Hvor fort vokser håret? 7 faktorer som påvirker hårvekstenSe alle artikler

Hvor fort vokser håret? 7 faktorer som påvirker hårveksten

Du har kanskje lurt på hvor fort vokser håret og hva som påvirker dette? Hvor mye vokser håret på en måned kommer an på flere faktorer, og jeg skal gå gjennom disse i denne artikkelen. Jeg vil også gi deg tips om hva du gjør som kan påvirke hvor fort håret vokser, hva du burde unngå og hva som er det beste for håret ditt er.

Det er flere faktorer som påvirker hvor mye vokser håret på en måned. Både hårets tykkelse og helse vil ha en innvirkning på hvor fort håret vokser. Les artikkelen og få svar på spørsmålet: hvor fort vokser håret?

Innholdsfortegnelse

Hvor mye vokser håret på en måned?

hvor fort vokser håret?

Så, hvor mye vokser håret på en måned? I følge The Trichological Society vokser normalt hår mellom 0,5 til 1,7 cm i måneden. Det er flere faktorer som påvirker hvor raskt håret vokser, og dette kommer jeg tilbake til snart.

Hvor mye vokser håret på et år?

Et annet spørsmål du kanskje har er: Hvor mye vokser håret på et år? På ett år er det normalt med en hårvekst på mellom 6-20,4 cm. Dette høres kanskje ikke mye ut hvis du ønsker deg et langt, fyldig hår – helst akkurat nå! Derfor er det spesielt viktig å ta godt vare på håret ditt for å forhindre at håret knekker og maksimere hårveksten. Tips til hvordan du kan gjøre dette kommer lenger ned i artikkelen.

Hvor fort vokser håret? Det kommer altså an på flere faktorer, men disse tallene er helt normale:

Hvor mye vokser håret på en måned: 0.5–1,7 cm

Hvor mye vokser håret på et år: 6–20,4 cm

Det er mange årsaker til den store forskjellen på hvor fort hår vokser og hva som påvirker hårets vekstfaser.

Mål hvor fort håret vokser

Hvis du vil vite hvor fort ditt hår vokser i måneden kan du prøve dette:

Den første metoden du kan bruke for å finne svar på spørsmålet hvor mye vokser håret på en måned er enkel, men det er kanskje ikke alle som vil benytte seg av denne. En ny hårfarge kan enkelt gi svar på hvor mye håret vokser i måneden, ved å se hvor lang etterveksten av fargen er.

Den andre metoden du kan bruke for å se hvor mye håret vokser på en måned er ved å ta bilde av håret ditt månedlig. Det er viktig at du har håret i samme frisyre/posisjon, og at du tar bilde fra samme vinkel. Du kan også enkelt måle hvor fort hår vokser ved å bruke et målebånd.

Den siste metoden er ikke like presis, da håret kan være slitt og ha brukket i tuppene siden sist måling. Dette vil gjøre at du ikke får et helt riktig resultat når du prøver å måle hvor raskt håret vokser, og kan få deg til å tro at håret vokser saktere enn det faktisk gjør.

Hvor mye vokser håret på et år?

Du finner ut hvor mye håret vokser på et år ved å gange ditt månedlige gjennomsnitt med 12. Det er likevel flere faktorer som kan påvirke den gjennomsnittlige veksten av håret, så du må ta tallet du får med en liten klype salt. Dette er ingen nøyaktig vitenskap, men vil gi deg et godt bilde på ca hvor mye lengre håret ditt vil være etter et år.

Hårets vekstfaser forklart

Jeg skal snart gå inn på hårets vekstfaser, men først er det viktig at du vet litt om hårets anatomi for å forstå hvor fort hår vokser. Hvert hår vokser ut av en hårsekk som består av tre deler:

 • Hårsekken (hvor håret vokser fra)
 • Talgkjertelen (produserer oljen som gir fuktighet til hår og hodebunn)
 • Hårstrået (den synlige delen av håret)

Gjennomsnittlig har en person rundt 100.000 hårsekker på hodebunnen. Dette er med på å bestemme hvor tykt håret er.

