Androgen Alopeci: En komplett guide om arvelig hårtapSe alle artikler

Androgen Alopeci: En komplett guide om arvelig hårtap

Å miste håret er aldri morsomt å gå gjennom for noen, og kan til og med være veldig ødeleggende for en persons selvbilde. Dessverre er det imidlertid mange som bare må venne seg til at hårtap er en helt naturlig del av livet.

Menn er spesielt utsatt når det kommer til hårtap og flekkvis skallethet, som i medisinsk terminologi kalles androgen alopeci. Men hva er egentlig årsaken bak androgen alopeci? Og finnes det måter man kan forhindre eller minimere de negative effektene av androgen alopeci?

I denne artikkelen kommer jeg til å gå gjennom alt du trenger å vite om androgen alopeci, og spesielt arvelig hårtap, ettersom den vanligste formen for androgen alopeci er forårsaket av genetikk. Jeg kommer til å gå gjennom måter du kan endre hårpleierutinen din på for å forbedre kvaliteten til håret ditt, og i tillegg redusere effekten av androgen alopeci. Men først skal jeg gå gjennom et par grunnleggende ting det kan være greit å vite.

Innholdsfortegnelse

Hva er Androgen alopeci?

Androgen alopeci er kjent under mange navn: arvelig hårtap, flekkvis hårtap, kvinnelig skallethet, mannlig hårtap, osv. Men hva innebærer egentlig tilstanden? Først og fremst så er den genetisk betinget. Det betyr likevel ikke at du ikke kan gjøre noe med det.

Hva er Androgen alopeci

Arvelig hårtap og androgen alopeci er en veldig normal form for hårtap hos menn (og til en mindre grad for kvinner). Flere studier viser til at androgen alopeci rammer over 6,5 millioner menn alene i Storbritannia. Hvis dette blir statistisk sammenlignet med Norge, tilsvarer det i overkant av 500 000 menn i Norge, eller 1 av 10. De fleste menn kommer altså til å oppleve en form for arvelig hårtap innen 50-60 årene. Noen kan til og med begynne å oppleve arvelig hårtap og så tidlig som i 20 årene. Hvis du begynner å oppleve et høyere hårfeste eller tynnere hår, er du altså ikke alene om det. Videre i artikkelen vil jeg dele mange gode tips med deg.

Hvordan ser androgen alopeci ut?

Arvelig hårtap som androgen alopeci kan påvirke personer forskjellig, men det er likevel noen fellestrekk og symptomer de fleste ser ut til å oppleve. Androgen alopeci fører først og fremst til et høyt hårfeste og hårviker hos menn. Dette er som regel etterfulgt av mindre hår rundt kronen på håret, og i tinningen. Denne uttynningen av håret kan fortsette til de hårløse delene møtes rundt hodet. Når dette skjer vil man også oppleve at håret gradvis blir tynnere, og det kan i noen tilfeller føre til total skallethet.

Det er viktig å huske på at alle som lider av arvelig hårtap går gjennom denne prosessen forskjellig, så det er lite poeng i å prøve og sammenlikne seg med andre som sliter med androgen alopeci. Utviklingen av androgen alopeci er veldig individuelt, både i forhold til progresjonen av tilstanden, og mengden av hårtap.

I tillegg til de ytre trekkene ved androgen alopeci, kan tilstanden i noen tilfeller også være en indikasjon på at noe er feil på innsiden av kroppen. Ifølge det amerikanske helseinstituttet har androgen alopeci hos menn blitt assosiert med andre medisinske tilstander, slik som diabetes, koronar hjertesykdom og høyt blodtrykk. Hvis du opplever at håret plutselig blir tynnere kan det altså være en idé å bestille en time hos legen for å sjekke at alt står bra til.

Hva forårsaker androgen alopeci?

Nå som du har en oversikt over hva androgen alopeci er, og hvordan det ofte utvikler seg, kan vi ta en nærmere titt på hvilken rolle biologien spiller. Selv om både miljømessige og genetiske faktorer kan påvirke utviklingen og graden av androgen alopeci en person opplever, bunner det meste likevel i dine gener og familiehistorie.

Forskning har vist at et type hormon, kalt androgener, mest sannsynlig er årsaken bak arvelig hårtap. En spesiell type androgen, dihydrotestosteron (DHT), tenkes å være hovedårsaken bak androgen alopeci. Personer som opplever arvelig hårtap og som lider av androgen alopeci er spesielt genetisk sensitive til effekten av DHT.

DHT er et hormon som blir omdannet i kroppen fra testosteron (det mannlige kjønnshormonet). I normale mengder bidrar dette hormonet til en naturlig helse og utvikling hos menn, spesielt under puberteten. Imidlertid kan et unormalt høyt nivå av DHT føre til hårtap. Når det er større mengder DHT i blodomløpet, kan det enkelt koble seg til reseptorer i hårsekkene i hodebunnen, noe som fører til at de krymper. Over tid vil krympingen av hårsekkene hemme hodebunnens evne til å støtte og opprettholde sunn og normal hårvekst. 

