Kviser i hodebunnen: Slik forebygges små kuler i hodebunnen som klørSe alle artikler

Kviser i hodebunnen: Bli kvitt utslett og små kuler i hodebunnen som klør

Har du noen gang oppdaget kviser i hodebunnen? Det kan være flere grunner til at små kuler i hodebunnen oppstår, og i denne artikkelen har jeg satt sammen det du trenger å vite om kviselignende utslett i hodebunnen og hvilke behandlinger som faktisk virker.

Jeg har selv en sensitiv hodebunn, og vet hvor frustrerende kviser i hodebunnen som klør kan være. Hvis du også har opplevd røde prikker i hodebunnen, er jeg her for å hjelpe! Det er viktig å forstå hva som er årsaken bak kuler i hodebunnen som klør for å klare å bli kvitt problemet.

Det er på tide med et dypdykk ned i årsaker til røde flekker i hodebunnen, enten det er kviselignende utslett eller faktiske kviser. Det er viktig at vi finner den faktiske årsaken bak kulene i hodebunnen for å finne riktig behandling å bli kvitt utslettet for godt.

Innholdsfortegnelse

Forskjellig type kuler i hodebunnen

Først må vi se på de forskjellige typene små kuler som finnes i hodebunnen. Det er viktig å finne ut type og årsak bak de røde prikkene i hodebunnen for å finne den beste behandlingen.

Forskjellig type kuler i hodebunnen

a) Papuler

Papuler er små, røde hevelser i huden. De kan vise seg som små røde flekker i hodebunnen, og kommer fra en kombinasjon av overflødig olje, talg, døde hudceller eller bakterier som tetter hårsekkene. Når hårsekkene blir betente kan det føre til oppstandelsen av små kuler i hodebunnen, som også er et typisk tegn på faktiske kviser i hodebunnen.

b) Pustler

Disse små kulene i hodebunnen kan ligne på papuler, men de inneholder i tillegg puss. Det kan minne om de hvite kvisene som dukker opp i ansiktet. Pustler kan føles ømmere enn papuler. Det er ikke unormalt å se dette ved kviser i hodebunnen eller hårkjertelbetennelse (follikulitt).

c) Cyster

Cyster er den overlegne vinneren av hodebunnskviser. Dette er dype, ofte smertefulle klumper som har fått godgjøre seg lenge. De formes når en infeksjon går dypt ned i huden, og kan derfor være mer utfordrende å behandle. Cyster trenger ofte litt ekstra oppmerksomhet, så hvis du merker disse kulene i hodebunnen er det lurt å ta en telefon til legen din.

d) Elveblest

Elveblest er små, svært kløende, kviselignende utslett i hodebunnen (men de kan oppstå hvor som helst på kroppen). Det kommer av kroppens immunrespons på for eksempel allergier, stress eller medisiner. Dette kviselignende utslettet i hodebunnen går ofte over av seg selv, men det kan være en god idé å finne ut sammen med legen din hva som faktisk er den underliggende årsaken til utslettet, for å unngå at det kommer tilbake i fremtiden.

e) Hårkjertelbetennelse

Follikulitt, eller hårkjertelbetennelse, er en tilstand hvor hårsekkene blir betente, og fører til små hvite eller røde prikker i hodebunnen. Bakterier, sopp eller visse hårprodukter kan faktisk irritere hårsekkene så mye at du kan utvikle kviser i hodebunnen på grunn av follikulitten.

f) Seboreisk eksem

Denne vanlige hudtilstanden kan føre til kløende, noen ganger flakete, røde flekker i hodebunnen. Det er ikke unormalt å i tillegg oppleve flass i hodebunnen, og du kan måtte bruke en type spesialsjampo eller medisin for å bli kvitt eller lindre tilstanden.

Hvis du opplever vedvarende eller store hodebunnsproblemer anbefaler jeg å kontakte fastlegen din eller en hudlege direkte, slik at du får den rette behandlingen for problemene.