Hvert hårstrå vokser ut av hårsekkene i fire faser, kjent som en vekstsyklus, dette avgjør hvor fort håret vokser.

Hårvekstsyklus

 1. Anagen (vekst) fase – Nytt hår vokser aktivt fra hårsekken. Så hvor fort vokser håret? Lengden på den anagene fasen bestemmer hvor mye håret vokser på en måned. Den anagene fasen varer mellom to til syv år. Hvis du har en kort anagen fase vil det med andre ord påvirke hvor mye håret vokser på et år.
 2. Katagen (overgangs) fase – Under denne korte fasen bremses hårveksten når hårsekken krymper.
 3. Telogen (hvile) fase – Hårsekken er i hvilefasen mens nytt hår begynner å formes.
 4. Eksogen (røyte) fase – I denne fasen faller gammelt hår ut og hårsekken går tilbake til anagen fase. Det er normalt 50-100 hårstrå som faller ut hver dag i denne fasen.

Hvert hårstrå vil være på forskjellige steder i hårsyklusen. Dette er grunnen til at du ikke mister alt håret på en gang.

Faktorer som påvirker hårvekst

Faktor 1: Kosthold

Et sunt kosthold er viktig for en sunn hårvekst. Hvis du vil maksimere hvor raskt håret vokser er det viktig at du passer på hva du putter i kroppen. Et godt kosttilskudd for håret kan også bidra positivt til en sunn hårvekst. 

Faktor 2: Alder

Håret vokser raskest i alderen 15-30. Når vi blir eldre vil mange kroppslige prosesser, inkludert hvor fort hår vokser, gå saktere.

Faktor 3: Gener

Gener har også en innvirkning på hvor fort hår vokser. Hvis du føler håret til foreldrene dine vokser raskt eller sakte, er dette en indikasjon på hvor fort ditt hår vil vokse.

Faktor 4: Kjønn

Forskning har vist at håret til menn har en tendens til å vokse raskere enn håret til kvinner.

Faktor 5: Hårtype

Veldig krøllete (korketrekkere), teksturert hår vokser saktere enn rette hårtyper. Jo mer krøllete håret ditt er, desto saktere vil du merke at håret vokser. Hvis du vil måle hvor fort håret vokser når du har krøller anbefaler jeg å strekke ut krøllene for å få en så nøyaktig måling som mulig.

Faktor 6: Etnisitet

En studie fra 2005 viser at asiatiske hårtyper vokser raskest, og krøllete afrikanske hårtyper vokser saktest. Europeiske hårtyper legger seg midt mellom disse et sted. Personer med et asiatisk opphav har generelt en lenger anagen hårfase, så håret vokser lengre før det faller ut.

Faktor 7: Sesongmessige endringer

Noen forskere mener at sesonger kan ha en innvirkning på hårvekst. De argumenterer for at håret vokser raskere om sommeren, hovedsakelig på grunn av kosthold (man spiser ofte mer frukt og grønt i sommermånedene) og sollys.

Faktorer som hemmer hårvekst

Når man skal undersøke spørsmålet "hvor fort vokser håret?" er det også viktig å undersøke faktorer som hemmer hårveksten. Det er noen faktorer som kan få håret til å gro saktere. Hvis du vil ha best mulig hårvekst, vær oppmerksom på disse tingene.

Faktorer som hemmer hårvekst

1. Stress

Stress er en av de største faktorene som påvirker hvor mye håret vokser på en måned. Stress-indusert hårtap er kaldt telogen effluvium, og fører til at håret går raskere inn i telogen fase. Rundt to måneder etter dette vil du begynne å oppleve hårtap. Så mye som 70% av håret kan falle ut på grunn av telogen effluvium. Telogen effluvium påvirker også hårvekst ved at færre hårstrå er i den anogene fasen, så mindre hår vokser.

