Hårtap etter graviditet: 5 enkle tips for å takle ammehåretSe alle artikler

Hårtap etter graviditet: 5 enkle tips for å takle ammehåret

Enten du er nybakt mamma eller venter en liten en i nærmeste fremtid, vet du kanskje hvor mye planlegging og ting som skjer i denne tiden. Ammehår og hårtap etter graviditet, på toppen av alt annet som skjer, er vel sikkert det siste du tenker på?

Hår er ikke det viktigste i verden i denne tiden av livet ditt, men dessverre er det mange mødre som opplever postpartum hårtap, altså hårtap etter graviditet og fødsel. Det er ikke snakk om å miste litt flere hårstrå enn normalt, men hårlokker som faktisk kan falle ut i klumper! Selv om det er helt normalt for de fleste å miste mye hår etter fødsel, kan ammehår være en ekstra påkjenning i en allerede stressende tid, og i en tid hvor selvpleie ikke kommer i første rekke.

Hva er det som egentlig er årsaken til at man mister mye hår etter fødselen, og hva kan du gjøre med såkalt ammehår? Jeg har samlet informasjonen du trenger rundt temaet, så fortsett å lese dersom du vil vite mer om hårtap etter en graviditet.

Innholdsfortegnelse

Hva er årsaken til hårtap etter fødselen?

Før jeg snakker om hva som egentlig skjer med håret etter en fødsel kan det være greit å vite hvordan graviditeten i seg selv påvirker hårstrukturen. Mange kvinner opplever faktisk et sunnere, mer glansfullt og tykkere hår under graviditeten.

Hvorfor er det slik? Det bunner ned i hårets vekstsyklus; vekstfasen (anagen fase), hvor håret vokser; overgangsfasen (katagen fase), hvor hårsekkene ikke lenger får blodtilførsel; hvilefasen (telogen fase), hvor hårstråene faller av. Hårstråene dine er hele tiden i forskjellige deler av syklusen, noe som betyr at mennesker vanligvis mister litt hår hver eneste dag og dette er grunnen til at du ikke mister alt håret på en gang.

Hair Growth Phases

Under en graviditet øker østrogennivåene i kroppen, noe som bidrar til at vekstfasen og overgangsfasen til håret varer lenger enn normalt. Dette resulterer i at man mister mindre hår når du er gravid, og håret kan virke tykkere enn det normalt gjør. Når du er gravid, kan volumet i håret ditt faktisk øke med rundt 38%. Dette er årsaken til at mange kvinner mener de aldri har hatt et finere hår enn når de går gravide.

Etter graviditeten vil håret gå over i den telogene fasen, som er grunnen til at det kalles «postpartum hårtap», og man vil oppleve å miste mye hår etter fødsel, såkalt ammehår. Etter fødselen vil hormonene i kroppen din begynne å stabiliseres igjen, og du vil miste det ekstra håret kroppen har holdt fast på under denne perioden. Prosessen rundt hårtap etter fødsel kalles telogen effluvium.

En ren, velfuktet og sunn hodebunn er alfa omega for at du kan få tykkere og sunnere hår.

Det er ikke kun etter fødsel telogen effluvium kan oppstå. Etter fysiske eller psykiske traumer eller påkjennelser i livet, kan man miste mer hår enn normalt, fordi håret går over i overgangsfasen. Du har kanskje opplevd spesielt mye hårtap etter et samlivsbrudd, eller etter du har vært veldig syk over en periode, og vet hva jeg snakker om. Fødsel er fysisk traumatisk for kroppen å gå gjennom, spesielt dersom man går gjennom en vanskelig fødsel eller må operere, og det er derfor enkelt og forstå hvorfor telogen effluvium kan oppstå.

Når starter hårtap etter fødselen?

Hårtap etter graviditet starter som regel mellom tre til seks måneder etter fødselen. Dersom du ammer er det ikke sikkert du vil merke at du mister mye hår etter fødsel før ammingen begynner å avta, eller når du begynner med morsmelkerstatning eller fast føde til babyen.

Det er likevel viktig å tenke på at hårtap etter fødselen ikke er noe som kommer til å skje med alle kvinner som føder. Dersom du ikke merker at du har fått såkalt ammehår, altså at håret ikke har blitt noe spesielt tynnere enn normalt etter rundt seks måneder, er du kanskje en av de heldige som slapp unna å miste mye hår etter fødsel.