Forårsaker DHT hårtap?

DHT er ikke noe dårlig i seg selv, men er faktisk et helt naturlig hormon som bidrar til en sunn hårvekst i puberteten. I store mengder kan hormonet likevel fremskynde prosessen med arvelig hårtap og lidelser som androgen alopeci. For å forstå hvordan DHT forårsaker arvelig hårtap kan det hjelpe å forstå hvordan en normal hårsyklus utarter seg.

Alt hår du har på kroppen produseres i hårfollikler (hårsekker). Hårsekkene er små kapsler som tilfører næring til hvert hår, og sørger for at hårstråene er festet godt til huden. Håret som befinner seg i hårsekkene går gjennom forskjellige vekstsykluser, som normalt varer mellom 2-6 år (uavhengig om du skulle klippe deg eller barbere av deg håret).

Ved slutten av hver vekstsyklus går håret inn i en hvileperiode, hvor håret faller av noen måneder senere. De tomme hårsekkene begynner så å produsere nytt hår. Så hvordan kommer DHT inn i bildet?

DHT sin rolle i forbindelse med androgen alopeci

Som jeg nevnte tidligere, er det slik at håret i en normal, sunn vekstsyklus vokser, modnes og til slutt faller av før det blir erstattet av et nytt hår. Dersom kroppen vår begynner å omdanne for store mengder av testosteron til DHT, kan hårets vekstsyklus begynne å møte en rekke hindringer.

Høye nivåer av DHT har vist seg å føre til at hårsekkene blir mindre, noe som både kan føre til en kortere vekstsyklus, og gjør at håret virker tynnere og enklere kan knekke. Hva som er enda verre et at DHT faktisk kan gjøre det vanskeligere for nytt hår å vokse frem når det gamle faller ut.

På den andre siden har høyere nivåer av DHT og testosteron blitt knyttet til fyldigere skjegg. Det er derfor mange gutter med tynt hår har fantastiske skjegg! Les mer om skjeggvekst og skjeggoljer her.

Før og etter Hairlust

Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat
Hairlust før og efter
Før
Foreløpig resultat

*Resultatene varierer fra person til person.

Se alle anmeldelser

Er androgen alopeci permanent?

Det korte svaret er dessverre ja. Selv om det finnes behandlinger eller metoder som kan reversere effekten til androgen alopeci til en viss grad, er selve tilstanden permanent. Ettersom androgen alopeci er en genetisk tilstand som går i arv, finnes det dessverre ingen kur på markedet i dag.

Alt håp er likevel ikke ute. Selv om du er genetisk predisponert for arvelig hårtap som androgen alopeci, finnes det flere ting du kan prøve ut som kan hindre DHT i å totalt ødelegge manken din.

Du kan blant annet prøve å løse problemet ved hjelp av en DHT blocker. 

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

5 naturlige DHT blockers

Arvelig hårtap fra androgen alopeci kan påvirke selvtilliten og selvfølelsen til de som opplever det. Den gode nyheten er at det er mulig å tilføre en DHT blocker i hårpleierutinen eller livsstilen din, som kan være med på å motvirke de negative effektene til arvelig hårtap. En DHT blocker hindrer DHT i å binde seg til hårsekkene dine slik at hårstråene ikke blir tynnere. Det er likevel viktig å være klar over at en DHT blocker ikke er en mirakelkur som gir deg alt håret tilbake, men DHT blockere kan være effektive i å enten bremse hårtapet, eller til og med hindre mer hårtap.

Rosmarinolje er vist i studier å fremme hårvekst og øke antall hårstrå på bare 6 måneder

Nedenfor finner du fem naturlige ingredienser, som hver for seg fungerer som en god DHT blocker når de brukes korrekt.

fem naturlige ingredienser

Biotin:

Biotin er brukt i en rekke kosttilskudd til håret, samt i diverse behandlinger og det med god grunn. Dette er en vannløselig B-vitamin som fungerer som en DHT blocker. Forskning har vist at biotin effektivt motvirker hårtap, og øker hårvekst.

Gresskarkjerneolje:

Gresskarkjerneolje har vist seg å være en effektiv DHT blocker. I en dobbel blind studie ble det over tid observert en gjennomsnittlig økning i hårstrå på rundt 40% hos menn som ble behandlet med oljen.

Koffein:

Hvem hadde trodd at den daglige kaffekoppen faktisk kan bidra til et sunnere hår? Å drikke en kaffekopp vil ikke nødvendigvis hjelpe deg med et tykkere hår, men koffeinet i kaffen din kan faktisk fungere som en DHT blocker. I en studie med testdeltakere av begge kjønn, viste det seg koffein kan bidra til økt hårvekst og at koffein er en veldig god DHT blocker.