2. Medisinske tilstander

Noen medisinske tilstander, spesielt alvorlige sykdommer og operasjoner, kan også trigge telogen effluvium. Kreftbehandlinger kan også påvirke hvor mye håret vokser i måneden. Hormonforandringer, som ved overgangsalder, graviditet og høyt stoffskifte kan også påvirke hårvekst.

3. Dietter

Raske dietter kan påvirke hvor raskt håret vokser. Hvis du ikke har et sunt kosthold som inkluderer hår-vennlige næringsstoffer kan du oppleve en redusert hårvekst. Crash-dietter kan også sjokkere kroppen og faktisk føre til telogen effluvium.

4. Røyking

Røyking trekker sammen blodårene slik at viktige næringsstoffer ikke når hårsekkene. Røyking kan med andre ord negativt påvirke hvor mye vokser håret på en måned.

5. Vitaminmangler

Som nevnt tidligere er et sunt kosthold viktig for en normal hårvekst. Hvis du ikke får i deg vitaminene og mineralene du trenger fra kostholdet kan dette ha en negativ innvirkning på hårvekst og hårtap. Vitaminmangler kan også føre til et tørt og skadet hår som lettere brekker.

Hvor fort vokser håret: Hårvekst og alder

Hvor fort vokser håret og blir det påvirket av alder? Hvor fort håret vokser er dessverre avhengig av alder. Håret vokser raskest når du er mellom 15 og 30 år gammel, etter det vil hårveksten avta. Noen vil også merke at jo eldre de blir, jo tynnere blir håret. Dette er fordi noen hårsekker vil stoppe å produsere nye hårstrå. Når vi blir eldre blir håret også ofte finere, så håret vil se tynnere ut og brekke lettere.

En reduksjon i hårvekst grunnet alder gjelder kun håret i hodebunnen. Noen menn vil for eksempel oppleve at skjegget begynner å vokse raskere etter de fyller 50.

Hvordan øke hårveksten

Som nevnt er det mange faktorer som påvirker hvor raskt håret vokser på en måned, og de fleste kan du ikke gjøre noe med. Det er likevel ikke helt ute av dine hender, og noen livsstilsendringer kan ha en innvirkning på hvor mye håret vokser på et år. Nøkkelen er en todelt tilnærming som hjelper til å aktivere ny hårvekst samtidig som du forhindrer at håret brekker.

Hvordan aktivere ny hårvekst:

1. Ta hårvitaminer

Den enkleste måten du kan påvirke hvor mye håret vokser på et år er ved å ta vitaminer, gjerne i form av Hairlust Hair Formula kosttilskudd. Disse kosttilskuddene er fylt opp av viktige vitaminer og mineraler som hjelper til å fremme en sunn hårvekst.

2. Bruk en sjampo for hårvekst

Et annet enkelt grep du kan implementere i hårpleierutinen din er å bruke en sjampo spesielt laget for å fremme hårvekst, som for eksempel Grow Perfect™ Shampoo. Denne sjampoen inneholder Anagain™ og økologisk rosmarinolje for håret. Begge ingrediensene er klinisk bevist å forbedre hårvekst og forbedre hårets tetthet.

For best resultat anbefaler jeg å bruke sjampoen sammen med Grow Perfect™ Conditioner.

3. Bruk et hårvekst serum

Du kan styrke hvor mye håret vokser på en måned ved regelmessig bruk av Grow Perfect™ Hair Growth Serum, som påføres i hodebunn. Dette hårvekstserumet er laget med naturlige ingredienser som er klinisk bevist å trenge ned i hårsekken og fremme hårvekst.

Hint: Vil du lære mer om hårvekst serum? Sjekk ut denne artikkelen: “Hvordan virker et hårserum?”.

4. Prøv stimulering av hodebunn

Blodårene dine tilfører de viktige næringsstoffer hårsekkene dine trenger for en sunn hårvekst. En annen måte du kan fremme hårvekst på er derfor å stimulere blodsirkulasjonen i hodebunnen.