10 årsaker til kviser i hodebunnen

Nå som du har en litt større innsikt i hva de små kulene i hodebunnen kan være, er det på tide å se på bakenforliggende årsaker. Det er viktig å forstå hvorfor du får røde prikker i hodebunnen, for å kunne bekjempe problemet. Her er 10 årsaker til hvorfor du kan oppleve kviselignende utslett i hodebunnen:

1. Overflødig talgproduksjon

Når hodebunnen produserer for mye olje kan det tette hårsekkene, og føre til kviser i hodebunnen.

2. Bakterier

Bakterier, spesielt Propionibacterium acnes, kan florere i hodebunnen og forårsake betennelse som fører til kviser i hodebunnen.

3. Soppinfeksjon

Flere typer soppinfeksjon, som ringorm (tinea corporis) kan forårsake runde, små kuler i hodebunnen som klør. Kviser grunnet sopp behandles ofte med soppdrepende midler.

4. Produktrester

Hårprodukter med tunge oljer eller silikoner kan blokkere hårsekkene og føre til kuler i hodebunnen, spesielt hvis du ikke renser håret godt.

5. Kontakteksem

Allergisk reaksjon til visse hårprodukter eller kjemikalier, som parabener, Methylisothiazolinone (MI) eller syntetiske duftstoffer kan føre til irritasjon, rødhet og kløende, røde flekker i hodebunnen. De beste produktene som hjelper til å bekjempe problemet er produkter med naturlige ingredienser utviklet for en sensitiv hodebunn.

6. Svette og luftfuktighet

Svette og høy luftfuktighet kan skape et godt miljø for bakterier, og hvis du ikke er flink til å skylle og rense håret kan du raskt ende opp med kviser eller kviselignende utslett i hodebunnen.

7. Hormoner

Hormonelle endringer, spesielt i puberteten, ved graviditet eller i menstruasjonssyklusen kan øke talgproduksjon og øke sjansen for kviser i hodebunnen.

8. Dårlig hodebunns hygiene

Hvis du ikke vasker håret ofte nok eller bruker dårlige produkter kan dette føre til mye smuss og rester som blir liggende i hodebunnen og tettere hårsekkene. Dette kan igjen føre til kviser og kløende kuler i hodebunnen.

9. Stress

Stress – vår ikke-vennlige følgesvenn som kan forverre eksisterende hudproblemer, inkludert stressrelatert hårtap, eller føre til helt nye problemer, som røde prikker i hodebunnen.

10. Kløe og plukking

Hvis du konstant klør eller plukker i hodebunnen kan dette spre bakterier og irritere huden, og føre til utviklingen av kviser eller andre problemer.

Uansett hvilken årsak som ligger bak det irriterende kviselignende utslettet i hodebunnen er det viktig å ha en god hodebunns hygiene, velge riktige produkter og håndtere stress i hverdagen. Og snakk om produkter, hvilke ingredienser som finnes i dine favorittprodukter kan ha mye å si for forhindring eller utvikling av kuler i hodebunnen.

Naturlige midler mot kviser i hodebunnen

Naturlige midler

Hvis du vil bekjempe problemene du opplever i hodebunnen anbefaler jeg alltid å starte med skånsomme, naturlige anti-akne behandlinger, med mindre situasjonen er spesielt ille. Her er noen effektive, naturlige ingredienser som kan hjelpe til å lindre og eventuelt fjerne små kuler i hodebunnen:

Tea tree olje

Tea tree olje er virkelig en stjerne i kampen mot kviser i hodebunnen og soppinfeksjoner. Oljen har naturlige bakteriedrepende og betennelsesdempende egenskaper som hjelper til å roe irritert hud.

Dermosoft® Decalact MB

Dermosoft® Decalact MB er en naturlig utvunnet ingrediens kjent for sine antimikrobielle og soppdrepende egenskaper. Det hjelper til å minimere veksten av bakterier og sopp på huden, og er en effektiv ingrediens i kampen mot både flass, kviser og andre hodebunnsproblemer som kommer fra en overvekst av mikrober.

Aloe Vera

Aloe vera er et lindrende, avkjølende og naturlig middel som kan redusere betennelse. Ren aloe vera gel eller produkter med et høyt aloe vera innhold kan brukes på utsatte områder for å minimere og helbrede rødhet og irritasjon.