Hvis hårtapet ditt ikke reduseres 6-12 måneder etter din graviditet, kan det skyldes andre årsager og du bør vurdere å konsultere med din egen lege.

Andre forklaringer for hårtap etter graviditeten kan være:

 • Ubalanse i skjoldbruskkjertelen
 • Jernmangel og anemi
 • Mangel på vitamin B12
 • Utilstrekkelig inntak av folsyre
 • Oksidativt stress
 • Ernæringsmessig eller følelsesmessig sjokk
 • Hormonelle forandringer

Hvor mye hårtap etter fødselen kan man forvente?

Selv om hårtapet du opplever etter en fødsel kan virke dramatisk, er det faktisk en helt naturlig del av det å bringe et nytt liv inn i denne verdenen. Hvor mye hår etter en graviditet hver enkelt mister er veldig individuelt, men det er naturlig å miste opptil 30% av volumet i håret etter fødsel.

Hvordan vil hårtap etter fødsel faktisk oppleves? For det første kommer du nok til å oppleve og finne flere hårstrå både i hårbørsten din og i dusjen. Noen kvinner som opplever å miste mye hår etter fødselen, kan også merke at håret blir tynnere rundt hårfestet. Det kan være normalt og oppleve mindre hår generelt på hodet, og at hestehalen kjennes tynnere ut.

Før- og etterbildene nedenfor viser resultatene hos kvinner som bruker Hairlust kosttilskudd etter hårtap. Før-bildene illustrerer hårtapet de opplevde, blant annet etter graviditet. Alle disse kvinnene brukte produkter mot hårtap for å få håret raskt tilbake, eller for å få i gang hårveksten etter graviditet og amming. Etterbildene illustrerer 2-3 måneders resultat ved bruk av kosttilskudd til håret fra Hairlust.

Før og etter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat

*Resultatene varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Er det mulig å forhindre hårtap etter fødselen?

Det er kanskje ikke dette du håpet å høre, men det er dessverre lite du kan gjøre for å forhindre ammehår. Prøv likevel å se det på denne måten: Du kommer ikke til å miste alt håret ditt, og det er faktisk bare det håret som ikke falt av som normalt under graviditeten du kommer til å miste.

Det du kan gjøre for å minimere et eventuelt hårtap etter fødselen, er ved å prøve ut noen nye behandlinger eller forskjellige hårteknikker. Dette kommer jeg tilbake til.

Blir hårtapet verre ved flere graviditeter?

Rent teknisk vil du ikke oppleve mer eller mindre hårtap etter graviditeten dersom du går gjennom flere graviditeter. Hvis du går gjennom en eller flere fødsler tett etter hverandre kan det likevel være at håret ikke får nok tid til å komme inn i en normal syklus igjen, noe som kan føre til at håret føles spesielt tynt etter den andre fødselen. Selv om du faktisk mister like mye hår etter både første og andre fødsel, har ikke håret fått nok tid til å vokse ut igjen mellom fødslene. Dette kan skape en illusjon av at du mistet mer hår etter andre fødsel, enn etter den første.

Alder kan også spille en rolle på hvordan hver enkelt opplever ammehår. Når vi blir eldre, vil også håret vårt naturlig bli tynnere; en helt naturlig del av aldringsprosessen. For personer som går gjennom flere graviditeter, og derfor opplever flere runder med hårtap etter fødsel, kan man samlet sett sitte igjen med mindre hår på hodet til slutt. Dette er også helt normalt! Dersom du føler at hårtapet du opplever etter fødselen er større enn du mener det burde være, kan det være lurt å oppsøke en lege om mulige årsaker og behandlinger til ammehår.

Finnes det noen muligheter for behandling?

Å miste mye hår etter fødsel kan være stressende uansett hvilken fase av livet du befinner deg i, men det er kanskje spesielt stressende å oppleve hårtap etter en graviditet grunnet alle de andre endringene kroppen også går gjennom på samme tid.

Hvor raskt håret kommer inn i vekstfasen igjen når du har opplevd hårtap etter en graviditet er veldig individuelt. Alt mellom tre måneder til ett år etter fødsel er vanlig. En god nyhet er at det faktisk finnes to enkle metoder mot hårtap etter graviditeten du kan teste ut, som kan hjelpe håret å vokse ut raskere.

