparere et skadet, aldrende hår.

HairLust - Split Fix™ Duo HairLust - Split Fix™ Duo
Selger fort ⚡️
Spar 15%
Forhåndsbestill

Split Fix™ Duo

Reduser flisete tupper og knekt hår med denne sulfatfri shampoo og balsam.

458 kr

389 kr

Les mer
HairLust - Split Fix™ Hair Mask HairLust - Split Fix™ Hair Mask
Forhåndsbestill

Split Fix™ Hair Mask

Hårkur for skjørt og skadet hår som reparerer og forhindrer splittede tupper.

249 kr

Les mer

For å øke effekten, bruk vår Split Fix™ Hair Mask tre til fire ganger per måned, eller når håret ditt trenger litt ekstra kjærlighet.

Klar for å lære mer? Sjekk ut videoen nedenfor:

3. Beskytt håret mot UV stråler

Beskytt håret mot UV stråler

På samme måte som huden blir skadet av UV stråler blir også håret skadet. Hvis du sliter med håravfall i overgangsalderen er det spesielt viktig at du beskytter håret mot de skadelige strålene fra solen. Beskytt håret med et hodeplagg, eller bruk et UV-beskyttende hårprodukt som Sun Defense Hair Mist.

HairLust - Sun Defense Hair Mist HairLust - Sun Defense Hair Mist

Sun Defense Hair Mist

Ekstra fuktighetsgivende hår-mist som også gir solbeskyttelse.

229 kr

Les mer

4. Sov på bambus

Sov på bambus

Et annet enkelt grep du kan ta hvis du mister hår i overgangsalderen er å bytte ut putetrekket ditt. Et putetrekk i bambus, som for eksempel Silky Bamboo Pillowcase, er mye glattere enn et putetrekk i bomull, og skaper ikke like mye friksjon i håret om natten. I tillegg til å være mer skånsomt mot håret, hjelper bambus med å bevare fuktigheten i håret gjennom natten.

HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Silky Bamboo Pillowcase, Pearl White

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249 kr

Les mer
HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue HairLust - Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Silky Bamboo Pillowcase, Sky Blue

Putetrekk av bambus, med en silkemyk, glatt overflate som beskytter hår og hud.

249 kr

Les mer

For ekstra beskyttelse når du sover kan du også prøve Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm i tuppene over natten. Vi anbefaler i tillegg å sette opp håret i en beskyttende frisyre, som for eksempel løse fletter.

HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm HairLust - Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm
Forhåndsbestill

Moisture Hero™ Pre-Shampoo Balm

Hårkur, beriket med 100% naturlige ingredienser, som gjenoppretter hårets fuktighetsbalanse.

319 kr

Les mer
HairLust - Bamboo Towel Pillowcase HairLust - Bamboo Towel Pillowcase
Spar opptil 10%
Forhåndsbestill

Bamboo Towel Pillowcase

Håndkleputetrekk av bambus, som skånsomt tørker håret over natten.

249 kr

Les mer

5. Unngå hverdagsstresset

Unngå hverdagsstresset

Stress kan bidra til ekstra håravfall for kvinner i overgangsalderen, og det er derfor viktig å lære seg hvordan man best kan kontrollere stressnivået sitt. Forskjellige aktiviteter, som trening, meditasjon, eller andre stressdempende tiltak, kan forhindre at du mister mer hår enn nødvendig når du går gjennom hormonelt hårtap. Det kan i tillegg hjelpe mot andre symptomer du kan, som humørsvingninger, vektøkning og søvnproblemer.

6. Få deg en ny frisyre

Få deg en ny frisyre

Hvis du opplever hårtap i overgangsalderen kan det hende den normale frisyren din ikke ser like bra ut som den pleide å gjøre. Det kan være en idé å ta seg en tur innom frisøren sin for tips til en ny frisyre som er mer flatterende for de med et finere eller tynnere hår.

Frisører anbefaler ofte en kortere frisyre til kvinner som opplever håravfall i overgangsalderen. Et kortere hår skaper et større volum og en finere tekstur i håret. Du kan også spørre etter lysere eller mørkere striper som kan bidra til å skape en større dybde i håret.

Har du råd til hvordan kvinner bedre kan håndtere hormonelt hårtap? Del gjerne dine tips og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

  Beste shampoo for farget hår: Slik beskytter du hårfargen mot å falme

 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

 • Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

  Årsaker til ødelagt hår og hår som knekker - Hvordan reparere det

 • Hvordan virker et serum for hårvekst? Fordeler & hvordan bruke det

  Hvordan virker et hårserum? Fordeler & hvordan du bruker det

 • Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

  Renseshampoo: Slik velger du den beste hodebunnskrubben

Se alle artikler