Eplecidereddik

Antimikrobielle stoffer i eplecidereddik kan hjelpe i kampen mot bakterier og sopp. Tynn ut eplesidereddik i vann og rens hodebunnen med blandingen etter at du har vasket håret med sjampo. Dette bidrar til et sunt miljø i hodebunnen.

Kald kompress

Hvis kviser i hodebunnen blir smertefulle eller betente kan en kald kompress være redningen. Et kaldt, fuktig håndkle holdes forsiktig over det utsatte området for å redusere hevelse og gi lindring.

Noen har mer sensitiv hud enn andre, så det er en god idé å teste forskjellige behandlinger mot kviser i hodebunnen på et lite området først for å se at huden tåler behandlingen, og ikke gjør vondt verre. Prøv å legge til disse naturlige løsningene i hårpleierutinen din, sammen med god hodebunnshygiene, og du vil merke en sunnere, gladere hodebunn. Vær tålmodig og konsekvent med metoden du bruker, så vil du se at de røde flekkene i hodebunnen snart forsvinner!

Hvis du har mer alvorlige tilfeller av kviser eller kuler i hodebunnen kan det vært lurt å snakke med en lege for å se om du trenger en antibiotikabehandling eller andre soppdrepende medisiner for å håndtere problemet.

Sjampoer mot kviser i hodebunnen

La oss snakke litt om den enkleste løsningen: En sjampo spesielt utviklet for å bekjempe røde flekker i hodebunnen. Disse produktene er laget spesielt for å rense, berolige og tilføre næring, så det fæle, kviselignende utslettet i hodebunnen blir borte en gang for alle.

Instant Relief™ Dandruff Shampoo

Instant Relief™ Dandruff Shampoo er en superhelt med krefter fra tea tree olje, Dermosoft® Decalact MB, aloe vera og glyserin. Tea tree oljens naturlige antibakterielle egenskaper hjelper til å holde bakterier som fører til kviser langt unna, og Dermosoft® Decalact MB bekjemper skånsomt sopp for en sunnere hodebunn. Aloe vera og glyserin jobber sammen for å lindre og tilføre fuktighet til hodebunnen, som bekjemper irritasjon og betennelse.

Sjampoen er i tillegg økologisk sertifisert, og inneholder ikke silikoner, sulfater eller parabener, så du kan rense hodebunnen trygt, uten fare for skadelige kjemikalier som kan forverre problemene, som kviser i hodebunnen!

Scalp Delight™ Detox Scrub

En god skrubb er en annen måte å bli kvitt kuler i hodebunnen. En skånsom hodebunnskrubb kan hjelpe til å fjerne døde hudceller, olje og produktrester så hårsekkene ikke tettes, og du unngår de røde prikkene i hodebunnen.

Scalp Delight™ Detox Scrub er en naturlig skrubb som inneholder økologisk rosmarinolje og havreekstrakt. Økologisk rosmarinolje hjelper til å redusere betennelse og bidrar til en sunn hodebunn, og rispulver skrubber forsiktig bort døde hudceller og produktrester som kan føre til kviser i hodebunnen som klør. Havreekstrakt hjelper til å roe hodebunnen fra irritasjon og rødhet. Ved å rense og friske opp huden hjelper denne skrubben til å forhindre små kuler i hodebunnen, og skaper det perfekte miljøet for en sunn hårvekst.

Begge disse sjampoene er skapt spesielt for å bidra til et sunt miljø i hodebunnen. De er begge skånsomme og naturlige, og hjelper til å bekjempe årsakene bak røde flekker i hodebunnen. Men husk – ingenting kommer gratis, så vær konsekvent i bruken! Hvis du bruker disse sjampoene regelmessig er du på god vei mot en sunn hodebunn.

Når du skal bekjempe kviser i hodebunnen anbefaler jeg å prøve og unngå andre hårprodukter, som oljer og geleer, direkte i hodebunnen. Disse produktene kan tette til porene, og faktisk bidra til at det oppstår flere små kuler i hodebunnen som klør.