1. Spis godt

Hårrøttene dine trenger spesifikke vitaminer og mineraler for å effektivt gro ut nye hårstrå, og for å raskere komme seg etter ammehår og hårtap etter en graviditet. Den beste måten å tilføre de vitaminer og mineraler håret trenger på er gjennom et variert kosthold, som inkluderer mye proteiner, frukt, grønnsaker, fullkorn og sunne fettsyrer.

2. Ta de nødvendige vitaminer

Den nye mammatilværelsen er tidkrevende – noe jeg har stor forståelse for! Det er derfor ikke alltid lett å kokkelere opp sunne og varierte måltider hver dag når du har en nyfødt på armen, uavhengig om du opplever ammehår. Jeg har uansett en løsning til deg: Hair Formula Gummies for Women! Dette er tyggevitaminer som hjelper deg å raskere få tilbake et normalt hår, på grunn av hårtap etter fødselen. Disse godbitene tilfører alle vitaminer hårsekkene dine trenger for å gro ut et sunt hår igjen, hvis du har opplevd hårtap på grunn av en graviditet. Det er også lett å huske på og spise vitaminene dine, ettersom de er fantastisk gode! De kommer også som tabletter.

Jeg anbefaler at du snakker med legen din rundt supplementer du velger å bruke, selv om det er helt normalt for nybakte mødre å ta kosttilskudd dersom de opplever hårtap etter fødselen.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

5 tips for å få håret til å se tykkere ut

Selv om du opplever hårtap etter en graviditet, trenger det ikke se ut som du har mistet mye hår etter fødsel! Disse enkle tipsene kan hjelpe deg til å få det meste ut av ammehåret ditt, frem til håret vokser ut igjen.

1. Bytt ut dine hårprodukter

Bytt ut dine hårprodukter

Dersom du ikke normalt har et fint hår, ønsker jeg å introdusere deg for den fantastiske verden av produkter for volum i håret! Du kommer til å bli overrasket over hvilke resultater de rette produktene kan oppnå, dersom om du opplever et tynnere hår grunnet hårtap etter en graviditet. Det første du burde gjøre er å bytte ut sjampoen og balsamen din med Grow Perfect™ Duo utviklet for tynt hår eller Split Fix™ Duo hvis du ønsker å fokusere på å reparere skadet og skjørt hår. Disse duoene er formulert med nærende økologiske ingredienser som gir håret styrke og fuktighet, samtidig som de forhindrer flisete tupper, tynning og knekt hår. Dette betyr at du beholder håret du fortsatt har etter hårtap etter fødselen mens det nye, sunne håret vokser ut.

Etter du har vasket håret anbefaler jeg å bruke Grow Perfect™ Thickening Spray ved røttene dine. Dette er en behandling som gir ekstra volum til håret fra røttene, og hjelper i tillegg med å opprettholde en sunn hodebunn som gir gode forutsetninger for ny hårvekst. Om du ønsker å øke hårveksten over tid vil jeg anbefale å bruke et hårserum

2. Sov på det

Sov på det

Søvn er godt for kropp og sjel, men har du egentlig tenkt over hvor mye puten din faktisk har å si for kvaliteten på håret ditt? De fleste sover på putetrekk i bomull, men dette kan faktisk skape unødvendig slitasje i et allerede tynt hår. Dersom du bytter ut putetrekket ditt med et i bambus vil det føre til mindre friksjon i håret, og du vil oppleve mindre hårtap etter graviditet, mindre slitasje, tørrhet og krusete hår (som et ekstra pluss er det også bra for huden din!). Bambus er et glattere og mykere stoff som vil bidra til at du våkner med et mer skinnende og sunt hår, med mindre floker.

Vi har også matchende dynetrekk, som du finner i 8 farger. 