 

Vitamin B12 & B6:

I likhet med biotin kan B-vitaminene B12 og B6 fungere som effektive DHT blockere gjennom et kosttilskudd for håret. B-vitaminene kan også bidra til en sunnere hodebunn hos personer som lider av androgen alopeci.

Rosmarinolje:

Til slutt er det verdt å nevne rosmarinolje som en DHT blocker. I flere studier har rosmarinolje vist å både fremme hårvekst og øke antall hårstrå hos deltakerne.

 

Nå som jeg har forklart litt rundt hvordan en DHT blocker kan bidra til en sunnere hårvekst, er det på tide å snakke om hvordan androgen alopeci påvirker kvinner.

Androgen alopeci hos kvinner

Selv om arvelig hårtap oftest er sett hos menn, er det også flere kvinner som opplever androgen alopeci. I motsetning til hos menn vil ikke androgen alopeci hos kvinner føre til flekkvis hårtap. Androgen alopeci hos kvinner vil føre til et tynnere hår generelt, men sjeldent til total skallethet. I følge NHI vil rundt 40% av kvinner over 70 år oppleve en type hårtap. Heldigvis kan androgen alopeci hos kvinner behandles på samme måte som hos menn, med DHT blockere.

Andre typer hårtap

Det er i tillegg til androgen alopeci flere tilstander som kan forårsake eller forverre arvelig hårtap hos en person.

Alopecia areata:

Alopecia areata

Alopecia areata fører til plutselig flekkvis hårtap. Dette er en autoimmun sykdom hvor immunsystemet til en person begynner å angripe hårsekkene.

Alopecia universalis:

Alopecia Universalis

Alopecia universalis er en mer omfattende form for alopecia areata og er en annen type av arvelig hårtap, som fører til at man mister alt håret på hodet og på kroppen.

Trikotillomani:

Trikotillomani

Trikotillomani er en psykisk lidelse hvor en person får impulser til å dra eller nappe ut sitt eget hår.

Telogen effluvium:

Telogen Effluvium

Telogen effluvium er en reversibel lidelse, som kan trigges etter en stressende eller traumatisk opplevelse i livet. Lidelsen er midlertidig, og de som opplever telogen effluvium opplever gjerne hårtap rundt kronen av hodet.

Alopeci med arrdannelse:

SAlopeci med arrdannelse

Dette er en mer alvorlig form for alopeci, hvor man får arrdannelse i hårsekkene, samtidig som man lider av hårtap. 

3 andre grunner til hårtap

I tillegg til androgen alopeci, samt de andre lidelsene jeg har listet opp ovenfor, kan hårtap også bli forårsaket (eller forverret) av andre faktorer som for eksempel:

Stress og sykdom:

For mye stress i livet er ikke bra for oss på noen måte. Økte stressnivåer, langvarige sykdommer og en rekke stoffskiftesykdommer kan være med på å hemme hodebunnens helse og føre til hårtap.

Mangelfull pleie av håret:

Å vaske håret for ofte og en rekke spesielle kosmetiske behandlinger av håret, som f.eks. permanent, bleking av hår, eller hårfarge, kan føre til at håret blir tynt og skrøpelig, og kan i ytterste konsekvens føre til håravfall.

For å unngå disse negative effektene er det viktig å bruke en sjampo som er spesielt laget for å fremme en sunn hårvekst, og som opprettholder sunne hårsekker. Det kan også være en god idé å tilføre næring til hodebunn med en gjenoppbyggende proteinbehandling fra tid til annen, som fremmer veksten av nytt hår.

Kosthold:

I tillegg til gode hårpleierutiner er noe av det viktigste du kan gjøre for håret ditt å opprettholde et sunt og variert kosthold. Det er viktig å få i seg mat som inneholder mye vitaminer og mineraler på en daglig basis, slik at håret får alt det trenger for å holde seg sterkt og sunt. Et sunt kosthold er i tillegg viktig for både huden og neglene dine!

Det er spesielt viktig å inkludere mat i den daglige rutinen din som inneholder mye biotin og proteiner. Dette kan for eksempel være bær, mørke grønnsaker, bladgrønnsaker, nøtter og bønner. Det er samtidig lurt å unngå mat som har et høyt sukkerinnhold.

Uansett hvordan din opplevelse med androgen alopeci og arvelig hårtap er, er det viktig å tenke på at det faktisk er noe du kan gjøre for å forbedre situasjonen. Alt fra kosttilskudd for håret til å lage seg en god hårpleierutine er viktig for den generelle helsen til håret ditt. Det finnes som nevnt flere ting du kan prøve ut mot arvelig hårtap, som kan hjelpe deg å opprettholde et fyldig hår. Jo raskere du får innarbeidet gode rutiner i hverdagen din og i hårpleierutinen din, jo enklere vil det være å motvirke arvelig hårtap.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

 • Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

  Kaffe i håret: virker det? Alt du trenger å vite om shampoo med koffein

 • Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

  Virker rosmarinolje for hårvekst? Fordeler og andre tips for hårvekst

Se alle artikler