Livsstilstips for å forhindre kuler i hodebunnen

I tillegg til naturlige midler og sjampoer mot kviser i hodebunnen er det også viktig å prøve og forhindre at problemet oppstår i utgangspunktet. Her er noen livsstil tips du kan følge som vil hjelpe til å holde kviselignende utslett i hodebunnen på avstand:

Riktig og jevnlig hårvask

En korrekt utført, og jevnlig hårvask er grunnlaget til en ren og kvisefri hodebunn. Masser en skånsom og sulfatfri sjampo inn i hodebunnen med fingertuppene. For å være sikker på at du har renset hodebunnen godt nok, anbefaler jeg å vaske gjennom håret igjen med en sjampo mot kviser i hodebunnen, og skylle ut produktet godt slik at det ikke ligger igjen rester som kan tette hårsekkene.

Velg produkter som er snille mot hodebunnen

Hvis du sliter med kviser i hodebunnen burde du holde deg unna produkter med tunge oljer og silikoner, da de kan veie ned håret og generelt forverre problemet. Bruk heller lettvekts produkter spesielt utviklet for fett hår eller mot flass, som ikke tetter porene.

Begrens stylingprodukter ved hårrøttene

Hårsprayer og geleer kan etterlate produktrester i hodebunnen og føre til tette porer. Prøv å unngå disse produktene så mye du kan, for å opprettholde et sunt miljø i hodebunnen. Hvis du absolutt må bruke stylingprodukter er det viktig at du bruker en god skrubb eller sjampo mot kviser i hodebunnen så du ikke skaper eller forverrer et eksisterende problem.

Rent sengetøy

Rent sengetøy

Vask putetrekk, dynetrekk og laken jevnlig for å fjerne smuss, olje og bakterier som kan bygge seg opp over tid. Vurder også om du burde bruke et antibakterielt putetrekk i bambus som hjelper til å minimere risikoen for å utvikle røde prikker i hodebunnen.

Unngå å ta på hodebunnen

Unngå å ta på hodebunnen

Det kan være fristende å klø og ta seg i hodebunnen, men hendene våre kan overføre oljer og bakterier som fører til irritasjon, og i verste fall kviser i hodebunnen.

Hold deg hydrert og spis balansert

Hold deg hydrert og spis balansert

En godt hydrert kropp og et balansert kosthold bidrar til sunt hår og hud. Drikk rikelig med vann og pass på å spise næringsrik mat, som frukt, grønnsaker og fullkorn.

Reduser stress

Reduser stress

Stress er ikke bra for verken hud eller hodebunn. Finn en måte å håndtere stress på i hverdagen, for eksempel gjennom avslapningsteknikker, trening eller hobbyer du liker.

Når burde du søke profesjonell hjelp

Noen ganger er det viktig å søke profesjonell hjelp for å passe på at det underliggende problemet blir riktig behandlet.

Hvis du har vedvarende kviser i hodebunnen over en lang periode selv om du har prøvd flere kvisebehandlinger, er det på tide å sette opp en legetime for å undersøke hva som faktisk kan være årsaken. Vedvarende eller tilbakevendende kviser i hodebunnen kan være et tegn på en underliggende tilstand som krever ekstra evaluering og noen ganger sterkere behandling.

Hvis du opplever sterk kløe, vedvarende hodebunnssmerter eller legger merke til endringer i utseende på prikkene i hodebunnen anbefaler jeg å snakke med legen din. Husk at en hudlege er eksperter på dette området, og kan gi tilpasset behandling basert på dine problemområder. Jo raskere du tar tak i problemet, desto raskere vil du oppnå en sunn, glad hodebunn.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

I kampen mot de små kulene i hodebunnen har jeg oppdaget en skattekiste av effektive behandlinger. Fra naturlige midler som sjampo med tea tree, til skånsomme skrubber.

Det er på tide å gi en naturlig, hodebunns-vennlig hårpleierutine en ekte sjanse, så skal du se at du er på god vei til å bli kvitt kviser i hodebunnen for godt!

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

  Naturlig tørrsjampo-pulver: Hva er fordelene med pulver over aerosol?

 • Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

  Clarifying shampoo: Slik bruker du en rensesjampo

 • Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

  Den beste flass-shampoo: Bli kvitt en flassende hodebunn

 • Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

  Den beste shampoo for fett hår og fet hodebunn - Hva skal du se etter?

 • Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

  Har du en øm hodebunn? 6 behandlinger som hjelper mot sår hodebunn

Se alle artikler