3. Gre ut håret forsiktig

Gre ut håret forsiktig

For alle som sliter med hårtap etter en graviditet kan til og med hvilken hårbørste du bruker ha en stor innvirkning på ammehåret. Om tar i for mye, og drar i håret, kan hårstråene dine knekke, og du kan oppleve unødvendig røyting og hårtap. Når du allerede opplever et større hårtap etter fødselen, er dette noe du selvfølgelig ønsker å unngå. Dersom du bruker Wet Hair Detangler Brush, en børste med mykere tupper som skånsomt børster ut floker av håret ditt, kan du unngå å miste mye hår etter en fødsel. Du kan også bruke tuppene på børsten til å massére hodebunnen din, som vil bidra til økt blodsirkulasjon og fremme ny hårvekst. For å håndtere flokene enda bedre, kan du bruke en leave-in balsam

4. Dropp varme stylingverktøy

Dropp varme stylingverktøy

Det kan også være lurt å legge vekk stylingverktøy som hårføner, krølltang og rettetang om ammehåret er spesielt tynt. Det er kanskje gode verktøy for å style håret, men varmen fra apparatene kommer til å tørke ut håret, og håret kan knekke raskere. Hvis du sliter med ammehår og mye hårtap etter en graviditet, prøv å begrens bruken av disse apparatene så mye som mulig. Dersom du ønsker å fortsatt bruke noen av varmeapparatene, er det spesielt viktig at du også påfører en varmebeskyttende spray som beskyttelse.

5. Endre frisyre

Endre frisyre

Du har kanskje lagt merke til at mange nybakte mødre med ammehår går for en kortere hårfrisyre? Det er ikke uten grunn! Langt hår er tyngre, og vil raskere se flatere ut. Kort hår er på den andre siden mye lettere, og det er enklere å skape volum i et kort hår. Det er ikke store endringer som må til, du trenger ikke gå for en bob-frisyr, ettersom litt går en lang vei. Men kanskje dette er tiden til å prøve noe helt nytt? Hvem vet, det kan hende du enkelt kan rocke en pixie cut!

Dersom det er viktig for deg å beholde lengden på håret ditt kan du tilføre litt ekstra volum i håret ved å endre på hvor du har skillen din. Det høres kanskje for enkelt ut, men det vil faktisk gi deg et godt løft.

Husk uansett på at det er helt naturlig for mange å miste mye hår etter fødselen, og ingenting å skamme seg over. Ammehår er faktisk en helt normal del av den spennende tiden du er på vei inn i! Det betyr likevel ikke at du bare trenger å la det skje, uten å ta gjøre noen grep for å gjøre det beste ut av situasjonen. Ved å følge rådene jeg har listet opp mot hårtap etter fødselen, kan du i en stressende tid føle deg best mulig. Lykke til!

Oppsummering: Raske fakta om hårtap etter graviditet

 • Noen kvinner opplever få eller ingen endringer i hårveksten, mens andre opplever å miste mye hår etter fødsel. Hver graviditet er unik
 • Mange kvinder opplever en økt mengde av hår under deres graviditet. Derfor er det ikke uvanlig at kvinner sier at har opplevd den beste perioden med deres hår under graviditeten!
 • Mengden "ekstra" hår som kroppen holder på under graviditeten blir frastøtt etter graviditet, noe som resulterer i plutselig, stort hårtap etter fødsel. Dette fenomenet kalles telogen effluvium.
 • Det faktiske hårtapet etter fødselen vil variere fra kvinne til kvinne, men i gjennomsnitt mister en kvinne opptil 30% av håret.
 • Det er ingen behandling for hårtap etter graviditet, men du kan gjenvinne kontrollen med hårtapet og redusere ammehåret ved å blant annet spise et vitaminrikt kosthold i kombinasjon med fornuftige hårpleieteknikker.
 • Hvis hårtapet ikke minimeres etter 6-12 måneder etter graviditeten, kan det skyldes andre årsaker, og du bør vurdere å rådføre deg med din egen lege.
 • I prinsippet vil hårtap etter graviditet ikke være verre i påfølgende graviditeter. Imidlertid, hvis det er kort tid mellom svangerskapene, kan det hende at du ikke gir håret nok tid til å vokse ut igjen etter fødselen, noe som kan gjøre at håret ditt ser tynnere ut etter neste graviditet.

  *Studiene er utført av BASF. For mer informasjon om studiene kan du besøke www.personal-care.basf.com eller www.carecreations.basf.com.

  Våre kunder sier

  Enestående

  Relaterte artikler

  Se alle artikler
  • Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

   Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

  • Shampoo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

   Sjampo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

  • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

   Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

   Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

   Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Se alle artikler