En måte å stimulere hodebunn på for å påvirke hvor raskt håret vokser er å massere hodebunn med for eksempel Scalp Delight™ Scalp Massage Brush. I følge en studie fra 2016 kan en daglig hodebunnsmassasje på kun fire minutter forbedre hårets tykkelse. Andre produkter som kan påvirke hvor fort håret vokser og helsen i hodebunn er Grow Perfect™ Thickening Spray og Scalp Delight™ Detox Scrub.

Hårtest

Produkter skreddersydd for ditt hår

Ta testen

Oppretthold sunne tupper og forhindre at håret brekker:

1. Bruk reparerende hårmasker

Forbedre hårets helse fra utsiden ved å bruke en god hårmaske regelmessig. Tenk på hårmasker som en super effektiv, hurtigvirkende balsam.

For hår som føles gummi-aktig og seigt (et klart tegn på proteinmangel) anbefaler jeg Protein Repair™ Hair Mask. Denne proteinbehandlingen bruker veganske mikro-proteiner som hjelper til å gjenoppbygge ødelagte hårfibre. Med regelmessig bruk kan Protein Repair™ Hair Mask hjelpe til å redusere slitte tupper med opptil 20%*.

For hår som føles sprøtt og tørt anbefaler jeg Split Fix™ Hair Mask. Denne svært fuktighetsgivende hårmasken er laget på naturlige ingredienser som jojobaolje, og tilfører etterlengtet fuktighet og forhindrer at hårstråene brekker.

2. Bruk varmebeskyttelse

Hvis du bruker varmeverktøy, som en rettetang, krølltang eller hårføner regelmessig, vil det tørke ut håret og kan føre til at hårstråene brekker. Dette gjør en god varmebeskytter helt nødvendig for en sunn hårvekst. Uten et godt varmebeskyttende produkt vil håret lettere brekke, og uavhengig om håret ditt vokser raskt eller sakte vil det ikke se ut som at håret blir lengre. Det beste er uansett å bruke varmeverktøy så lite som mulig.

Hvis du føler du må bruke varmeverktøy for å få den perfekte frisyren anbefaler jeg en god varmebeskyttelse som Thermal Shield™ Heat Protectant. Denne varmebeskyttende sprayen beskytter håret mot skade og etterlater det glansfullt. Det tilfører også fuktighet til håret med naturlige, økologiske ingredienser som aloe vera, glyserin og havre kjerneekstrakt. Sprayen inneholder ikke silikoner, så du trenger ikke å bekymre deg for at håret tynges ned.

3. Bruk en leave-in conditioner eller hårolje

Beskytt håret og hold det hydrert gjennom dagen ved å bruke en god leave-in conditioner eller hårolje. Jeg anbefaler å prøve Split Fix™ Leave-in Conditioner som gir en lett fuktighet, samt beskyttelse mot dårlige miljøfaktorer, takket være dens naturlige fuktighetsgivende ingredienser med antioksidanter.

Så, hvis du lette etter svaret på «Hvor fort vokser håret?» håper jeg at denne artikkelen har gitt deg svar på noe av det du lurte på. Hvor mye vokser håret på en måned? Det avhenger av flere faktorer. Den gode nyheten er at du kan kontrollere flere faktorer som påvirker hvor fort håret vokser.

*Studiene er gjennomført av BASF. For mer informasjon om studiene, besøk www.personal-care.basf.com, www.ashland.com eller www.carecreations.basf.com.

Våre kunder sier

Enestående

Relaterte artikler

Se alle artikler
 • Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

  Hvordan få håret til å vokse fortere: 5 tips for raskere hårvekst!

 • Shampoo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

  Sjampo mot hårtap, virker det? Her er ingrediensene du skal se etter

 • Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

  Vitaminer for håret: Virker det i det hele tatt?

 • Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

  Hva skyldes hårtap hos kvinner? 8 grunner til at kvinner mister håret

 • Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

  Tynt hår hos kvinner: 8 gode tips som gir mer fylde i håret

Se alle artikler